Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Allah CC zati ve fiili sıfatlarıyla ve isimleriyle var olmuş ve var olacaktır
O'nun hiçbir sıfatı ve ismi sonradan olmamıştır. Zatî sıfatlar ile fili sıfatlar arasındaki fark şöyledir: Allah Teâlânın, yaratıcı olmak gibi zıttı ile vasıflanabildiği her sıfat fiili sıfattır. Hayat, izzet, ilim gibi zıttı ile vasıflanamayan sıfatlar Zatî sıfatlardır.
"Perdelenenler"
Belli ki Gazzâlî, “karanlıkla perdelenme” derken herhangi bir şekilde maddi olanı, nurâni perde ile de akli olanı kastetmektedir. Bu nedenle duyunun etkisinde kalarak dinleri ve âhiretteki dirilişi inkâr eden mülhidler ile âlemin varlığını sadece maddî bir ilke ile açıklayan dehrîler, karanlikla perdelenenler grubuna girmektedir. Aynı şekilde
Reklam
Allah'ın zâti sıfatları ve fiili sıfatları.
Allah'ın zâti sıfatları; hayat, kudret, ilim, semi, basar ve irâde sıfatlandır. Fiili sıfatlar ise, tahlik (yaratma), terzik (rızık verme), inşa (yapma), ibda (örneksiz yaratma) ve sun' (san'atla yaratma) ve diğer fiili sıfatlardır.
Sayfa 53 - EL-FIKHU'L-EKBERKitabı okudu
SIFAT-I SELBİYYE (Zati Sıfatlar)
___ Sıfat-ı Selbiyye, Cenabı Allah'a yakışmayan ve eksikliği ifade eden hallerden Allah'ı tenzih eden sıfatlardır. Bunlar da altıdır: 1- VAHDANİYYET: Cenab-ı Allah'ın zât, sıfat ve ef'alinde bir olmasıdır. Zâtında bir olması demek, zatı parçalardan mürekkep olmayıp, mülkünde ortağı bulunmamasıdır. Cenab-ı Hak
Selefi Salih ve Sıfat İnancı: Ezeli Sıfatların Kabulü ve Anlamlandırılması
Bilinen bir gerçek şudur ki, Selefi Salih'ten büyük bir topluluk, Allah Teala'nın ezeli sıfatlarına inanmıştır. Bu sıfatlar ilim, kudret, hayat, irade, sem', basar, kelam, celal, ikram, cömertlik, nimet verme (infâl), izzet ve azamet gibi sıfatlardır. Bunlar, Zati sıfatlarıyla fiili sıfatları ayırmamışlar, hepsini aynı özellikte görmüşlerdir. Selefi Salih, eller, yüz gibi haberî sıfatları da kabul eder ve bunları tevil ederek şöyle derler: Bu sıfatlar, şeriatte varit olduğu için onları haberî sıfatlar olarak adlandırırız. Bu nedenle sıfatları bu şekilde kabul ve ispat edenlere Sıfatiyye denilirken, sıfatların varlığını reddeden Mu'tezile'ye ise Mu'attile denilmiştir.
Dinler ve Mezhepler Tarihi
Dinler ve Mezhepler Tarihi
Cenâb-ı Hakk'in sıfatları vardır. Biz Cenâb-ı Hakk'ı o sıfatları ile biliyoruz. Genel kabul gören tasnif şöyledir: Cenâb-ı Hakk'ın iki türlü sıfatı vardır: Zati ve Fiili. Zati sıfatlar ikiye ayrılır: Selbî ve Sübúti. Selbi sıfatlar: Vücud, Kidem, Beká, Vahdaniyet, Kıyam bi Nefsihi, Muhalefetun li'l-Havadis. Sübuti sifatlar ise Hayat, Ilim, Sem', Basar, Kudret, Irade, Kelâm ve Tekvin'dir.
Sayfa 27 - Sifatta TevhidKitabı okuyor
Reklam
Fiili Sıfatlar
Yaratmak, yaşatmak, hayata son vermek, rızıklandırmak, peygamber göndermek, kitap indirmek, nimetlendirmek, azap etmek gibi. Maturidiyye Alimleri bu tür sıfatların tamamıni "tekvin" kavramı içinde mütalaa etmiş ve Allah'ın zatında bulunduklarını, bu sebeple de kadim olduklarını belirtmek için "tekvin"i sübüti sıfatlar listesinin sonuna eklemiştir.
Allah’ın Ezelî ve Ebedî Sıfatları...
Şüphe yok ki Allah (azze ve celle) en yüce kemal sıfatlarla muttasıftır ve en güzel isimler O’nundur. Şayet O kemal sıfatlarla muttasıf olmasaydı, bu başlangıçta eksik olup kemal sıfatlarının daha sonra hasıl olduğu anlamına gelirdi. Bu açıklama, Allah (azze ve celle)’nin sıfatlarından üç çeşit sıfata da tatbik edilebilir: 1 - Kudret, hayat, işitme ve görme gibi zatî sıfatlar. 2 - Yaratma ve rızık verme gibi fiilî sıfatlar. 3- Rıza, gazap ve istiva gibi ihtiyarî sıfatlar. Allah (azze ve celle) yaratmadan önce de yaratandı ve O, rızık verme­ den önce de rezzak sıfatına sahipti. Ebu Hanife Fıkhu’l Ekber'in 14. sayfasında şöyle demektedir: “O’nun isim ve sıfatları ezelî ve ebedî­dir. O’nun için hiçbir isim veya sıfat sonradan ortaya çıkmamıştır. O, ezelden beri ilmiyle âlimdir ve ilim O’nun ezelde var olan sıfa­tıdır; kudretiyle kadirdir ve kudret O’nun ezelde var olan sıfatıdır; kelamı ile mütekellimdir ve kelam O’nun ezelde var olan sıfatıdır; yaratmasıyla hâlıktır ve yaratma O’nun ezelde var olan sıfatıdır. Fii­liyle fâildir ve fiil O’nun ezelde var olan sıfatıdır.” Tahavi de kitabının 127.sayfasında şöyle demiştir: “O, yaratma­ dan önce de sıfatları ile ezelî idi. Yaratmakla sıfatlarından herhangi bir şey artmamıştır. Sıfatlarıyla ezelî olduğu gibi bu sıfatlara sahip olarak ebedîdir. Allah, mahlukatı yaratmasından itibaren El-Halik ismini ve bunları yoktan var etmekle El-Bâri (yoktan var eden) is­ mini kazanmış değildir.”
Sayfa 39 - Küresel Kitap
Pessoa "Ben bu dağınık olaysız yaşam öykümü, hayatsız hikayemi anlatıyorum. Bunlar benim itiraflarım ve bu itiraflarda hiçbir şey söylemiyorsam bu, söyleyecek bir şeyim olmadığındandır." der. Huzursuzluğun kitabına giren "huzursuz" cümlelerdir bunlar. İtiraf, irfan ile aynı kökten geliyor. İtiraf için kişinin suçunu bilmesi ve kabul etmesi gerekir önce. Her ne kadar kulağa olumsuz bir manası varmış gibi gelse de, itirafta suçu kabullenmenin ve pişman oluşun irfanı da hissedilmelidir. "Kendini bilen Rabbini bilir" şeklinde tercüme edilen cümlenin orijinalinde "arefe" sülasi fiili vardır. Arefe kelimesinde bilmekten ziyade tanımak ve hissetmek daha ağırdır. Çünkü Rabb bilmenin konusu değildir. O sıfatlarıyla bilinir, zâten bilinmez. Sıfat ile bilmek ise daha çok hissetmeye matuftur. Dağınık ve olaysız bir yaşamda eksik olan nedir? Elbette sıfatlar! Biz hayat hikayemizi anlatmanın derdine düşmüşken, Pessoa hayatsız bir hikayeden bahsetmenin utancını yaşamaktadır. Söyleyecek bir şeyi olmaması, hiçbir şey söylemiyor oluşunun neticesi değildir. Hiçbir şey söylemiyor olmak başlı başına bir şeyi söylemektir. Yani her şeyi... Ma arefnake hakka marifetike ya Maruf!
Allah'ın Fiili Sıfatları
Yalnızca Allah’ın zatını mülâhaza etmenin Allah'ın o sıfatlara sahip olduğunu anlamak için yeterli olmayıp, Allah'ın zatını başka bir şeyle mukayese ettiğimizde ortaya çıkan sıfatlar. Yani Allah'ın zatı, başka bir şey ile bağlantılı olarak nazara alındığında o sıfatlara haiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Mesela; yaratan, rızk veren, esirgeyen, bağışlayan, alçaltan, hidayet eden, yöneten gibi sıfatlar ki bir yaratılan, rızk verilen, esirgenen, bağışlanan, alçaltılan, hidayet olunan ve yönetilen nazara alınmadan Allah'ın bu sıfatlara sahip olduğu düşünülemez.
Sayfa 188 - KRİPTOKitabı okudu
Reklam
SIFATLAR VE İSİMLER...
İmam-ı Azam Ebu Hanife
İmam-ı Azam Ebu Hanife
: "Allah, sıfatları ve isimleri ile var olmuş ve var olacaktır. O'nun isim ve sıfatlarından hiçbiri sonradan olma değildir. O ilmiyle, daima bilir, ilim O'nun ezelde sıfatıdır. O kudretiyle daima kâdirdir, kudret O'nun ezelde sıfatıdır. Yaratması ile daima hâlıktır, yaratma O'nun ezelde sıfatıdır. Fiili ise daima fâildir. Fâil Allah'tır, fiil ise O'nun ezelde sıfatıdır. Yapılan şey, mahlûktur: Yüce Allah'ın fiili ise mahlûk değildir. Allah'ın ezeldeki sıfatları, mahlûk ve sonradan olma değildir. Allah'ın sıfatlarının yaratılmış ve sonradan olduğunu söyleyen, yahut tereddüt eden kimse, yüce Allah'ı inkâr etmiş olur."
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
İman ve Tefekkür
İman ve Tefekkür
, sh 31-32, 1.Levha, -İmân ve İslâm- (İmânın Mahiyeti-İmam_ı Âzam'dan), İBDA Yayınları
ZÂTÎ ve FİİLÎ SIFATLAR...
İmam-ı Azam Ebu Hanife
İmam-ı Azam Ebu Hanife
: - "Allah'ın Zâtî sıfatları; hayat, kudret, ilim, kelâm, semî, basar ve irade sıfatlarıdır. Fiilî sıfatlar ise, "tahlik-taratma", "terzik-rızık verme", inşa (yapma), İbdâ (örneksiz yaratma) ve sun' (sanatla yaratma) ve diğer sıfatlardır..."
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
,
İman ve Tefekkür
İman ve Tefekkür
, sh 31, 1.Levha, -İmân ve İslâm- (İmânın Mahiyeti-İmam_ı Âzam'dan), İBDA Yayınları
Tasavvuf yolcusunun mânevi ilerleme türleri ve mertebeleri İlâhî şuûnlar (insanların bilgisinde) birbirinden ayrışmak dışında bir renk ve özellik kabul etmemişlerdir. Hâriçte onların ayrışmasından başka görülen şeyler, onların hâricî oluşlarının gereğidir. Bu sebeple tasavvuf yolcusu kendi ayn-ı sâbitesine (Allah'ın ilmindeki hakikatine)
77 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.