Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
202 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam, 18 Mayıs 1048'de Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Nişabur'da doğdu. Kendisi matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şairdi. Ayrıca rubai türünün kurucusudur. Bu yüzdendir ki Ömer Hayyam tarafından yazılmamış ama ona izafe edilmiş ve onun rubaileri olduğu sanılan birçok rubai vardır. Kendisinin
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
- Ömer Hayyâm ve Matematik -
İbn Sina ekolüne mensup bir bilgin, filozof ve şair olduğu kabul edilen Ömer Hayyâm cebir, geometri, astronomi, fizik ve tıpla ilgilenmiş, müzikle uğraşmış, ayrıca adını ölümsüzleştiren şiirlerini kaleme almıştır. Devrin âlimleri tarafından güçlü bir hafızaya sahip olduğu söylenmiş filoloji, fıkıh, tarih ve kıraat sahalarında geniş bir bilgiye
Reklam
Ben yaşarken de hakkımda onca şey duydum ki, bunlara gülüp geçtim. Ebu Bekir Razi, benim için "dehri, dinsiz bir filozof" demiş. Sanırım benim aşk, şarap ve dünyanın bilinemezliği ile ilgili rubailerimi okumuş olmalı. Sadece o da değil, şiirlerimi okuyanlar arasında bana "hiççi", "hedonist" diyenler de olduğu kulağıma çalındı.
İranlı fakir bir çadırcının bu dâhi oğlu, dokuz asır önce gelmiş bugünkü bir Avrupalıdır. Yaşam gerçeğini Hayyam gibi görüp anlayabilen bir filozof parmakla gösterilebilecek kadar azdır.
Sayfa 145Kitabı okudu
117 syf.
·
Puan vermedi
Dur diyebilseydim kendi dönüşüme, Kurtarırdım kendimi âvarelikten.
Sadık Hidayet, Hayyam’ın Teraneleri’nin ‘Giriş’ bölümünde; İnsanlık tarihinin en önemli bilim insanlarından, filozof ve şair Ömer Hayyam’ın şair kişiliğini ve şiirlerini irdeliyor. Hayyam’ın teraneleri ve rubaileri ile ilgili kısa örnekler veriyor. Hayyam’ın şairlik yönünün başka kitaplarda yer alması, gerçek Hayyam’la ilgisi olmayan uydurma belgelerin varlığından söz ediyor. Aynı bölümde Hayyam’ın felsefi dünyası ve şiiri ile ilgisi olmayan rubailer örneklendiriliyor… Hidayet’e göre Hayyam’ın ölümünden sonra rubaileri istismar edilmiş, dinsizlik ve gümrahlık damgası vurulmuş, söz konusu rubailer taklitçileri ve düşmanları tarafından derlenmişti. Sadık Hidayet, Ömer Hayyam’a büyük sevgi ve sempati besleyen bir yazardır. Bu da Hayyam’ı hem felsefi hem de bilim insanı yönüyle çok iyi tahlil etmesinin zeminini oluşturmuştur. Kitapta Hayyam’ın kısa ancak yoğun şiirlerinin evrenselliğine, bu eserlerin her daim güncel kalacağına vurgu yapmaktadır. Hayyam şiirinin derinliği ve duyarlılığı ile şiir tekniğini göstermesi açısından kitapta geçen şu paragraf oldukça önemli: “Hayyam’ın her düşüncesini tek tek büyük şairlerde ve filozoflarda bulmak mümkündür. Ancak bunların hiçbirini Hayyam ’la mukayese etmek mümkün değildir. Hayyam, üslubunda çok ilerdedir onlardan. Ondaki sağlam yapı onu her şeyden çok Lukretius, Epikür, Goethe, Shakespeare ve Schopenhauer ’le başbaşa giden büyük bir filozof ve şair olarak karşımıza çıkarır. “ Ömer Hayyam’ın felsefesini ve şiirini, Sadık Hidayet’in sağlam bilgilere ve üstün tahlillere dayanan titiz çalışmasından okumak büyük bir şans. Keyifli okumalar..
Hayyam'ın Teraneleri
Hayyam'ın TeraneleriSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 2016436 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Her şey gençlikte mi güzel gerçekten?
Başlangıç biraz acaba? Dedirtti ama bu Goethe nin nefes egzersizi imiş, sonra bir daldı okyanuslara dipten inciler çıkarmaya ki Hayyam görse işte bu derdi! Bir psikoloğa gitsek muhakkak " hımm sizi anlıyorum " der ya acaba derim ben de. Goethe ise gerçekten ruhumun derinliklerinde tuttuğum bir çok duyguyu ; aşkı, bağlılığı, var
Genç Werther'in Acıları
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021120,3bin okunma
Reklam
Doğu özgür düşünce geleneğinin tanınmış temsilcilerinden Ebu Reyhan Biruni (973-1048), Tanrı'yı bütün mevcut olanın ilk nedeni olarak kabul etse de, doğa olaylarına onun karışmasını ka­bul etmemiş, Müslüman ortodoksluğuna karşı mücadele vermiştir. Ali İbn Sina ya da Avitsenna (980-1037) dünyanın yaratılmadığı­nı ve nesnel nedensellik yasası ile geliştiğini söylemiş, bilimin dinden bağımsız olmasını istemiştir. İbn Rüşt ya da Averroes (1126-1198), sonsuz materyali dünyanın özü olarak kabul etmiş, tinin ölmezliğini reddetmiştir. Zekanın dinsel inancın etkisinden kurtulması için uğraşmış, bu amaçla o da gerçeğin ikiliği kuramı­nı ileri sürmüştür. Şair ve filozof Ömer Hayyam (1040- 1 123) o ha­rika rubailerinde dinsel hükümleri bilgece eleştirmiştir.
202 syf.
6/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Rubailer / Dörtlükler
Daha önce Ömer Hayyamı Müslüman olduğunu sanıyordum günümüzde de bu konuda araştırma yapmamış bir insan böyle zannedebilir. kimsenin dinini sorgulamak haddime değil ama böylesine büyük şahsiyetleri birbirimize tam anlamıyla anlatmak için tam anlamıyla bilgi sahibi olmamız lazım diye düşünüyorum. Öncelikle bizim alışık olduğumuz Müslüman tiplemesi yok kendisinde Hemen hemen her dörtlükte şarap'a yer yer esrar'a övgüler, bazı yerlerde de Şirk kabul edilecek kelimeler mevcut. 1121-1122 yıllarında öldüğü kabul edilen Ömer Hayyam dörtlükleri ölümünden sonra şurada burada yazılan birer ikişer yazılardan toplanmış ancak 15. Yüzyıldan kalma kitaplarda görülüyor. Kitleleri peşinden sürükleme tehlikesi olduğu için kendinin idam edilmesine belkide kesin gözüyle bakıyordu dolayısıyla kendi zamanında yayınlamak istememiş olmasının nedeni bu olabilir. Şair olmasından ziyade matematikçi, astronom, tarihçi, filozof gibi birçok dalda tecrübesi vardır.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
Çok yönlü eğitim artık yok, büyük bir eksiklik bu. Eskiden öyle değildi. Nietzsche'yi filozof olarak biliyoruz, ama aynı zamanda büyük bir şair ve besteci. Ömer Hayyam matematikçi, astronom ve şair. Batı ve Doğu uygarlığında herkes birden çok disiplinle ilgiliydi. Ama 20. yüzyıl buna çok büyük bir darbe indirdi. Uzmanlaşma adı altında tek boyutlu insanlar yetiştirdi.
Sayfa 124
İbn-i Sinâ, Arâbi, El-Cezeri, Ali Kuşçu, Ömer Hayyam vs. hepsine bakıyorum, hepsi de aynı anda hem filozof, hem mutasavvıf, hem matematikçi, hem simyager, hem mucit, hem mühendis vs. 21. Yy.da neden disiplinler arası etkileşimde erozyona uğruyoruz? Ya da bilim insanları neden sadece tek disiplin üzerinde etkili? Zırva görünse de aklımda benim için önemli sorular.
Reklam
318 syf.
7/10 puan verdi
Semerkant Spoiler içerir! İran coğrafyası ve tarihî hakkında bilgiler içeren kitap olay örgüsüne Selçuklular ile başlayıp devrin 3 önemli adamı Nizamülmülk, Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam üzerinden ilerliyor. İki kısımdan oluşan kitabın ilk kısmında serüven Ömer Hayyam üzerinden anlatılıyor ve Semerkant yazması Rubaileri çok şık işleniyor.
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202061,4bin okunma
Geleceğimizde İslam Var'dan Alıntılar - 24
Müslümanlar dinlerinden yola çıkarak evrensel kültüre en zengin katkıyı yaptılar. Dini yobazlık Avrupa'yı asırlarca tam bir durgunluğa sevkederken, Batı'ya galip gelen Müslümanlar, kültür mirasını mahvetmek yerine, onu özümlemeyi bildiler ve böylece de kültürlerinin gelişip ışıldamasını sağladılar. Öyle bir kültür ki, bu kültür, bütün
202 syf.
8/10 puan verdi
12. Yüzyılda yaşamış filozof, şair, astronom, matematikçi, tarihçi olan Ömer Hayyam'ın rubailerinin derin anlamlara sahip olduğunu düşünüyorum. Kitaplaştırılan rubailerin yayımlanmak üzere değil de kendi için yazdığı parçalar olduğu hissiyatını oluşturdu. Ayrıca kitapta geçen birçok dizenin de günümüz müzik eserlerine konu edilmesi kültürel sürerlilik açısından önem teşkil ediyor.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı Hayyam Yayınevi yazarımız
Şamil S. Zagitoviç
Şamil S. Zagitoviç
"1952de Özbekistan SSCBde Andican şehrinde doğmuştur. Bir Rus filozofu,tarihçi ve gazeteci olmaısnın yanı sıra toplum ve siyaset adamı aynı zamanda Tarih bilimleri kandidatıdır. ( Kandidat: SSCB de bir bilim payesidir).80'in üzerinde bilimsel makale yazmıştır. Bu kitabı
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı Hayyam
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı HayyamŞamil S. Zagitoviç · Etkin Yayınevi · 201815 okunma
·
Puan vermedi
"Cennet de sende, cehennem de." Amin Maalouf; tarihi anlatırken kullandığı akıcı dil ile okuyuculara güzel, anlaşılır ve bir o kadar da tarihi bilgiler veren, çok severek okuduğum bir yazar. Gelelim kitabımıza; yıl 1072‘de Semerkant’ta başlayıp, aynı dönemde yaşadığı tahmin edilen Ömer Hayyam, Hasan Sabbah, Nizamülmülk ve Melik Şah gibi ünlü filozof ve devlet adamların tarihinden 1912 yılına kadar süren İran'ın demokratikleşme sürecine kadar ele alınan bence dört kitap niteliğinde efsaneyi okudum... Ömer Hayyam’ın Rubaiyatın geçirdiği dönemleri tarihi akışı bozmadan anlatması ve her fırsatta dörtlüklerle süslemesi ise  harikaydı. Ömer Hayyam döneminin ünlü astronomi alanının bilim adamı. Hasan Sabbah, Selçuklu devletinin yıkımına sebep olan, Haşhaşilerin kurucusu. Nizamülmülk ise Alpaslan ve Melikşah'ın veziri. Siyasetnamesi ile hala devlet adamlarına ışık veren bir alim. Kitabı okurken tarihin içinde yolculuk yaptığımı hissettim. Sanki zaman makinesi ile o yılları yaşadım. Kitaptaki iki aşık kadın vardı ki efsaneydi. Cihan ve Şirin... O iki kadının Ömer Hayyam'ın Rubaiyatı çevresinde yeşeren aşklarının masalsı anlatımından etkilenmemek mümkün değildi doğrusu. Velhasıl kelam... Semerkant'ı çok beğendim. Takdir sizlerin. Keyifli okumalar dilerim.
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202061,4bin okunma
298 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.