Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
En Etkin 100 Filozof
1. Thales 2. Anaksimandros 3. Pisagor 4. Ksenophanes 5. Heraklitos 6. Parmenides 7. Anaksagoras 8. Empedokles
Sayfa 5
"Yönetim biçimleri, yönetilen insanların tabiatıyla uyumlu olmalıdır."
Sayfa 112
Reklam
" [Bütün uluslar] üç örf ve adete bağlıdır: Her ulusun bir dini vardır, her ulusta evlilik yapılır, her ulus ölülerini gömer" Giambattista Vico (1668-1744)
On sekizinci yüzyılda Giambattista Vico bu düşünceyi daha detaylı biçimde yine kendine özgü heyecanlı bir keşif havası da katarak dile getirmiştir. [Toplum,] saldırganlık, açgözlülük ve ihtirastan, insanı yoldan çıkaran bu üç günahtan ulusal savunma, ticaret ve siyaseti üretir; devletlerin güç, zenginlik ve bilgelik edinmesini sağlar; insanı dünya yüzünden silebilecek bu üç büyük günahtan halkın mutluluğu yaratılmış olur. Bu ilke takdiri ilahinin de kanıtıdır: Akıllıca yasaları sayesinde, yalnızca kendi tatminine yönelmiş insanların tutkuları insanların toplumda bir arada yaşamasına olanak sağlayan bir toplumsal düzene dönüşür.Bu sözler şüphesiz ki Vico’nun olağanüstü yaratıcı bir zekâ olarak ünlenmesinde pay sahibidir. Bu dopdolu iki cümlede Hegel’in Aklın Kurnazlığı kavramını, Freudcu Yüceltme kavramını ve Adam Smith’in Görünmez El kavramını görmek mümkündür. Ama daha derine inilmediği için yıkıcı “tutkuların” “erdemlere” dönüştüğü bu olağanüstü değişimin gerçekleştiği koşullar konusu karanlıkta kalmaktadır.
Giambattista Vico :)
"Kuşkusuz, Vico yaşadığı dönemde de tanınıyordu. Ama çağını doğrudan etkilemeyecek kadar çağını aşmış bir kişiydi."
Giambattista Vico
İnsan, zihninin sınırsız ve belirsiz yapısından dolayı, her nerede ve her ne zaman cehalete düşae kendisini her şeyin ölçüsü sayar ve myle kabul eder.
Sayfa 127 - vadiKitabı okudu
Reklam
Giambattista Vico
Ona göre de toplum, İbni Haldun için olduğu gibi, ancak güçle, şiddetle kurulur ve onun kurucusuna, yani güç ve şiddet sahibine bu konuda en fazla yardımcı olan şey de din ve dini ritüellerdir.
Sayfa 220Kitabı okudu
I ricorsi: Bir tarihsel sürecin yinelenmesi.
Vico'nun bana birkaç defa anlattığı gibi, Giambattista'nın teorisine göre bu dünyadaki bütün uygarlıklar dört dönemden geçecekmiş, uzun dönemler. İlk dönem, her şeyin yeni olduğu ve her şeyin, en kötü şeylerin bile mümkün olduğu Tanrılar Çağı'ymış. Sonra Kahramanlar Çağı başlarmış, Helen'in Truva önüne gelenle düzüştüğü ve Greklerin trajediyi keşfettikleri çağ. Sonra politika ve kurbanlar dönemi olan İnsanlar Çağı - artık kurbanlar tanrılara değil insan adaletine verilirmiş. En sonunda da Köpekler Çağı gelirmiş. Bundan sonra, derdi Vico'm kelebek sesiyle, aynı döngü tekrar başlar. I ricorsi! I ricorsi! Belki de bunları uydurmuştu.
Sayfa 146 - Metis
Bu üç çağa karşılık gelen; üç çeşit insan tipi (barbar, kibirli, mantıklı), üç gelenek, üç din ve üç kural vardır. Vico tarihte bazı dönemlerde tanrılar çağından kahramanlık çağına; kahramanlar çağından insanlık çağına bir hareket olduğunu keşfettiği düşüncesindedir. İnsanlık tarihi zamanla her periyotta gerileme, çöküş ve barbarlığa geri dönerek yeni bir döngünün başlangıcını mümkün kılar. Tarihin itici gücü de Tanrısal kayradır.
Sayfa 8
--ÖZENSİZ VE UZUN KİTAP NOTLARI--- Metafiziksel önermeler ise ne evren üstüne bilgi veren ne de mantıksal önermeler gibi doğruluk ya da yanlışlıkları kendi içlerinde olan önermelerdir. Yani bunlar ne doğru ne de yanlıştırlar. Bu önermeler hiçbir bilgi veremezler. Bu nedenle de aslında önerme değildirler. Ne var ki, metafiziksel önermeler, hem
Reklam
İnsanlar,ilkin ihtiyaç duyarlar,sonra faydayı ararlar,daha sonra da konfora giderler ve daha da sonra zevk ile kendilerini eğlendirirler,ardında lükste bozulur ve son olarak da delirir özlerini boşa harcarlar.
İnsanlar,ilkin ihtiyaç duyarlar,sonra faydayı ararlar,daha sonra da konfora giderler ve daha da sonra zevk ile kendilerini eğlendirirler,ardında lükste bozulur ve son olarak da delirir özlerini boşa harcarlar.
me
İnsanlar, gözlemlediğimiz gibi, en kederli ve en sevinçli olduklarında, büyük tutkularını şarkı yoluyla ifade ederler
Sayfa 110 - Doğubatı
[Toplum,] saldırganlık, açgözlülük ve ihtirastan, insanı yoldan çıkaran bu üç günahtan ulusal savunma, ticaret ve siyaseti üre­tir; devletlerin güç, zenginlik ve bilgelik edinmesini sağlar; in­sanı dünya yüzünden silebilecek bu üç büyük günahtan halkın mutluluğu yaratılmış olur. Bu ilke takdiri ilahinin de kanıtıdır: Akıllıca yasaları sayesinde, yalnızca kendi tatminine yönelmiş insanların tutkuları insanların toplumda bir arada yaşamasına olanak sağlayan bir toplumsal düzene dönüşür. Giambattista Vico
130 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.