Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
kronoloji/insanlık tarihindeki bazı önemli olaylar
MÖ Beş Milyon: Bilinen en eski insan benzeri maymun cinsi olan Australopithe- cus Afrika'da ortaya çıktı. MÖ İki Milyon: Homo habilis ve dişisi ellerini kullanarak yonttukları taşlarla aletler yapıyordu ve hâlâ Afrika'dan çıkmamışlardı. MÖ 1,5 Milyon: Meşaleyi homo erectus ve femina erecta devraldı. Gerçekten de ateşi keşfeden ilk
Sayfa 179 - selKitabı okuyor
172 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Evrendeki her olayı açıklayabilecek bir "her şeyin teorisi" olabilir? Böyle bir teori varsa da biz ona ulaşabilir miyiz? Frank Close bu kitabında Lord Kelvin'in 1900 yılındaki bir konuşmasında dönemin fiziğinin en önemli iki problemini vurgulayan "iki karanlık bulut" benzetmesini yapıyor. Kitap tarihsel olarak dönemin en kapsamlı olan farklı farklı "her şeyin teorilerini" ele alıyor. Örneğin Newton'ın kuramı dönemi için bütün olayları açıklayabilen bir her şeyin kuramıydı. 1905'te Einstein bu kuramın kapsamını genişleterek Newton kuramını Einstein'ın özel görelilik kuramının yalnızca özel bir durumu konumuna düşürmüştür. Close bu tarihsel yapıyı izleyerek günümüz fiziğine kadar geliyor ve önümüzde duran bir her şeyin kuramının çözmesi gereken problemleri ele alıyor. Bunu yaparken izlediği tarihsel yapı hem fizik tarihi hem de temel bir modern fizik bilgisi için müthiş bir giriş kaynağı yapıyor bu kitabı. Kitap konusunu hiç uzatmadan vermesi gereken bilgiyi en verimli şekilde veriyor benim görüşüme göre. Popüler bilim kitaplarının kronik her şeyi tekrar etme sorunu bu kitapta çok gözüme batmadı o yüzden. Bildiğiniz kısımları hızlıca tekrar edebilir ve yeni bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz. Benim için de hem bir tekrar hem de gerçekten farklı bakış açılarına kapı aralayan bir kitap oldu bu.
Her Şeyin Teorisi
Her Şeyin TeorisiFrank Close · Domingo Yayınevi · 201955 okunma
Reklam
176 syf.
9/10 puan verdi
Büyük Tasarım İncelemesi
Kitap, evrenin başlangıcına dair en son görüşleri derliyor . Hawking ve Mlodinow, kuantum mekaniği ve görelilik gibi kuramları bir araya getirerek elimizde bulunan en iyi fizik tanımının “M-kuramı” olduğunu belirtiyor. Bu kuram, tahmin edilemez sayıda evrenin var olduğunu öngörüyor ve yaşamın ortaya çıkışına olanak tanıyan yasalara sahip bazı evrenlerin bulunduğunu vurguluyor. Kesinlikle okumanızı öneririm
Büyük Tasarım
Büyük TasarımLeonard Mlodinow · Alfa Yayınları · 20221,380 okunma
Neredeyse kimse kuantum mekaniği ya da görelilik kuramını tartışmazken evrim teorisi neden bu kadar tepki çekiyor? Neden siyasetçiler çocukların madde, enerji, uzay ve zaman konusunda diğer teorilere de aşina olmasını talep etmiyor? Halbuki Einstein ve Werner Heisenberg'in gaddarlıklarıyla karşılaştırıldığında Darwin'in fikirleri pek de tehlikeli değildir. Evrim teorisi basit ve net bir esasa, en uyumlu olanın hayatta kalması ilkesine dayanır. Oysa görelilik kuramı ve kuantum mekaniği bir şeyin yoktan var olabileceğini, zamanın ve uzayın bükülebileceğini ya da bir kedinin aynı anda hem hayatta hem de ölü olabileceğini savunur. Sağduyumuzla dalga geçmesine rağmen kimse masum ilkokul çocuklarını bu rezil fikirlerden korumaya çalışmıyor. Neden?
Einstein'ın esasen her şeyin "göreceli" olduğunu iddia ettiği düşünülür. (...) Oysa Einstein'ın asıl ilgilendiği, evrenin tamamında ve bütün zamanlarda mutlak olan, göreceli olmayıp değişmez olan şeydi. Hatta Özel ve Genel Görelilik kuramlarına "Değiş­mezlik Kuramı" adını vermeyi bile düşünmüştü.
Sayfa 296 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Özel görelilik kuramı uzayın üç, zamanın tek boyutunu dört boyutlu bir bütün, uzay-zaman süreklisi olarak ele alır.
Reklam
Ya uzun zamandır kabul görmüş Görelilik Kuramı' nı reddederiz ya da geleceği istikrarlı bir şekilde öngörebileceğimize inanmaktan vazgeçeriz...
Özel Görelilik Kuramı
Einstein özel görelilik kuramında zaman aralığı ölçümleri ölçümün yapıldığı refarans sistemine bağlıdır. Bir başka deyişle, bir referans sisteminde eşzamanlı olan iki olay genel olarak birinciye göre hareketli olan ikinci bir sistemde eşzamanlı değildirler. Yani, zaman mutlak bir kavram değildir ve daha çok gözlemcinin hareket durumuna bağlıdır. Işık hızına yakın hızlarda hareket edildiğinde eylemsiz referans sistemine göre zaman genişler. Herhangi bir olay için zaman genişlemesi, olayın geçtiği referans sistemindeki gözlemciye göre değildir. Zaman genişlemesi, olayın kendisine göre yüksek hızla hareket ettiği referans sistemindeki gözlemciye göredir. Yani zaman, bağıl olarak durgun olan, diğer referans sistemindeki gözlemci tarafından daha fazla ölçülür.
Albert Einstein
Albert Einstein
Modern Fizik'e Giriş
Modern Fizik'e Giriş
“Belki bir gün Newton' un kütleçekim yasasinda gerçekten de düzeltme yapilmasi gerektigini kesfederiz. Hiç dert degil. Bu daha önce de yasanmisti. Einstein'in 1916 tarihli genel görelilik kurami, Newton' in kütleçekim ilkelerini aşırı büyük kütleli nesnelere de uygulanacak sekilde genisletmistir. Newton'in kütleçekim yasasi, onun bilmediği bu alanda çökmüştür. Demek ki bir yasa ancak test edilip doğrulandığı bölge icin güvenilir kabul edilebilir. “
EVRİM TEORİSİ Modern bilime ait bu güncel bakış açısı, Evrim Kuramı'na bakışımızı da değiştirecektir. İşte Evrim Teorisi'nin bir "teori" olmasının sebebi de bu anlattıklarımdır. Basit bir dille, "Evrim bir teoridir ve teori olarak kalacaktır, çünkü hiçbir bilimsel açıklama gibi, Kütleçekimi gibi, Görelilik gibi, hücre yapısına yönelik açıklamalar gibi, Evrim Teorisi de bir kanun olamaz." Evrim Teorisi'nin bir kuram olması onun ispatlanmamış, eksik, zayıf, öylesine ileri sürülmüş bir açıklama olduğu anlamına gelmez. Tam tersine Evrim Kuramı, 150 yıllık kuramsal tarihi, 2000 küsur yıllık fikirsel (fikrî) tarihiyle bilimin gördüğü en güçlü, en az hasar görmüş, en çok sayıda bilim insanı tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan teorilerden biridir.
Reklam
Neredeyse kimse kuantum mekaniği ya da görelilik kuramını tartışmazken evrim teorisi neden bu kadar tepki çekiyor? Neden siyasetçiler çocukların madde, enerji, uzay ve zaman konusunda diğer teorilere de aşina olmasını talep etmiyor? Halbuki Einstein ve Werner Heisenberg'in gaddarlıklariyla karşılaştırıldığında Darwinin fikirleri pek de tehlikeli değildir. Evrim teorisi basit ve net bir esasa, en uyumlu olanın hayatta kalması ilkesine dayanır. Oysa görelilik kuramı ve kuantum mekaniği bir şeyin yoktan var olabileceğini, zamanın ve uzayın bükülebileceğini ya da bir kedinin aynı anda hem hayatta hem de ölü olabileceğini savunur. Peki neden sağduyumuzla dalga geçmesine rağmen kimse masum ilkokul çocuklarını bu rezil fikirlerden korumaya çalışmıyor?
Eşzamanlılık diye bir kavram yoktur artık. Görelilik kuramı mutlak zaman fikrine son vermektedir. Her gözlemci kendi ölçümüne sahiptir ve farklı gözlemcilerin taşıdığı özdeş saatler aynı sonucu vermek zorunda değildir. Örneğin aynı yaştaki ikizlerden biri bir uzay gemisine binip, ışık hızına yakın bir hızda başka bir gezegene gitse, dünyadaki ikizinden daha genç olarak geri gelir. Bütün bunlar deneylerle kanıtlanmış bilimsel gerçeklerdir.
Sayfa 12 - Alfa BilimKitabı okuyor
Zihinlerimiz konçertolar yazma, şehirler tasarlama, Görelilik Kuramı'nı ortaya atma kapasitesine sa­hiptir ancak, görünen o ki, hangi cipsi alacağımıza dair markette beş dakika ıstırap çekmeden karar verme yetisine sahip değildir.
Sayfa 22
Kara Delikler, Uzay-Zaman Sürüklenmesi ve Kütleçekimsel Merceklenme
Albert Einstein (1879–1955) Görelilik Kuramı'nda devasa cisimlerin kütleçekiminin uzay-zamanı etkileyebildiğini açıkladı. Çok büyük bir cisim dönerken çevresindeki uzayı “sürükler" ve "eğer". Uzayın eğilmesi cisimlerin (ve ışığın) uzayıeğen kütleye doğru düş-mesine sebep olur. Bunun nasıl işlediğini anlamak için bir tramp-lende durduğunuzu hayal edin. Ağırlığınız tramplen tahtasını aşağı doğru eğerek deforme eder ve size atılan bir top ayaklarınıza doğru yuvarlanırdı. Bir kara delik uzay-zamanı deforme eder; uzak bir cisimden gelen ışık da dahil olmak üzere her şey yolundan hafifçe saptırılır. Görüntülenen geometriye bağlı olarak arka plandaki galakside bozulmuş bir görüntü görebiliriz. Bu sürece de kara delik kütleçekimsel merceklenmesi denir.
Görelilik kuramı mutlak zaman fikrine son vermektedir.
714 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.