“Haklı olabilirsin,” diyor Eşref Bey, “ama yıllar sonra ulaşılan sonuç ne olursa olsun geriye hiç olmazsa bir küçük savaş kalabiliyor. İnsanı en çok anlatan da verdiği bu savaş galiba.”
Sayfa 50 - Remzi Kitabevi / 2000
“O adama yardım etmeye çalışmasaydım, kiliseye gidip Tanrı’ya dua edemezdim, Scout.” “Yanılıyor olmalısın Atticus.” “Neden?” “Çünkü çoğunluk kendilerinin haklı, senin haksız olduğunu düşünüyor.” “Kesinlikle öyle düşünmeye ve düşünceleri için saygı görmeye hakları var” dedi Atticus. “Ama başkalarının yüzüne bakabilmek için önce kendi yüzüme bakabilmem gerek. Çoğunluğun düşüncesine riayet etmeyen tek şey bir insanın vicdanıdır.”
Reklam
İnsan bazen kendi sorularına cevap veremiyor. Kendini duymazdan geliyor. Doğru anda gelen haklı soruların insanı önce yıkan sonra da ayakta durmasını sağlayan bir özelliği var.
Sayfa 154 - İlk Genç TimaşKitabı okuyor
"Bir aptal her şeyden emin olabilir," dedi "Ama bu onu haklı yapmaz."
Sayfa 31 - Dex YayınlarıKitabı okuyor
iyimserler, kötümserler; gerçekçileri de unutmayalım, hepsi bir şey söylüyor, her kafadan bir ses çıkıyor, herkes kendinin haklı olduğunu aklına koymuş bir kere, caydırabilirsen caydır...
Haklı olanı güçlü kılmadığımız için, güçlü olanı haklı kılıyoruz.
Reklam
Zaman beni haklı çıkardığında hala yaşıyor olmak isterdim.
Bir aslan bir koyunu yerse, bu haksızlik mıdır? Koyun açısından bu durum adil değildir, hiçbir tahrik olmaksızın gaddarca ve kasten öldürülmüştür. Aslan açısından bakıldığında ise bu durum adildir. Aslan açtır ve bugünlük yiyeceği hak ettiğini düşünmektedir. Kim haklı?
Eskiden haklı olduğumu Karşımdaki anlayıncaya kadar Anlatırdım. Şimdi kendim anladigim an susuyorum.✨
Senin işin neydi onların arasında? Ne yapıyordun? Hiç bir işim yoktu. Bu nedenle sevmezlerdi seni işte. Bu nedenle aldırmadılar sana. Senin ne işin vardı orada? Herkesin işine karıştın, işin olmadığı halde. Ölmek bile, kendilerine böyle bir görev verilenlerin işidir. Kendine oyunlar buldun: başkalarının katılıp katılmadığına aldırmadığın oyunlar. Herkesi yargıladın bu oyunlarda. Bu arada beni de yargıladın, bana da haksızlık ettin. Ben de bir oyun yazsam, sonunda haklı çıkmak için kendini öldürdüğünü söylesem... Bu oyunu sevmedim Turgut. Ben, oyunlarda bana saldırılmasını sevmem. Ben oyun istemiyorum artık; ne oyun ne de gerçek, senin ölmen gibi bir gerçek, beni sarsmamalı Selim.
Reklam
M.Ö 5.yüzyılda yaşamış v mizah yazarı olarak haklı bir isim yapmış Epicharmos, kişinin kendi yaşamsal istatistiklerinden başka bir şey olmadığını düşünmesiyle ortaya çıkan bazı garip sonuçlar hakkında bize şu diyaloğu aktarır: " Elinde bir çift sayı, veya diyelim, tek bir sayı varken, birisi bir çakıl taşı eklese veya alsa, başlangıçtaki değişmiş olur mu? "Tanrı korusun!" "Şimdi, birisi bir uzunluğa biraz ekleme yapsa veya ondan bir parça kesse, uzunluk aynı kalır mı?" "Tabii ki hayır." "Ama insanlara bir bak. Birisinin boyu uzuyabilir, br başkası zayıflar... O zaman, senin dediğine göre sen, ben ve başkaları dün olduğumuz kişiler değiliz ve gelecekte de farklı kişiler olacağız." Dünya durağan değildir, ancak Pisagorcuların sayıları öyleydi.
Sakin konuşamıyordum. Haksızlığa uğradığımda sesimi asla kısamıyorum. Böyle olunca da haklı bile olsam haksız gibi görünüyorum.
Sayfa 119Kitabı okudu
"Haklı olma ihtiyacı, sıradan insanlara özgüdür."
Kitaptan kayda değer bir alıntı; Lincoln’den oğlunun öğretmenine mektup Saygı değer öğretmene, ´´Oğlumu size emanet ederken bu mektubu size önemli olduğu kanısıyla yazmayı uygun buldum, Öğrenmesi çok önemli biliyorum. Bütün insanların dürüst ve adil olmadığını, fakat şunu da öğretin ona, Her alçağa karşılık bir kahraman, her bencil politikacıya
Bir yanım bütün her şeyde haklı çıkmanın hazzını yaşıyorken bir yanım haklı çıktığına üzülüyor. Garip.. İnsan neden buna üzülür ki?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.