Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bakara Suresi 242. ayette “Aklınızı kullanıp düşünesiniz diye Allah size ayetlerini açıklıyor” denilirken, Enam Suresi 50. ayette “De ki: Hiç kör ile gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?” denilir. Üstelik Kuran-ı Ke­rimde “Düşünmek, sorgulamak, aklını kullanmak” ile ilgili 70 e yakın ayet bulunmaktadır. Sadece bu ayetler­ den bile yola çıktığımızda İslam ve felsefenin birbiri ile çok ilintili olduğunu görebilmemiz mümkündür.
Sayfa 26 - Destek Yayınları | Felsefe: 23Kitabı okudu
Nitekim Kuran-ı Kerimde Allah’ın insanlara sürekli vurgu yaptığı en önemli meselelerden biri düşünmektir. Bakara Suresi 242. ayette “Aklınızı kullanıp düşünesiniz diye Allah size ayetlerini açıklıyor” denilirken, Enam Suresi 50. ayette “De ki: Hiç kör ile gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?” denilir. Üstelik Kuran-ı Kerimde “düşünmek, sorgulamak, aklını kullanmak” ile ilgili 70 e yakın ayet bulunmaktadır. Sadece bu ayetlerden bile yola çıktığımızda İslam ve felsefenin birbiri ile çok ilintili olduğunu görebilmemiz mümkündür. Farabi gibi bir akıl insanının ise bu meselelerin üzerinde durup bizlere koskoca bir dünyayı felsefe ile açması bizim için çok büyük bir şanstır...
Sayfa 26
Reklam
De ki: "Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?" |•En'âm, 50
Şöyle bir sey olsa, ülkenin yarısı işsiz kalır :)
Bana göre mesleğiniz karakterinize yakışmıyor. Değiştirmeyi hiç düşünmez misiniz?
"Yahu biraz aklınızı kullanın Allah aşkına. İnandığınız dinin kitabı," Oku" diye başlıyor, yüzden fazla ayette, "Akletmez misin, düşünmez misin, hâlâ akullanmayacaklar mı, artık düşünmeyecek misiniz," sözleri geçiyor. Allah, “bilenle bilmeyen bir olur mu hiç " sözüyle gayet açık bir biçimde, bilen olmaya, cehaletin aksine, her konuda aydınlanmaya davet etmiyor mu bizi? Düşünmemizi istemese akıl gibi sınırsız bir kaynakla donatır mıydı insanı? "
Yüce Allah "Dikkat edin. Yaratmak da emretmek de yalnız O'nundur" buyurmaktadır. Böylelikle Yüce Allah "emretme"yi "yaratmak" ile irtibatlandırmakta ve yaratmayı önce dile getirmektedir. Çünkü Yüce Allah yaratıcı olduğuna göre, emretme hakkına sahip olan da O'dur. O'na rağmen hiç kimse emretme hakkına sahip olamaz. Çünkü O'ndan başka yaratıcı yoktur: "Peki, ya yaratan hiç yaratmayan gibi olur mu? Hiç düşünmez misiniz?"
Reklam
Allah Kur'an-ı Kerim'de ısrarla "Siz hiç akıl etmez misiniz? Hiç düşünmez misiniz?" diye sık sık uyurken Müslümanlar bütün bu ciddi uyarıya rağmen akıl nimetini kullanmıyorlar. Emperyalist Zalimler ise tam aksine akıl nimetiyle hem bilime hem teknoloji hem ekonomiye hem de siyasete hakim oldukları ve böylece dünyaya hakim olarak istedikleri gibi yönetmeye başlamışlardır.
"Hiç yaratan (Allah), yaratmayan (putlar) gibi olur mu? Artık siz düşünmez misiniz?" (Nahl 16,17)
Görmek için iki göz veren Yaratıcının, "Hiç düşünmez misiniz? Hiç akıl etmez misiniz?" sorularıyla biten ayetlerin niçin sık sık tekrarladığını anlamak zorundayız. Görmek için iki göz yetseydi, akıl neye yarardı?
Enam suresi 50. ayette "De ki: Hiç kör ile gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?" denilir.
Sayfa 26 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
50. De ki: “Ben size, ‘Allah’ın hazineleri benim yanımdadır’ demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size ‘Ben bir meleğim’ de demiyorum. Ben sadece, bana gönderilen vahye uyuyorum.” De ki: “Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?” (En'âm, 6/50)
En’am Suresi
“Hiç kör ile gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?”
Akletmezmisiniz Düşünmez misiniz?
Kitabımız Kur'ân-ı Kerîm'de en çok tekrarlanan ifadelerin başında şunlar gelir: "Yoksa siz hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?", "Düşünmez misiniz?", "Akıl erdirmez misiniz?”, “Aklınızı çalıştırmaz mısınız?" Onlar (o salim akıl saahibleri öyle insanlardır ki) ayakda iken, otururken, yanları üstünde (yatar)
324 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.