Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Her hanedan başka başka aşamalardan geçer ve yenilenmiş koşul­lar içinde bulunur. Bu nedenle onun taraftarları, her aşamada, başka başka karakter özellikleri edinirler. Bu, yeni koşulların sonucudur. Genellikle, bir hanedanm en çok beş evresi olabilir. Birinci evre başarı evresidir: bütün direnç tükenmiştir ve krallık ik­tidarı yeni hanedanın
Platon'un yeğlediği yönetme savı ya da "doğal", "gerçek" olarak gördüğü iktidar ilişkisi "cahilin itaat etmesi, bilgenin de önderlik edip yönetmesidir"
Reklam
Tarih boyunca şekilsiz idare etme biçimi tek başına saltanat süren kraliçeler tarafından en becerikli şekilde uygulanmıştır. Bir kraliçe kraldan çok daha farklı bir konumdadır; kadın olduğu için uyruklarının ve saray mensuplarının onun yönetme yeteneğinden, karakterinin gücünden kuşku duyması olasıdır. Bir ideolojik mücadelede bir tarafı tutarsa duygusal bağlılıkla hareket ettiği söylenir. Duygularını bastırsa ve erkek gibi otoriteri oynasa daha da kötü eleştirilir. O halde kraliçeler ya doğaları gereği ya da deneyimle esnek bir yönetim biçimi geliştirirler ki, sonunda erkeksi yönetimden daha güçlü olduğu görülür.
Sayfa 614Kitabı okudu
"Fakat unvanlarla kaplanmasına rağmen Alpler'in kuzeyindeki iktidar merkezi aslında seçmenlere bağımlıydı ve 1231'de bu seçmenler ona kendi bölgelerini yönetme hakkına sahip olduklarını onayla- yan Worms Imtiyazı'nı imzalattılar"
Ulusların siyasi hakları hususunda ciddi sorunlarımız hâlâ devam etmektedir. Şayet İslam dünyası, siyasi istiklalin bir kudret ve iktidar sorunu olup tabii bir hak olmadığını ama dil, din, düşünce, insanca yaşama özgürlüğünün insanların doğuştan sahip olduğu en temel haklar olduğunu kabul ederek hareket ederse özellikle terör sorunlarının çözümünde Batı'ya rağmen mesafe kat etmek mümkün olacaktır. Daha açık ifadeyle ulusların kendisini yönetme hakkı kabulü, İslam dünyasında terörün alevlendiği çayıra dönüştürüldü. Törer ise işgale zemin oluşturmanın ilk adımıdır. Halbuki yönetme, kadim dönemden beri doğal bir hak değil, askeri ve siyasi güçle kazanılan bir haktır. Eskilerin tabiriyle kahır ve galebe olmadan yönetime gelmek zaten mümkün değildir. Fiilen iktidarın sürdürülmesi ve içtimai ve siyasi faziletlerin gelişmesi hiç kuşkusuz kahır ve galebenin yanı sıra adalete ihtiyaç duyar. Lakin siyasi düzenin inşası ve istiklalin temini için uzun vadede kahır ve galebenin yerine hiçbir şey konulamamaktadır. Bu sebeple kudret bakımından kifayetsiz yönetim talepleri sadece kargaşa çıkarmaya zemin oluşturmaktadır; özgürlükle ve özgürleşmekle hiçbir ilişkisi yoktur. Oysa insanlar can, akıl, mal, nesil, din ve dil güvenliğine insâni bir yaşam sürmek için ihtiyaç duyarlar. Özellikle uzun süredir terör belasıyla uğraşan Türkiye'de bu meselenin derinden kavranması gerekmektedir.
Ömer TürkerKitabı okudu
Efsaneye göre Kleopatra'nın baştan çıkaran çekiciliğiyle başarılı olduğunun söylenmesine rağmen, gücü gerçekte insanlara kullanıldıklarını farkettirmeden işlerini yaptırabilmesinden geliyordu. Caesar ve Antony yalnızca onun tehlikeli kardeşleri Ptolemy ve Arsinoe'dan kurtulmasını sağlamakla kalmadı, hem hükümette, hem de askeriyedeki bütün düşmanlarını yok etti. İki adam onun maşası olmuştu. Onun için ateşe girdiler, çirkin ama gerekli işleri yaptılar, bu arada kendisi kardeşlerini ve Mısırlıları öldüren kişi olarak görünmedi. Sonunda iki adam da onun Mısır'ı Roma sömürgesi olarak değil, bağımsız bir müttefik olarak yönetme isteğine razı oldular.Ve bütün bunları onun kendilerini nasıl kullandığını farketmeden yaptılar. Bu en kurnazca ve en güçlü türde iknadır.
Sayfa 294Kitabı okudu
Reklam
Kadınlar, erkekleri yönetme ile ilgili çok sayıda taktik geliştirip kullanırken, erkeklerin sadece "kadın tavlama taktikleri" üzerine kafa yormaları saflık mıdır?
Sayfa 36 - Alfa Basım Yayım DağıtımKitabı okudu
Sabahattin’in bir sanatçı ve aydın olduğu için, doğal olarak kalbinin solda attığını öldür Allah anlamıyordu iktidardakiler. Oysa, aydın olmanın gereğiydi bu. Bir aydın, dünyayı ve ülkesini, her zaman iyi görmek isterdi. Yapılmakta olan yanlışları değiştirmeye gücü yetmiyorsa, bu görevini en azından eleştirel yaklaşarak gerçekleştirirdi. İktidarın her yaptığını onaylayanlara, köşe başlarını tutmuş erk sahiplerinin peşinde dolaşıp durmaksızın, “Ağamsın, paşamsın” diyenlere aydın denilemezdi. Çünkü onların yaptığı en yumuşak ifadeyle “iktidar yardakçılığı” sayılırdı. Aydın ise tersine, yanlışları eleştirir ve yönetme erkini elinde bulunduranlara hep daha iyisini, güzelini tarif ederdi. Sabahattin’in yaptığı da sadece ve sadece buydu. "Ne kurulu düzeni yıkmak ne de yerine yeni bir alternatif koymaktı niyeti. O sadece “Bayanlar baylar…” diyordu durmaksızın. “Bu yapmakta olduğunuz şey var ya o yanlış. Doğrusu da bu. ” Kimsenin anlamaya niyeti yoktu Sabahattin’i.
Sayfa 302 - DESTEK YayınlarıKitabı okudu
Tiyatronun beşiği Floransa şehrinden olan Machiavelli yönetme sanatıyla sahne sanatı arasındaki mahrem ilişkiyi, drama yazarı vasfıyla bizzat kendi deneyiminden biliyordu. Drama teknikleri, sadece tiyatroda değil aynı zamanda site yönetiminde de kullanılır.
İş Kültür
Bir aydın, dünyayı ve ülkesini, her zaman iyi görmek isterdi. Yapılmakta olan yanlışları değiştirmeye gücü yetmiyorsa, bu görevini en azından eleştirel yaklaşarak gerçekleştirirdi. İktidarın her yaptığını onaylayanlara, köşe başlarını tutmuş erk sahiplerinin peşinde dolaşıp durmaksızın "Ağamsın, paşamsın" diyenlere aydın denilemezdi. Çünkü onların yaptığı en yumuşak ifadeyle "iktidar yardakçılığı” sayılırdı. Aydın ise tersine, yanlışları eleştirir ve yönetme erkini elinde bulunduranlara hep daha iyisini, güzelini tarif ederdi. Sabahattin'in yaptığı da sadece ve sadece buydu.
Reklam
İttihat ve Terakki'yi daha sonra yaptıklarından dolayı hiç affetmiyordu,"para ve iktidar onları çıldırttı,"demişti,"çoğunu gençliklerinden tanırım,dürüst insanlardı,yola imparatorluğu kurtarmak için,istibdadı durdurmak için,Fransa'daki ihtilalin benzerini burada yapmak için çıktılar,niyetleri saf ve iyiydi ama sonra tahminlerinden çok daha çabuk ve kolay iktidarı ele geçirdiler.Şaşırdılar,bir padişahı devirecek güçleri vardı ama bir devleti yönetecek kabiliyetleri ve bilgileri yoktu.Bu,en büyük tehikedir işte,devirecek gücü olup da yönetecek gücü olmamak,devirdiğin zaman yönetme hakkına sahip olduğuna inanıyorsun çünkü...Ama ikisi birbirinden o kadar farklı ki...
Sayfa 255
Kadınlar, erkekleri yönetme ile ilgili çok sayıda taktik geliştirip kullanırken, erkeklerin sadece "kadın tavlama taktikleri" üzerine kafa yormaları saflık mıdır?
KADIN: Allah'ın "Cemal" isminin tecellisi.. Ana: Yaradan'ın "Rahim" esmasının insanda temsilcisi.. Aşk: Alıcı. Uğruna nice şiirler, şarkılar yazılan gizemli varlık. Dişi: Gizli güçlerin temsilcisi. Erkek: Allah'ın "Celal" isminin tecellisi. Baba: Koruma, kollama, sorumluluk alma, aileye sahip çıkma... Aşık: Verici . Erk: Açık güçlerin temsilcisi. İktidar, kuvvet ve kudret. Koruma ve yönetme gücü. Baş..
_Kadın üzerine yazı yazarken kalemi gökkuşağına batırıp, mürekkebi kelebek kanatlarının tozu ile kurulayacaksınız. _Herkesin vardır bir köpeği. Bakan, kralın köpeği; memur, bakanın köpeği; kadın, kocasının köpeği, ya da adam karısının köpeği. _Hakikati dinleyecek kadar güçlü olmadığınız için sıradan birisiniz. _Yetenek ve erdemin insanlara bir
_Benim ülkem Dünya’dır. Tüm insanlar benim kardeşimdir. İyiyi ve doğruyu yapmak benim dinimdir. _Her türlü yanlışa karşı en amansız silah Akıl’dır. Bugüne kadar başka bir silah kullanmadım, bundan sonra da kullanmayacağım. _Mantığı kullanmayı reddeden birisiyle tartışmak, ölüye ilaç vermeye çalışmak gibidir. _İktidar halktan korkarsa bu
132 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.