Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Eğitim görmüş Yunanlılar Hıristiyanlığı kabul edince, Homer'in Olimpos tanrıları, filozofların arka arkaya gelen eleştirileri yüzünden, mitolojik hayal ürünleri olarak bir yana atıldılar. Fakat aynı filozoflar, dünyaya kendi sonsuz tezatlarını getirmekle kendi kendilerini de bir yana itmeden edemediler. Onlar arasında en büyük olanları bile, en iyi durumlarında her şeyin mutlak sebebinin ne olduğunu doğru dürüst ifade etmeyi bir türlü beceremediler. Sözgelişi, Platon, her şeyin nihaî felsefî açıklamasının, gerçeğin sürekli olarak oluş ve yokoluş süreci içinde bulunan, dolayısiyle gerçek anlamda var olmayan unsurlarında değil, doğup-ölmeyen ve gerçek anlamda var olan bir şeyde bulunduğu gerçeğini açıkça görmüş bulunuyordu."
Sözlerime kulak ver: Arkadaş olacağın kimsede arayacağın şart çalışkanlık, dürüştlük ve iyilikseverlik olsun. Bu meziyetlerle bezenmiş olan bir insan, diğer bütün iyi vasıfları da haiz demektir. Bunu unutma ve bu şartı bulamadığın kimse ile sakın arkadaş olma.
Sayfa 20 - Yağmur Yayınevi - 146. Baskı : 2021Kitabı okuyor
Reklam
Gönül ister ki, mekteplerimiz, ilkinden yüksek tahsilin sonuna kadar, derece derece gençlere öğrenme ve yetişme yolunda emniyetle yürümenin usulünü öğretsin; çalışıp muvaffak olmanın sırrını göstersin. Mektep, bilgi imal eden bir fabrika halinde çalışmasın ve gençlerin yalnız zekaları üzerinde kalmasın, iradeleri üzerinde de dursun ve onların ruhi terbiyelerini yapsın. Çünkü insanın kıymet ve kuvveti, bilgisinin genişliğinde olmaktan çok, benliğine sahip ve iradesine hakim olabilmesinde; iyi huylarında ve ruhi terbiyesindedir. İrade ve ruh terbiyesi ise, ayrı bir iştir. Bu, ders ve kitap okuyup ezberlemekle elde edilmez. Bununla beraber, herkes biliyor ki, haddini aşkın sınıf mevcudu ile dolup taşan mekteplerimizin hiç meşgul olmadığı işlerden biri budur.
Sayfa 15 - Yağmur Yayınevi - 146. Baskı : 2021Kitabı okuyor
Yalnız şununla teselli buluyorum ki, öğrendiklerimi, kendi şahsi bilgi ve tecrübelerimi de katarak gençlere daima öğretmeye çalıştım. Bütün hayatımda imrenip de kendimde tamamıyla tahakkuk ettiremediğim iyi huylarla onları bezenmiş görmeyi daima arzu ettim. Ve bu yolda bir şeyler yazayım dedim. Fakat, bu arzumu kuvveden fiile çıkaramadım. Meslekten terbiyeci ve moralist olmayan için bu mevzularda bir esercik olsun yazmak kolay değil. Hatta biraz da ihtisas hududunu aşmaktır.
Sayfa 13 - Yağmur Yayınevi - 146. Baskı : 2021Kitabı okuyor
Eğitimde kaybedilecek tek birey yoktur.Karaktersiz,ahlaksız,uyumsuz ve huzursuz bir birey,sadece o çevrenin değil tüm toplumun sorunudur.İradeli,ahlaklı,iyi bilgiyle donatılan yani öğretim verilen ama eğitim verilmeyen biri pimi çekilmeye hazır bir el bombası gibidir.Bu nedenle asıl amaç ,"öğreterek eğitmek" olmalıdır.
Sayfa 123Kitabı okudu
XVI. yüzyılın ortalarına kadar dünyanın en büyük bilim ve düşünce merkezleri İslâm topraklarında bulunmaktaydı. Endülüs'te yahudi ve hıristiyan aileler çocuklarının iyi bir eğitim alması için müslüman medreselerini ve araştırma merkezlerini tercih etmekteydi. Arapça, yahudi ve hıristiyanlar arasında da bir bilim ve düşünce dili olarak kabul edilmişti.
Sayfa 52
Reklam
-Annenle babanı ne için suçlardın? -Birincisi, doğru düzgün eğitim almadığım için. İkincisi, sevgi bana hep bir ödül gibi sunulduğu için. -Neyin ödülü? -Sessiz olmamın, sevimli olmamın, iyi bir küçük kız olmamın.
" Aile ile uyum içinde olmaya, onu kabul etmeye, mümkün mertebe uyumlu gitmeye çalışmak gerekir. İyi eğitim alan ilk kuşak olsanız bile bütün bir aile yapısını, bütün bir düzeni kendinize uyduramazsınız; tek yapabileceğiniz, kendinizden genç birkaç üyeye yön vermektir."
Sayfa 204Kitabı okudu
" Ailede iyi eğitim şudur: Çocuğa yemesinden-içmesinden, giyinmesinden tut; okuma merakı, müzik merakı, görme merakı kazandırılıyor mu ? Bunlar parayla olacak şeyler değildir; çocuğa zaman ayırarak, özenerek, onunla bir ilişki kurarak yapılır."
Sayfa 203Kitabı okudu
günümüzde eğitim ve halk okulları üzerine bir telaştır sürüp gidiyor; oysa ben toprak mülkiyetinde ve tarımda sağlıklı ve ciddi bir örgütlenmeye gidildiği zaman, okullarımızın da sağlam ve ciddi bir yapıya kavuşacağına; iyi bir tarımın okuldan değil, tersine, iyi tarımdan (başka deyişle temeli sağlam toprak mülkiyetinden) iyi okullar yaratılacağına inanıyorum.
Sayfa 814 - Yapı Kredi Yayınları
Reklam
Yaygın olarak görülen psikoterapi yaklaşımlarının hepsi -bilişsel davranışsal (BDT), sistemik aile, psikodinamik ve hümanist- doğru terapist doğru danışanla doğru zamanda buluştuğunda işe yarayabilir. Benim önerim en az iki psikoterapi yaklaşımı üzerine iyi bir eğitim almanız ve hangi yaklaşıma yakın durduğundan bağımsız olarak, mümkün olan en iyi
Sayfa 228 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
Bfggcdyjnddyjbvdss
"Çok iyi eğitim alıyorduk, her sabah okula gidi- yorduk." "Ben de sabahçıydım," dedi Alice, "bunda bu kadar övünülecek bir şey yok."
"Talebeler Evi'ni terk ettiginiz vakit hangi iste çalismak isteyeceginizi aklinizdan bile geçirmek cüretinde bulunmayiniz. Meslekler Meclisi'nin sizler için sectigi isi yapacaksiniz. Çünkü Meslekler Meclisi akhselimi ile kardeslerinizin size nerelerde ihtiyaci oldugunu, sizin o degersiz küçük kafalarinizdan daha iyi bilir. Ve eger kardesleriniz tarafindan size ihtiyaç hissedilmiyorsa vücutlarınizla dunyaya yük olmaniza higbir sebep yok." Rand’ın burada anlatmak istediği Kollektivist yapılarda neyin öncelik olup olmadığı veya birey için neyin faydalı olup olmadığını belirlemek bireyde değil, toplumdadır(kollektivist yapidadir) Bunu belirleme gorevini gunumuzdeki devletlerde şu şekillerde gorebiliriz 1)Devletin işletmelerindeki personel/memur belirleme/işe alma araciligiyla bireylere bir meslek grubu belirlemesi 2)Devletin eğitim sistemi ile bir standart çizip o standartı bireylere dayatması sonucu meslek secimlerinde bir kac meslegin bulunmasi
Siz doğuştan yetenekli, inatçı ve görebildiğim kadarıyla iyi niyetli bir insansınız. Sizin eğitim almanız gerek; ama kitapların insanları görmenize engel olmayacağı bir eğitim olmalı bu. Eski tarikatlardan birine bağlı olan yaşlı bir adamın çok yerinde bir sözü vardı "Her bilginin kaynağı insandır" diye. İnsanların acı duyarak, zorlanarak öğrendikleri bilgi, sağlam yer edinir kendine.
Sayfa 105Kitabı okudu
Eğitim, bir çocuğa özel yeteneklerinin farkına varması için yardım etmektir. Eğitimin zıddı yönlendirmedir. Yönlendirme özel yeteneklerin geliştirilmesine önem vermez. İyi ya da kötünün çocuklar için büyükler tarafından düşünülüp saptanıldığı savı üzerine temelle dirilmiştir.
Sayfa 142Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.