Kitap bize totaliter yönetimlerin,insanların gerçek dünyayı algılama yetisini nasıl körelttiğini anlatmaktadır.
3.Dünya Savaşı sonrasında dünya 3’e bölünmüştür.Okyanusya,Avrasya ve Doğu Asya. Hikaye Okyanusya da geçer.Okyanusya iktidar partisinin sloganı “Savaş barıştır, Özgürlük köleliktir,Cehalet güçtür,” Okyanusya da parti geçmişi istediği gibi değiştirebilmektedir.Geçmişi kendi istediği şekilde yazmaktadır.Öyle ki buna dili sadeleştirmekle başlar.Kelimelerin eş anlamlarını ve zıt anlamlı kullanımlarını yasaklar, kelimelerin birden çok anlama gelecek şekilde kullanılmasının önüne geçer.Böylelikle,Büyük biradere muhalefet yapılmasını engellemeye çalışır.
Öyle bir sistem düşünün ki televizyonlarla her an izleniyor uykuda iken mırıldanmalarınız dinleniyor, çocuklarınız onların resmen bir ajanı..nasıl bir hayat olurdu?
Romanın ana karekteri Winston Smith’in Julıa’ya aşık olması ile sistemi sorgulamaya başlaması,O Brien’in oyununa gelmesi ve yakalanması sonucunda çektiği işkenceler..Winston’un 2+2=5 dediği yerde tüm insanlığın kaybettiğini hissediyoruz.Kitap bize aslında özgürlüğün,düşünmenin, düşüncelerin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır kesinlikle okunması gereken bir kitap.