2022 15. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2022 01:48
Ne kadar da geç okumuşum dediğim bir kitap oldu,, 1949 da yayınlanmış ve kurgunun en ince detaylarına kadar aktarılmış olması çok dikkat çekiciydi. Kurguda merkezi tek bir parti üzerinden bir yönetim şekli var ve halk sürüleştirilmek suretiyle yönetiliyor. Düşünmek suç, uykunda bilinçsizce mırıldanman bile suç. Küçük çocuklar bile sistemin parçası. Partinin istediği şekilde yeniden yazılan geçmiş. Biraz da korkutucuydu roman. Okurken yer yer çok huzursuz etti beni. Korku, baskı, manipülasyon, düşüncenin köreltilmesi, beyin yıkama ve daha bir sürü şeyin bu denli detaylı anlatıldığı nadir kitaplardandır sanırım. Yazarın düşünce ve hayal gücü bence inanılmazdı. Tavsiye ederim kesinlikle.
1984
2023 4. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2023 14:07
Kitabı ilk okumaya başladığınızda gerçekten böyle bir hayat olabilir mi diye düşünüyorsunuz. Okumaya devam ettikçe aslında şuan yaşadığımız zamana ne kadar benzediğini anlamaya başlıyorsunuz. Her tarafta izleniyor ve dinleniyoruz. Her şeyimiz aslında ikinci eller tarafından kontrol ediliyor. Kitapta olan düşünce suçu aslında şuan da var. Sadece daha az baskın.
Düşünce
2026 4. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 14:37
Kitap bize totaliter yönetimlerin,insanların gerçek dünyayı algılama yetisini nasıl körelttiğini anlatmaktadır. 3.Dünya Savaşı sonrasında dünya 3’e bölünmüştür.Okyanusya,Avrasya ve Doğu Asya. Hikaye Okyanusya da geçer.Okyanusya iktidar partisinin sloganı “Savaş barıştır, Özgürlük köleliktir,Cehalet güçtür,” Okyanusya da parti geçmişi istediği gibi değiştirebilmektedir.Geçmişi kendi istediği şekilde yazmaktadır.Öyle ki buna dili sadeleştirmekle başlar.Kelimelerin eş anlamlarını ve zıt anlamlı kullanımlarını yasaklar, kelimelerin birden çok anlama gelecek şekilde kullanılmasının önüne geçer.Böylelikle,Büyük biradere muhalefet yapılmasını engellemeye çalışır. Öyle bir sistem düşünün ki televizyonlarla her an izleniyor uykuda iken mırıldanmalarınız dinleniyor, çocuklarınız onların resmen bir ajanı..nasıl bir hayat olurdu? Romanın ana karekteri Winston Smith’in Julıa’ya aşık olması ile sistemi sorgulamaya başlaması,O Brien’in oyununa gelmesi ve yakalanması sonucunda çektiği işkenceler..Winston’un 2+2=5 dediği yerde tüm insanlığın kaybettiğini hissediyoruz.Kitap bize aslında özgürlüğün,düşünmenin, düşüncelerin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır kesinlikle okunması gereken bir kitap.
2024 2. kitabı
1947-1948 yıllarında yazılmış bir kitabın 2024’ü bile anımsatması, hatta birçok yönden benzerlik içermesi beni hem şaşırttı hem epey düşündürdü. Düşünmeyi ve mukayese yapmayı sevenlerin kesin okuması gereken bir kitap. Ben bu kadar geç okuduğum için çok vicdan yaptım şahsen.
Dünya Klasikleri
Yorum
2021 104. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2021 12:08
Savaş Barış mıydı ? Özgürlük Kölelik miydi ? Cehalet Güç müydü ? Orwel bu soruları sorarken kendi dönemindeki devlet düzenini savaşları yönetimi eleştirdiği güzel bir kitap. Okuduğum ikinci kitap'ı açıkçası Hayvan Çiftliği kitap'ını daha çok sevmiştim bu kitap'ına göre ama bu eserde körü körüne sorgulamadan takip etmeyi, yine günümüzdeki gibi sesini yükseltenleri sindirmeye çalışmayı anlatıyor. Ben günümüze o kadar benzetim ki bu eseri şahsen bir eser yazıldığı dönemden sonrasını da bu kadar iyi anlatamaz diye düşünüyorum. Şimdilerde bir çoğumuz ses çıkarmakta hakkını aramakta daha cesur, sindirilmemek için daha çok çabalasa da devlet her türlü sindirmeye ve ezmeye yoluna gidiyor, hele ki sorgulamadan körü körüne inanan kesim sayesinde cehalet cidden özgürlük en iyisi at gözlüğü takmak noktasına getirildik daha doğrusu getirilmeye çalışıyoruz. Bundan yıllar sonra yine aynı olacak mı dünya? Böyle devam edersek dünya kalacak mı? Olup olmayacağını görecek miyiz orası meçhul, umarım ömrümüz yeter de bundan yıllar sonra eserde ki ve gönümüzdekileri yaşamayız.
Roman
2021 34. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 23:51
Üçüncü Dünya Savaşı sonucu dünya üçe bölünmüştür: Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya. Hikayenin konusu; Okyanusya’da geçmektedir. Okyanusya iktidar partisinin sloganı “Savaş barıştır, özgürlük
2025 2. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 20:45
Yaklaşık 4 sene önce bu kitabı okumaya başlayıp yarıda bırakmıştım. Neden ve nasıl olduğunu ise hiç hatırlamıyorum... Fakat şöyle bir düşüncem var. Bazı kitapların insanlarda bir okunma döngüsünün
2025 43. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2025 00:34
George Orwell’in 1984’ünü okurken kendimi bir romanın içinde değil de bir kabusun içinde hissettim. Her sayfasında izleniyormuşum gibi bir his vardı. Büyük Birader seni izliyor cümlesi kitap boyunca adeta beynime kazındı.Başkahraman Winston Smith’in iç dünyası o kadar gerçektiki bazen kendi düşüncelerimi okuyor gibiydim.Oda benim gibi sistemin saçmalığını fark ediyor ama hiçbir şey yapamıyor. Çünkü herkes gibi oda korkuyor. Julia’yla yaşadığı kısa süreli umut kitabın en insanca anıydı. Ama o bile uzun sürmedi. Sonunda Winston’un teslim oluşu beni gerçekten sarstı. 2+2=5 dediğinde içim burkuldu sanki o an insanlık kaybetti.Bu kitabı bitirdikten sonra uzun süre düşündüm.Orwell, sadece bir hikaye anlatmamış aslında bize “Eğer düşünmeyi bırakırsak özgürlüğüde kaybederiz”demiş.Bugün bile sosyal medyada teknolojide ya da politikada Orwell’in anlattıklarının izlerini görmek mümkün.Kesinlikle okunması gereken kitaplardan diyebilirim.Her kitaplıkta olmalı.
"Düşüncelerim ^^
2022 6. kitabı
Okunma: 16 Mart 2022 22:02
İnceleme Günümüzde oldukça popüler bir eser olan George Orwell’ın 1984 romanını nihayet okuyup bitirdim. Bu kitabı anlatamaya cümleler yetersiz kalıyor değinecek o kadar çok konu varki ... Kelimenin
2024 9. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2024 19:00
Pek çok insanın baş ucu kitapları arasında yer almış olsa bile, konu olarak çok benlik değildi. Kurgunun abartıldığı kitapları çok benimseyemiyorum. Dönemin şartlarında var olan teknoloji günümüzde bile pek mevcut değil, o yüzden gerçekçilikten bayağı uzak buldum. Bitirmek için bitirmiş olduğum kitaplardan biridir. Akıcılık konusunda çok iyimser değilim ancak çok kötü de değil. Konu olarak ilginizi çekerse, anlatımlar ve çeviri son derece başarılı, bu kitabı beğenebilirsiniz.
İnceleme

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.