2021 229. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2021 19:31
Kitap, su gibi akıyor. Sıkmadan ve sohbet eder gibi. Akdeniz çevresini, İstanbul'u, Mısır, Suriye, Lübnan, Romanya... O tarihlerdeki olayları ve isimsiz kahramanları okuyorsunuz. Babasına bar sahibi olduğu yalanını söyleyen fahişe Sara, yazarın kadim dostu Mihail, Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler. Dinlere ve milletlere getirilen vurucu yorumlar. Sevdim ve yazarın diğer eserleri de okumayı düşünüyorum.
AkdenizPanait Istrati · Anonim Yayıncılık · 20171,911 okunma
2021 41. kitabı
Tüm benliğini insan sevgisi kaplamış olan, arkadaş canlısı , paradan ve paranın insan üzerindeki etkisinden nefret eden , sürekli gezmek , öğrenmek isteyen karnını doyuracak kadar parası olmadığı
AkdenizPanait Istrati · Anonim Yayıncılık · 20171,911 okunma
Hoşgörünün ve Ahlakın Önemi
2021 54. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2021 15:05
Kitabın ilk baskısı 1934, bendeki baskısı da sahaftan aldim : 1965.Eski kitaplari seviyorum.100 temel eserden biri ayrica Akdeniz. Osmanlı Devleti yılları, 1900 ün başları, İskenderiye, Kahire,
2023 199. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2023 00:13
AKDENİZ-PANAİT ISTRATİ,232 sayfa Yoksul ama cesur,insanların ikiyüzlülüğüne rağmen saflığını her zaman korumuş olan Adrien Zograffi’nin Doğu Akdeniz ülkelerini kapsayan seyahatini anlatan kitapta
AkdenizPanait Istrati · Kapra Yayıncılık · 20211,911 okunma
2018 28. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2018 00:00
Merhaba kitap dostları Seyahat etmeyi sevip sürekli erteliyorsanız, dünyayı keşfetmeyi tahayyül ediyorsanız bu eser aradığınız kitaplardan birisi olabilir. Edebiyat dünyasında bir yazar düşünün ki; dostluğu kutsal sayan, hiçbir yere kök salamayan ve kalbi tüm dünya için atan bir serüvenci olun. Yazar bu duygularını Akdeniz kitabında Adriyen Zografi karakteriyle bizlerle buluşturuyor. Kitapta Adriyen’in Osmanlı Devleti sınırları içerisinde bulunan ülkelerdeki yaşadığı olaylar ve bu topraklardaki sosyal ekonomik durumlar anlatılır. Ülkesi Romanya’dan ayrılıp Akdeniz ülkelerine doğru serüvene atılan Adriyen ile tanışmanız dileğiyle keyifli okumalar..
AkdenizPanait Istrati · Ema Kitap · 20161,911 okunma
·174 syf.·
2025 13. kitabı
Bu kitapta neler var? Dostluk var, sevgi var, aldatma var, ihanet var, güneş var masmavi denizler var, o çalışmak zorunda olmanın verdiği pis baskı var. İnsanın ruhuna yabancı olmayan tüm duygular
2020 43. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2020 20:36
Panait Istrati 51 yıllık yaşamında özgürlüğünün peşinden koşan, hatta belki daha doğru bir ifadeyle “kafasının dikine giden” bir işçi sınıfı yazarı. Yoksul bir aileden gelen, babasını hiç tanımayan,
KARMAKARIŞIK BİR DÜNYA
2019 163. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2019 21:24
YARIM KALAN BİR ŞEYLER VAR, AKLIMDAN HİC ÇIKMIYORLAR... İki defa yarım bıraktıktan sonra, tamam bu sefer okuyacağım dediğim kitabın artık sonuna gelmiş buldum kendimi.. Çok uzatmicam.
2018 13. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2018 17:29
Panait Istrati... Adını ilk duyduğumda Yunan sandım fakat Romanya doğumlu gezgin bir yazar. Olayların çoğunun Osmanlı'nın Akdeniz'e kıyısı olan yerlerinde (Suriye ve Lübnan) ve Mısır'da geçtiği bu romanı "yine oryantalist bakış açısıyla yazılmış, gerçekçilikten uzak bir roman olabilir" düşüncesiyle okudum, fakat yanılmışım. Kitabın kahramanı Adriyen (aslında Panait Istrati) bizden birisi. Samuel ve Mihail de öyle. Romandaki diğer insanlar da bizden, çünkü gerçek! Evet bunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz romanı okurken. Peki kim bu Adriyen? İbrail/Romanya doğumlu, hayalleri olan ve boynuna zincir bağlanılmasını sevmeyen bir genç. Zincirden kastım, bağlanma sorunu var bu arkadaşımızın. Ama insanlarla alâkalı değil bu bağlanma sorunu, iş anlayışıyla alâkalı. Dünyayı tanımak istediği için "çakılı" işlerde tutunamayan bir arkadaşımız. Ama bazılarının dediği gibi bu romanı "aylaklığın kitabı" olarak göremiyorum. Adam her gittiği yerde çalışıyor, hem iş de seçmiyor (tabii çakılı kalacağı işleri yine seçmiyor Adriyen beyimiz). Bu nasıl aylak? Romanda her olaya onun gözünden, onun hisleriyle bakıyoruz. Adriyen'in bu hayatta en önem verdiği şey, anladığım kadarıyla arkadaşlık. Başlangıçta tanıştığı Samuel gibi meczup bir babayı bile yarı yolda bırakmıyor mesela, hatta aile işlerinde bile ona yardımcı olmaya çalışıyor. Kitabın son bölümleri yürek burkan ve insana bazı değerleri sorgulatan cinsten, üzülebilirsiniz.
AkdenizPanait Istrati · Elips Kitap · 20121,911 okunma
2021 121. kitabı
Ah, canım Akdeniz! Bir Antalyalı ve Akdenizli olarak, Akdeniz'in bendeki yeri ayrıdır. Orada sıcak hava sizi kendine çeker, sıcak insanların samimi sohbeti dudaklarınızda minik bir tebessüm yaratır.
Roman
AkdenizPanait Istrati · Bordo Siyah Yayınları · 20181,911 okunma

Panait IstratiYazar · 23 kitap
Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu. İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak (Méditerranée) ve Sünger Avcıları gelir. Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır. Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.