2019 19. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2019 00:00
Gorki’nin 1906 yılında sürgünde yazdığı bu kitabında; Rusya’da yaşanan kapitalizmden kaynaklanan halkın perişan hali , açlığı ve işçi sınıfının çara karşı ayaklanışını, dönemin işçi sınıfının ve köylünün durumunu okuyucuya çok iyi yansıtılarak anlatılır. Bir annenin oğlunun davasına ortak olup oğlu hapisteyken bile mücadelesine devam ettiğine tanık olacağınız, Maxim Gorki’nin en önemli eserlerinden biri olan bu kitabı okumanız dileğiyle:)
2022 45. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2022 12:09
Merhaba değerli okur arkadaslarim, Maksim Gorki bu okudugum ilk kitabı o kadar güzel yazılmış o kadar güzel anlatılmış bayıldım. Her sayfasında altını çizecek bır sözcük buluyorsunuz. Deyimler, ata sözleri tabiki Rusların harika. Konusu derseniz işçilerin ezilmesi haklarının yenmesi. Buna karşı bir baskaldirinin hikayesi ama baş kaldıran gencin annesinin oğluna inancı arkasında duruşu korkusuzca mücadele etmesi. İşte bu anne anlatılıyor. Kitapta son söz ALÇAKLAR..... İYİ OKUMALAR
AnaMaksim Gorki · Ema Kitap Yayınları · 201634,3bin okunma
Üstün tabakaya karşı direnme çabası
2023 1. kitabı
Pavel ailesinden farklı olarak kitap okumaya ve düşünmeye başlar bir süre sonra annesi onun bu sessiz haline dayanamaz ve sorar pavel insanların uğradıkları hakkısızlar hakkında konuşur ve bu düzeni bozup yerine gerçek ve adil bir düzen olması gerektiğini söyler bu yoldan dönmeyeceğini ve başına neler geleceğini bildiğini söyler ve annesinden yardım ister ömrü boyunca bilgisiz bir kadın olup dayak yiyen annesi kendini farklı hissetmiş ve zamanla onları anlayıp yardım etmeye çalışmıştır annesinin adı pelageya kitabın sonu çok saçma bitti en son pavel tutuklanmıştı annesi onlara yardım ederken yakalandı ve son sözü alçaklar olarak kaldı ve kitap bitti evet duygu çok güzel işlenmiş ama sonu beni tatmin etmedi ayrıca kapak kitapla çok alakasız
Hak, Hukuk, Adalet
2023 13. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2023 12:12
Maksim Gorki - Ana Bir haftadır iki günde bitireceğim kitabı bitiremiyordum, sonunda bitirdim. Gelelim kitaba; Maksim Gorki'nin bu kitabını devrimci düşünce ve devrimci mücadele olarak yorumlayabiliriz. Uyandırılmak istenen ana düşünce ise halkın kendi acılarına bakarak, nedenini inceleyerek biraz da cesaretle kendini savunabilecek onu ezenlere baş kaldırabilecek duruma gelebileceğidir. Fakat bu hiç kolay olmuyor. Bu düşünceyi aşılamak içinse bu yolda yoldaşlarıyla mücadele veren bir oğlu olan, kendine bir zarar gelmediği sürece (hatta bazen geldiğinde de) sesini çıkarmayan, hakkını arayamayan bir kadının, oğlunun ve çevresinin etkisiyle insanların acısını algılayan ve onları uyarmaya, uyandırmaya çalışan bir savaşçı haline gelmesi anlatılmaktadır. "İnsan, onurlu bir kelimedir," diyor Maksim Gorki, yalancı ve olduğu yerde duran bir insanlık adına insana acımak yerine; saygı duymak, onun yaşamı yeniden biçimlendirme yeteneğine inanmak, onu buna yönlendirmek gerektiğini vurguluyor. Ona göre insan çevresini değiştirirken kendisi de değişirse, kaderini halkın kaderiyle birleştirir, onların özgürlük ve mutluluk uğruna mücadelesine katılırsa, yeniden doğar ve insan olur.
2026 24. kitabı
Genç yaşlarını çok şey göremeden, erkenden evlendirilerek eşinden şiddet görerek geçiren bir kadının, eşinin kaybından sonra oğlunun etkisiyle devrim yapma yolunda adımlarını anlatıyor, bir devrim yapıyorlar mı hayır ancak o yolculuk çok güzel anlatılmış
2023 11. kitabı
Ana Maksim Gorgi'nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim eserlerinden sonra şimdi gelelim Ana'ya..
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
Aklı kanla söndüremezsiniz!!!
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 11:04
Ezilen, sömürülen, hakları çiğnenen işçilerin var olan düzene karşı çıkışını, ideolojin her ne olursa olsun zalimin değil mazlumun yanında, ezenin değil ezilenin yanında olup, hak, adalet,
İnceleme
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
2025 33. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 15:01
Selamlar efenim! İnceleme biraz uzun olabilir ama anlatacaklarım önemli :) İşçi haklarını zaten biliyoruz, kitabı da anlatma sürpriz olsun ,başımızı şişirme derseniz . Buyurun, çıkışlar sağda :)
AnaMaksim Gorki · Evrensel Basım Yayın · 201634,3bin okunma
"ANA!"
2022 50. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2022 22:35
Kitabın incelemesini yapmadan önce ana olmanın ne demek olduğunu yazmak istedim. Beceremedim. Hiç bir sözcüğe sığdıramadım anneliği... Belli başlı kavramlarla sınırlanacak türden de değildi... En
AnaMaksim Gorki · Oscar Yayınları · 201934,3bin okunma
2021 28. kitabı
Okunma: 13 Mart 2021 15:00
"Yaşamın kaynağı sevgidir, kin değil." Kitabı okusanız da, okumayı düşünsenizde, hiç okumayacak olsanız da bu incelemeyi okumanızı tavsiye ederim çünkü kitabı okumak isteyenler için çok
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 202534,3bin okunma

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.