2021 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 02:18
Maksim Gorki’nin 1906’da sürgünde yazdığı romanı Ana, toplumcu gerçekçilik akımının başyapıtlarından biri kabul edilir. #alıntı : "O zamana kadar tatmadığı bir duygu yaşıyordu şimdi. İlk defa birisi onu merkeze alıyor ve kendi hayatıyla ilgili bir şeyler öğrenmek istiyordu. Çevresindeki bütün kadınlar gibi acı çekmiş, dövülmüş, aşağılanmış, hor görülmüş olmanın verdiği eziklikle yaşamıştı yıllarca. Şimdi, kendi oğlu, yani öz oğlu karşısına geçmiş, ona kendisini anlatıyor ve çektiği acının kaynağını bulmaya çalışıyordu. " Roman,1917 Ekim Devrimi öncesi Rusya da gelişen kapitalizmin yarattığı sömürü ve sefaleti anlatıyor.Gorki,işçilerin ve köylülerin yaşadığı zorlukları genç bir işçi olan Pavel ve onun annesinin gözünden anlatıyor. Kitapta benim dikkatimi çeken şey ise ; bir Kadının değer gördükçe, önce kendinin farkına varması, sordukça, öğrendikçe, düşünmeye ve sorgulamaya başlaması ile birlikte gelen inancın ve bu inanç uğruna herşeyi göze alabilecek olan gücünün farkına varmasıydı. Hülasa : değişen, dönüşen, güçlenen bir Ana'nın , bir kadının hikayesini muhteşem bir şekilde kaleme almış Gorki. Ben kitabı bu yönüyle inceleyip, yorumlamak istedim. Aklımızı, ruhumuzu, yolumuzu aydınlatacak kitaplara çıksın yollarımız. Sağlıcakla ve kitapla kalın.
2023 33. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2023 20:30
Rus Edebiyatı'nın çarpıcı ve önemli eserlerinden biri olan Ana konusu itibariyle bir politik savunmayı ön plana çıkarıyor. Oğlunun düşünceleri için ona yardım eden ve yaşamı pahasına pek çok
Maksim Gorki - Ana İncelemesi
2023 6. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2023 21:07
Öncelikle kısaca kitabı özetleyeyim. Ana, bir başkaldırıyı simgeler ve anlatır. Zaten kitapta kıvılcımlanan sosyalizmin temelinde de başkaldırı yatmaktadır. Kitabın başkarakteri Pelageya Nilovna
2022 80. kitabı
eseriyle geldim. Roman, 1917 Ekim Devrimi öncesi Rusya'da gelişen kapitalizmin, yarattığı açlık ve sefaleti anlatıyor. Gorki bizlere, işçilerin ve halkın yaşadığı zorlukları haksızlıkları; bir köylü gencin serüveniyle anlatıyor. Nilovya sefaletten kocasından yediği dayaklardan bezmiş biri eşi öldükten sonra oğlu Pavel, ilk başlarda babasını taklit eder. Sigara içip arkadaşlarıyla meyhaneye gider anasına kötü davranır bir süre sonralarındaysa: kitap okumaya hayatı anlamaya verir kendini. Ve başlar devrimcilik ruhuna inceden işlemeye.. Gorki'nin ana karakteri çağları aşan bir eser aslında verilen mücadele yaşanılan haksızlıklar ve en önemlisi insanların bir bütün olarak yaşamaları gerektiğini vurgulaması sosyalizmi, anlatım biçimi benim çok hoşuma gitti umarım siz de okuduğunuz da çok seversiniz. Babam, sopa çekerdi sana hep. O, senin üzerinde anlıyorum ki bu sefil yaşamın öfkesini dindirmeye çalışıyordu ama bunun farkında bile değildi. Yeryüzü işçilerindir. Bizim için milletler arası ayrı gayrı yoktur. Tüm işçiler dostumuzdur. Tüm para babaları, ağalar, patronlar ve sömürenler düşmanımız. "Oturup okumayı öğrenmeye çalışıyorum, oysa yakında ölüp gideceğim. Hiç aldırmıyorum buna. Ne tuhaf degilmi," "Yavrum, yaşamda herkesi aydınlatacak bir ışık vardır"
2019 3. kitabı
Sıradan bir konu ve tahmin edilebilir bir sonla işlenmiş olmasına rağmen Gorki'nin kullandığı yalın dil ve sürükleyici işleyiş, kitabı bir çırpıda okuyup bitirme isteği uyandırıyor. Karakterleri karıştırmamak adına not tutarak okunmasını tavsiye ederim; Rus isimler dilimize pek aşina olmadığından bu noktada bir miktar zorlanıyor insan.
2024 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2024 08:49
Lise yıllarında okuyup da unuttuğum Kevser ÖzçelikKevser Özçelik sayesinde tekrar okuma fırsatı bulduğum bir kitap oldu . Maksim Gorki'nin klasikleri arasında en önemli eser olarak geçen kitap Ana'dır. Bu kitap bir mücadele kitabı ekmek kavgası ve özgürlüğün mücadelesi. Gorki 1907 de yayımlanan romanında, Pavel adlı bir işçinin annesi olan Pelage'yi anlatırken bir yandan sefalet dolu ve bir yandan da ihtişamlı hayatların hüküm sürdüğü Çarlık Rusya'nın toplumsal panoramasını ustalıkla işlemiş . Bir halk nasıl uyandırılmaya çalışılıyor haksızlığa karşı satır satır anlatıyor. Çok severek okudum ve tavsiye ederim. 1907 deki ile 2024 deki durum yine aynı olsa bile umudumuzu yitirmedik.
2023 11. kitabı
Ana Maksim Gorgi'nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim eserlerinden sonra şimdi gelelim Ana'ya..
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
Aklı kanla söndüremezsiniz!!!
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 11:04
Ezilen, sömürülen, hakları çiğnenen işçilerin var olan düzene karşı çıkışını, ideolojin her ne olursa olsun zalimin değil mazlumun yanında, ezenin değil ezilenin yanında olup, hak, adalet,
İnceleme
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
2025 33. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 15:01
Selamlar efenim! İnceleme biraz uzun olabilir ama anlatacaklarım önemli :) İşçi haklarını zaten biliyoruz, kitabı da anlatma sürpriz olsun ,başımızı şişirme derseniz . Buyurun, çıkışlar sağda :)
AnaMaksim Gorki · Evrensel Basım Yayın · 201634,3bin okunma
"ANA!"
2022 50. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2022 22:35
Kitabın incelemesini yapmadan önce ana olmanın ne demek olduğunu yazmak istedim. Beceremedim. Hiç bir sözcüğe sığdıramadım anneliği... Belli başlı kavramlarla sınırlanacak türden de değildi... En
AnaMaksim Gorki · Oscar Yayınları · 201934,3bin okunma

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.