Yazar:
Sabahattin Ali

Thebai Üçlemesi'nin Son Oyunu
2023 27. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2023 17:21
Bu kitaba geçmeden önce küçük bir tavsiyede bulunmak isterim dostlar, eğer eski yunan klasikleri okuyacaksanız konuların, kişilerin ve tanrıların kronolojik olarak bilinmesinin çok önemli bir husus
Özgür İradenin Sınırlı Olduğu Bir Dünya - Tanıdık
2025 5. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 15:58
Sophokles'in Thebai Üçlemesi - Oidipus Tyrannos, Oidipus Kolonos'ta, Antigone - sırayla okunması gereken, kendinden sonraki yazarlara ilham olmuş önemli bir seridir. Ben sırayla okuduğum
Antigone - Sophokles
2025 143. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2025 20:27
Günümüzden 2500 sene önce Antik Yunan'da yaşamış olan Sophokles, Yunan tragedyasının en başarılı yazarlarındandır.
, Kral Oidipus'un devamı niteliğinde olduğu için önce
Kral Oidipus
Kral Oidipus
okunmalıdır.
Sophokles
, katıldığı "Dionysos Şenlikleri" yarışmalarında yirmiden fazla ödül almıştır. Diyaloglar arasında yer alan aforizmalar oldukça etkileyiciydi. Eseri herkese tavsiye ediyorum. Kitaba 8.4/10 puan veriyorum.
Mit ve Tarih Arasında...
2021 61. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 09:49
... Bir klasiği okumaya başlamadan önce siz ne yaparsınız, kendinizi nasıl hazırlarsınız, yazar ve eser hakkında nasıl bir altyapı oluşturursunuz ya da kitabın içine balıklama mı dalarsınız
İnsan
AntigoneSophokles · Kültür Bakanlığı Yayınları · 19936,3bin okunma
2025 25. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 20:55
Bir esere kendim için... 10 puan vermem için çok akıcı olması gerekiyor ve bana yeni şeyler öğretmesi gerekiyor. Özellikle hoşuma giden bana aşırı faydası olacak şeyler... Bunların hepsi de vardı... Zaten tür olarak da Tiyatroyu, tragedyayı...aşırı severim okumayı. Shakespeare hayranıyım bu yüzden... Nietzsche nin biraz torpili var bende bu yüzden bir esere 9 veya 10 puan vermek benim için kolay değil... Şimdi Antigone cinsiyetinin Kadın olması da elbette çok önemli... çünkü öyle bir baş kaldırdı ki... ailesine olan saygısı da bir yana kendine olan saygısından o eylemi yaptı...Kral dan korkarken diğerleri...korkudan titrerken o yanlış yapmaktan korktu sadece...kız kardeşi ismene dahil uzak tuttu bu olayda... çünkü onlar hakikati bu dünyaya göre değerlendirken Antigone ise Tanrıya göre, öteki tarafa göre değerlendirdi. Ya Kral döner mi kararından? Döndü mü? Geç mi kaldı, neye..? Evladı!!!! Eşi!!!! Belki de gelini!!! Değdi mi......? Bazen biri gelir öyle şeyler yapar ki tüm insanları değiştirir...Kral değişmiş miydi? Peki bunun bedeli neydi? Evet bu ağır bedeldiiiiiiii.....aksi takdirde kaderi değişecek miydi? Neyse okuyun.... .......Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum......
2024 7. kitabı
Aynı savaşta birbirini öldüren iki erkek kardeşten biri kralın taraftarı, diğeri ise asidir. Kral yandaşının gömülmesine izin verir fakat asi olanın gömülmesini tamamen yasaklar hatta gömmeye uğraşanlara da ölüm cezası vereceğine duyurmasına rağmen Antigone, abisinin naaşını öyle bırakmak istemez. Gömmek için bir plan yapar. Planına nerdeyse tüm mitolojik tanrılar karışır. Yunan mitolojisini kısaca özetleyen bir hikaye. Yatırım tavsiyesidir.
AntigoneSophokles · Karbon Kitaplar · 20196,3bin okunma
Theabi üçlemesi
2024 3. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2024 21:30
Yunan tragedyasının en ünlü örneklerinden Thebai üçlemesi olarak geçen kitabın sonucusu ise Antigone... Oidipus kendi annesiyle (İokaste) evlendiğini öğrenince kendini kör eder. Annesi lokaste ise intihar ederek yaşamına son verir. Krallık bundan sonraki süreçte İokaste ve Oidipus'un dört çocuğu arasında sırayla yönetilecektir. (İki erkek iki kız) Ancak iki erkek kardeş arasına anlaşmazlık girince Thebai surları önünde düello yaparlar ve ikisinin birden yaşamı son bulur. Bu yüzden tahta geçen isim Kreon olur. Kreon kral olduktan sonra ölen kardeşlerden birini kahraman diğerini hain ilan eder ve bu sıfatlara laik olarak gömülmelerini ister. Fakat kız kardeş Antigone, buna karşı çıkar ve gizlice onurlandırarak gömer. Bunu farkeden Kreon, Antigone' yi diri bir şekilde mezara koyar. Fakat Kreon'un oğlu Haimon Antigone'la nişanlıdır ve eğer Antigone'a bir zarar verilirse kendisini de öldüreceğini öne sürerek şantaj şantaj yapar. Nişanlısına zarar gelsin istemeyen Haimon Antigone'nin kendini asması üzerine dayanamayarak intihar eder. Oğlunun intihar haberini alan Kreon'un eşi Euridyeke de intihar eder. Uğursuzluk silsilesi.. Herkesin ölümüyle biten bir son. Üzerine yazılmış incelemeler ve çözümlemeler kitaptan çok daha uzun olsa da kadim bilgiler satır aralarından zihnimizin duvarlarına çarpıyor. Kısacası bir solukta okuduğum bu üçlemeyi herkese öneriyorum. İyi okumlar...
2026 2. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 22:15
in
Antigone
adlı tragedyası, bireysel vicdan ile devlet otoritesi arasındaki çatışmayı merkeze alır. Antigone, Kral Kreon’un yasağına rağmen kardeşi Polyneikes’i gömerek ilahi yasaya ve ahlaki sorumluluğa bağlı kalmayı seçer. Sessiz ama kararlı duruşuyla Antigone, doğru bildiğini savunmak için bedel ödemeyi göze alan bir karakterdir; onun direnişi öfkeye değil, ilkeye dayanır. Bu yönüyle oyun, gücün değil ahlakın meşruiyetini sorgular. Tragedyanın sonunda Antigone ölürken Kreon hayatta kalır, ancak her şeyini kaybeder. Sophokles, katı otoritenin ve kibirin insanı nasıl yıkıma sürüklediğini gösterir. ANTİGONE: Antigone, gücünü otoriteden değil vicdanından alan güçlü bir kadın karakterdir. Korkuya, baskıya ve ölüme rağmen doğru bildiğini savunur; susmaz, eğilmez, pazarlık yapmaz. Erkek egemen bir düzende kendi ahlaki duruşunu koruyarak bedel ödemeyi göze alır ve bu yönüyle itaat eden değil, direnen, pasif değil eyleyen bir kadın figürü olarak öne çıkar.
Thebai üçlemesi 3
·96 syf.·
2021 160. kitabı
Unutmamak adına notlarım... " Efsaneye göre, Oidipus'un öz annesi İokaste ile evlendiğini öğrenince kendi gözlerini kör etmesi üstüne, Antigone, babasına sürgüne gönderildiği Atina'ya kadar yol gösterir. Babası ölünce Thebai'ye dönüp, kızkardeşiyle birlikte, erkek kardeşi Eteokles ve Polyneikes'in kavgasını sona erdirmeye çalışır. İki kardeşi de ölünce, kral olan dayıları Kreon Polyneikes'in cesedinin gömülmesine izin vermez. Thebai'ye ihanet ettiği gerekçesiyle cesedin gömülmesinin yasaklar. Antigone, dayısının yasağına karşın, kardeşinin cesedini gizlice gömmeye çalışır. Böylece Kreon onu canlı canlı öldürmek için mezara kapatır. Fakat aynı zamanda Kreon'un oğlu Haimon Antigone'la nişanlıdır ve eğer Antigone'a bir zarar verilirse kendisini de öldüreceğini öne sürerek şantaj yapar. Fakat Antigone bu acıya daha fazla katlanamaz ve ölmeye terkedildiği mezarda kendini asarak yaşamına son verir. Nişanlısı yani Kreon'un oğlu Haimon da bunun üzerine kılıçla kendini öldürmek suretiyle intihar eder. Sonrasında ise oğlunun intihar ettiğini öğrenen Kreon'un eşi Euridyke de kendini hançerleyerek intihar eder. Haksızlığa ve zorbalığa başkaldırmayı haklı gösteren oyun, günümüzde de sık sık sahnelenmektedir. Bu sahnelemelerde gösterge olarak doğal hukuk-pozitif hukuk çatışması ile kadının erkekler karşısındaki konumu ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Antigone hem fiziksel olarak erkekler karşısında yalnız hem de erkek aklının (var mı gerçekten öyle birşey) karşısında çırılçıplaktır." İzleyiniz okuyunuz efenim....(:
İnançlar-Mitolojiler
Vicdan mı, kanun mu?
2024 13. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 00:17
Sophokles
Antigone, dönemin hükümdarı Kreon’a yani iktidara başkaldıran,inandığı değerler uğruna ölümü göze almaktan korkmayan bir kadın karakterdir. Sophokles tarihin ilk güçlü kadın karakterini yaratmıştır Antigone ile. Eser kanun ve vicdan çatışması üzerine yazılmıştır. Aslında Antigone’un amacı kanunlara karşı gelmek değil, içindeki vicdan yüküdür. Fakat hükümdar Kreon bunu kanuna karşı gelmek olarak algıladığından durum politik bir hesaplaşmaya döner. Antigone ölen abisinin cesedini gömmek ister fakat bunun tersini buyurmuş olan Kreon buna çok kızarak, Antigone ve kız kardeşini ölümle cezalandırır. Haksız bir hüküm olduğuna karar verdiğinde geç kalmış olur ve tüm ailesini kaybederek felakete uğrar. “-Bir kişinin malı olan devlet,devlet değildir. -Devlet onu idare edenin değil midir? -Ancak bir çölde tek başına hâkim olabilirsin.”
Antik Yunan Mitolojisi

SophoklesYazar · 16 kitap
Sofokles (Grekçe: Σοφοκλῆς) (d. MÖ 495 - ö. MÖ 406), Antik Yunan'ın Eshilos ve Evripides ile beraber 3 büyük tragedya yazarlarından biridir. Sofokles, Atina dışında bulunan Kolonos'ta doğdu. Babası Sophillos zengin bir silah üreticisiydi. Atina şehir-devletinin hem gelişimini hem de çöküşünü gördü. Birçok resmi ve askeri görevlerde bulundu. MÖ 441'de birliğe bağlı site devletlerine katkıları yöneten Kolegiumun üyesiydi. MÖ 441-440'ta Perikles ile Sisam'da baş gösteren ayaklanmayı bastırmak üzere görev aldı. Salamis deniz zaferini kutlamak üzere düzenlenen gençler korosunu yönetti. Kendisinden 16-17 yaş küçük olan Euripides'in ölüm haberi üzerine tragedyalarına yas giysileriyle gelerek meslektaşına duyduğu saygıyı gösterdi. Sofokles'in ilk birinciliği MÖ 468 yılındadır. İlk ödülünü Dionysia şenliğindeki (Dionysian Yonder) tiyatro oyunu yarışmalarında aldı. Yaşamı boyunca eserler yazmaya devam etti. Filoktetes adlı oyununu 88 yaşında kendisi sahneye koydu. MÖ 420 yılında Asklepios'un heykelini tapınağa yerleşinceye kadar evinde tuttu. Bu davranışıyla ölümünden sonra da Atinalılar tarafından onurlandırıldı. MÖ 413'te Peloponez Savaşı boyunca Sicilya'daki Atinalı kuvvetin yıkımına karşılık veren komutanlardan biri oldu. Tragedyalarında bir yazarın seyircilerine söylediklerinden çok bir yurttaş olarak diğer yurttaşa söylemek istediklerini yazdı. Seyircileri düşünmeye yönelten bir uyarıcı ve danışmandı. Suda'ya göre Sofokles 123 oyun yazmış ancak 7 tanesi tam şekliyle günümüze ulaşmıştır. Bunlar Troyalı Kadınlar, Aias, Kral Oidipus, Oidipus Kolonos'ta, Antigone, Elektra, ve Filoktetes'tir. Sofokles'in sahneye getirdiği yenilik korodakilerin sayısını 12'den 15'e çıkarmıştır. Sanat yapıtının temel koşutu Şehir-devlet ilişkileri olmuştur. Sofokles'in eserlerinin bize en iyi ulaşanları MS 950'de Bizans'taki el yazmalarıdır. Aiskhylos, Sofokles ve Rodoslu Apollonios'un Argonauticası'ndan meydana gelen bir metin destesi Giovanni Aurispa tarafından 1453'te İstanbul'dan İtalya'daki Floransa Medici kitaplığına getirildi. Bu elyazmalarının yanında Sofokles'e ait olduğu kesin olmayan elyazmaları vardır. Eserleri ve konuları Aias ve Antigone'yi, Oidipus Kolonos'ta ile Filoktetes'ten önce sahneye koydu. Aias adlı eserinde Arkaizm izlerine rastlanır. Bu eserde Truva Savaşı'ndaki bir olayı ele alır. Sofokles bu oyununda karakterden çok konuya ağırlık vermiştir. Antigone ile dünya edebiyatında ilk direniş oyununu yazdı. Antigone'nin yanında İsmene ve Kreon karakterleri de belirgin olarak gösterildi. Trakhisli Kadınlar'ın temelini oluşturan mitos Herakles'in mitosudur. Kral Oidipus Sophokles'in başyapıtı olarak görülür. Aristoteles'in Poetika adlı eserinde tragedya hakkında bilgi verirken özellikle Kral Oidipus üzerinde durmuştur. Aristoteles ideal tragedyanın birincil etkisi olarak belirlediği birlikte acı çekme ve dehşete uğramanın ilk kez Sofokles ile tam anlamıyla biçimlendiği görülür. Kral Oidipus MÖ 430'lu yıllarda, Yunan aydınlanma hareketinin sofizm akımına doğru eriştiği dönemde ortaya gelmiştir. Elektra, Filoktetes ve Oidipus Kolonos'ta adlı oyunlarda ana karakterler baştan sona oyunu tek başına belirler. Aias, Antigone ve Deianeira intihar etmiş; Herakles öldürülmüş; Kreon ile Oidipus acı bir sonla tükenirken, Elektra, Filoktetes ve Oidipus yüceltilmiştir. Elektra mitosunu daha önce Aiskhylos da işlemiştir. Aiskhylos'ta olayların akışı doğrusaldır. Sofokles'te ise olay akışı daha karmaşık bir haldedir. Filoktetes Sofokles'in sanatsal olarak en olgun oyunu ve dönemindeki akılcılık ve bilgicilikle olan kesin bir hesaplaşmadır. Bu oyunda ahlakı vurgulayarak kanıtlamıştır. Oidipus Kolonos'ta adlı eserinde insan aklını, kendini her değerin üstünde ve kendini sınırsız ve güçlü gören yapısıyla hesaplaşmadır. Sofokles'in asıl dile getirmek istediği akıl üstü değerlerin geçerliliğini kanıtlamak için kendi üstün aklını ortaya koymasıdır. Oyunlar - Ajaks - Antigone - Kral Oidipus - Trakhisli Kadınlar - Elektra - Filoktetes - Oidipus Kolonos'ta Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Sofokles