İki kadın, tek kader...
2024 51. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2024 19:54
İki farklı kadın, iki farklı öykü ve onlara yazılan benzer bir son... Stefano Zweig'in üslubunda varoluş yakalayan kısa bir anlatı... Zweig, öykü yazının çocuklar için olduğu görüşünü temelinden sarsıyor. Toplumda öykülerin çocuklar, romanlarınsa yetişkinler için olduğuna dair bir önyargı söz konusudur. Zweig'e bu tabuyu yıktığı için şükran duyduğumu söylemeliyim. Üslubu ise okura alan tanıyor. Okurun zekasını küçümsemiyor. Kurguda okur tarafından doldurulacak boşluklar bırakıyor. Su gibi berrak cümleler birbiri ardına akıp gidiyor. "Dadı" adlı anlatıda yanlış adama duyulan bir aşk sonucu yaftalanan, aşağılanan bir kadın var. Erkek karakterin bundan etkilenmesi söz konusu bile değil. İki küçük kızın dadılarının ruh halinden etkilenerek olayları çözümlemeye çalışması üzerinden kurgulanmış. Kızların çocuksu masumiyetleri oldukça başarılıydı. Diğer anlatımız "Leporella" da ise kimsesiz bir kadının birinden gördüğü ilgi parçasıyla birden değişmesini izliyoruz. İlgi gördüğü kişinin mutluluğu için her şeyi yapabilecek bir kadın... Gördüğü ilgiyi yitirince tekrardan umutsuzlukla çökmesi... Cehennem-Cennet-Cehennem mitolojisi üzerinden hayat bulduğu söylenebilir. Yaşamın hiçbir güzelliğini kullanmayan tek başına bir kadın (Cehennem) birinin ona ilgi göstermesiyle hayat bulur (Cennet) o ilgi geri alınınca ilk halinden daha bedbaht bir duruma gelir (Cehennem)... Kısa ve akıcı bir anlatı olduğu için bir çırpıda okunuyor.
2021 3. kitabı
Zweig beyciğim yine kısa film tadında bir şeyler sunmuş.Sonunu tahmin etmesi güç olmasada bu bey bidayeti ve nihayetide oldukça net bağlamış.Bu hikayede ya da o dönemde sık yaşanılan gerçekler diyelim hikayeden ziyade.İlgimizi çeken nokta Miss Mann adlı dadı;kendi halinde,yalnız,zengin bir evin dadısıdır.Dadı,evde ki maceraları (!) günahları,sevablarıyla karşımızda.Miss Mann'in kendisini etkileyen bir durumu kendisi dışındaki herkesin müdahale etmesiyle,cezalandırmasıyla olay ne hâle evriliyor ve nelere mâl oluyor o da bütün çıplaklığıyla gözler önünde.. Kitab iki farklı anlatıdan oluşuyor.Diğeri de yine köle-efendi ilişkisi şeklinde geçiyor.İkinci hikayeyi pek anlatmayacağım.Sonuç olarak her ikiside mutsuz son idi.Toplumsal ,sosyolojik,psikolojik vakalardan aşina olduğum (uz) durumlar;üzücü,düşündürücü olay tipleri.Günümüze kadar vârolan sınıf farkları bariz olayları sunuyor bizlere.Nedeni tespit edilmiş vâkalara çözüm odaklı yaklaşımların olması ve her sınıfın birbirine tahammülünü artırmak,birarada yaşama,insanca yaşama kültürlerini edindirme çabalarımızın başarılı sonuçlanması temennisiyle.(Bu olayla çok aynılık olmasada olayların gelişim süreci ve sonuçlanmasına benzer bir film izlemştim."Loveless (sevgisiz)adlı bir film yine olayın vehâmetini başka açıdan görmeyi dilerseniz önerimi zihninizin bir köşesine sabitleyiverin derim) ~Keyifli okumalar dostlar..
2021 128. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 12:12
Kitapta iki farklı öyküden Dadı ve Leporella'dan bahsediliyor. Stefan Zweig Dadı'da iki kız kardeşe dadılık yapan Miss Mann'ın bir yanlış anlaşılmaya kurban olmasına şahitliklerini merak uyandıran tasvirlerle gözler önüne seriyor. Leporella'da ise evlilik dışı gayrimeşru bir çocuk olarak dünyaya gelen Crescentia'nın zihinsel engelli, takıntılı biri olduğunu düşünebileceğiniz bir karekterin sürükleyici ve acı sonunu tahmin edemeyeceğiniz kadar ilgi çekici bir şekilde anlatılıyor.
2021 32. kitabı
Kitapta iki farklı öyküden Dadı ve Leporella'dan bahsediliyor. Stefan Zweig Dadı'da iki kız kardeşe dadılık yapan Miss Mann'ın bir yanlış anlaşılmaya kurban olmasına şahitliklerini merak uyandıran tasvirlerle gözler önüne seriyor. ️Leporella'da ise evlilik dışı gayrimeşru bir çocuk olarak dünyaya gelen Crescentia'nın zihinsel engelli, takıntılı biri olduğunu düşünebileceğiniz bir karekterin sürükleyici ve acı sonunu tahmin edemeyeceğiniz kadar ilgi çekici bir şekilde anlatılıyor.
İnsanın şansı kaderini belirler
2020 15. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 17:44
Kitabın içinde iki güzel öykü var. 1. Öykü DADI: Dadı varlıklı bir ailenin kızlarının dersleriyle ilgilenmektedir. Son günlerde dadılarının ilgisiz davranışlarının nedenini çözmeye çalışan iki kızkardeş yaşananlarla birden büyümüşler ve hayatı anlamaya başlamışlardır. 2.Öykü LEPORELLA: Anna bir dağ köyünde gayrı meşru bir çocuk olarak dünyaya gelir... 32 yaşına kadar sadece çalışır çalışır. En büyük zevki çalıştığı mutfaklarda işini en güzel şekilde yapmaktır... Öyküdeki soylu ailenin yanında çalışırken de aynı şekilde çalışır, ama evin hanımı zor bir kadındır... Leporella adı yakıştırılır ona. Anlamı pek güzel olmasa da o umursamaz... Her iki öyküde kişiler güzel tahlil edilmiş olsa da ben ikinci öyküyü daha çok beğendim...
İlişkiler
2021 5. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2021 00:31
Kitap; Dadı ve Leporella adlı iki kısa hikayeden oluşuyor. Ikisinde de farklı iki kadının aşk hikayesi işlenmiş. 2 hikâyede de küçük boşluklar bırakılmış. Kim kendi hayatından ne koyabilirse hikâye o şekilde bitiyor. Keyifli okumalar :)
2019 34. kitabı
Şimdiye kadar okuyup da pişman olduğum bir tane bile Stefan Zweig kitabı olmadı. Dadı kitabı içerisin de iki adet kısa öykü barındıran bir kitap ilk öykü kitaba ismini veren “Dadı” ikinci öykü ise “Leporella” . . İlk hikaye de 13-14 yaşlarında iki kız kardeşin dadılarının hikayesi anlatılıyor biraz entrikalı ikinci hikaye de ise taşralı babası belli olmayan bir kadının hayatı... Stefan’ın kitap sonları hep büyük süprizlerle dolu...
2021 33. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2021 07:27
Kısa kısa ama çok etkileyici iki hikaye. Sahipsiz bir kızın sefil hayatını çok dramatik bir şekilde anlatan ve etkisi uzun süren bu hikaye insanı düşündürüyor.
Çıkarım
2021 27. kitabı
Stefan kahramanlarını çoğu zaman öldürüyor.Bunu ilk fark ettiğimde yetti artık diyordum.Okuyucuya garezi var diyordum.Bize istediğimizi vermemekte oldukça kararlıydı çünkü.Ancak, bu kitapta farkına vardım.Bir hikayenin sonu her zaman ölümdü.Bir insan yaşar ve ölür.Stefan, önce yaşarken öldürüyor sonra ruhu ,bedeni öldürerek huzura kavuşturuyor.Diğer kitapları gibi bir insanın huzura kavusma yolculuğunu ele almış.
DadıStefan Zweig · Aperatif Kitap · 201932,8bin okunma
Yasak aşkın kıskacında, efendi köle ilişkisi ve kurban kurtarıcı..
2024 94. kitabı
Yasak aşk.. Gayri meşru çoçuk.. Kurban tuzağı.. Efendi köle ilişkisi.. Bu başlıklar altında iki hikaye.. Kitapta iki farklı hikayeden bahsediliyor ilk öyküde on iki yaşlarında iki küçük kıza dadılık yapan Mann adlı kadının başından geçen olaylar ikinci öyküde ise gayrı meşru bir çocuk olarak dünyaya gelen yaşadığı ağır hayat koşulları sebebiyle kadınsı özelliklerini yitirmiş evin iç güvey beyine aşık olup karısını öldüren bir hizmetçiyi anlatıyor. Diğer kitaplarının aksine Stefan ZweigStefan Zweig ruhsal analiz, karışık olaylar bu eserinde bulunmuyor diyebilirim kısa ve öz bir anlatım olmuş, çoşkulu ve heyecanlı bir anlatım diliyle yazılmamış diğer eserlerden farkı benim için bu kitabın.
Edebiyat & Roman

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.