2020 317. kitabı
Tanzimat döneminden beri eserlerde etkisini göstermeye başlayan ve artarak süren bir konu olan yasak aşk, günümüzde hem romanlarda hem de gerçek hayatta devam etmekte... Edebiyatımızın ilk psikolojik
Sevdalarin EYLUL'u
2020 19. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2020 14:10
Eylül... Bilir misiniz artık çiçeklerin neşeli rayihalarını yavaşca mateme bırakıp boyunlarını bükerek kışa hazırlandıkları Eylül'ü. İnsan da böyle değil midir? Önce içinde bir tohum alışılmışlıkla sevgiyle yoğrulur ve çıtırtısını ruhunuzun derinliklerinde hissedeceğiniz bir kıprayışla çatyayıvrerir. Peki ya sonra... Eğer o sevgi tohum çatlamasını sağlayan ruhun imbiğinden geçip gelen gıdasını almaya devam ettikçe, filizlenir ve tutunacak bir ruh eşi aramaya başlar. İşte burada filizlenmeye başlayan sevgi tomurcuğu yanlış bir ruh eşine tutumuşsa, tutunuverirse, imkansız bir ruh eşine tutunacak olursa, bir sarmaşığın küçük bir ağaç gövdesini sıkıp boğması içindeki hayat enerjisini emmesi gibi bu sevgi filizi de AŞK sarmaşığı olarak her iki ruhu da bitip tükenmeden bırakmayacaktır. Eserimizin müellifi Mehmed Rauf Bey ilk psikolojik roman örneği olmasına rağmen duygu durumları olarak yukarıda bahsettiğim iki imkansız ruhun aşkını konu edinmiş. Konu olarak dar bi alanda geçse de edebi akış ve tahlilerdeki enfes sanat bu açığı fazlasıyla kapatacaktır. Severek, ruhunuzda tohumlar filizlendirerek okuyasınız...
EylülMehmet Rauf · Yapı Kredi Yayınları · 202449,9bin okunma
Olur da kökeni milada dayanan kelimelerin içinde boğulup, kendinizi roman okumak yerine kelimelerin anlamlarını ararken bulmak isterseniz harika bir çeviri romanı .
Eylül
2024 3. kitabı
Öncelikle yayınevine teşekkür etmek istiyorum. Eski kelimelerle dolu kitapta okudukça insan kendini mest olmuş sanıyor. Serveti Fünun dönemi romanlarından olan Eylül birçok açıdan okuru sarıp
2023 32. kitabı
Eylül, Türk Edebiyatının ilk psikolojik romanı olarak bilinir. İstanbul’da geniş bir ailede yaşayan, mutlu bir çift olan Süreyya ve Suad’ın ilerleyen zamanlarda hayalini kurdukları yalıya taşınarak mutluluklarına mutluluk katmalarını anlatmasıyla başlayan yazarımız, akrabalarından sık sık kendilerini ziyaret eden ve duygusal anlamda boşlukta olan Necib’in önce hayran olup daha sonra da aşık olduğu Suad’a olan hislerini, gelgitlerini, hayallerini anlatmasıyla devam eder. Sözden ziyade bakışlarla anlatmaya, anlaşmaya ve anlaşılmaya çalışan Suad ve Necip’in birbirlerine olan hislerini, birbirlerinden kaçışlarını, Süreyya’ya karşı vicdan azaplarını yazarımız güçlü bir şekilde okura yansıtmayı başarmış. Sadakat, aşk, ihanet gibi kavramların ne olduğunu tekrar sorgulatan bir eser olmuş. Kitabın konusunu beğenmemekle birlikte duyguların aktarımı ve kitabın sonu hoşuma gitti. Yazarın dili bana göre ağırdı. Kitabın başlarında sık sık sözlüğe bakma ihtiyacı hissettim. İlerleyen zamanlarda ise diline yavaşça alışmaya başladım.
2020 1. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2020 17:27
Zamanın ve mekanın önemi olmaksızın iki güzel ruhlu insanın birbirine olan temiz ve bir okadar içten aşkını anlatan, bilinç akışı yöntemini gayet başarılı aktaran yazarımızın güzel bir kitabı. Beni kitaba asıl bağlayan, baş rol karakterlerin nefislerini tatmin münasebetiyle değil ruh ikizi gibi bir bakış veya bir küçük mimikle bile aşkını daha da pekiştirmeleri veya birbirlerini anlamalarıydı. Sığ bir konuyu insan psikolojisinin en derinlerine inerek kişinin ruhundaki hem iyiyi hem kötüyü tüm çıplaklığıyla ortaya çıkaran güzel yazarımızın kalemine sağlık. Okuyacak olanların elinden bırakamayacağını düşündüğüm güzel bir roman.İyi okumalar
2023 26. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 23:49
Karakterlerin iç konuşmaları, düşünce tarzları, zihin yapıları, psikolojik durumları yoğun ve çok yoğun şekilde anlatılıyor. Suad, Süreyya (Hangisi kadın hangisi erkek anlamak için kitapta ilerlemek lazım) ve Süreyya’nın hala oğlu Necip üçgeninde geçen bir ilişki. sevgi, sadakat, anlayış, hoşgörü, aşk, ihanet gibi kavramları yoğun şekilde tarif edilerek bizlere anlatılır. Dedikleri gibi hakkaten “ilk psikolojik” romanı okumaya da sağlam psikolojik durum gerekli. Kafayı yoruyor.
İnsan ve Hayat
EylülMehmet Rauf · Yapı Kredi Yayınları · 202449,9bin okunma
Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
uzun ve detaylı bir inceleme isteyen varsa.. buyurunuz
2021 27. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 08:29
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen, Mehmet Rauf’un ''İlk eserim son üstadıma'' ifadesiyle Halit Ziya Uşaklıgil’e ithaf ettiği romanı, Eylül. Eylül, benim Mehmet Rauf’tan okuduğum
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
“Bana Göre Aşk Bu Dünyadaki En Tehlikeli İnançtır!”
2025 30. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 14:13
OKUNABİLİRLİK: “Dil zarif ve akıcı, ancak yoğun psikolojik tahliller ve uzun betimlemeler okuru yer yer yorabiliyor. Cümleler büyüleyici olsa da, olay örgüsünün zayıflığı hikâyeyi geri planda
EylülMehmet Rauf · İnkılap Kitabevi · 201749,9bin okunma

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)