The Secret Lives of the Brain

Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

Puan vermedi·
David Eagleman’s Incognito reveals, in a striking way, how complex, mysterious, and at the same time fascinating the human brain truly is. While reading this book, I realized how little control I actually have over my own mind. Discovering how our unconscious processes shape our behavior and decisions was both surprising and eye-opening. Eagleman’s writing is not only scientific but also fluid and deeply human. He brilliantly explains that the brain is not merely an organ that “I” control, but rather a universe in which many different systems work together in harmony and sometimes in conflict. Throughout the book, I often found myself asking: “Am I really the one making decisions, or are the invisible mechanisms in my brain doing it for me?” Incognito is a work that both humbles you and makes you question your own existence. I believe it’s a must-read not only for those interested in neuroscience but for anyone who wants to understand themselves on a deeper level. David Eagleman’ın Incognito adlı kitabı, insan beyninin ne kadar karmaşık, gizemli ve aynı zamanda büyüleyici bir yapı olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Bu kitabı okurken fark ettim ki, aslında kendi zihnimin bile ne kadar küçük bir kısmına hâkimim. Bilinçdışı süreçlerimizin, davranışlarımızı ve kararlarımızı nasıl etkilediğini okumak hem şaşırtıcı hem de ufuk açıcıydı. Eagleman’ın anlatım tarzı bilimsel olduğu kadar akıcı ve insana dokunur nitelikte. Beynin sadece “benim düşündüğüm” bir organ olmadığını, aksine kendi içinde birçok farklı sistemin birlikte çalıştığı bir evren olduğunu çok iyi anlatıyor. Kitap boyunca kendime sık sık şu soruyu sordum: “Gerçekten karar veren ben miyim, yoksa beynimdeki görünmez mekanizmalar mı?” Incognito, insana hem tevazu kazandıran hem de kendi varlığını
Bilimin Eğlenceli Hali
2022 7. kitabı
Tam anlamıyla bir popüler bilim kitabı. Bilimin eğlenceli kısımlarını ön plana çıkartıyor ve okuyucuyu bilgilendirirken merak da ettiriyor, keyif almasını sağlıyor.
Bilim
2021 53. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2021 16:52
Ancak beynin bir başka özelliği ise, birey olarak sizin hiç bir şekilde müdahale izninizin, yetkinizin olmadığı ve beynin sizden bağımsız olarak hareket edip düşüncelerinizi belirleyip yönlendirebilme gibi bir yapısının olmasıdır. Mesela insanlara, onların isimlerinin ne olduğuna bakarak, sizin o şekilde onlara yaklaşıyor olmanızı belirlemek gibi. *** Belki burada şu soruyu sormanın vaktidir: Ben hiç de farkında olmadığım halde birisinin iyi veya kötü emelleri doğrultusunda kullanılıyor olabilir miyim? Sorduk diyelim bu soruyu. Sonuç? Eğer kullanıldığımızı görebiliyorsak nedir sonraki adım? Kullanılmadığımızı görüyorsak? Ya da şayet biz "kendimizin durumun farkında olan olduğumuzu ve başkalarını bu şekilde kullandığımızın" farkına vardıysak… Nedir sonraki aksiyon? *** Siz gelirsiniz, elinizi düğmeye dokundurursunuz ve ışık yanar. Yanar ama artık gecikme süresi bir öncekine göre azdır ve beyniniz size şunu söylemeye başlar: “Işık sen elini düğmeye dokunmadan önce yandı.” Ürperirsiniz. Hayal gördüğünüzü zannedersiniz ama sonra hayır gerçekten öyle olduğunu “gördüğünüzü”, “bildiğinizi” söylersiniz. Duygularınız, duyularınız, gördükleriniz, işittikleriniz sizi yanıltırlar ve siz yanıltılmış olduğunuzun farkında bile olmazsınız. *** Aylin Aktaş Hanımefendinin isimlendirme konusundaki bu 2. yazısı ( lnkd.in/dq5bTCcG ) . Ama bu yazıda bahsettiği bir kitap var. O kitabı “derhal" temin edip okumaya başladım ve zannediyorum, bu kitap ile birlikte konu artık sadece isimlendirme olmaktan çıkacak ve içinde isimlendirmenin de olduğu başka bir mecraya sürüklenecek. Sürüklendi de zaten. Kitabın ilk bir iki bölümünü bitirdim. Sayfa 76 ya geldim. Ve hem isimlendirme konusunda hem de beynin yapısı ve çalışma düzeni hakkında “kendi dünyamdaki iş hayatımı ilgilendiren" öyle
2020 29. kitabı
İngilizce versiyonunu okudum. Haliyle okumam çok uzun zaman aldı. Ama kitabın dilinin çok basit olduğunu söyleyebilirim. Türkçe çevirisini okusanız bir çırpıda bitirirsiniz ve çok şey de öğrenirsiniz. Kitabın içeriği oldukça dolu ve bilgilendirici.
2020 11. kitabı
Beyin, davranışlarımız, seçimlerimiz, davranışlarımızın ve seçimlerimizin nedenleri gibi konulardan bahseden kitap, beynimizin kontrolüne gerçekten sahip olup olmadığımız konusunu masaya yatırıyor. Kitabın yazarı olan ünlü Nörobilimci David Eagleman, akıcı bir dil kullanarak bilimsel konuları ilgi çekici örneklerle açıklıyor. İnsan davranışı, psikoloji, nörobilim, beyin, evrim odaklı bilimsel kitaplardan hoşlanan okurların keyif alacağı bir kitap.
2021 24. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2021 22:10
Müthiş bir kitap, beni deterministik belirlenmişlik mahkumiyeti fikrinden kurtararak aslında daha geniş bir bakış açısı sundu bu konuda. Tam anlamıyla, diğer değişkenler tarafından belirlenmiş bir bilgisayar olarak gördüğüm insan beyninin bunun ötesinde aslında oldukça karmaşık bir yapı olduğunu biraz anladım. Her şeyi bu kadar basite indirgeyerek görmenin negatif tarafı bunu negatif düşüncelerle birleştirdiğinizde kafanızda kaçınılmaz kötü senaryolar oluşmasıdır. Tabi ki biyoloji ve çevre insan yatkınlıklarını belirliyor fakat bu etkileşim o kadar fazla değişken içeriyor ki neyin, ne şekilde gerçekleşeceği tam olarak belli değil. Ayrıca beynin bu kadar basite indirgenmiş olarak açıklanamaması yeni umutlar doğuruyor bir nevi bir şeyin daha iyi anlaşılabilmesi, değiştirilebilmesi adına. Yapay zekanın da insan beyni kadar complex bir yapıya bürünmesi bir hayli zor görünüyor fakat görece üstün bilişsel kabiliyetlerin yegane yolu bilinçten geçmiyor olabilir. Makinalar bizim tahayyül edemeyeceğimiz bir üstün zeka türü ortaya koyabilirler teorik olarak. Kitabın bir diğer ilginç kısmı Split filminde olduğu gibi insanın içerisinden çeşitli değişkenler tarafından tetiklenen değişen ve bilinçli olarak ulaşamadığımız alt programlar olması ve onların arka planda ürettiği ve yürüttüğü fikirleri ve hisleri bilinçli kendimiz olarak algılamamız. Bilinçli kendimiz toplam programların hepsine ulaşamasa da bir üst makam gibi çalışıyor hem biz, hem değil. Bilinç survival için ortaya çıkmış kullanışlı bir aygıt ve oldukça ilginç ve sanırım ona sahip olmak konusunda şanslıyız, belki de değilizdir bilemiyorum. Ama beyin kesinlikle müthiş bir şey gibi görünüyor şimdilik, insanın beyniyle ortaya çıkardığı her şey güzel olmasa da kayda değer şeyler ortaya çıkarmayı da başarmış gibi
IncognitoDavid Eagleman · Pantheon Books · 20118,1bin okunma
"Kafamın içinde biri var ama o ben değilim."
2023 11. kitabı
Okunma: 13 Mart 2023 22:13
incognito: gizli, kılık değiştirme Beynimizin sürekli bizi maruz bıraktığı durumun tanımı... Gün içinde bir şey düşünürken, çalışırken, uyurken hatta hiçbir şey düşünmezken bile bilinçaltımız bizden habersiz çalışır. İçinde bizden habersiz bambaşka düşünceler barındırır. Aslında bilincin bizden habersiz hareket etmesi çoğu zaman bizim yararımızadır. Günlük hayatta hepimizin deneyimlediği, bir işi başkaları bakarken yapmak ya da sadece o işi nasıl yaptığına odaklanarak yapmak örnek verilebilir. Normalde gayet ezbere, otomatik yapılan davranış üzerine düşünüldükçe heyecanı arttırır ve iş zorlaşır. "Bilinciniz, koca bir transatlantik buhar gemisinde yolculuk yapan ama kıyıda köşede kalmış bir kaçak yolcudan farksızdır; yolculuktan nasiplenilmiştir ama derinlerde işlemekte olan o heybetli mühendislik gözünüze görünmez bile." Beynin bizden habersiz otomatik gerçekleştirdiği şeylerden biri de görme eylemidir. Her ne kadar görme organı göz olsa da, görme işleminin çoğunluğundan şaşırtıcı bir şekilde beyin sorumludur. Hatta bunu kanıtlar nitelikte olarak beynin yaklaşık üçte biri görmeye adanmıştır. "Görmek, bakmaktan fazlasını gerektirir." Görme eyleminin sadece gözle alâkalı olmadığına en güzel örneklerden biri çocukken görme yetisini kaybedip kırk üç yıl sonra ameliyatla tekrardan görmeye başlayan Mike May. Ameliyat her ne kadar başarılı geçse ve gözleri tamamen görmeyi başarsa da o normal bir şekilde göremiyordu. Çünkü gözün yanında beyin de görmeyi öğrenmek zorundaydı artık. İlk anda gözlemleyebildiği tek şey "yorumlanamaz bir kenarlar, renkler ve ışıklar karmaşasıydı" "İster gözlerden, ister kulaklardan, ister bambaşka yerlerden olsun, uyarıların nereden geldiği, beyni hiç mi hiç ilgilendirmez. Uyarılar, siz nesneleri itip, yerden yere vurup, onlara tekmeler atarken
Bilim
Incognito - Beynin Gizli HayatıDavid Eagleman · Domingo Yayınları · 20138,1bin okunma
2018 64. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2018 18:31
“Ne inanılmaz, ne şaşırtıcı bir şaheserdir beyin. Ve bizler de ne şanslıyız ki, dikkatimizi ona yoğunlaştırmamıza olanak sağlayan teknoloji ve iradeye sahip bir neslin üyeleriyiz. Evrende keşfetmiş olduğumuz en harikulade şey bu: Beynimiz, yani ta kendimiz.” Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan birini olabilecek en iyi şekilde tanıtıp iştahınızı kabartma niyetiyle bu incelemeyi yazıyorum. Umarım gerçekten ilginizi çeker ve okursunuz. Zannetmiyorum ki bu kitabı okuyup da en ufak bir zevk almayan bir kişi çıksın. Hele benim gibi öğrenmeye aç, bu tarz şeylere merakı olanlar okumaya başlar başlamaz yalayıp yutacaklar kitabı. Gerçekten ama gerçekten kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap. Baştaki alıntı kitabın çok hoşuma giden kapanış cümleleri... Bu dünyada tam anlamıyla mükemmel bir şey var mıdır bilmem ama varsa o şey beyindir; yoksa da o mükemmele en yakın şey yine beyindir. Geçen sene tıp 2. sınıf öğrencisiydim ve Nöroloji komitemizde iki buçuk aya yakın bir süre sırf beyinle ilgili şeyler öğrenip çalıştım. Fizyolojisinden anatomisine, patolojisinden embriyolojik gelişimine kadar beyne kapsamlı bir bakış attım. Bu organa ilgim de o dönem başladı. Şansıma okulun kütüphanesinde çok harika bir kitaba (Yaratıcı Beyin) rast geldim. Sonra internetten videolar, sayısız okumalar vs. Şimdi olduğum yerdeyim. David Eagleman’ı da geçen sene o zamanlar internette bu araştırmaları yaptığımda videolarıyla keşfetmiştim. Gördüm ki aslında baya popüler bir nörobilimciymiş. Türkiye’de de hatırı sayılır bir okur/takipçi kitlesi varmış. Kendisinin 6 bölümlük harika bir “Beyin” belgeseli var. YouTube’da yüklü bazı bölümleri var, eksiksiz tüm bölümler de bu linkte: okyanusum.com/tag/david-eagleman En azından ilk bölümü izleyin, geçen süreye değeceğine söz veriyorum.
DEEP BRAIN; "BİR KİTAP OKUDUM, HAYATIM DEĞİŞTİ."
2021 107. kitabı
İncognito; gözlerimle okuduğum, beynimle algıladığım ve hayal ettiğim, kalbimle hissettiğim mükemmel bir eser! Beynimiz, eyleme döktüğümüz olayların ne kadarından sorumludur? Tıp ve Hukuk doktrinlerin tartışma konusu; nöral bozuklukların kriminolojik sonuçlarının, ceza hukukunda ki karşılığı cezai ehliyet olmalı mıdır? Embriyonun ikinci ayına kadar unisex bir organ olan beyin; bizi biz yapan temel etmen midir? Yoksa bizi biz yapan asıl etmen duygularımız mıdır? Peki, duygularımız ve kişiliğimizin oluşmasında beynimizin etkisi ne kadardır? Bakmak ve görmek arasındaki ince çizgi nedir? Şu an siz bunları okurken beyninizde neler yaşanıyor? Bazı hayatî olayları yaşanmadan saniyeler önce algılayan beyin midir bizi hayatta tutan? Nörobilime olan iştahımı kabartan iki yazardan birisi olan David Eagleman, sinir bilimsel gerçekleri, tıbbi terminolojiye boğmadan sade ve akıcı bir dille gerçek vakalar üzerinden okurlara sunmuştur. Bilimsel teoriler o kadar güzel açıklanmış ki, derslerde öğrendiklerimi hayata karşı ne kadar az düşündüğümü ve hayal ettiğimi farkettim. Kitabı okurken olayların yaşandığı bir gezegen olarak hayal ettim beyni. Ne gariptir ki içinde her türlü kaosun yaşandığı bir dünya hâline geldi bir an. Ancak kitabı okuyan benim beynim ise en sevdiği yemek karşısında çabuk doymak istemeyen, bilgiye aç bir mide gibiydi. İncognito; defalarca çıktığım mükemmel nörobilim yolculuğundan birisiydi. Bilimsel bir eserin zamanla klasikleşmesi mükemmel olduğunun göstergesi değil midir zaten! "Siz beyne bir kez bilgiyi verin, o üstesinden gelmeyi başaracaktır." [s.44] -Siz kitabı alın elinize, gerisini beyniniz halledecektir!
İncognito- bilinmezlik
2023 28. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2023 20:24
Kitap beyinle ilgili yapılan çeşitli deneylere, araştırmalara yer veriyor. Bazıları kulak aşinalığımızın olduğu bilgiler. Kendimizle daha çok bağdaştırdığımız kişilere, olaylara daha çok çekiliriz. Bazen bunun hiç farkında olmayız ya da sebebini anlayamayız ya da isminin başharfi L olan kişiler L ile başlayan markayı ya da N olan kişilerin N ile başlayan markaları anlamlı bir şekilde daha çok tercih etmesi minvalinde pek çok örneğe yer verilmiş. Bununla beraber beyin kimyasında gerçekleşen çok küçük değişimlerin, davranışlarımızda büyük ölçekli değişimlerle sonuçlanacağına yönelik fazlaca örneğe yer veriliyor. Bu bazen bir hastalık şeklinde gözlemlebilirken bazen uç bir olay şeklinde olabilir. Bu kısımları okurken kafamda yeni yeni sorular uçuştu ve beni düşünmeye, sorgulamaya itti. David Eagleman 'la birlikte düşünmenin apayrı bir keyfi var. New York Times'ın da yazdığı gibi nörobilimci olmayı eğlenceli bir şey gibi gösteren adam Eagleman. Seçimlerimizin ne kadarını biz yapıyoruz, bilinçli zihin zannettiğimiz kadar fonksiyona sahip mi, gerçeklik olarak algıladığımız şey tam olarak ne ve nasıl oluşturuyoruz, hastalıklı davranışlar karşısında hukuk sistemi nasıl hareket etmeli, hastanın davranışı biyolojisinden ayrı tutulabilir mi -çünkü toplumsal olarak kabul edilebilir seçimleri yapmada belki de herkes aynı ölçüde "özgür" değildir- , benim kırmızı olarak gördüğüm şeyle senin kırmızı olarak gördüğün şeyin aynı olduğunu biliyor muyuz gerçekten gibi soruları sorduran bir eser Incognito - Beynin Gizli Hayatı Beni en büyüleyen ise beynimizin üçte ikisine ayrılan görmenin öğrenilmesiyle ilgili kısmı okumak oldu. Görmenin üzerinde özellikle durulduğunu söyleyebiliriz. Göremeyen insanların etrafı kapkaranlık algıladığını düşünürüz ama öyle değil aslında. Ya da görmenin, bakmaktan fazlası olduğunu biliriz
Popüler Bilim

David EaglemanYazar · 9 kitap
Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü Stanford Üniversitesi'nde misafir doçent olarak görev yapan Amerikalı yazar ve nörolog. David Eagleman aynı zamanda Bilimler ve Hukuk Merkezi'nin müdürü olarak görev yapmaktadır