Kızıl Veba

Jack London

2023 13. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2023 13:30
Jack London’un ilk okuduğum kitabı ve inanılmaz beğendim…. Kitap çok akıcı ilerliyor… Kitap insanoğlunun uzun seneler boyunca büyük emekler harcayarak, bin bir zahmetle inşa ettiği o görkemli medeniyetin aniden patlak veren bir salgınla nasil da yerle bir olabileceğini gösteriyor. Ben çok beğendim ve herkesin beğenerek okuyacağından eminim….
2024 20. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 19:27
Jack London bu kitabında, insanoğlunun uzun seneler boyunca inşa ettiği o görkemli medeniyetin aniden patlak veren bir salgınla nasıl da yerle bir olabileceğini gösteriyor. Küçük bir insan grubunun dışında kalan herkes ölüyor. Bilim dünyası tüm çabalarına rağmen bu salgını önleyemiyor ve dünya karanlık, ilkel zamanlarına geri dönüyor. Uygarlığın kültür, dil, teknoloji gibi eserlerinin faniliğini gören ve korkunç salgından geriye kalan tek kişi Profesör Smith. Medeniyet yeniden inşa edilecek, barut yeniden bulunacak, lakin bu kanlı tırmanış eski acıları yeniden yaşatacak. Kısa, ibretlik, heyecan dolu bir kitap.
Puan vermedi
Kitap esasen 2010 lu yıllarda yazarın yaşanacağını düşündüğü bir kızıl veba salgınını konu ediniyor. Kitabın başlarında ise medeniyetin ilk günlerini okuyorsunuz gibi hissettiriyor, biraz daha okuduğunuzda meselenin aslını anlıyorsunuz. Covid salgının başlarında Çin'den gelen korkunç videolar vardı ve o anlarda yaşadığımız o korkuyu tekrar yaşadım. Sanki bir bilim kurgu aksiyon filmi izliyorsunuz gibi anlatım güçlü ve aklınızda sahneleri resmetmenize izin veren bir anlatım. Kitabın devamındaki psikolojik çözümlemeler de çok etkili. Çok yakın bir zamanda öleceğini bilen bir insanın ne kadar zalim ve ne kadar barbar olabileceğini yazar harika işlemiş. Ölüm ve hayat arasındaki menfaat dengesi, insanların yobazlaşması ve aslına dönüş. Tavsiye olunur. Jack London
2021 139. kitabı
Pandemi ile beraber salgın hastalıkların anlatıldığı kitaplara yöneliyoruz. Bu ilk değil. Her dönem yaşanmış. Her ne kadar kurgu da olsa içerik, olanı yansıtıyor. Kitabı okurken kendimi bir an İslam coğrafyalarında uzun bir dönem yaşanmış taun salgınını düşünürken buldum.
Veba
2023 3. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2023 23:17
Vebayı çok kez duyulmasına rağmen araştırmaya tenezzül etmeyen birçok kişiye ilham kaynağı olacaktır. Bu ve bunun gibi kitapları okumak isteyip araştırma ruhunuzu genişletecektir. Bu kitaptan sonra veba ile ilgili ne görsem ilgilimi çekiyor ve bakıyorum . Sade bir dili var rahatlıkla bitirebilirsiniz..
Tarih
2022 35. kitabı
Jack London, Kizil Veba,eserin içindeki dört hikayeden en uzun olanıdır. Bilim kurgu tarzında yazdığı eserde,dönem eleştirisini yıllar sonra yaşanılacak olaylar silsilesi içinde vererek aslında döneminin tepkilerine maruz kalmak istememesine kılıf gibi düşünebiliriz. Kizil Veba hikayesi en dikkat çekici olanı olarak,ortaya çıkan bir virüsün insanlığı nasıl yok etme seviyesine getirerek,zengin kesimin çaresizlik içinde yoksul kesimin eline düşmesi, yaşantısal durumun ters dönmesi ,yoksulluğun yanında barbar kalmış ya da bırakılmış kesimin insanlık dışı davranışlarının özgürlüklerine ya da gücü ellerine gecirmeleriyle dışa çıkardıkları insanlık dışı davranışlarını dile getirmiş.. Sonrasında gelişmişlik yerle bir olmuş ve insanlık ilk ilkel çağlarına yeniden dönmüştür... Yazar burada aslında insanlığın dikkatini çekmek istemiş, adaletsiz yaşama, sömürülen insanlara,yoksul bırakılan, eğitimsiz bırakılan insanlara,dünyayı hor kullanmaya,dünyanın dengesinin bozulmasına,her varlığın bir sonu olduğuna.... Anlati gayet sade bir dille oluşturulmuş. Karmaşık olmayan basit cümleler kullanılmış.. Diyaloglar anlatiyi canlı tutmuş. Yazar kendisi de yoksul bir ailede, babasının terketmesi üzerine üvey basasiyla yaşamış. Başarılı bir lise hayatının ardından üniversiteyi yarıda bırakıp altın macerasına atılan biri.. Ve eserinde hayatından kesitlere de rastlıyoruz,her ne kadar bilim kurgu tarzı yazılmış olsa da.. Anlatı biraz sığ, derinlemesine işlenmemiş, insan birçok yönüyle eksik ele alınmış,yüzeysel anlatılmış.. .
2023 27. kitabı
Maddi imkansızlıklar içinde oluşturulmuş bir roman. hou hou güzel bir isim katmış. akıcı bir anlatımı var. Yazarın o dönemdeki öngörüleri gayet başarılı. .
Survivor
Puan vermedi
Çok kısa bir kitap olmasına rağmen oldukça çarpıcı. Hele Korona'dan sonra okuyunca daha da çarpıcı. Tıpkı korona gibi bir salgından sonra hayatta kalan bir kaç kabile, bunların yeni yaşam şartları, salgının nasıl olduğu, salgında nasıl hayatta kalınabildiği asıl önemlisi salgından sonra nasıl hayatta kalınabildiği. Değişen dengeler, eskisinden daha da fazla çarpıklaşan düzen, güçlünün güçsüzü ezmesi ve hayat... Bu kitap tam bir gerçek hayat bence, distopya gibi görünse de. Çok kısa bir öykü olması hayatın bütün çarpıklığı gözlerimizin önüne sermesine engel olmamış. Beğendim!
Edebiyat & Roman
Kızıl Veba
2023 60. kitabı
'Sağlıklı biriyle yediğiniz akşam yemeğinin sabahında yeterince erken uyanırsanız, pencerenizden onu cenaze arabasında götürdüklerini görebilirdiniz.' Sanırım insanlığın varlığından beri zihinlerin ürettiği rutin bir düşünce; salgın bir hastalık toplumun belleğini sıfırlar, medeniyet silinir ve ilkel yaşama geri dönülür, sonra tekrardan medeniyet için pedallara asılır. Evet konu bukadar basit ve normal ancak Amerikalı yazar bu sıradanlığı yaşanmisligin etkisiyle yazıp guzel bi akicilik kazandırmış. Okurken kesinlikle yorulmaz veya sıkılmazsınız, düz ve sakin bir melodi dinler gibi kısa hikayesini okursunuz. Yazarin okuduğum farklı kitapları oldu ve bunda da benzer düşünceye kapıldım; kesinlikle her kitabı ap ayrı bir yazarın kaleminden çıkmış gibi. Sanki yaşam tarzı ve yaşamını şekillendiren farklı koşullar kalemini de şekillendirmiş. Günlerce etkisinden kurtulamayacaginiz bir kitap olarak görmeyin, ama sizi kesinlikle etkileyecek ve kahramanın yerine girme hayaline kaptıracak bir kitap. Bir-iki okumada bitirebilirsiniz. İyi okumalar.
Duygu ve Düşünce
Covid 19 öncesinde benzer bir hikaye
2023 47. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2023 19:36
Jack London un okuduğum toplamda 3. kitabı oldu. Martin Eden ve Beyaz Diş kitaplarından sonra. London ile ilgili Martin Eden incelememde yazmıştım bilgiler. O nedenle tekrara düşmemek için o kısmı Martin Eden incelememden okuyabilirsiniz. #154617128 . Kızıl Veba kısaca bir veba salgını ile ilgili kıyamet sonrası kurgusu kitabıdır. Bizi tekrar mağara dönemine götürür. Covid 19 a benzer yönlerinden dolayı kitap 2020 den sonra iyice popüler olmuştur. Konusu şudur : Nüfus azalmasından yaklaşık 60 sene sonra James Smith, Kızıl Veba salgınında hayatta kalanlardan birisi olarak torunları ile birlikte seyahat yapmaktadır. İlkel bir hayat sürmektedirler. Avcı toplayıcı bir şekilde hayatlarını idame ettirmektedirler. Gelişimle ilgili belirli rahatsızlıkları vardır ve torunları, sürekli Kızıl Veba nın olduğu dönemle ilgili bilgiler edinmek istemektedirler. İsyan ve birbirlerini öldürme kısmı bana çok gerçekçi geldi. Hatta gelecekle ilgili bu şekilde bir öngörüm de var. Dünya nüfusunun hızlı büyümesi bence kesin buna neden olacak. Bu ne zaman olur bilinmez ama salgın hastalık yayma, terör yönetimi, petrol gibi önemli ihtiyaçlardaki azalma, toprak ve besinle alakalı sorunlar, su ihtiyacı, gaz kullanımının da tekel halinde olması, hırs vs aklınıza binlerce neden gelebilir. Ama bir gün bu durumlar yaşanacak ve bu London un dediğinden belki de daha sert bile olabilir. İnsanın gerçekte nasıl bir vahşi doğaya uygun varlık olduğunu görmek açısından bu kısımlar güzeldi. İnsanoğlunun bencilliğini, kolektivizm ve bireyciliğin karşı karşıya gelişini kitap güzel anlatır ve bilimin değerini de çoğu yerde bizlere hissettirir. Ayrıca Smith in sosyal ihtiyaç arayışı da bence önemli bir konuydu. Her şeyin çok sakin olduğu bir bölgeden, tehlikeli bir bölgeye gitmesinin nedeni insanın sosyal bir varlık
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,8bin okunma

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.