Satranç

Stefan Zweig

Stefan Zweig
2022 7. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2022 02:30
Çaresizlikten dehalığa... Gestapo tarafından aylarca sorguya çekilen Dr.B'nin bir odada kafayı yemek üzere iken, bir kitap sayesinde satranç öğrenir ve tüm zamanını satranç hamlelerini, beyninin fonksiyonlarını geliştirmeye adar... Soluksuz okuduğum ender kitaplardan birisi.
1000k
2020 17. kitabı
Kitapın ilk sayfalarını okuyup yarı bırakanlara bir şey söylemek gerekir.Asıl konu ilk sayfalardaki Satranç uzmanı üzerine kurulmamış). Satraçı tek başına oynayıpta delirmemek mümkünmü?
Puan vermedi
Kısa sürükleyici bir kitap.Ayrıca baskıların insanlara neler yaptığını gözler önüne seren güzel bir örnek..Herkes okumalı ...............................
2024 60. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2024 12:13
Kitabın anlatmak istediği,biri dünyaca ünlü satranç ustası olmak için çaba sarfeden ve bunu başaran bir genç. Diğeri ise tutuklu kaldığı dönemde, onun hiçlik ve beyninin kendi kendini ogutecegi bir ortamda tutuklu kalması ve şans eseri satranç kitabını bir sorgu esnasini beklerken birinin cebinden alması. Ve bu adam biliyorki beyin ona hiç bir şey ogretmediginde kendi kendini öğütür ve bitirir ,Zaman içinde bunu farketmeye başlar ve bu satranç kitabını elinde oyun içinde kullanabileceği hiç bir şey yokken ezberlemeye beyninde tasarlayarak ,battaniyenin karelerini kullanıp ekmek parçalarını bu oyun için uygun sayıya getirip beynini çalıştırma çabası sonucu uzman olması ve dünyaca ünlü oyuncuyu yenmesi ....asıl anlatmak istenen .ne şartta olursa olsun bir şekilde beyninize öğretemezsiniz bir gün beyin kendini yer ve artık siz bir hiç olursunuz ,,,
Puan vermedi
Beynin ne kadar müthiş olduğunu bu kitapta bir daha anlıyoruz. Zweıg yarattığı karakterde, tam çökşü yaşarken ele geçirdiği satranç kitabıyla yeniden hayata tutunması ve kendi kendine oynadığı oyunlarla beynin salgıladığı dopaminle savunma sistemini de geliştirmiş oluyor. Dr. B. oyunun başta mutluluğunu yaşar ve bunu bedeninin her zerresinde hisseder. Ta ki oyun kendisinde beynin bağımlılık loblarını ele geçirene kadar. Kendisi için başta bir oyun olan ve gestapo karşısında direnme gücü sağlayan oyun artık ona bağımlılıktan başka bir şey değildir. Karakterin dönüşümünü müthiş bir dille anlatan zweıng, kurgusunu da akıllıca kurup okuyucuya sunmuştur. 93 sayfalık bu harika kitap mutlaka okuna listelerinde yerini almalıdır kanımca.
2021 11. kitabı
Gerçekten mükemmel ve çok çarpıcı. "Yokluk insanı mucit yapar" sözünün kanıtı olabilecek bir kitap. Klasik olmayı sonuna kadar hak eden bir Stefan Zweig başyapıtı.
2021 13. kitabı
. "Bize bir şey yapmadılar , sadece mutla hiçliğe soktular,çünkü dünya da hiçbir şeyin insan ruhu üzerindeki hiçlik kadar baskı yapmayacağı bilinir." . "Her birimizi mutlak bir boşluğa, dış dünya ya tamamiyla kapalı bir odaya hapsetmekle, sonunda dilimizi çözecek o baskı, dışarıdan dayakla , soğukla değil, içeriden sağlanacaktı," . "Ama en kötüsü sorgulanmak değildi. En kötüsü, sorgudan sonra kendi hicligime dönmekti. " . "Hemen kitabı çıkardığımı, inceledigimi, okuduğumu sanırsınız heralde. Kesinlikle öyle olmadı! Önce, yanımda bir kitap olmasının keyfini sürmek istedim." . ♟#satranç kitabı yazarın intihar etmeden önce yazdigi son eseridir.Daha önce de #bilinmeyenbirkadınınmektubu okumuştum. New York'tan Buenos Aires'e giden büyük yolcu gemisinde dünyaca ünlü Satranç şampiyonu Mirko Czentovic ile aylarca sade bir odada kapalı kalıp sorguya çekilen Avukat Dr. B nin arasında geçen düello yu anlatır..Dr. B yi dinlerken ,onun ruh halini aylarca hep tek düze yaşandığı yerdeki aynı insanlarla geçen sorgu süreci ve bu süre boyunca edindiği Satranç kitabıyla akıl sağlığını korumaya çalıştığını ve insan yeterki iştesin üstesinden gelemeyeceği hiçbirşey yok dedirtti .. . .
2018 4. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2018 00:40
"Hiçbir şey yapılmadı bize, yalnızca mükemmel bir hiçliğin içerisine koydular, çünkü malum, dünya üzerinde hiçbir şey insan ruhuna hiçlik kadar baskı yapamaz." Stefan Zweig Satranç
2019 6. kitabı
New York'tan Buenos Aires'e giden bir gemide yolları tesadüfen kesişen bir satranç şampiyonu, hırslı oyuncular ve tutukluluğu sırasında gizlice ele geçirdiği bir satranç kitabından öğrendiği oyunlarla Dr.B'nin hikayesi gibi görünür . Oysa yazarın bir veda mektubu niteliğini taşımaktadır. Stefan Zweig, bu öyküyü Brezilyada'yken yazmış ve intihar etmeden kısa bir süre önce tamamlamıştır. Yazarın gizliden gizliye kendi hayatında da yaşadığı baskıları ve sürgünü, Satranç hikayesinin içinde etkileyici sahnelerle harmanlayarak biz okuyuculara sunmuştur. Beni en etkileyen bölümde sürgündeki Dr.B'nin hiçlik betimlemeleriydi. Gerçekten etkileyici bir anlatım; tavsiye edeceğim bir eser.
Efsane
2023 1. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2023 00:00
Kitap beni aldı o stresi hiçliği heyecanı içinde yaşattı bayıldım stefan zweig işte başka söze ne gerek kitaplara önyagılı ve kitap okuma alışkanlığım yokken okuyup bunu kıran bana bir kitabın yaşatabileceği en güzel duyguları yaşatan içine sokan hala etkisinden çıkamadığım bir kitap okuyun okutun

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.