Şık romanı toplum eleştirisini mizah ve realizmle birleştirdiği erken dönem romanlarından biri olarak, Batılılaşma sürecinin yüzeysel ve taklitçi yönlerini merkeze almaktadır. Roman, dönemin İstanbul’unda “alafranga” görünme arzusuyla şekillenen züppe tipler üzerinden, Batı’yı anlamadan yalnızca dış biçimlerini benimseyen bir zihniyetin trajikomik hâllerini gözler önüne serer. Gürpınar, başkahramanın davranışları, dili ve sosyal ilişkileri aracılığıyla, modernleşmenin içselleştirilmediğinde nasıl bir kimlik bunalımına dönüştüğünü ustalıkla gösterir; bunu yaparken didaktik bir söyleme yaslanmak yerine, güçlü gözlem yeteneği ve ironik anlatımıyla okuru hem güldürür hem de düşündürmeye sevk eder. Roman boyunca kullanılan canlı diyaloglar ve günlük hayata ait ayrıntılar, eseri yalnızca bireysel bir karakter eleştirisi olmaktan çıkarıp dönemin toplumsal yapısına dair geniş bir panorama hâline getirir. Şık, ahlaki çözülme, görgüsüzlük ve sahte modernlik gibi temaları işlerken, Osmanlı toplumunun geçirdiği dönüşümün sancılarını da arka planda hissettirir; bu yönüyle eser, sadece bir “züppe tipi” hicvi değil, aynı zamanda yanlış anlaşılan Batılılaşmaya karşı güçlü bir toplumsal eleştiridir. Gürpınar’ın sade ama etkili dili sayesinde roman, yazıldığı dönemin sınırlarını aşarak günümüzde de güncelliğini korur ve modernleşme tartışmalarına tarihsel bir perspektiften bakmak isteyen okurlar için değerli bir okuma deneyimi sunar.