Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu
"Kültür, Hakkari'de bale gösterisi yapmak demek değildir. Çağdaşlık, Moda'nın ara sokaklarında köpek gezdirmek değildir." Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu
Geniş Bir Çerçevede Kültür
Bi­rincisi, kültür ne kadar önemli olursa olsun, yaşam ve kimliklerimi­zin belirlenmesinde benzersiz bir öneme sahip değildir. Sınıf, ırk, cin­siyet, meslek, politik tercih gibi diğer şeyler de önemlidir-hem de çok önemli olabilirler. İkincisi, kültür homojen bir özellik değildir-aynı genel kültür or­tamı içinde bile büyük farklılıklar olabilir. Örneğin, günümüz İran'ın­ da hem muhafazakar Ayetullahlar hem de radikal muhalifler vardır­ tıpkı Amerika'da (çok sayıdaki diğer düşünce ve davranış okullarına ek olarak) hem doğuştan Hıristiyanlara hem de ateşli inançsızlara yer olduğu gibi. Kültür deterministleri "tek" bir kültür olduğu sanılan şey içindeki heterojenliğin boyutlarını genellikle azımsarlar. Çatlak sesler dışarıdan gelmekten çok, genellikle "içseldir." Aynı zamanda, kültü­rün üzerinde yoğunlaşmaya karar verdiğimiz özel yönüne (örneğin dine mi, edebiyata mı yoksa müziğe mi odaklandığımıza) bağlı ola­rak, karşımıza söz konusu içsel ve dışsal ilişkilere ilişkin çok değişik bir tablo çıkabilir.
Sayfa 132 - Henkel
Reklam
...bizde medeniyet fikri,bir kültür meselesi olarak anlaşılmaz. Hele kadınlar bunu bir fantezinin hududu içinde görüyorlar..
Olası bir insan topluluğu
Yaşam yalnız dinle oluşmuyor. Ekonomik alanları var, siyasi alanları var, kültür sanat alanları var. Mesela entelektüel bazı insanlar vardır, dinsizdirler. Hatta dinsiz olduklarını söylerler, olabilir. Kimileri de dinsizdir, fakat topluma faydalı olarak geçmiştir, hayatları. Şimdi onları itelim mi kenara? Hakkı dine mi verelim ve Allah’la kul arasındadır o hesap... biz hoşgörüden yanayız, ben o hoşgörüden yanayım. Yarın ben çok mutaassıp, çok dindar bir parti başkanını saygılayacağım. Liberal görüşlü olduğundan saygılayacağım, başkanımızdır.
Hepimizin içinde bir çocuk vardır, içimizdeki Çocuk her zaman sağlıklı bir ortam içinde gelişmez. Aile, okul, genel kültür ortamı, çoğu kere çocuğun sağlıklı gelişmesini engeller. Birey bedenen büyür, fakat İçimizdeki Çocuk, psikolojik anlamda sağlıksız ve cılız kalır. İçimizdeki Çocuk sağlıklı olmadan biz yetişkinlerin sağlıklı ve doyumlu bir yaşam gerçekleştirmesi olanaksızdır. İç Çocuğun gelişimi durunca, bedenen büyüse dahi, psikolojik yetenekleri bakımından kişi "çocuğumsu" ve "çarpık" kalır. Bu çocuğumsuluk ve çarpıklık yetişkin çocukların psikolojik yeteneklerinin temelini oluşturur. Bu kişileri küskün, kızgın, gergin, saldırgan, pısırık, bağnaz, tutkunluğu, düşkünlüğü olan insanlar olarak çevremizde görürüz. Kişi normal bir çocukluk devresi geçirerek sağlıklı bir aile yaşamı içinde büyümüşse İçindeki Ana-Baba İç Çocuğu duyar ve ikisi arasında bir denge kurulur.
Çağımız ego çağı. İnsanlık tarihinde egonun bu kadar şişirildiği bir çağ yoktur. Çünkü insan, egoyu terbiye etme yöntemini bu çağda kaybetmiştir. Egolar şişiriliyor, bireysellik adı altında bencilleşiyor insanlar. Gençler çalışmıyor artık. Tüketen nesiller var. Bu kültür, Batı kültürüdür.
Reklam
Tanzimat’ın büyükleri ezcümle Ahmet Cevdet Paşa gibileri harekete geçmiş ve derhal bir Darülmuallimat, kız yüksek öğretmen okulunu teşkil etmiştir. Bu üniversiteden evvelki ilk yüksek tahsil basamağıdır ve Türkiye’nin kültür tarihinde en önemli atılımıdır.
Sayfa 147Kitabı okudu
Churchill II. Dünya Savaşı esnasında Rusya tehdidini anlamıştı. "Rus barbarlığı Avrupa'nın eski devletlerinin kültür ve bağımsızlığının üzerine çökerse korkunç bir felaket olur."
Sayfa 861 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, çev. Süha SertabiboğluKitabı okudu
Ama eğer yeşil çimenler ve mavi gökyüzü üzerine duyduğumuz her şeyi unutmaya çalışır ve dünyaya, başka bir gezegenden keşif gezisi için henüz gelmiş gibi bakarsak, gördüğümüz şeylerin hiç beklenmedik renklerde olabileceğini fark edebiliriz. İşte ressamlar da bazen böyle bir keşif gezisinde olduklarını hissederler.
Sayfa 26
233 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Yıllar önce okuduğum, bu inceleme yazısını yazabilmek için yeniden okuduğum kitaplardan olanTavuk suyuna Çorba olarak Türkçe'ye çevrilen "Chicken Soup for the Soul", Jack Canfield ve Mark Victor Hansen tarafından derlenen ve bir dizi ilham verici hikayeyi içeren bir kitap serisidir. Her kitap, çeşitli yaşam deneyimlerini ve
Tavuk Suyuna Çorba 1. Porsiyon
Tavuk Suyuna Çorba 1. PorsiyonJack Canfield · HYB Yayıncılık · 2004346 okunma
Reklam
Öğretmenler ve anne babalar, çocukları okur yazar insanlar olarak yetiştirmeyi düşünmeye başlamadan önce onları birer sözlü kültür varlığı haline getirmeliler.
M.S. 5 yüzyılda Arap toplumu zengin bir kültüre sahip olan Çin Hindistan İran Mısır Bizans ve Roma gibi ülkeler ile olan siyasi ekonomik ve kültürel ilişkileri ile sahibi bulundukları köle ve cariyelerin büyük bir çoğunluğunun kültür düzeyi yüksek insanlardan oluşması kitaplarla ilgili Çağdaş gelişimler hakkında bilgi sahibi olmalarına yani yazı
Algılanan dünya, yalnızca doğal şeylerin bütünü değildir, tablolardır da, müziklerdir, kitaplardır, almanların “bir kültür dünyası“ dedikleri her şeydir aynı zamanda. Kendi ufkumuzu daraltmak ya da kendimizi taşla suyla sınırlamak şöyle dursun, algılanan dünyanın içine sokulmakla sanat yapıtlarını, dili ve kültürü bütün o özerklikleri ve temel zenginlikleri içerisinde düşünmenin yolunu bulmuş oluyoruz.
Aradaki kültur mesafesi nasil ?
Belli bir kültur seviyesi yakalamiş biri (kendini küçültür )..kimseyi saf aptal gormez ..
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.