Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
348 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Nikos Kazancakis, 1883'te Girit'in Heraklion kentinde doğdu. Atina Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra hukuk doktorasını veren Kazancakis, felsefi açıdan ünlü düşünür Henri Bergson'dan etkilendi. Lenin Barış Ödülü'ne değer görüldü; 1957'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü bir oy farkla kaybetti. Goethe ve Dante'nin
Zorba
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202015,9bin okunma
Sosyal-demokratlar daimi ordunun kaldırılmasını ve yerine genel halk milisinin kurulmasını, tüm halkın silahlandırılmasını talep ediyorlar. Daimi ordu halktan kopuk ve halkı kurşunlamaya hazırlanılan bir ordudur. Askerler yıllarca kışlalara kapatılıp, insanlık dışı bir eğitime tabi tutulmasalar, işçi ve köylü kardeşlerine ateş açabilirler miydi? Açlık çeken köylülerin üzerine yürürler miydi?
Reklam
Sovyetler Birliği
"Her devlet, ezilen sınıfa karşı yöneltilmiş 'özel bir baskı gücüdür. O halde, hiçbir devlet, ne özgürdür, ne de halk devleti." ~Vladimir Lenin~
Lenin'i okumadım ama onun, "din kitlelerin afyonudur," dediğini başkalarından duydum.
Reklam
Nazım Hikmet
"Komünizmin tüm dünyada tam zaferine, yani dünyada ne para, ne devlet, ne si­lahlı kuvvetler, ne partiler kalmayıncaya kadar, bu koşullar oluşuncaya kadar küçük ya da büyük kişi tapınmacılıklarının ortaya çıkma tehlikesi he zaman vardır. Buna karşı mücadelenin biricik silahı, Lenin ilkelerinin doğru bir kavranışı ve tüm sosya­list ülkelerde, siyasal ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında gerçekleştirilmesidir."
Sayfa 26 - Hece dergisiKitabı okuyor
Devlet, mücadele sırasında devrimde, hasmı zor yoluyla baskı altında tutmak için kullanılan geçici bir kurumdan başka bir şey olmadığından, özgür halk devletinden söz edilmesi katıksız bir saçmalık: Proletarya, henüz devleti kullandığı sürece, onu özgürlük adına değil hasmını baskı altında tutmak için kullanır ve özgürlükten söz edebilir duruma gelinir gelinmez, bu anlamıyla devletin varlığı son bulmuş olur.
Rus-Sovyet marksizmi ve diyalektik materyalizm Rus Marksizminin kurucusu Georgi Plehanov ve ardından İlyiç Lenin diyalektik felsefi materyalizmi çeşitli eserlerinde geliştirmeye çalıştılar. Plehanov Militan Materyalizm, Monist Tarih Anlayışının Gelişimi gibi eserlerinde, Marks ve Engels'in ölümlerinin ardından Avrupa Marksizminde etkisini giderek arttıran "yeni-Kantçılık" eğilimine savaş açtı. E. Bernstein gibi düşünürlerin başını çektiği bu yeni eğilimin Marksist felsefeyi ileriye değil, geriye götüren bir hareket olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Lenin de onun izinden giderek materyalist diyalektiğin çok yönlü ve gelişmiş bir bilimsel yöntem olarak vazgeçilmezliğini savundu. Rusya'da kapitalist üretim biçiminin gelişimi üzerine ayrıntılı çalışmalarında bu yöntemi uygulamaya çalıştı ve diyalektik materyalizmin yeterince kavranamamasından doğan yanlış anlayışları göstermeye çalıştı. Lenin bir dizi makalesinde Felsefe Defterleri'nde Marks, Engels ve Plehanov'un izinden giderek diyalektik düşünceye Hegel'in yaptığı katkıların önemini ve büyüklüğünü vurguladı.
Lenin'in resmi...
"Sen bana resmi ver, benim olsun, ben de sana şeyimi vereyim... Güzel teneke kutumu, sonra bilyelerimin hepsini vereyim..." Umutsuzluk içinde elini sallayarak ekledi: " Babamın bana getirdiği çizmeleri de veririm."
Sayfa 230Kitabı okudu
Reklam
Gorkiy. Lenin’i, «ruhundaki çalkantılar karşısında cok sessiz kalabiliyordu» diye çiziyor. Müthiş bir çizim; hem Lenin açısından, hem de Gorkiy. Her halde sessizliğin arkasındaki çalkantıları görebilmek için Gorkiy olmak gerek. Başkası göremedi. Gorkiy yazdıktan sonra gördüler. Sonradan görenlere, yalnızca sağlamasını yapmak düştü. Lenin'in kişisel yaşamı İle ilgili olarak yazılanların tümü Gorkiy'i yüzde yüz doğruladı. Gorkiy, derini gördü. Her halde Lenin, derinindeki çalkantıları bir yemek masasında Gorkiy’e anlatmadı. Sessiz kalmak, anlatmamak da demek. Bu güzel. Fakat daha güzeli ise ruhundaki çalkantılar karşısında sessiz kalabilmek. Bu çok daha güzel. Şu yüzden: Dünyada ilk sosyalist devrimi gerçekleştiren Lenin ile ruhundaki çalkantılar karşısında sessiz kalabilen Lenin arasında mutlak bir ilişki olmalı.
352 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Biri beni aydınlatsın cinsiyetçi bir yaklaşım mı gösteriyorum
!Spoiler! Şimdi şöyle ki kitabın anlatmak istediği güzeldi evet sevdim ama sürekli feminizm, cinsiyet eşitliği ve karakterin düşünceleri etrafında döndü.Yani tabiki de bunlarla bir sorunum bulunmuyor fakat kitabı alırken beklentim bu yönde değildi bu yüzden bana beklediğim şeyi tam olarak veremedi.Açıkçası Len(erkek ana karakter) ile daha çok sahneleri olacağını olayın oradan döneceğini düşünmüştüm. Vee kızın düşüncelerini Len’in yayınladığını düşünmüştüm ama cidden onun yayınladığını öğrendiğimde o kadar uzun zaman geçmişti ki bir şaşırdım.Ayrıca Elize’nin yaptığı bir tık saçma gelmişti yani olayı grev yapmak gibi büyük bir şeye dönüştürdüler(Burada olay artık sadece Elizenin baş editör olmasından çıkmış ve daha farklı bir boyuta gelmişti farkındayım).Evet Bugle’de ki bazı kişiler belki sırf erkek olduğu için ve Lee’nin daha sempatik durmasından dolayı daha iyi bir baş editör olacağını düşündüler fakat herkes böyle düşünmüyordu.Evet Elize daha nitelikli olabilir farkındayım ama insanlar kendilerine bu kadar sert davranan birinin altında çalışmak istemezler yani.Ee ben istemezdim diyeyim. Ve o seçildiği halde zorlayıp onu istifa ettirmesi bana asıl saçma gelen şey. Sonuçta adil bir oylama yapıldı değil mi??
Buraya Sevilmek İçin Gelmedim
Buraya Sevilmek İçin GelmedimMichelle Quach · İndigo Kitap · 202442 okunma
yoldaş lenin'in de dediği gibi, 'geçmişte yaşananları unutmak da bir çeşit ihanettir'...
Sayfa 561 - Can Sanat YayınlarıKitabı okuyacak
Lenin'in Devlet ve Devrim isimli eseri Marx'tan yapılan bir hayli alıntı içeriyor. Modern anlamdaki şiirsellik gayreti Lenin'in sıradan açıklama tarzından fevkalade uzaktır. Fakat bu mükemmel eserin okuyucusu Marx'ın siyasi ve düşünür kişiliği hakkında derin bir izlenim edinir. Neden? Çünkü Lenin XIX. yüzyıl Avrupa devrimlerinin büyük bakış açılarını teorik olarak mükemmel, sarih ve popüler tarzda özetler.
Sayfa 386
Deniz Gezmişi kim ihbar etti ... ? “Köylü” Che Gueverayı kim ihbar etti ... ? “Köylü” Mahir Çayanı kim ihbar etti ... ? “Köylü” İbrahimi kim ihbar etti ... ? “Köylü” Sinan Cemgili kim ihbar etti ... ? “Köylü” Biz köylüler için savaşırken Onlar efendileri için kilisede mum yakıyordu Vladimir Lenin
1.500 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.