Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
352 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yazarın yabanda, Walden gölü yakınında kendi inşa ettiği bir kulübede iki yılı aşkın bir süre yaşamasının ardından kendi deneyimlerinden yola çıkarak, insanlığa vakit kaybetmeksizin yüzünü doğaya dönmesine salık verdiği eseri. Thoreau, bu süreçte kendisinin, Doğa’nın sayesinde ve onun yardımıyla gerçekleştirdiği tefekkürün, kendisine tekamül
Walden
WaldenHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20221,602 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Kişisel gelişim kitabı olan "Kashna Felsefesi" özgüven eksikliği olan kişilere bir cesaret aşılama çabasıdır. Yazar sıradanlaşmış düşüncelerin farklı bakış açısıyla yeniden değerlendirerek doğruları sorgulamanın peşine düşer. Bazen acaba olabilir mi, bazen de saçmalama yahu çıkmıyorsa zorlamanın anlamı yok dedirten analizlerine şahitlik
Kashna Felsefesi
Kashna FelsefesiErdal Demirkıran · Kashna Kitap Ağacı · 2012702 okunma
Reklam
Aşırı tevazu, kibirden gelir...
Haddinden fazla kendini hor görmek, kendini beğenmişliğin başka bir ifadesidir. Gururunu aşağılama ile yenebileceğini düşünenler belki de Spinoza'ya kulak verseler iyi olur: "Kendini hep küçük gören, kibirli olmaya en yakın insandır." Antik çağ Atinası'nda Sokrat, son derece pejmürde kıyafetlerle halkın arasında gezinerek işçi sınıfın oylarını toplamaya çalışan bir politikacının maskesini şu sözleriyle düşürmüştü: "İçindeki kibir, paltondaki her delikten dışarı fışkırıyor."
Sayfa 95 - Kuraldışı Yayıncılık, İstanbul 1997Kitabı okudu
Hayatın amacı mutluluktan çok sevinç duymaktır. Sevincin temelinde kendimize duyduğumuz sevgi ve saygı, varlığımızı - gerekirse bize dışımızdaki her şeye ve herkese karşı- kanıtlamanın haklı gururu vardır. Sokrat bu gururu en ideal şekilde taşıyan tarihi bir karakterdir. Düşüncelerinden ve inançlarından ötürü ölüme mahkum edildiğinde o, ölümü yenilgi olarak değil, düşüncelerini pazarlık konusu yapmaya karşı bir zafer olarak kabul etmiştir. Sevinç, salt kahramanların yaşadığı bir his değildir. Birey, güçlerini dürüstçe ve özgünce dışarı vurduğu sürece, sevinç de hazır bekler.
Sayfa 92 - Kuraldışı Yayıncılık, İstanbul 1997Kitabı okudu
İlim kendin bilmektir...
... Çoğu insan Sokrat'ın 'kendini bil' özdeyişinde aslında insanlığın en zor mücadelesinin yattığını anlayamaz. Onlar aynı şekilde Kierkegaard'ın şu cümlesini de tamamıyla anlaşılmaz bulmuşlardır: "Riske atılmak en uç anlamda tamamıyla kendi öz bilincimize erişmektir."
Sayfa 63 - Kuraldışı Yayıncılık, İstanbul 1997Kitabı okudu
En alttaki insan gruplarından biri, güç mücadelesini para, mal, mülk üzerinden verir. En üst gruplara doğru ise soyut güç mücadeleleri başlar. Maneviyat, spiritüellik gibi. Bunların en üst düzeyinde de, düşünsel güç mücadelesi bulunur. Dolayısı ile en asil güç mücadeleleri Antik Yunan'da, Sokrat'tadır. Savunduğu düşünceleri için ölümü kabullenen Sokrat'ta.
Reklam
Benim Spotify tam liste
Duman DKTT Skapova Canozan Manga Mor ve Ötesi Kafile Kolpa
200 syf.
·
Puan vermedi
"İnsanı insan yapan erdemdir ve mutlaktır, herkes için aynıdır, insanın içindedir; o yüzden de herkes özünde iyidir, kötülük yapmasının tek sebebi cahilliğidir." Bunu söyleyen Sokrates , bu savıyla son kez mahkemede yüzleşmiştir ve o kötülüğün sebebi gördüğü cahillik, onun ölümüne sebep olmuştur. Mahkemede açıkça görüyoruz ki ; içerdeki gücün dışa vurumu ne kadar sakin ve bilge oluyorsa , kabul edilmeme korkusu ve öfkenin dışa vurumu da o kadar canice oluyor ve MÖ 399'da da bu böyleymiş, bugün de böyle... İnsanlık ve insanlar hala aynı yerde.. yüzlerce binlerce "gelişim" diye önümüze konan yeniliklere kafa tutar gibi davranıyor insanlık ve asla kıpırdamıyor yerinden.. inatçı.. katı.. dediğim dedik.. bir adım bile ilerlemiyor.. Sonuç ; Sokrat öldürüldü.
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202052,7bin okunma
Bir ahlak dersi
 Öğretmenim, yâni o Sokrat dediğiniz adam, bizim tanıdığımız bir demir tüccarı Ahmet Bey var, ondan daha mı ahlâklıymış? —    Çocuklar! Ahlâkın parayla pulla ilgisi yok. Tarihte öyle iyi ahlâklı insanlar vardır ki, açlıktan ölmüşlerdir. Ama ahlâklarına leke sürmemişlerdir. —    Öğretmenim, yâni bu ahlâk iyi bişey değil galiba...
TEKİN YAYINEVİKitabı okudu
Bir ahlak dersi
   İnsanın vicdanı rahat olmalı. Bütün büyük adamlar hep ahlâklıydı. —    Eskidenmiş o öğretmenim. Bizim mahallede bir büyük adam var. Üç tane Kadillâk arabası var. Pamuk Kralı, hem de... —    Ben size büyük adam diyorum. Yâni büyük bilgin, büyük düşünür, büyük san'atçı... Meselâ Sokrat... —    Sokrat'ı tanıyorum öğretmenim. — Tabiî tanırsınız. —    Bizim tarafta dükkânı var, elbise temizleyicisi... Ama o kadar çok zengin değil. Ondan daha ahlâklı neler var... —    Ben size eski Yunan Filozofu Sokrat'ı söylüyorum. Sokrat, Aristo, Galile gibi ahlâklı olun!
TEKİN YAYINEVİKitabı okudu
Reklam
Batı dünyası, kendi temellerini teşkil eden eski Yunan hikmetinin büyük üstadı Sokrat'ın felsefeyi fizikten ahlâka yükseltmesine karşılık, asrımızın insanını ahlâktan fiziğe çevirmiş bulunuyor.
Sayfa 41 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
"Hayattan uzaklaştığımız ölçüde hakikate yaklaşırız," diyordu Sokrat ölüme hazırlanırken. "Biz, hakikate âşık olanlar hayatta ne için çabalarız? Kendimizi bedenden ve onun yol açtığı bütün kötülüklerden kurtarmak için! O halde ölüm bize geldiğinde nasıl mutlu olmayalım? Bilge kişi bütün hayatı boyunca ölümü arar durur.Bu yüzden de ölüm ona korkunç gelmez.
Üstün muradı anlatmakta bu çok kısır ifadenin hedefini çılgınca arayan bir oluş hasretinden başka bir delaleti yoktu. Bulunması gereken bizzat hayattı; asıl hayat... Onu bul da evvelâ yaşa, sonra yaz yazabildiğin kadarını... Burada yaşaya- bilmekle yazabilmek beraber... Garp âleminde, kendilerince yaşayabilenler, yâni duyup yazabilenler arasında,
BİLEN YÖNETİR
Batı bildi ve yönetti. Şimdi sıra...? - Orta Çağ dönemi ''Canterbury Hikayeleri'nde'' ki İngiliz edebiyatının ana damarlarından biridir. Eserde Hipokrat ve Galen'in yanında sıkı durun, İbn-i Sina, er- Razi, el- Kahhal ve İbn-i Rüşd'e yer alıyor. Chaucer, İbn-i Sina'yı Hipokrat'ın yanına
Cariyl'a göre; millet, cansız bir kil tabakası gibidir. Eğer bir sanatçının eline geçmezse, sonsuza kadar şekilsiz ve hareketsiz kalır. Fakat Sezar, Napoleon, Büyük Petro, Sokrat, Hz. Muhammed gibi bir sanatçı, bir büyük adam, bir kahraman, bir peygamber çıkıp da bu kili eline alacak olursa, ona istediği şekli verebilir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.