İtiraflarım

Lev Tolstoy

İnceleme
2022 67. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2022 01:21
"İtiraflarım" Tolstoy'un hayatı, mantığı ve inancı sorguladığı felsefî düşünce kitabıdır. Birçok filozof gibi "ben kimim, nereden geldim, ne için yaşıyorum, hayatı yaşanılır kılan nedir" gibi soruları kendine sormasıyla başlıyor. Ölüm gibi gerçek bir düşüncenin yaşamının önüne geçmesi onu sorgulatır. Ona göre ölümden önceki hayat, birilerinin ona oynadığı şakadan ibarettir. Kaçınılmaz olan bu gerçek, onu sahte ve geçici olan hayattan zevk alamayacak hale getirir. Hayatı acı ve kötülüğün olduğu yer olarak kabul eder. İntiharı düşündüğü halde bunu yapmaya engel olan şeyin mantığı olduğunu ifade etmektedir. İnancın olduğu yerde mantığın olmadığını anlar. Yaşamı mümkün kılan şeyin inanç olduğunu söyler. Dinleri araştırır. İnsanların arasına girer, onları gözlemler. Bu süreçte düşünce yapısı değişir ve karanlık düşüncelerden sıyrılır. Düşünce alanı, hissettikleri, araştırmaları ile sorgulayan bir Tolstoy göreceksiniz. Tavsiye ederim.
Felsefe
İtiraflarımLev Tolstoy · Kapra Yayıncılık · 202029,3bin okunma
•••• HAYATIN ANLAMI NEDİR?
2021 23. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 11:59
Bazen benimde kendime zaman zaman sorduğum bu soruyu açıklamaya ve hayatını anlamlandırmaya çalışıyor Tolstoy. Zaman zaman sorduğu sorulara ve verdiği cevapların doğruluğunu ispatlamaya çalışıyor, hayatının anlamsız olmayacağı kanaatine varıyor.Bazen de tümüyle umutsuzluğa kapılıp hayatın anlamsız ve kötü olduğu sonucuna varıp intihar etmeyi düşünüyor ancak bir türlü bu isteğini gerçekleştiremiyor. Ve en baştan tekrar "Hayatımın anlamı nedir, ne için yaşamalıyım?" sorusunu sorarak bitmeyecek bir kısır döngünün içine sürüklüyor kendini.... Kitabı okurken siz de eminim kendinize en az bir kez de olsa bu soruyu soracaksınızdır.
2021 5. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 20:08
Tolstoy’u severim herkes gibi bende ilk insan ne ile Yaşar kitabı ile başladım okumaya . Beni derinden etkileyen bi romandı . İtiraflarım kitabında Tolstoy u derinden etkileyen şey ise intihara kadar götürüp geri getiren şey arayışı... bu kitabın özeti tek kelime ile açıklansaydı eğer ; arayış olurdu muhakkak . Herkesin bir gün arayışı içerisinde olduğu şeyi bulması ümidiyle
2024 95. kitabı
İnsanlar doğar, büyür, uzun yada kısa süren bir vakitten sonra hayatı nihayete erer. "Âdem" olanın kaçınılmaz mukadderatı ve yazgısıdır bu. Yaşam dediğimiz bu süreç bazıları için sadece dünyanın zevk ve acılarından ibaretken, bazıları için çok daha derin bir yolculuk ve mâna arayışıdır. Lev Tolstoy işte bu arayışı ve varoluşsal sancıları yaşayan insanlardan biri. Diğer eserlerine de yansıyan bu anlam arayışı bir bütün hâlinde bu eserinde kemâle ermiş bence. Tolstoy inancına, yaşamın mânasına dair çocukluğuna uzanan bu yolculuğu tüm samimiyeti ve şeffaflığıyla kaleme almış. Ortodoks inancının hakim olduğu bir ortamın içine gözlerini açan ve bu inanç doğrultusunda eğitim gören yazar 18 yaşından sonra, yaşadığı dinî inanç sistemini sorgulamaya başlar. Bu sorgulayış ve arayışı zaman zaman ciddi bunalımlar ve buhranlar yaşamasına neden olsa da Tolstoy bu çileli yolculuktan asla vazgeçmez. Bu süreci anlatırken "Hayatım durma noktasına geldi. Nefes alamıyordum, yiyemiyordum, içemiyordum, uyuyamıyordum. İçimde hayata dair hiçbir istek yoktu." der ve içinde hissettiği boşluğu bu şekilde ifade eder. Yaşadığı tüm mantıksal ve duygusal evreleri, değişimleri gayet açık ve cesaretle kaleme alan yazar sonuç olarak "Tanrı, hayatın ta kendisidir. Tanrı 'yı arayarak yaşa, çünkü onsuz yaşam mümkün değildir. Böylece içimde, etrafımda yanan en büyük ışık parlamaya başladı; o zamandan beri de beni terk etmedi." diyecektir. Eseri Tolstoy'un düşünce dünyasını, edebî üslûbunu zaten çok beğenen biri olarak büyük bir keyifle ve ilgiyle okudum. Tüm yolculuğu boyunca yaşadığı her hâli kâlbimde hissederek ve çok duygulanarak yaşadım. Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar diliyorum. İtiraflarım
2024 22. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2024 16:22
"Kesin bir gerçek bilgi, inanca dayalı bütün bilgileri bir kenara bırakıyor, her şeyi mantığın, deneyin yasalarına göre yeniden yapılandırıyordu. Buna rağmen hayata dair hayata dair sorulara hâlihazırda sahip olduğum belirsiz bir cevaptan başka bir yanıt vermiyordu." "Sonunda insanın içine işleyen en büyük bilgeliğin, inancın verdiği cevaplarda saklı olduğunu, cevapları mantık temelinde reddetmeye hakkım olmadığını fark ettim. Her şeyden çok, cevapların tek başına hayata dair sorulara bir yanıt olabileceğini anlamaya başladım." Benim nezdimde kitabı özetleyen iki alıntı. İtiraflarım Lev Tolstoy
Felsefe
2022 18. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2022 06:37
Yazarımız kitapta kendi bilişsel ve psikolojik serüvenini anlatıyor. Eser, yazarın hayatın anlamını ve gayesini anlamaya ve kavramaya yönelik sorularıyla şekil buluyor. Kitabı okuduğunuzda kendinizi kesin ve gerçek bilginin her şeye duyulan mutlak bir şüpheyle başlayıp başlamadığını düşünürken bulursanız şaşırmayın :) Yazarımız eserde aslında hayatını anlamlandırmak için sürekli farklı bir alana yöneliyor ama aradığı cevabı hiç birinde bulamıyor. Zaman zaman ölümün tüm bunların hepsinin çözümü olduğunu düşünse de kendi tabiriyle "Yaşama aşkı ve korkaklık" gibi nedenlerden dolayı bunu da yapamıyor. Son çare olarak kendisini Hristiyanlığa adasa da aradığı sorunun cevabı yazarımıza orada da yoktur. O zaman yazarın cevap bulamadığı soruyu bir de biz düşünelim. Sizce hayatın anlamı nedir? İtiraflarım Lev Tolstoy
·88 syf.·
2024 20. kitabı
İnceleme diyemeyiz aslında, büyük üstâd Tolstoy'un İtiraflarım adlı kitabında hayat hakkında bize kazandırdıklarından bahsedeceğim,daha doğrusu okuduktan sonraki bende bıraktığı çıkarımları şöyle sıralayabiliriz: Hayatın bir anlamı olması gerektiğini, Hayatı sadece yiyip içip yatmaktan ibaret olmadığını, Düşünme yeteneğimizi kullanmamız gerektiğini, Neden var olduğumuz gerçeğini, Hayatı sorgulamamız gerektiğini, Hakikatı sorgulayarak bulmamız gerektiğini, Allah'a layık bir kul olarak yaşamamız gerektiğini, Dünyevi zevkleri terk ederek kurtuluşa ereceğimizi, Ölümün her zaman kapımızı çalacağını yani ölüm gerçeğini, İnancın bizi hayata bağladığını, Öldükten sonraki ahiret gerçeğini, Kalplerin ancak Allah'ı anarak huzur bulacağını, v.b.daha çok örnek verebilirdim fakat şu an aklıma gelenleri dile getirdim dolayısıyla hayat hakkında,hayatı önemseyenler için tolstoy'dan daha çok öğreneceğimiz dersler var...
Zaman Yaşam ve Ben
2023 5. kitabı
Spoiler içerebilir! Hayatı bazıları olduğu gibi kabul eder, kendini buna göre koşullandırır ve yaşar. Neler olduğu nelerin olacağı önemli değildir. Olmuştur çünkü olması gerekiyordur... Ama birde ''Ötekiler (Dostoyevski)'' vardır ki, içinde kendisinden en az bir tane daha vardır ve hiç boş durmaz. Neden nasıl ne zaman vb. Kurcalar da kurcalar ve cevabı bulamazsa işte o zaman ıstırap başlar. Bu arada kesinlikle bu kitabı da okumanızı en azından bir incelemenizi tavsiye ederim. Tolstoy'un azabı ise küçüklüğünde başlamış ve 50+ lara kadar devam etmiş. Hem de öyle böyle değil. Neler neler yapmamış/düşünmemiş ki hatta intiharı bile! Yazarımız başından geçenleri usta kalemi ile eline almış hissettiklerini bize öyle aktarmış ki içine Felsefe, din, mantık, bilim ve İNANÇ ı ekmiş. Tabiri caizse her ne olursa olsun salt meyveyi inanç vermiş. Diğerleri tabi ki de bir noktaya kadar geliyormuş ama işte bir nokta.... Yazarımızı kısır döngüye sokuyor. Bu süreçte Hristiyanlık inancının kendi içerisinde ki çelişkileri, insanların psikolojik analizleri ve kendisinin neler hissettiği, diğer filozof (Süleyman, Schopenhauer, vb.) düşünce yapısıyla kendisinin ortak yanları fakat bu düşünce yapısının temelinde kendisi için kabul edilemez olduğu. Mantığın oturmadığı yerlerde içinden gelen iç sesin cevapları, bazı korkularıyla yüzleşmemek için görmemezlikten gelmeler.... Kitap ince akıcı ama bir o kadar da dolu 10 üzerinden 10 vermek bana her ne kadar olmaması gereken bir şey olsada bu şahesere benden 10 bile az... Herkesin özellikle psikoloji ile ilgilenen ve bazı soruların cevabını mantıkla bulamayan kişiler içinse baş yapıt.... İyi okumalar..
Ne itiraf ama
2024 15. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2024 16:50
İtiraflarım… Kitaba başlaşdığım zaman bir itiraf, hayatı ilə ilgili yapmış ve yanılmış olduğu, pişman olduğu ile ilgili bir takım şeyler bekliyordum. Ama daha güzeli oldu. Kitabı bu kadar seveceyimi aklıma bile getiremezdim. Kitab hayat, inanc və mantık üçlemesinden ibaret. “Mantık hayatın ürünü. Hayat mevcüt. Ama nasılsa bu mantık yaşadığı hayatı sorguluyor” bu fikri yanısıra ejderha, bal, dal gibi hayati örnekler veren yazar inanç sistemi ve hayatın nedenleri və yaşama içgüdüsü ile ilgili kafa yoruyor. Mantık və hayat la ilgili kafası karışan yazar bu sefer etrafındakı insanları kategoriler ve inanç sistemini ortaya atar. Bu inanç ilk önce her hangi bir dine olmaz sadüce yaşama içgüdüsüne inanır. Daha sonra bunun da kafasındaki sorulara cevap olmadığını görerek dine bağlanır ve dinin gösterdiklerine kafa yorar. Bu zaman inanç sistemininde sorgulanması ve altının boş olduğunu. İnançlar arası uyumsuzluğu görerek inancını da yitirir. Hele o son rüyası ve anlatmak istediği… Her kese tavsiye edilmeli kitap.
İtiraflarımLev Tolstoy · Kapra Yayıncılık · 202029,3bin okunma
Nefisle savaşı farklı bir din ve boyuttan değerlendiren bir kitap. :(
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 23:35
Var oluşumuzdan bu yana varlık-yokluk-anlamlandırma sorgulamalarının (öyle olduğunu sayıyorum sadece) incelikli bir samimiyetle kaleme alınmış hali diyebilirim. Her neye ve ne şekilde olursa olsun insanoğlunun kendince bile olsa mutlaka sarıldığı bir inancın (şahsımca inançsızlık kavramını taşımak da bir inanç) bulunduğu; bu sorgulamaların neler hissetirip neler yaşattığının gözlem ve itirafı... Kendiyle birlikte insanlığa dürüst bir duyuru ve bir nevi de uyarı yada nasihat (nasıl kabul edersek) niteliğinde derin bir kitaptı.
Felsefe-Düşünce

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.