Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Dubai'deki 830 metrelik Burj Khalifa binası, kapıcının ayakkabısının yanından geçen bir karınca için neyse, biz de bakteriler için oyuz.
Sayfa 129
352 syf.
·
Puan vermedi
Üniversitede değerli bir hocam önermişti. Kitapta bolca latince kelime var. Beslenmek ruhsal ve zihinsel sağlığı çok fazla etkiliyor. Günümüzün problemi depresyon ve anksiyete gibi hastalıkları iyi bir beslenme ile belli oranda çözebiliriz. Mutluluk hormonu dopaminin çok büyük bir kısmı bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından üretiliyor. Bağırsak floramızı daha iyi hale getirebilirsek hayatımızı olumlu yönde değiştirebiliriz. Kitapta bir çok farklı tarifte bulunmakta. Beslenme, sağlık, spor ile ilgilenenlere önerebilirim.
Beyin ve Bağırsak
Beyin ve BağırsakDavid Perlmutter · Pegasus Yayınları · 2018332 okunma
Reklam
Herhangi bir kaprise, raslantıya yer yoktu. Hepsi doğanın bir yasasıydı. Kuşlar, bu yasalar uyarınca uçuyordu; hayatın geliştiği suların içindeki bakteriler, yine aynı yasaya göre kıvrılıp bükülerek bacak ve kanat çıkarmış, kuş haline gelmişlerdi.
Sayfa 125
Bugün dünyada -tespit edilen- 2.7 milyar insanın dişinde çü­ rük var. Çürük sebebi basitçe şu: Diş çürüklerine, diş üzerine ince film tabakası olarak yapışan­ biriken bakteriler sebep oluyor. Aslında ağzımızda bulunan bak­ terilerin çoğu doğal ve zararsız. Ancak, birkaç tür bakteri -yiye­ ceklerdeki nişastalar, şekerlerle beslenerek bir boşluk yaratacak şekilde altındaki dişi eriten- asitler ortaya çıkarıyor. İşte bunlar çürüklere sebep oluyor. Yani, nişastalı ve şekerli endüstriyel yiyecekleri tüketrnek için evrilmemiş olduğumuzdan, tükürükten başka doğal savunma mekanizmamız yok. Çürüklerden kurtulmanın başlıca yolu, endüstriyel şeker ve nişastadan uzak durmak. Kuşkusuz... Şekerin zararı sadece dişlere değil... Şeker, ölümdür...
Boş yere antibiyotik kullanmayın
Virüs kaynaklı bir hastalıkta, bakteriler üzerinde etkili olabilecek bir silah kullanmak dünyanın en komik savaşlarından birisidir.
Sayfa 257Kitabı okudu
Sürekli insanlar ölüyor, sürekli yeni insanlar doğuyor. Ölen insanlar belediyelerden anons ediliyor. Belediyeler cenazeler için araç kaldırıyor... İnsanlığı bakteriler gibi görünce her şey çok saçma sapan geliyor
Reklam
Antibiyotik kullanımında, antibiyotikler hastayı iyileştirecek kadar bakterileri öldürebilseler de nadiren tüm zararlı bakterileri öldürebilirler, böylece bakteriler dirençli hale gelirler. Hayatta kalan birkaç bakteri ilaca en dirençli olanlardır. Bu hayatta kalanlar, direnme güçlerini yavrularını aktarırlar. Ayrıca bakterilerin birbirleri ile DNA alışverişi yapma şekli nedeniyle, dirençli bir bakteri, direncini uzaktan akrabası olan diğer bakterilere de aktarabilir. yani, bir bakteri türünde gelişen direnç başka bir bakteri türüne aktarılabilir. Böylece, bir antibiyotiğin her kullanımı, o antibiyotiğe karşı direnç oluşmasını sağlar.
Sayfa 128Kitabı okudu
Mideye giriş yapmadan önce, yukarıda verdiğimiz sözü yerine getirelim. Yemek sırasında yemek borusuna giren bir miktar hava olduğunu belirtmiştik. Peki, yemek borusuna giren bu havaya ne olmaktadır? Sindirim enzimlerinin havayı parçalayabilme yeteneği var mıdır? Gelin kısa bir şekilde bu meseleyi özetleyelim. Sizinle ufak bir ipucu paylaşalım. Söz konusu tıp dünyası olduğunda, tüm isimler oldukça havalı bir hale bürünebilmektedir. Yeme ve içme sırasında bir miktar hava yutulmasına "aerofaji" denir. Yutulan havanın önünde çok az seçenek vardır. Yutulan havanın bir kısmı "regürjite" olur. Regürjiite kelimesinin "geri kaçmak" gibi bir anlamı vardır. Yani yutulan havanın bir kısmı regürjite olur demek, kişinin geğirmek dediğimiz eylemini daha nazik bir dille ifade etmektir. Havanın bir kısmı kalın bağırsaklara geçebilir. Ayrıca kalın bağırsakta yer alan bakteriler, karbonhidrat ve diğer maddeler ile gerçekleştirdikleri birtakım etkileşimler sonucunda; hidrojen, hidrojen sülfit, CO₂ ve metan gazı üretirler. Kalın bağırsağa gelen oksijen, bakteriler aracılığıyla üretilen gazlarla birleştirilerek "flatus" olarak dışarı atılır. Sanırım flatus kelimesinin ne anlama geldiğini açıklamama gerek yok, Flatusun kokusu büyük oranda sülfitlerden kaynaklanmaktadır.
Bağırsak mikrobiyotamız da gece farklı bir dengeleme içinde olur. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası için de doğru saatlerde kaliteli bir gece uykusu şarttır. Vücudumuzdaki tüm bakteriler de sirkadiyen ritmimize uyar. Gündüz aktif olan bakterilerle gece aktif olanlar farklıdır. İyiler gece çoğalır. Uykusuzluğun ya da geç yatmanın bağışıklığı düşürdüğünü jetlag sonrası kolay hastalanmamızdan biliriz.
Herhangi bir kaprise, rastlantıya yer yoktu. Hepsi doğanın yasasıydı. Kuşlar, bu yasalar uyarınca uçuyordu; hayatın geliştiği suların içindeki bakteriler, yine aynı yasaya göre kıvrılıp bükülerek bacak ve kanat çıkarmış, kuş haline gelmişlerdi.
Reklam
Unutmayın, yaklaşık uyku süreniz olan sekiz saat, basketbol ve bakteriler için oldukça uzun bir süredir. İşte tam da bu nedenle, yatmadan önce dişleri fırçalamak bir kez daha önem kazanır. Yemek yedikten sonra bile dişlerini fırçalamakta zorlanan insanlar için yatmadan önce diş fırçalamanın ne kadar zor gözüktüğünün farkındayım. Hatta bazı kişiler yatmadan önce dişlerini fırçaladıklarında uykularının kaçtığını bile öne sürebilmektedir. Fakat yaklaşık sekiz saat boyunca çok korunaklı olmayacak bir bölgeyi ne kadar temiz bırakırsanız, sabah kalktığınızda temiz ve kokusuz bulma ihtimaliniz bir o kadar yükselecektir. Çünkü sadece iki dakika sürecek bir diş fırçalaması sayesinde, siz uyurken sabaha kadar tek derdi ağzınızın içinde çoğalmak olan azgın bakterilerin sayısını oldukça azaltmış olacaksınız.
Beynin lenfatik sistemi beynin içindeki metabolizma ar t ıklarını gece boyunca detoks eder. Daha temiz bir beyin için uyuyoruz. Uyku immün sistemi güçlendirir. Tümörlerle savaşmayı, enfeksi­ yona direnmeyi ar t ırır. Uyku şeker, insülin, leptin metabolizmasını dengeler. Uykusuzluk kilo aldırır. Sağırsak mikr o biyotamız da gece farklı bir dengeleme içinde olur. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası için de doğru saatlerde iyi bir gece uykusu şar t tır. Vücudumuzdaki tüm iyi bakteriler de bu sirka­ diyen ritme uyar. Gündüz ak t if olan bakterilerle gece aktif olanlar farklıdır. Istenmeyen bakteri ve virüslerin yok edildiği zamanlar da yine gece, immün sistemin aktif olduğu zamanlardır. Uykusuzluğun ya da geç yatmanın bağışıkiiğı düşürdüğünü, jetlag'lerden sonra grip olmanın kolayiaştığını biliriz. Nezle, grip olduğumuzda kolumuzu kaldıramayacak halde, yorgun oluruz. Bağışıklık böyle zamanlarda kendini uyku meduna geçirerek gücünü ar t ırmak ister. Uzanıp yatmak isteriz. Beden bizden bunu ister. Uyku en büyük bağışıklık savunmasıdır. Doğal melatonin en güçlü antioksidandır. Bir gecelik bile olsa kötü ve yetersiz uyku tıpkı kötü bir yemek gibi insana zarar verir. Belki yemekten daha fazla zarar verir. Uykusuzsunuz diye strese girmeyin, zaten uykusuzluk biyolojik stres sebebidir.
Bir amip kadar ederi olmayanlara ne demeli…
Çeşitli hayat şekillerinin kalıtsal malzemesinde kaç Bit'lik bilgi birikimi vardır? Çeşitli biyolojik sorulara kaç tane evet/hayır yanıtı yazılıdır hayatın dilinde? Bir virüsün ihtiyacı olan bilgi yaklaşık 10.000 Bit'liktir; bu sayfadaki bilgi tutarı kadar. Bu bilgi bir virüse başka organizmaları hasta etmek ve kendini yeniden üretmek için gereklidir. Zaten virüsün bundan başka bir işi de yoktur. Virüse ait bilgi basittir ama çok dikkatle okunması gerekir. Bir bakteriyse yaklaşık bir milyon Bit'lik bilgi kullanır; 100 kitap sayfasındaki bilgi kadar. Bakterilere virüslerden daha yüklü iş düşmektedir. Virüsler gibi tam asalak değildir bakteriler, bakteriler yaşamak için çalışmak zorundadırlar. Bağımsız yaşayan tekhücreli bir amipin yapısı daha karmaşıktır. DNA'sında var olan dört yüz milyon Bit'lik bilgi birikimi yüzünden yeni bir amip üretebilmek için her biri 500 sayfalık seksen cilt kitaba sığacak bilgiyi karıştırmak zorundadır.
Sayfa 290 - On Birinci Bölüm - Anıların IsrarıKitabı okudu
Hepimizin bildiği gibi, bütün stres türleri bizim için kötü değildir. Kronik ya da tekrarlayan stresin aksine, akut stres ve buna bağlı duygusal uyarılma sınav veya topluluk önünde konuşma yapmak gibi zorlayıcı durumlarda performansımızı artırır. Bağırsak enfeksiyonlarına karşı savun­mamızı güçlendirerek bağırsak sağlığına da yararlı etki yapar. Bu, çok yönlü bir şekilde çalışır. Akut stres, stresle ilişkili beyin sinyallerine tepki olarak midedeki asit üretimini artırır, bu da yiyeceklerle alınan mikropların ba­ğırsaklarımıza ulaşmadan ölme olasılığını yükseltir. Ayrıca, bağırsaklara sıvı salınımını artırması ve patojen bakteriler de dahil olmak üzere içeriğini vücuttan uzaklaştırmasını bildirir. Son olarak, defensinler adı verilen antimikrobiyal peptidlerin salınımını artırır. Bütün bu tepkiler, sindirim sistemin bütünlüğünü potansiyel olarak tehlikeli işgalcilere karşı savun­mayı ve bir enfeksiyon oluştuğunda bunun süresini kısaltmayı amaçlar. Ancak, akut stresin bağırsaklar ve buradaki mikroplar üzerindeki bu koruyucu etkilerine karşın, bu etkilerin aşırıya kaçması durumunda fay­dadan çok zarar oluşmaya başlar. Kronik stres, gastrointestinal enfeksiyon gelişme riskini artırır ve enfeksiyon geçtikten sonra belirtilerden şikayetçi olduğunuz sürenin uzamasına neden olur. Eğer İBS veya döngüsel kusma sendromu gibi strese duyarlı durumlardan muzdaripseniz kronik stres belirtilerin daha şiddetli olmasına yol açan etkenlerden biridir.
Bağırsak Mikrobiyotası
Vücudumuz yalnızca bize ait değildir; bakteriler mantarlar virüsler ve protozomlar dahil geniş bir mikronizma kitlesine de ev sahipliği yapar aslına bakılırsa kendi hücrelerimiz vücudumuzdaki hücre toplamının yalnızca %43 kadarına karşılık gelir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.