Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yunancada felsefe ‘bilgelik sevgisi’ anlamına gelir. Kimi filozoflara göre felsefe hiçbir şeyin anlamının olmadığını öğretir Yola devam etmek için Bertrand Russell'ın bir tanımını alalım: Felsefe bilim ve teoloji arasında kalan ve her iki taraftan saldırıya uğrayan bir ‘‘hiçkimsenin ülkesi’’dir Felsefeyi başlatma suçunu birine yüklememiz gerekirse Tales'i seçebiliriz Tales gibi Yunanlıları benzersiz yapan şey, bilimle büyüyü birbirinden ayırmaya çalışmaları ve Tanrı'yı düşünmek zorunda olmadan dünyayı düşünmeye cesaret etmeleriydi.
İyilik her koşulda
İyilik her koşulda fedakarlık, yoksunluk, ıstırap olmadan ve en aşırı durumlarda, hayatını vermeden elde edilmez. Hayata Tanrının iradesini yerine getirmekten daha çok değer verenler, biricik hakiki hayat için zaten ölüdür.
Reklam
KRAL SÜLEYMAN ŞARKISI
l Bilir misin Kral Süleyman Ne etti kendine? Gerçek ona gün gibiydi, bin pişmandı dünyaya geldiğine "Dünya boş bir hayal" derdi. Bilge idi Kral Süleyman! Gel gör ki akşam olmadan dünya Süleyman'a kalmadı: Bilgelik ne işe yarayacak? Ahmak insan mutlu ancak!
BAZI KENDİNİ KANDIRMA SÖZLERİ Korkutma olmadan yöneticilik olmaz. Yalan olmadan adalet olmaz. Hile olmadan siyaset olmaz. Yolsuzluk olmadan başarı olmaz. İsraf olmadan itibar olmaz. Yoksulluk olmadan zenginlik olmaz. Zalimlik olmadan barış olmaz. Otoritede tevazu olmaz. Vurdun mu oturtacaksın.
Sayfa 276Kitabı okudu
Eski yunan ve Roma dinlerinin nesli tükendi onları artık teolojinin değil edebiyatın konusu Yunanlar dünyanın tepsi gibi düz ve dairesel olduğuna kendi ülkelerinin bu dairenin ortasına işgal ettiğine merkezde yer alan noktanınsa ya tanrıların mesken tuttuğu Olympos dağı ya da kehanetleriyle ünlü Delphoi olduğuna inanırlardı Yeryüzünün kuzey
Bu durumda eğer tamamıyla insan olmak, tümüy- le yaşam dolu ve farkındalık sahibi olmak istiyorsak zevklerimiz uğrunda acı çekmeye de istekli olmamız gerekmektedir. Böyle bir gönüllülük olmadan bilinç yoğunluğunda bir gelişme söz konusu olamaz.
Sayfa 39
Reklam
Ama bilinçsiz olarak ne kadar çok zarar verdik? Hep iyilik yapmayı kastederek. Tanrı olmadan, ama tanrıların gücüyle. Ama bilgelik olmadan.
Gerçekte, asla sevgilisince aranmadan ortaya çıkmaz sevgili, Sevginin yıldırımı düştü mü bir yüreğe ,bil ki sevgi başverir o yürekte. Yüreğinde büyümeye başladı mı tanrı sevgisi, hiç kuşku yok ki sevmeye başlamıştır tanrı seni. Öbür el olmadan ses çıkmaz tek elden. Tanrısal bilgelik kaderdir ve tanrının hükmü birbirimizin sevgilisi kılmıştır bizi. Alnımıza yazılan yazı uyarınca her parçası evrenin,eşleşiyor diğer parçasıyla. Akıllara göre gök erkektir, yer kadın:yer besler,büyütür göğün attıklarını. Yer sıcaklığını yitirince ,gök ısıtır onu,tazeliğini ve nemini yitirince, gök yeniler onu. Gök karısına yiyecek aramaya çıkan bir koca gibi dolanır durur. Ve yer ev kadınlığıyla uğraşır:çocuklara göz -kulak olur ve onları beslemeye üstlenir. Göğe ve yere akıllı varlıklarmış gibi bakın,zira onlar akıllı varlıkların yaptıklarını yapıyorlar Bu iki şey birbirlerinden zevk almıyorlarsa eğer,ne diye sevgililer gibi sarmoş dolaş duruyorlar? Nasıl açar yer olmadan çiçekler, bahar dalları nasıl bezenir? Göğün suyu ısısı ne üretecekti o zaman? Nasıl Tanrı erkeğin ve kadının içine,birlikleriyle dünyayı yok olmaktan koruyacak isteği verdiyse,her varlık parçasına da, diğer parçaya karşı istek aşıladı. Gündüz ve gece düşman görülürler dıştan,oysa aynı amaç için koştururlar. Her biri ortak işlerini tamamlamak için birbirlerini sevmektedirler. Gece olmazsa,insanoğlunun bedeni hiçbir birikim sağlayamaz,gündüz harcayacak hiçbir şeyi olmaz elinde? -Mevlana Celaleddin Rumi
“Ancak biri diğeri olmadan düşünülemez ya da daha çok, gerçek bilgelik ikisinin birleşmesidir. "İyi yapmak için iyi yargılamak," diyordu Descartes, bilgelik işte budur. Birileri düşünmek için daha yetenekli olur, ötekileri eylem için, bu mümkündür. Ancak hiçbir yetenek, bilgeliğe yetmez. Birileri görmeyi öğrenmelidir, ötekileri de istemeyi. Akıl yeterli olmaz. Kültür yeterli olmaz. Beceri yeterli olmaz. Aristoteles, "Bilgelik ne bir bilim, ne de bir teknik olabilir," diye belirtiyordu. Bilgelik gerçek ya da etkili olan şeyden çok, kendi ve diğerleri için iyi olan şeye dayanır. Bir bilgi mi? Şüphesiz. Ancak bu bir yaşam bilgisidir. Bu, bilgeliği, daha ziyade bir düşünce bilgisi olan felsefeden ayıran şeydir. Fakat felsefe, sadece bizi bilgeliğe yaklaştırdığı ölçüde anlamlıdır. Daha iyi yaşamak için daha iyi düşünmek söz konusudur”
Para, para, para her şeydi! ilham verecek paranız olmadan bir kuruşluk basit bir roman bile yazmak mümkün olur muydu? yaratıcılık, enerji, bilgelik, tarz, albeni... Tüm bunlar satın alınabilirdi.
Reklam
Bilgelik ön koşulu; Kendilik..
Bilgelik asla ödünç alınamaz ve ödünç alınan bir şey asla bilgelik olamaz. Kendi bilgeliğin, kendi vizyonun, kendi kararın olmadan, kendi gözlerinle görmeden varoluşun gizemini anlaman mümkün değildir.
Haksızlık birine kötülük yapma amacını taşır, bilgelik ise kötülüğe yer bırakmaz, zira onun bildiği tek kötülük, erdem ve doğruluğun bulunduğu yere girmeyen alçaklıktır. O halde kötülük olmadan haksızlık da olmuyorsa, alçaklık da doğru tavır sergileyen insanlara nüfuz edemiyorsa, haksızlık da bilgeliği nüfuz edemiyor demektir. Zira haksızlık bir kötülüğe maruz kalmaksa, bilge hiçbir kötülüğe maruz kalmaz ve hiçbir haksızlık bilgeyi etkilemez.
_Her şey algıdır. Herhangi bir şeyi itici ya da çekici kılan tamamen senin zihnindir. Karar veren faktör sensin. _Zihin, aldatıcıdır. Gerçekte ikilem yoktur. Gerçekte sorun yoktur. Hiç olmamıştır, hiç olmayacaktır. Zihinde sorunlar vardır ve sen gerçekliğe zihnin aracılığıyla bakarsın. Böylece gerçeklik sorunlu olur. _Sağlıksız bir zihinle ne
Amaç arayışı
Ortakyaşam (symbiose) veya ölüm, diyordu Joël de Rosnay. Bilgelik de diyebiliriz; ya da maddenin öç alışı.. - Karşımızda şimdi şu temel ve belirleyici soru var: Kendi gücümüzle bir arada yaşayabilecek yetenekte miyiz? Yanıt hayır ise, evrim biz olmadan devam edecek demektir. Sisyphos gibi, kayamızı yokuşun başına kadar çıkarmış, ama orada elimizden kaçırmış olacağız. İnsana acı geliyor, değil mi? Bugünkü durumumuzun ağırlığı hakkında hiç kendi kendimizi aldatmayalım. Ama buna karşın gene de iyimser olmak zorundayız. Fazla geç olmadan gezegenimizi kurtarmak için her çareye başvurmalıyız. Biz mirasçılarız ve miras aldığıma şeyden sorumluyuz. Bu güzel Dünya tarihinin devam etmesi için gerekeni yapmak bizim görevimiz.
Bilgelik asla ödünç alınamaz ve ödünç alınan bir şey asla bilgelik olamaz.Kendi bilgeliğin,kendi vizyonun,kendi kararın olmadan,kendi gözlerinle görmeden varoluşun gizemini anlaman mümkün değildir..
468 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.