Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bir arap atasözü der ki:
"Düşmanların meslektaşların arasından çıkar." Bu, Fransız varyete sanatçılarına özgü bir durum değildi. Arap-Endülüs müziğinde de vaziyet aynıydı; başınıza en kötü şeylerin gelmesini isteyenler hep aynı meslekten olanlardı."
Sayfa 155Kitabı okudu
Müridizme karşı çıkan Avar Ecesi: Bahu Bike.
Avar hükümdarı Bahu Bike Hanım'a haber gönderen Gazi Mol­la, ondan kafir işgalcilere karşı destek talep etti ancak Bahu Bike bu talebi reddetti. Han'ın ölümünden sonra idareyi ele alan bu dirayetli kadın, üç oğlunun naibi olarak görev yapıyordu. Kocası, yıllar önce topraklarını Ruslara vermişti. Bahu Bike, bu toprak­ları Rusların adına
Reklam
_Binbir Gece Masalları'nı anlatan, Şehrazat’tır. _Eski zamanlarda Hint ve Çin diyarlarında hüküm süren Şehriyar ve Şahzaman adlı iki kardeş hükümdar, eşleri tarafından aldatılmışlar. Bu olayların etkisiyle Şehriyar, kendi ülkesinde, her gün bir kızla evlenip ertesi gün onu idam ettirir olmuş; bu yüzden vezirin güzel, bilgili ve akıllı kızı
İnsanı en çok beklemek yorar. Bunu ifade eden bir Arap atasözü "Beklemek ateş azabından şiddetlidir." der. Ama insan yine de bekler. Akşamın olmasını, sabahın gelmesini, günlerin geçmesini bekler. Kainatı yaratan, insanı hayal kırıklığına hiç uğratmaz. Akşam olur, sabah gelir, günler geçer. Ancak beklenen insan olursa, insandan olursa o zaman iş çok daha zordur. Çünkü çoğu zaman ne beklenen gelir, ne de ondan beklenen. Gözler saatler ve takvimlerle yârân olur da beklenen gelmez. Bazen gelir ama bekleyen görür ki gelmesini beklediği o değildir çünkü davranışları olmaz bir türlü beklenen gibi. Bir beklenti biter öteki başlar, öteki biter beriki başlar ve insan beklemeye alışır da hayal kırıklıklarına alışamaz. Her seferinde daha bir üzülür, her seferinde daha bir kırılır, her seferinde daha ümitsizlenir.
Sayfa 100Kitabı okudu
_Eristik Diyalektik: Haklı çıkmak ve kazanmak amacıyla yapılan tartışma sanatıdır. Önemli olan doğru değil dinleyiciyi ikna etmektir. Eris, yunan mitolojisinde anlaşmazlık tanrıçasıdır. _Diyalektik bir konuşma sanatıdır. Onun aracılığıyla bir şey çürütülür ya da ispatlanır ve bu konuşmacıların soru ve cevaplarıyla yapılır. Diyalektiğin görevi,
Herkes Abdülhamid Han gidince onu anlamışlardı ama bir Arap atasözü der ki ;"Ba'de Harap el-Basra!" (Basra harap olduktan sonra!...)
Sayfa 224Kitabı okudu
Reklam
Onlar büyük eserlerini yaratırken, birtakım zayıf kişilikler paçalarına saldırmışlardır sadece. Çoğu da bunlara cevap bile vermemiştir. Çünkü bir Arap atasözü "Yol boyunca sana havlayan her köpeğe cevap verirsen menzile ulaşamazsın" der ki, doğrudur.
Sayfa 98 - inkılapKitabı okudu
Bir Arap atasözü der ki: Güzel kadınlar bir hafta boyunca iyi, iyi kadınlar bir ömür boyu güzeldir. İyi kadına, etkinlik anlamında eylemli olan diyebiliriz, güzel kadınsa temâşâya değer olan ve muhtemelen kendi temâşâsına adanmış olandır. Peki ama ya eylemlilik veya temâşâ eşzamanlı, yan yana, birbirlerine alternatif olarak tartılabilseler? İsa'nın müritleriyle yaptığı gezintiler sırasında ortaya koyduğu, çok yorumlanmış şu hüküm de daha iyi yanımızı arayan bu soruyla meşguldür: "Yollarına giderlerken Isa bir köye girdi. Marta adlı bir kadın onu evine kabul etti. Meryem adlı bir kız kardeşi vardı, o da Rabbin ayakları dibinde oturup onun sözünü dinlerdi. Marta ise, işin çokluğundan şaşırmıştı; İsa'ya gelerek dedi: Ya Rab, kız kardeşimin hizmette beni yalnız bırakması sence bir şey değil midir? İmdi ona söyle bana yardım etsin. Fakat Rab cevap verip ona dedi: Marta, Marta, sen birçok şeyler için üzülüp telaş ediyorsun; fakat bir şeye ihtiyaç vardır, ve Meryem, kendisinden alınmayacak olan iyi payı seçmiştir." (Luka'ya göre Incil, 10/38-42). Bu hükümle, açıkça, mütefekkir insan aktif/eylemci insanın önüne konmuş görünür."
Çünkü bir Arap atasözü “Yol boyunca sana havlayan her köpeğe cevap verirsen menzile ulaşamazsın” der ki, doğrudur.
Doğan Kitap
Reklam
Bir arap atasözü der ki:
'Bir kere olan bir daha asla tekrarlanmaz. Amma velakin iki kere olan mutlaka üçüncü defa da olacaktır.'
Sayfa 178Kitabı okudu
Büyük yazarlar edebiyata tutkundur, onların meselesi kişilerle ilgili değildir. Yeniden yaratmak yoluyla gerçekliğe ulaşmaya çalışırken, para kazanmayı, ünlü olmayı falan önemsemezler. Nitelikli bir yapıtla karşılaştıklarında, yazarını kıskanmak bir yana, büyük mutluluk yaşarlar. Onlar büyük eserlerini yaratırken, birtakım zayıf kişilikler paçalarına saldırmışlardır sadece. Çoğu da bunlara cevap bile vermemiştir. Çünkü bir Arap atasözü “Yol boyunca sana havlayan her köpeğe cevap verirsen menzile ulaşamazsın” der ki, doğrudur.
Büyük yazarlar edebiyata tutkundur, onların meselesi kişilerle ilgili değildir. Yeniden yaratmak yoluyla gerçekliğe ulaşmaya çalışırken, para kazanmayı, ünlü olmayı falan önemsemezler. Nitelikli bir yapıtla karşılaştıklarında, yazarını kıskanmak bir yana, büyük mutluluk yaşarlar. Onlar büyük eserlerini yaratırken bir takım zayıf kişilikler paçalarına saldırmışlardır sadece. Çoğu da bunlara cevap bile vermemiştir. Çünkü bir Arap atasözü “yol boyunca sana havlayan her köpeğe cevap verirsen menzile ulaşamazsın“ der ki, doğrudur.
Sayfa 119
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.