Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
218 syf.
10/10 puan verdi
Elhamdülillah ki öyle güzel bir dine sahibiz ve bunun için ne kadar şükretsek azdır. Rabbimin katında insan ne kadar da kıymetli. Bizi koruyup gözeten ve asla kendi halimize bırakmayan Allah cc. Kitapta yazar; Yediklerimizin akıl ve beden sağlığına nasıl etkisi var muazzam detaylarıyla bize sunuyor. Helal ve haram gıdanın önemine vurgu yapılıyor. İslam hukukunda helal gıdaya yönelik genel kurallar ile fıkhî açıdan hayvansal ve bitkisel gıdalar, içecekler, katkı maddeleri ve genetiği değiştirilmiş organizmaları ele almakla birlikte zararlı gıdaların; İnsana, sağlığa, doğaya etkisi ve etik boyutlarda zarar ve faydalarına işaret etmiş. Örneğin şu tatlandırıcılar, insan sağlığında telafisi olmayan hasarlara neden olabiliyor. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek veya doku hastalıklarına sebebiyet verıyor. Farkında mısınız bilmem ama Türkiye hastalık boyutunda diğer ülkelere göre ön sırada. Ne yiyip ne içtiğimizi bilmezsek korkarım ki hem ahlaki hem de bedenen çökeceğiz bu bağlamda bilinçlenmek adına kitabı okumanızı tavsiye ederim her ne kadar kitabın dili akademik olsada oldukça akıcı merak uyandırıcıydı.
İslam'da Helal Gıda ve İnsan Sağlığı
İslam'da Helal Gıda ve İnsan Sağlığıİsmail Sert · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 20241 okunma
Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün yazdığı “Kusursuz Cinayet” kitabı çıktı… Kusursuz Cinayet var mıdır, yok mudur? Kusursuz cinayetlerin peşinde adli tıp ve adli bilimler… İnsan vücudu ilk ne zaman kesilerek incelenmeye başladı ve otopsinin tarihsel gelişim süreci? Rembrant’ın Dr.Tulp’un Anatomi Dersi tablosunun esrarı… Yürüyen
Reklam
Ne için öldürülüyor bu hayvanlar? Bir avuç zengin ama karaktersiz bunağın tekdüzeleşen gırtlak keyfini çeşitlendirmek için mi? Bir zamanlar balinalar kozmetik sanayi için önemliydi ama bu şimdi geçmişte kaldı. Bir litre balina yağına ödeyeceğiniz parayı yoksul bir ülkedeki bitkisel yağ üretimine yatırsanız aynı nitelikte yirmi litre yağ elde edersiniz
Sayfa 57 - Can Yayınları Engin Bilginer cevirisiKitabı okudu
Gözlerimi açtığım zaman gördüğüm lekesiz beyazlık . 'hayat 'diyorum. işte bu ! bembeyaz hiçbir şey yok üstümde altında Zihnim bembeyaz. Bildiğim her şeyi unutmuşum tereddüt ettirecek bir bilgi Kırıntısı bile yok kafamda Sadece iç organlarım var derımin altında tek bir düşünce yok. . Ve birden sokakta Ateş isteyen bir ses güzel bir çift bacak birkaç nota yeni O beyaz hücreden çıkarıyor ve bir renk kaosunun içine bırakıyor Küfür ediyorum iradesizliğime Küfüredıyorım insanlıgıma o kadar çok renk var ki İçine düştüğüm çukurda her yer kararıyor ve simsiyah oluyor gözlerimi açınca gördüğüm hayat... aslında Gözlerim kapalıyken iyi bir insan oluyorum ben hiçbir şeyi fark edemeyen duygularımın da yoksun Bitkisel hayatta olan aralamaya başladığımda göz kapaklarımı başlıyor Cehennem tiyatrosu! Oysa otopsisi , yapılmış bir bedenindeki kadar boş bir beyinle ne kadar mutlu olurdum diye düşünüyorum ..Bir yerlerde ölü doğmuş bir çocuk olduğumu biliyorum sadece yaşıyormuş gibi yaptığım için iki ayağımın üstünde duruyorum..
77 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
Vejetaryenin sofrasında hayvanların tutsaklığını, kanı, mez­ bahayı ve matemli doğaya yapılan işkenceyi gösteren bir man­ zara yoktur. Onun yiyecekleri, bağ, bahçe, köy yaşantısı, tarla, hasat ve doğanın şenliğinden bir manzara oluşturur. Onun sof­ rası, yemyeşil marnur ülkeleri, parlak güneşi, mutluluğu, alımlı­ lığı gösterir. Bu sofranın çekiciliği rüyaları güzelleştirir; hayvan kanlarıyla dolu korkunç kabuslar görmekten uzak tutar. Vejetaryenlik, doğruluk ve dürüstlük yolunda atılmış ilk adımdır ve bu adım gelecek kuşaklar için son derece değerlidir. Çünkü insanla hayvan arasındaki kölelik ve tutsaklığı kaldı­ rır ortadan. Sahtecilik, parazitlik, hırsızlık ve savaş gibi şeyleri kökünden yok eder. Huzurlu ve mutlu bir yaşamın sergilendiği kırlar ve tarlalar artık, doğanın süsü olan canlıların işkence edil­ diği, öldürüldüğü korkunç manzaralar sahnelemekten kurtulur. İnsanların yüreklerinde, gerçek kardeşlik duyguları uyanır. Bu duygu yalnız insanları değil, doğadaki tüm yaratılmışları birbi­ rine bağlar. Günün birinde insanoğlu evriminin doruğuna ulaşırsa, doğal bir ortamda bitkisel yiyeceklerle birlikte olacaktır. Oysa, et yemesi ve yapay uygarlığı onu fasitleştirmiş ve yok olma uçurumuna doğru sürüklemektedir. Doğa yasalarına göre yaşayan, sağlıklı ve yeni bir kuşak onun yerini almazsa, insan soyu utanç verici bir şekilde kaybolup gidecektir!
Vejetaryenliğin Yararları
Vejetaryenliğin YararlarıSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 2018764 okunma
Dr. Şovua bir konuşmasında şöyle demiştir: "Kişisel dene­ yimlerim ve hastalıklarım, bitkisel yiyeceklerin ideal besin olduğunu, sağlığımız ve insanlık onuru için ona yönelmemiz gerektiğini gösterdi bana. Et yemeye alışkın olan ve et yemeyi mevrusen öğrenmiş biri, istisnalar dışında, bu makama ulaşa­maz."
Reklam
Profesör J. Lefevre, bilimsel kitabı Examen Scientifique du vegetarisme'de, bitkisel yiyeceklerin bedensel ve zihinsel güçleri artıracak tek besin olduğunu parlak bir şekilde ispat ettikten son­ra şu sonucu çıkarır: Vejetaryenlik, beden uzuvlarını yormadan, her türlü zehirden uzakta, bedensel uyarıcı güçlerin gelişmesine ve soğuğa karşı direncin artmasına izin veren tek beslenme tar­zıdır.
Bir diğer barış gönüllüsü Tom Hurndall. Rachel'den (tanımayan yoktur artık diye düşünüyorum) bir ay sonra bu kez bir çocuğu İsrail mermilerinden korurken başından vuruldu ve bir süre bitkisel hayatta kalarak öldü. Ne vatandaşı olduğu İngilizler ne de hiçbir batı ülkesi sesini çıkartmadı. Demek ki Amerikalı ya da İngiliz ya da Filistinli olmak pasaport ile ve kimlik ile değil, yürek ve insanlık ile oluyormuş. Demek ki dünyada iki tane mensubiyet varmış, biri Filistinli olmak yani insanlık vatandaşı, diğeri hangi cehennemin dibiyse işte.
Sayfa 28
Şu yaşadığımız hayat!. Aslında hayat değil bu; ruhsuz, cansız bir bitkisel yaşantı!..."
Bu kitabı açken okuyunca çok motive oluyorum
İşlenmiş gıdalar hücresel stres sebebidir. Hücreler için birer çöpten ibarettir. Çöple beslenen hücreler (beyin dâhil) resetlenemez. Özellikle şeker beynin elektriğini bozar. Yağ ise düzenler. İşlenmemiş bitkisel gıdalar, tohumlar, baharatlar, yağlı besinler elektriği düzenler. Gündüz beslenme periyodunda bu besinlere ağırlık verilmeli, gece açlık halinde kalınmalıdır.
Reklam
Mutsuzluğunun farkında olmayan bunca insanın mutluluğu beni ürpertiyor. İnsani hayatları, gerçekten duyarlı olsalar sonsuz acı verecek olaylarla dolu. Ama gerçekte bitkisel hayatta olduklarından, yaşadıkları şeyler ruhlarına değmeden uçup gider.
Sayfa 385Kitabı okudu
AMPK Sinyalini Arttırmak İçin Bitkisel İçerikler Berberin: Metforminle benzer etkiler gösteren bir bitki içeriğidir. Goat's Rue: Metformini oluşturan molekülleri taşır. Tarçın: Şeker metabolizmasında dengeleyicidir. Yeşil çay: Yağ yakımını destekler. Karnitin: Uzun zincirli yağların yakılabilmesi için gereklidir. CLA: Yine yağ yakımında önemlidir. Yine kromdan D vitaminine kadar birçok bitki ve vitamin grubu, metabolik esnekliği sağlamak ve yağ yakımını desteklemek için beslenme ve egzersiz önerilerine ek olarak kullanılabilir.
Et endüstrisi dünya kaynaklarını hızlı tüketiyor, sürdürülebilir değil
Hayvansal yiyecekler verimsiz bir bitkisel protein kullanımını temsil ediyor, zira yaklaşık 500 gram et üretmek için bir hayvanın kilolarca ta­hıl ve yem tüketmesi gerekiyor. Örneğin, Cornell Üniversitesi'n­den David Pimentel ve Marcia Pimentel'e göre, 1 kilo biftek için 13 kilo tahıl ve 30 kilo yem; 1 kilo kuzu eti için 21 kilo tahıl ve 30 kilo yem; 1 kilo domuz eti için 5,9 kilo tahıl; 1 kilo hindi eti için 3,8 kilo tahıl; 1 kilo tavuk eti için 2,3 kilo tahıl ve 1 kilo yumurta için 11 kilo tahıl gerekiyor. ABD'deki besi hayvanları tüm ABD nüfusunun tükettiğinin yedi katı tahıl tüketiyor. Oysa besi hay­vanları için kullanılan tahıl, bitki bazlı bir beslenme uygulayan 840 milyon insanı besleyebilir. Pimentel'lerin çalışması, 1 kilo hayvansal proteinin, 1 kilo bit­kisel proteinden 100 kat fazla su gerektirdiğini gösteriyor. Başka bir çalışmaya göre 1 kilo biftek için 15.415 litre su gerekiyor; ko­yun ve kuzu eti için 10.412 litre; domuz eti için 5988 litre ve tavuk için 4325 litre, 1 kilo elma içinse 822 litre su gerekiyor; muz için 790 litre; lahana için 237 litre; domates için 214 litre; patates için 287 litre ve pirinç için de 2497 litre. 1 litre süt için gereken su miktarı ise 1000 ila 2000 litre arasında değişiyor.
Sayfa 23 - Metropolis Yayıncılık, 3.Baskı, Şubat 2021
...hayvansal bitkisel, imgelemle oluşturulabilen veya yaşayan her yol kenarındaki papazın tetikte duran ruhunun çok ötesinde, aynı olmayan her şey kadar aynıdır her şey. İnanmıyor olsam bile, yazıya döktüklerim gerçeğin kendisidir çünkü bu, şapkaya koyduğum bir kelebek gibi benim saptamış olduğum bir yalandır.
Ama kuvvetli bir delilik dozu olmadan hiçbir girişkenlik, hiçbir teşebbüs, hiçbir davranış olmaz. Akıl: yaşam dolu olmamızın pası. Bizi serüvene sürükleyen içimizdeki delidir; o bizi yüzüstü bıraksın, artık iflah olmayız: Her şey ona bağlı, bitkisel yaşamımız bile; bizi soluk almaya çağıran, buna zorlayan odur; kanımızı damarlarımızda dolaşmaya mecbur eden de o. Çekilip gitsin, dımdızlak kalırız! Hem canlı hem normal olamayız.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.