Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sanayi devrimleri insanlığa refah, zenginlik, haz ve hız getirdi. Zorluklar aşıldı, mesafeler kısaldı, hele "dijital çağ"a ulaşıldı ki; daha neler olacak neler. İnanılmaz şeyler. Bu tablo karşısında yüzümü buruşturup, "Hadi ordan diyorum. Hayat size güzel". Ele geçirdiğiniz konforun içinde kölelerin kanı var. Dünya nüfusunun yarısının kazancına 62 kişi el koyuyor. (Sayın Erdoğan BM'de söyledi bunu). Ve dünyada dakikada açlıktan kaç çocuk ölüyor. Bu mu adalet, eşitlik, kardeşlik, ilerleme, hürriyet, medenilik, çağdaşlık vesaire.
Mobbing Bank Diyor ki;
Dijital Peygamberler Pozitif enerjinin yükselen bilinci emperyalizmi telaşlandırdı. Pozitif bilincin yükselmesinin arkasında ki gücü biliyorlar. Emperyalizm ise negatif gücün arkasında yaratanı gösterip kendileri olduğunu gizleyerek toplumları aldatıyorlar. Ülkeyi, dünyayı, kişisel yaşamlarımızı, siyasi ve ekonomik gelişmeleri, tabiat
Reklam
Leanordo da vinci'ye göre," insan zekası, asla doğanın yaptığından daha güzel,daha basit ve daha amaca yönelik bir icat yapamayacaktır"
Sayfa 433Kitabı okudu
Internetin icadı ve sosyal medyadan ötürü, tarihte bir ilk yaşandı: Aptallık aktive oldu. Günümüze dek cahil, budala ve nobran kimseler 'Büyükleri bilir, kitapta yazıyormuş, haberlerde izledim... filan derler- di. Şimdi, dijital çağda, sosyal medya marifetiyle aptallar yayın yapmaktalar. Hayatlarını mesuliyet bilinciyle yaşamadıkları ve ersizlik duygularını pratik biçimde bastırmaya eğilimli of daklan için de parlak[!] fikirlerini uluorta söylüyor, yayıyorlar. Birbirlerini bulup gruplaşıyor, kümeleniyor, çoğalıyorlar. Cahil suretiyle başlayan süreç, yobaz özgüveniyle taçlanıyor. Sa- yılanının çokluğu, denyoların haklılık duygusunu pekiştiriyor. Aktif aptallık böylece dominant hale geliyor. Bir zırva, milyon- urca insan tarafından benimsenip tekrarlanınca, onun iyi, don nu ve güzel olduğu kesinlik[!] kazanıyor. Youtube'da 12 milyon kez tıklanmış bir Mozart senfonisinin altındaki 76 bin 'dislike', uptallığın gür çığlığının kayıtlı yankısı. Färäbi, Leonardo, İbn Rüşd, Darwin, Beethowen, Freud, Hawking... cehennemlik ve yahut çöp, ha?! Çünkü sen Twitter kullanıyorsun artık! Dehaya, hünere, esere saygı göstermene gerek kalmadı!?
Sosyal ağlar hakiki arkadaşlıkları sürdürmeye de yarayabilir ayrıca, çoğunlukla zaten varolan reel ilişkilere dayanarak. Sanal uzam arkadaşlığın şu veya bu türü için, arkadaşlar arasında yaşam gerçekliğinin bir unsuruna, malumat alışverişi için, gündelik gevezelikler için, müşterek oyunlar için bir platforma dönüşebilir. Bütün mekânsal mesafeler kaybolur, zamanları kesiştirme zahmetine gerek kalmaz: Online olduğumda kimlerin orada olduğuna bir göz atarım, kimlerle uzun zamandır kendimden haber vermediğim de hatırlatılır bana. İster dijital ister analog: Her halükârda arkadaşlar güzel ve doygun bir yaşama doğru beraberce yola koyukabilirler. Arkadaşlık, çok yönlü bir mutluluk tecrübesidir.
Hayatımın en güzel yıllarını ülkem ve onurum için feda ettim. Peki ya aşk? Kendini aşktan çok uzun bir süre mahrum bırakmıştı. Peki ne uğruna?
Sayfa 359Kitabı okudu
Reklam
Mesela geçenlerde D&R a gittim. Dijital yayıncılıkla uğraştığım ve araştırmacı yazar olduğum için sık sık gider insanların nelere baktığına bakarım. Genç bir çocukla satıcı arasında şöyle bir diyalog yaşandı. "Af edersiniz. Ben pek kitap okumam ama yaz tatili için tavsiye edebileceğiniz bir kitap var mı. Sürükleyici olsun lütfen. " "Tabi ki şöyle buyurun indirimde şuan." Arkadaşlar şok oldum. Koskoca kitapçı zincirinde çalışan satıcı hiç okuma alışkanlığı olmadığını belirten birine tutup Cesur Yeni Dünya'yı önerdi. Şok oldum. Yahu arkadaşım. Tamam kitap bir başyapıt. Orası zaten tartışılmaz. Ama adam sana pek kitap okuyan biri olmadığını söylüyor yahu. Cesur Yeni Dünya hazmı zor bir kitaptır okuyanlar bilir. Okumaya yeni başlayan biri için resmen birinci basamağa basmadan onuncuya atlamaya çalışmak gibi bir şey bu. Muhtemelen ne oldu biliyor musunuz? O çocuk ikinci sayfaya zor geldi ve "kitap okumak hakikaten sıkıcı bir eylemmiş" diyerek bir kenara fırlattı o nadide eseri. Yazık. Halbuki yeni başlayan kişiler için daha yalın dille yazılmış kitaplar önerilmeli... Bir tek bu değil. Bunun gibi bir çok örneğe şahit oldum o kitapçıda. Bir günde bir anne çocuğu için kitap tavsiyesi istedi. Satıcı çıkarıp Harry Potter'ı verdi. E çok güzel kardeşimde neden Melez Prensi veriyorsun Allah aşkına. Serinin altıncı kitabı o yahu. Versene Felsefe Taşını...
“İnternetin icadı ve sosyal medyadan ötürü, tarihte bir ilk yaşandı: Aptallık aktive oldu. Günümüze dek cahil, budala ve nobran kimseler "Büyüklerimiz bilir, kitapta yazıyormuş, haberlerde izledim..." filan derlerdi. Şimdi, dijital çağda, sosyal medya marifetiyle aptallar yayın yapmaktalar. Hayatlarını mesuliyet bilinciyle yaşamadıkları ve değersizlik duygularını pratik biçimde bastırmaya eğilimli oldukları için de parlak (!) fikirlerini uluorta söylüyor, yayıyorlar. Birbirlerini bulup gruplaşıyor, kümeleniyor, çoğalıyorlar. Cahil cesaretiyle başlayan süreç, yobaz öz güveniyle taçlanıyor. Sayılarının çokluğu, denyoların haklılık duygusunu pekiştiriyor. Aktif aptallık böylece dominant hale geliyor. Bir zırva, milyonlarca insan tarafından benimsenip tekrarlanınca, onun iyi, doğru ve güzel olduğu kesinlik (!) kazanıyor. Fârâbi, Leonardo, İbn Rüşd, Darwin, Beethowen, Freud, Hawking... cehennemlik veyahut çöp, ha? Çünkü sen Twitter kullanıyorsun artık! Dehaya, hünere, esere saygı göstermene gerek kalmadı!?”
Sayfa 167Kitabı okudu
Doğanın güzeli, dijital güzelin zıddıdır. Dijital güzelde ötekinin negatifliği tamamen kaldırılmıştır. Bu yüzden tamamıyla pürüzsüzdür. Dijital güzel hiçbir çatlağı, aralığı içermemelidir. Alameti negatiflikten arındırılmış hazdır, yani beni beğendir. Dijital güzel içinde hiçbir yabancılığa, başkalığa izin vermeyen aynının pürüzsüz alanını oluşturur. Herhangi bir dışsallığın olmadığı saf içsel olması onun belirme tarzıdır. Doğayı bile kendisine bir pencere yapar. Varlığın bütünüyle dijitalleşmesi sayesinde insanın sadece kendisiyle karşılaşabileceği bütün bir insancıllaştırmaya, mutlak öznelleştirmeye erişilir
Doğanın güzeli, dijital güzelin zıddıdır. Dijital güzelde öteki­nin negatifliği tamamen kaldırılmıştır. Bu yüzden tamamıyla pü­rüzsüzdür. Dijital güzel hiçbir çatlağı, aralığı içermemelidir. Ala­meti negatiflikten arındırılmış hazdır, yani beni beğendir.
Reklam
Çocuklara eşlik edebilme/k
Bir örnek vereyim, velilerle yaptığım söyleşilerden birisindebir baba söz istedi. Şöyle anlatmıştı: "Hocam, yedinci sınıfa giden bir evladım var. Evdeki bilgisayarında Valorant isimli bir oyunu çokça oynuyor. Eve geliyorum ne bir hoş geldin baba var, sofraya oturuyoruz ne bir sohbet muhabbet var. Çok dertlenmiştim.Evladım gözlerimin önünde kayıp gidiyordu. Sonra sizinle tanıştım. Siz eşlik etmemizi ve muhabbet ortamı kurmamızı söylüyordunuz. Ben de oğluma, 'Eğer derslerinden yetmişpuan ve üzeri getirirsen her bir getirdiğin ders için en pahalı internet kafede bir saat Valorant oynayacağız birlikte. dedim.Çünkü bilgisayarı biraz eskiydi güzel oynayamıyordu. sında şaşırtıcı bir şekilde yedi tane dersten yetmiş puan üstü getirdi. Biz şaşkına dönmüştük. Söz verdiğim gibi iyi bir İnternet kafeye gidip yedi saat boyunca Valorant oynadık. Benim için çok zordu çünkü bu oyunun nesinden hoşlanıyorlardı anlamıyordum ama sabırla oynadım. İnternet kafeden ayrıldığımızda yolda yürürken 'Baba biliyor musun' deyip konuşmaya başladı.Ve o gün bugün aramızda acayip bir muhabbet var. Arada bir gidip birlikte Valorant oynamaya devam ediyoruz. Oğlumla aramdaki bağ çok güçlendi, bolca vakit geçiriyoruz artık. İşin ilginç tarafı ise evdeki tarzımız ve düzenimiz hiç değişmedi. Biz yine aynı biziz. Sadece onunla oyun oynadım diye iletişimimiz birden değişiverdi."
Sayfa 91 - Erdem Yayınları ,sertacabi ,minecraft ,fortnite ,roblox,valorantKitabı okudu
Mücadeleden kaçmak çözüm değildir. Bugün kurtuldum diyenlerin çocukları veya torunları belki bir gün bu kaçıştan olumsuz etkilenecekler. O yüzden karar verirken dikkatli vermeli dengeyi iyi sağlamalıyız. Doğal yaşama dönmek güzel bir tercih ama bunu yaparken gerek kendimiz gerek çocuklarımız teknoloji ile tamamen irtibatı koparmamalı, dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeliyiz.
Sayfa 101Kitabı okudu
Pilot motivasyonu
Ne zaman önümüzü kapatan bir bulut ve gözlerimizi rahatsız eden parlak bir ışık yoksa, o zaman kokpit pencerelerinden gece ve gündüzün görüntülerini seyretmek, atmosfere düşen gök taşlarının izlerine bakarak arada bir güzel dileklerde bulunmak, uçan daireleri aramak, diğer uçakları izlemek, gökyüzündeki çeşit çeşit bulutlar görmek, ilerde çakan yıldırımların flaş ışıklarını takip etmek, kutup ışıklarının müzik setinin dijital görüntü ekranındaki hareketli ve renkli dalgalar gibi tepemizde ve önümüzde dans etmesini izlemek, bunların hepsi biz pilotlar için ayrı bir motivasyon yaratıyordu.
Sayfa 202Kitabı okudu
Tarih yazan aptallar
İnternetin icadı ve sosyal medyadan ötürü, tarihte bir ilk yaşandı. Aptallık aktive oldu. Günümüze dek cahil, budala ve nobran kimseler ‘büyüklerimiz bilir, kitapta yazıyormuş, haberlerde izledim…’ filan derlerdi. Şimdi, dijital çağda, sosyal medya marifetiyle aptallar yayın yapmaktalar. Hayatlarını mesuliyet bilinciyle yaşamadıkları ve değersizlik duyularını pratik biçimde bastırmaya eğilimli oldukları için de parlak(!) fikirlerini uluorta söylüyor, yayıyorlar. Birbirlerini bulup gruplaşıyor, kümeleniyor, çoğalıyorlar. Cahil cesaretiyle başlayan süreç, yobaz özgüveniyle taçlanıyor. Sayılarının çokluğu, denyoların haklılık duygusunu pekiştiriyor. Aktif aptallık böylece dominant hale geliyor. Bir zırva, milyonlarca insan tarafından benimsenip tekrarlanınca, onun iyi, doğru ve güzel olduğu kesinlik(!) kazanıyor. YouTube’da 12 milyon kez tıklanmış bir Mozart senfonisinin altındaki 76 bin dislike aptallığın gür çığlığının kayıtlı yankısı. Farabi, leonardo, ibn Rüşd, beethowen, freud cehennemlik veyahut çöp ha?! Çünkü sen twitter kullanıyorsun artık! Dehaya, hünere, esere saygı göstermene gerek kalmadı!?
Sayfa 167Kitabı okudu
E-kitap vs Fiziksel Kitap
...edebiyat söz konusu olunca, fiziksel baskı kitapları tercih ediyorum. Eski kafalılıktan değil, çünkü mesleki makale ve kitapları dijital ortamda okuyan biriyim. Belki de edebiyat bir söz sanatı olduğundan, harflerin nakşedildiği kağıdı ellemeden, iyi yazarların aylarca, belki yıllarca didinerek bir kuyumcu titizliğiyle seçtiği sözcüklerin mücevher değerindeki anlamlarını tam kavrayamıyor gibi bir eksiklik hissediyorum kendimde? E-edebiyat okumak bende güzel bir yemek yemiş ama tam doymamışım gibi bir yarım kalmışlık duygusu yaratıyor.
Sayfa 57 - İBB YayınlarıKitabı okudu
264 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.