Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

emre timur

emre timur
@emretimur
Sıkı Okur
Mimar/ Yazan
Mimarlık
Mimarlık, Felsefe
İzmir
Ankara
41 okur puanı
Aralık 2019 tarihinde katıldı
305 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Mimarlar ve Matematikçiler okulun ilk günü bunu okumalı!
Her zamanki Sinan hoca... Gerçekten keyifli ve değerli bilgileri bir araya toplamış hocamız yine. Ben bir mimar olarak şunu öneriyorum; mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı eğitimi alanlar giriş olarak bu kitabı hatmetsinler. Bu önerim muhtemelen tuhaf geliyor çoğunuza ama geometri kültürü her tür tasarımın temeli. Temel bir bilim, coğrafya, matematik, geometri ve tarih bakışı kazanmak için muhakkak göz atın derim.
Şu Matematik Dedikleri...
Şu Matematik Dedikleri...Sinan Sertöz · Tübitak Yayınları · 202249 okunma
Reklam
1216 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
ahmet cevizci’nin dev destanı: felsefe tarihi
Emre Timur
Emre Timur
ahmet cevizci’nin dev destanı: felsefe tarihi
Felsefe Tarihi
Felsefe Tarihi
neden yaptığımı asla bilmemekle birlikte bu iki baskıyı da okudum: 1344+1214, yani 2558 sayfalık bir destan. aslında okuduğum en kalın kitap olabilir; ibn haldun’un 1212 sayfalık mukaddime’si ve kaknüs yayınları’nın 1196 sayfalık anormal psikoloji’sini de dikkate aldığımda –eğer
Felsefe Tarihi
Felsefe TarihiAhmet Cevizci · Say Yayınları · 2015548 okunma
·
Puan vermedi
Usta'dan Tavsiyeler
Romanın nasıl yazılacağını -doğruyu söylemek gerekirse- okuya okuya, yaza yaza öğrendim ve nihayet 8 senede 8 kitap yazdıktan sonra bu kitabı okudum. Bu tip kitapları hep görüyordum lakin ne yazık ki ciddiye alınabilecek bir örneğine rastlamamıştım. Bu kitap, ömrü roman yazarak geçmiş bir roman yazma makinesinin anılarıdır. Yani yazarın yaşamı ve sanata bakışı iç içe eriyik bir halde, değerli tavsiyeler içeren, hafif bir kitap. Bir şekilde yazma işiyle meşgul olanların göz atmasında fayda var. Ben değerli buluyorum. Usta'yı çocukluğumdan beri takip ederim ama özellikle de çocukluğumda severdim. Hayvan Mezarlığı, Göz, Tepki, Sadist gibi kitapları benim için çok önemlidir. Muhtemelen de sizin için Yeşil Yol, Oyun, Medyum gibileri... Sinema dünyası da ayrıca çok şey borçludur Usta'ya. Bir itirafla yazımı sonlandırayım; on iki yaşımda harçlıksızca bir kitapçıya girmiştim ve ömrümde ilk ve son kez bir kitap çalmıştım. O kitap Tepki'ydi. Birkaç yıl sonra gidip ödemek istediğimde hediye etmişlerdi. Ve sonra onlu yaşlarımın ilk yarısı Stephen King ile geçti.
Yazma Sanatı
Yazma SanatıStephen King · Altın Kitaplar Yayınevi · 2020947 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Dil felsefesi
Şüphesiz müthiş bir birikimi olan Onur Bilge Kula hocanın bu kitabı değerli, hem de çok. Ama hocam Türkçe terim üretmek için kendisini öyle zorlamış, öyle zorlamış ki kitap okunmaz bir hale gelmiş. Dili gerçekten haddinden fazla zor ve bu zorluk özsel değil, keyfi. İçindeki bazı konuların da zaten kendisi zor olunca dili bu konuların anlaşılmasına hizmet etmemiş bilakis güçleştirmiş. “Metafor”, “Metonomi”, “Alegori” gibi kavramları öğrenmek için ideal bir kitap ama hoca bu kelimeleri kullanmıyor tabii. “Alegori” yerine “yerine” diyor mesela. Kitabın o kısmını kaçırdıysanız ucu gidiyor yani. “Yerine” aşağı “yerine” yukarı derken, hoca burada ne demek istemiş, diyebilirsiniz. Edebiyat ve felsefeyle akademik düzeyde ilgilere önerebilirim. Keyif alma garantisi veremem.
Dil Felsefesi Edebiyat Kuramı - 2
Dil Felsefesi Edebiyat Kuramı - 2Onur Bilge Kula · İş Bankası Kültür Yayınları · 20124 okunma
·
Puan vermedi
Bakalım "Edebiyat" ne imiş?
Edebiyat Nedir? Kimisine göre geveze, kimisine göre yaşamış en büyük filozof, kimisine göre edebiyatçı, kimisine göre de ettiği parlak lafların altını dolduramayıcı bir taklacı… O bir filozof, hiç şüphe yok ama bence bir psikolog da. Bu yanı daha az vurgulanıyor. O kendisini fenomenolog olarak tanımlayadursun, insanlar arası ilişkiye getirdiği en mühim yenilikle özne-nesne düalizmini harika bir şekilde özetleyen, özgürlüğe bakışıyla, eylemciliğe vurgusuyla yeni bir hayat felsefesi ortaya koyan ama en önemlisi Varoluşçuluk deyince ilk akla gelen adam Jean Paul Sartre… “Edebiyat Nedir?” kitabı edebiyat yapmayı seven bir filozofun yazacağı cinsten. Gerçekten çok heyecan verici tespitleri var, bir kısmına katılmasam da. Bence yazar okura özgürlük veriyor değildir, esir alıyordur onu. Bu bir örnek tabii… Tabii tipik Sartre gevezeliği de yok değil. Özellikle kitabın sonları yaklaştıkça artan bir iki yüzyıllık yazar ve okur kıyaslamasını sınıfsallık üzerinden yaptığı bölüm benim için heyecan verici değildi ama tabii Sartre gibi adamların gevezeliğini dinlemek bile keyiflidir. Bulantı’yı okuyup seven birisi için bu kitap iyi bir deneyim olabilir.
Edebiyat Nedir?
Edebiyat Nedir?Jean-Paul Sartre · Can Yayınları · 2018407 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Demirkubuz ve Felsefe ilgilileri Buraya!
Schopenhauer Felsefesi ve Sinema Anti Varoluşçuluk: Zeki Demirkubuz Filmleri Kitabın başlığını kitapçıda görünce hafif bir çığlık atmış olabilirim. Bazı kitaplar vardır, sanki sizin adresinize, isminize teslim gibidir. Yani birisi oturup sırf benim için bir kitap yazacak olsa ortaya bu çıkardı. Demirkubuz’un tüm filmlerini onar kere izlemiş ve
Schopenhauer Felsefesi ve Sinema
Schopenhauer Felsefesi ve SinemaCenk Ateş · Kabalcı Yayınları · 20222 okunma
752 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Be(yi)n nasıl çalışır?
Hafıza, dikkat, düşünme, uyku, duygulanım... Beyninizin nasıl çalıştığını öğrenmek için psikolog olmayı beklemeyin. Kendinizi tanımak için, demek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama elinizdeki tek şey olan beyninizin nasıl kullanılacağı hakkınca bir kullanım kılavuzu gibi görüyorum bu kitabı. Özellikle de öğrenciler için, öğrenme, düşünme işiyle meşgul olanların mutlaka bilmeleri gerekenleri içeriyor. Sıralı olmayan kitapları severim. Yani bir kenarda duran ve sizin onu ara sıra karıştırmanızı bekleyen kitapları... Özellikle son zamanlarda ilgilendiğim asıl konu olan konsantre hakkında faydalı şeyler buldum.
Bilişsel Psikoloji
Bilişsel PsikolojiE. Bruce Goldstein · Kaknüs Yayınları · 2013114 okunma
468 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kült
Gerçekten kült bir kitap söyleyecek olsam bunu söylerdim, toplumu anlamaya çalışıyor olsam ve tek kitap seçme hakkım olsa yine bunu seçerdim; Durkheim'ın İntihar'ını. Çoğu mühim kitap gibi geç keşfedilmiştir. Üstad, çağının yetersiz istatistikleri ile elinden geleni yapmıştır. Analizlerine bakınca titiz bir veri analisti olduğu görülür.
İntihar
İntiharEmile Durkheim · Pozitif Yayınları · 2013748 okunma
968 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
nietzsche: deliren peygamber
nietzsche: deliren peygamber hayatımda okuduğum en kalın dördüncü kitap olma özelliğine sahip olan julian young tarafından yazılan, iş bankası kültür yayınları’ndan çıkan “nietzsche-bir filozofun ve felsefesinin biyografisi” adlı kitabı sonunda bitirebildim. yorumumu üç başlıkta toplayacağım: 1-kitap hakkında kitap, nietzsche’nin girip çıktığı
Nietzsche
NietzscheJulian Young · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015137 okunma
796 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
DEVRİMCİM
Sizi, hayatımı değiştiren kitap ile tanıştırayım. Küçük, ara evrimleri saymazsak üç büyük kişilik devrimim hayatımda da devrimler yarattı. İlki 2000, ikincisi 2008, üçüncüsü 2017 yılına ait. Bu üç ana kırılım kendince başlıklara ve konulara sahip elbette. Ve kişilere... Ve şehirlere... Bugün, ikinci devrimimin -Vâroluşçu Psikoterapi ile birlikte- başlatıcısı olan, Kaknüs yayınlarından çıkan KİŞİLİK kitabı ile geldim. Biraz psikoloji ilgisi istese de şart değil, biraz felsefe sevgisi istese de önkoşul değil; okuyun, önerimdir. Benim kişiliğimi bulmamı ve -Palyaçonun Listesi'nde olduğu gibi- üç ana kuralımı koymamaı sağlatmış kitaptır kendisi. Ve bu arada, tuğla gibidir; 796 sayfa. Kitap genel olarak modern psikoloji ve anormal psikoloji hakkında ve yaklaşımlar üzerine... US'ta anlattığım üçlü bir yolculuk var: kimlik inşası, kişilik inşası ve kendilik inşası. İkinci inşaatımı bu kitap sayesinde başardım. Kendilik sonradan geldi, 2017'de. İkincisi bitmeden üçüncüsü gelmez nitekim. Her insan ilki ile başlar ve kolaydır. Cemiyette yer ediniş... Çoğu kişi bunun uğruna olur gider kolay olsa da. İkinciye geçemez bile. Kişilik inşası zordur ama mümkündür. Çok az kişiye nasiptir. Kendilik inşası ise seni Maslow'un beşinci katına çıkartır. Soğuk, rüzgârlı, tenha, manzaralı...
Kişilik
KişilikJerry M. Burger · Kaknüs Yayınları · 2021561 okunma
Reklam
213 syf.
7/10 puan verdi
Sekiz Kez Okudum
Sekiz kere okudum birer yıl arayla ve "hayat boyu okunacak tek kitap" saymaktan, "bu da bir bakış açısıdır" seviyesine geldi benim zaviyemde. Üstadı çok severim ama oldukça bilgi yanlışı dolu bir felsefe tarihi özeti ile oldukça göklere çıkartılmış bir tasavvuf kısımlarından oluşuyor. Tasavvuf ile felsefe zıt veya karşıt değil apayrı şeylerdir ve aklı yerden yere vuran o kısımlar oldukça sorunluydu. Şunu muhakkak söylüyorum, Üstad'ı tanımak istiyorsanız 4 kitabını ezberleyin: Çile, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu, Çöle İnen Nur, İdeolocya Örgüsü. Yani... Okuyun... Necip Fazıl Kısakürek'i tanımak için, Eş'ari bakışı bilmek için iyidir ama felsefe ve tasavvuf bu değildir.
Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu
Batı Tefekkürü ve İslam TasavvufuNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20131,771 okunma
710 syf.
10/10 puan verdi
Özel bir terkip
Bu kitabı gerçekten çok değerli bir terkip olarak görüyorum ve evirip çevirip okumak isterseniz de en başa koyunuz. Mesela ben bir şehre taşınacağım ve yanıbaşımda dursun istediğim 5 kitabın arasına bunu alacağım. Kant'tan başlayıp meseleyi Hegel'e bağladıktan sonra tek tek Kierkegaard, Nietzsche ile akıl ve arka plan anlatımı yapar. Fenomenoloji ve Varoluşçuluk izahı için de Husserl, Heidegger, Sartre'ı tartışır ve anlatım Fransız Varoluşçuluğu ile nihayete erer. Varoluşçu bir yazar olarak mühim bir inceleme olarak görüyorum bu kitabı ve ısrarla öneriyorum. Not: Dili özellikle de Hegel'de çok ağırlaştığı için yabancısı olan için önce giriş kitaplarını öneririm.
Akılcılıktan Varoluşçuluğa
Akılcılıktan VaroluşçuluğaRobert C. Solomon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202040 okunma
768 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ŞAH-ESER
Yıkan, bozan, dönüştüren, kabus gördürten, değiştiren, başkalaştıran, insanlaştıran ve maddeleştiren bir felsefe, bir diyalektik... Yıllar önce okuduğumda yarıda bırakmıştım çünkü sarsmıştı. Tekrar cesaret edip devam ettiğimde, artık ortada başka bir ben vardı. Bu kitap beni "Varoluşçu" yapan kitaptır. Maceram öyle başladı. Öğrenme ve
Varoluşçu Psikoterapi
Varoluşçu PsikoterapiIrvin D. Yalom · Kabalcı Yayınevi · 1999848 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Akıl Baba
Siz öz babanızdan sevgi, saygı görmemiş, hatta sahiplenme bile görmemiş olabilirsiniz ama bazı şanslı kerataların babası Aristo’dur. Felsefe yapmaktan yorulduğunda yasak bir aşk yaşamış ve bunun tohumu olarak da nur topu gibi bir erkek evlat dünyaya getirmiştir kendisi. Kimine lakap takılır, kimine kitap yazılır. Siz Z kuşağının “Atacan Su” gibi
Nikomakhos'a Etik
Nikomakhos'a EtikAristoteles · Say Yayınları · 2014999 okunma
134 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Varım!
Bu ateş zekâlı Fransız'ı ilk okuduğumda ve çarpıldığımda 20 yaşında idim ve uzun bir aradan sonra tekrar bu güzel çevirisini okudum. Pascal ile çok kıyaslarım kendisini ki benzerler ve Montaigne ile elbette. Bu üç Fransız dışında sevdiğim tek Fransız Audrey Tautou ki farklı bir neden onunki... Descartes şüphecileri okumuştur ve 'şüphe öyle edilmez
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,643 okunma
536 syf.
10/10 puan verdi
Dev zeka...
Necip Fazıl’ın Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu isimli eserinde ki her seferinde daha az katılarak 4 kere okudum, öve öve bitiremediği Pascal’ın, Düşünceler isimli notlarından bahsedeyim. Kitap bir kitap değil, Pascal’ın notlarıdır. İki önemli Fransız’ın ardılıdır bir nevi: Denemeler’in in muharriri Montaigne ve düşündüğü için vâr olan Descartes. Kendisi son derece yakıcı bir beyindir ki matematik ve geometride ciddi çalışmaları bulunuyor. Lisede ismini “Pascal Üçgeni” ile duymuş olabilirsiniz. Ömer Hayyam’dan bağımsız olarak bulmuştur. Tanrı kumarı da Gazzâlî’den ve Hz Ali’den bağımsız. Bu tip beyinlere matematikçi, filozof veya teolog deyip geçmek zor. Hepsi ya da daha ötesi. Düşünceler aslında bir Hıristiyanlık savunusudur ve teolojiye özel ilginiz yoksa kitabın üçte birinde sıkılırsınız. Kalanı ise dağınık aforizmalardan oluşur. Dine yaklaşımım Pascal’ınkine benzer. Kendi tümcelerimle ifade edeyim. Din, Tanrı’yı saklayan bir şeydir, gösteren değil. Ateizm nasıl ki Tanrı’nın var olmadığını söylüyorsa, Deizm de netçe görünür olduğunu söylemektedir. Din ise görünebildiğini ama gösterilemediğini söyler ki Allah’ın Bâtın ismine tekabül eder. Yani internette dolaşan iyi niyetli ama saf “2x2=4 derecesinde görmek” iddiasındaki gençlerin yaptığı mantık hatası… İnsan beyni Tanrı’yı görebilecek kadar büyük, gösteremeyecek kadar küçük olduğu için dine muhataptır. Karıncalara inse hepsi kaybeder, meleklere inse hepsi kazanırdı. Bilginin ilk iki kaynağında Tanrı “gizlenmiş”tir: 1-duyular 2-rasyonel akıl 3-irrasyonel akıl/sezgiler 4-arketipler.
Düşünceler
DüşüncelerBlaise Pascal · İş Bankası Kültür Yayınları · 2017522 okunma
Reklam
220 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Beyin ve delilik...
İsmi yanıltmasın, yalnızca psikiyatri hakkında değil. Aslında bir beyin kitabı. Anormal Psikoloji'den sonra okuyunca fazla özet geldi ama seviyorum Oytun Erbaş'ı. Sıkılgan yazarların kitaplarını okuyun çünkü sıkılmak nedir, bilirler. Hemen konuya girerler. Nöroloji hakkında özet, genel, keyifli bilgiler içeriyor. Şizofreni, cinsellik, bağımlılık, uyku gibi konulara giriyor. 'Teşhis' denen şeyin fazla kutsallaştırılmaması gerektiğini iyi anlatmış. 'Normal' dediğiniz nedir ki? Hoca'nın TEDX konuşmasını keyifle izlediyseniz, bunu da keyifle okursunuz. Tek eleştirim baskıya: onuncu baskıda hâlâ editör hataları görmek hoş değildi.
Psikiyatrinin Kara Kitabı
Psikiyatrinin Kara KitabıOytun Erbaş · Thales · 2017743 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Oyuna alınmayan olmak...
Objesi insan olan yazılı sanat diye tanımlayalım mı romanı? "Hayvan Çiftliği" olsa da insan hakkında, "Hayvan Mezarlığı" olsa da. Ne var ki içinde insan olduğu halde, insan psikolojisi bulunmyan hikayeleri okuduk bolca. Okuyoruz da... Bu canlı, rasyonel ve yekpare değil oysa ki. İçinde insan psikolojisi olan her şeyde ikiyüzlülük, hinlik, hainlik, hiddet, şehvet ve nefret ararım. Buldum. Ve ben romanda fert-vicdan, fert-fert ve fert-cemiyet çatışmasına bakarım. Gördüm. Sevgili dostum Arzu Saçlı, eğitiminin verdiği kavrayış ve insanlar ile çalışmanın verdiği deneyim ile objesi insan olan bir "HİÇ KİMSE" yazdı. Okudum. Herkes ve hiç kimse hakkındaydı. Hayata 5-0 yenik başlamışlara ithaf edilmişcesine çocuk kalbine ve hüzne dokunmuştu. Cemiyete, ferde, vicdana dokunmuştu. Hepimize ve hiç kimseye... Oyuna alınmayan bir çocuk olarak bana da dokundu. Kaleminde kıvraklık, okurunda bolluk dilerim sevgili yazarım. Ve masal kitabından sıkılanlara ısrarla tavsiye ederim.
Hiç Kimse
Hiç KimseArzu Saçlı · Dokuz Yayınları · 2019391 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sana “ağabey” diyebilir miyim Friedrich?
BİR EĞİTİCİ OLARAK SCHOPENHAUER- Ömrüm boyunca sayısı üç dördü geçmeyecek anlardan birisini yaşadım. Ne muhteşemdi, ne bitmeyesi… Ben doğmadan tam 140 yıl önce Almanya’da doğmuş olan bu adam ile aramda muazzam bir bağ hissettim. Bu bir fikir, düşünce veya anlam bağından ziyade bir yaşam ve acı bağıydı. Evet, bu melankolik adam benim 2019’da
Eğitici Olarak Schopenhauer
Eğitici Olarak SchopenhauerFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2015951 okunma
186 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kadercilik ve hürriyet
Evreni, işleyen bir saat gibi tanımlayan Sir Isaac Newton'la çok çatışmış bir filozof var: Leibniz. Liebniz'in meşhur kitabı Theodicee, teolojinin en önemli sorunu olan kötülük problemine bir izahat getirir. Bu çözüm son derece ilginç bir şekilde Ehl-i Sünnet'in ve Bediüzzaman'ın kader izahına müsavi düşer. Okurken çok şaşırmıştım. Ankara metrolarında onlarca kez bitirdiğim Kader Risalesi'nde de bahsi geçen Cebriye mezhebinin inanışı mesela Nietzsche'nin "Özgürlük Yanılsamasına" denk düşer. "Yazgını sev" Nietzsche'nindir. Yani determinizm bir nevi... Varoluşçu filozofların genel görüşü ise Mutezile düşüncesine yakındır. Yani hür irade kabul edilir. Marksizm de determinizm karşıtıdır. Malum Kuantum Teorisi'nden sonra da dünya hür iradeye kaydı.
Theodicee
TheodiceeGottfried Leibniz · Biblos Yayınları · 201680 okunma
552 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Dev Akıl
İnsan okurken şunu düşünüyor, bir zamanlar tartışılan şeylere bak, bir de bugünkülere... İbn Rüşd okumazdan evvel bazı konularda ön yargılı idim ama bu kadar pırıl pırıl bir akıl karşısında susmaktan başka bir şey yapılamıyor. Beni dönüştüren adam ve kitaptır. İyi ki vardın büyük Şârih...
Tutarsızlığın Tutarsızlığı
Tutarsızlığın Tutarsızlığıİbn Rüşd · Bordo Siyah Yayınları · 2018110 okunma
319 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Faal Akıl
Farabi'nin fikirlerini savunmayı bırakın, bugün anlayabilen aydın sayısı bile çok azdır. O kadar kritik tespitler yapmıştır ki yüzyıllardır dinin, inancın, aklın, felsefenin içinde bulunduğu krizi çok güçlü bir biçimde analiz etmiş, çözmüştür. Belki bir gün zamanı gelir de döner bakar ona tarih... Belki "bir Farabi gelmişti, acaba ne demişti?" diyebilecekler çıkar. Biz şimdilik sihirli terliklere devam edelim.
Harfler Kitabı
Harfler KitabıFarabi · Litera · 200844 okunma