Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Cennete giren bir daha oradan çıkmaz. Çünkü dünya fâni, âhiret bâkidir.
Meşâyıh sohbet halkalarında derdi ki : | çok güzel ❥
“ Kardeşler! Asıl mesele, bir gün sizi bırakacak olan makamdan mevkiden kurtulmak, fani olanı bırakıp ölümsüz olana kanatlanmak, bütün aşkların da aşık olduğu aşka kurban olmaktır. Bizi olduracak da erdirecek de o aşktır. Dünya o aşkla kaim, derviş onunla daimdir. Güneş aşkla temiz kalır, geceyi aşkla aydınlığa çevirir; çirkini, güzeli, necisi, temizi aydınlatır. Güneş kışta da yazda da ısıtır; lakin ne necasetten kirlenir ne de soğuk kış günlerinde üşür. Düşman dıştan, aşk kalpten vurur adamı. Düşman okları öldürür, aşkın okları diriltir. Aşkla dikenden gül, çekirdekten ağaç çıkar. Hüzün, aşka ihlas ayarı yapar. Muhlis bir yürek, ölüme şeb-i arus diyerek bir ömür vuslatı bekler. Aşk, Mü'mini bir âlemden başka bir âleme götürür. Bu yüzden aşk dilinde sevgiliye "yâr" denir. Sonra her şey gibi aşk da yardan ağyâra düştü. Gönül, edeple girilen bir dergâh olmaktan çıktı, bir kapısından girilip diğerinden çıkılan sahipsiz hâna döndü. Şehvetten kurtulmanın adı olan aşk; şehvetin, şöhretin karargahı oldu. Aşk, makamından düşünce söz de mahallinden çıktı, meddahların dilinde menfaat devşirme aracı oldu. Dünya kendine gelsin, insan uyansın diye âlimler, arifler ruhunu Kur'ân-ı Kerîm'den alan nice sözler söyledi. Bu uğurda nice bedeller ödendi; lâkin söz mahallinde masruf olsa da menziline varmadı. Çünkü bu fetret, öncekilerden çok daha derindi. Ne lisan ne irfan ne de vicdan bıraktı insanda. Varlığı eşyanın fesadına mâni olan tuz da bozuldu."
Reklam
Dünya hayatının fâni zevkleri ve bitmez tükenmez meşgaleleri müslümanı aldatmamalı. Şairin; "Rahat ister nefs, mihnetdir ibadet ser te ser Terk-i rahât rağbet-i mihnet kılan mümtaz olur," dediği gibi insan tabiatı rahatlığa meyyaldir; ibadetler ise hep meşakkatli, zahmetli bir yapıya sahiptir ama imanı için çalışan, çile çeken, meşakkatlere göğüs geren, zorlukların üstüne yürüyen kimseler dünyada ve ahirette makbul olurlar.
Sayfa 82 - Server YayınlarıKitabı okuyor
Bu fani dünya kimseye baki değildir. Sen gönlünü cihanın yaratıcısına bağla. Dünya mülküne güvenme, senin gibi pek çok kimseyi besledi, öldürdü. Can bedenden ayrılırken, saltanat tahtıyla toprak beraberdir.
Sayfa 24 - Kapı YayınlarıKitabı okuyor
Aklı başında olan bir adam;
Refikasına muhabbetini ve sevgisini, beş on senelik fâni ve zahirî hüsn-ü cemaline bina etmez. Belki kadınların hüsn-ü cemalinin en güzeli ve daimîsi, onun şefkatine ve kadınlığa mahsus hüsn-ü sîretine sevgisini bina etmeli. Tâ ki o bîçare ihtiyarladıkça kocasının muhabbeti ona devam etsin. Çünkü onun refikası, yalnız dünya hayatındaki muvakkat bir yardımcı refika değil belki hayat-ı ebediyesinde ebedî ve sevimli bir refika-i hayat olduğundan, ihtiyarlandıkça daha ziyade hürmet ve merhamet ile birbirine muhabbet etmek lâzım geliyor.
"Ulan enayi dedim, bu dünya fani bir dünya. Bu dünyada yiyip içtiğin, bir de sevip sevildiğin kâr kalır. Kime kalmış bu dünya?"
Everest yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Bütün fani nimetler bir kişide toplansa ve o, huzur ve saadet içinde 1000 yıl yaşasa ne fayda!.. Sonunda gireceği yer, şu bastığımız kara toprağın altı değiş midir?! İnsan ibret almaz mı ki, her fani varlığın tazelik ve zindeliği zaman değirmeninde daimi bir surette öğütülmektedir. Ahiretten habersiz yaşanan bir dünyada nefsani hayatı besleyen iltifatları kalıcı, dünya oyuncaklarını da sahici zannetmek, ebedi istikbal adına ne korkunç bir aldanıştır!.. İmam Şafiî hazretlerinin ifadesiyle: Kervanların, yolculuk esnasında ev inşâ etmeleri akıl kârı mıdır?”
Sayfa 133
Dünya fani, yok olacak. Onun ziyneti olan mal mülk de yok olacak. Boşuna kimse dünyaya meyletmesin. Zira dünyaya meyleden kişi, onun olmayan şeye meylediyor demektir.
Hani dediğim bey erenler Dünya benim diyenler Ecel aldı yer gizledi Fani dünya kime kaldı Gelimli gidimli Dünya Son ucu ölümlü dünya Akıbet, uzun yaşın ucu ölüm, sonu ayrılık.
Sayfa 156Kitabı okudu
fani dünya insanların savaşmalarını, aksi taktirde yükselişe geçemeyeceklerini söylüyordu. o yüzden bu dünyanın ıstırabından kaçılmıyordu.
Sayfa 74
Reklam
Din
Çünkü fâni ve geçici olduğundan kıymetsizdir. Koca dünya böyle ise dünyanın cüz’î işleri ne kadar ehemmiyetsiz olduğunu anlarsın!
Ne insanlar fâni Ne dünya ölümlü
Sayfa 101 - Everest Yayınları, 29. Basım, NE MUTLU TÜRK ÜM DİYENE!Kitabı okudu
Mezmum olan lezzetler, ancak fâni olan, âhirette azap görmeğe sebep olan, Cennete girmeğe delil olmayan lezzetlerdir. Nitekim Resul (S.A.V.) Hazretleri şöyle buyurur: «Dünya ve onun içinde olanlar lânet almışlardır. Ancak Allah Teâlâ için yapılan zikirler ve yapılan işler makbuldur.»
"Bu dünya fani,sen de bir ölümlüsün. Deli gibi sevsen de bir gün bu sevgiden zarar görürsen şayet ardına dahi bakma. Çünkü sevgi sadece yaşatmalı, öldürmemeli..."
Sayfa 243Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.