Ahlakın gerekliliği ve önemi konusunda çok şey söylenebilir. Bu konudaki bir soruya verilecek en basit cevap, ahlak olmazsa toplum da olmaz, yani insanlar ahlaksız bir arada yaşayamazlar şeklindedir. İnsanlar hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini bildikleri takdirde, başkalarının nasıl davranacağı hakkında da güçlü tahminlerde bulunabilir ve böylece güvenlik duygusu içinde yaşarlar. Neyin iyi, neyin kötü olduğu hakkında ortak bir anlayış bulunmasaydı, insanlar arasında düzen ve huzur yerine tam bir kargaşa hüküm sürerdi. S:15
İmâm-ı Gazâlî Hazretleri diyor ki, Cennete mi yoksa Cehenneme mi gideceğim diye kimseye sorma. Senin yaptığın işler yani amelin anahtardır. O anahtara bir bak. Hangi kapıyı açıyorsa senin yolculuğun orayadır.
Sayfa 152
Reklam
Artık ellerimiz kimbilir hangi güvertede, Karanlık geceyi bir suyla açıklamaya uğraşıyor.
Anladım hangi melun fikirle Yürüdüğünü bu yolda, Anladım bu aydınlık günleri Neden efkârlı gözlerle izlediğini; Bu adam öldürmüştü sevdiğini, Ve bu yüzden de ölecekti.
Sayfa 18 - Can
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bu romanı büyük bestekârımız Eyyubi Bekir Ağa'nın ruhuna ithaf ediyorum" AHT Mahur Türk müziği makamlarının en önemlilerinden biri, Tanpınar'ın romanlarında Ebubekir Ağa'nın, Dede Efendi'nin ve Neşati'nin mahur besteleri geçiyor. “Gittin amma ki kodun hasret ile cânı bile İstemem sensiz olan sohbet-i yârânı
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20236,2bin okunma
Hayal gücüne dayanarak kadın en önemli yerdedir, pratikte ise tamamen önemsizdir. Şiiri baştan aşağı ele geçirir ancak tarihte eksiktir. Kurguda kralların ve fatihlerin hayatlarına yön verirken gerçekte ailesi hangi erkekle evlenmesini istediyse onunla yüzük takmaya zorlanır ve köleleşir. Edebiyattaki neredeyse en ilham verici kelimeler, en derin düşünceler onun dudaklarından dökülür. Gerçek hayatta ise zar zor okur güç bela heceler ve kocasının malıdır.
Reklam
Bir insan vahyin rehberliğini bırakırsa sonra hangi çağrıya uyarsa uysun fark etmez, o yolun doğru bir yere çıkma ihtimali yoktur.
Sınıflar varolalı beri her şey çıkar (üretim ve bölüşüm) ilişkileri temelinde dönmüyor mu? Ortaçağ, günümüz kafasıyla değerlendirilebilir mi? Kapi talist, Sosyalist veya milliyetçi kalıplardan hareket ederek, "vatan haini, terörist, işbirlikçi" gibi sıfatlar, Hasan Sabbah yahut Pir Sultan Abdal'a yakıştırılabilir mi? Nizamülmülk hangi sınıfı, Hasan Sabbah kimi temsil ediyordu? Şeriatçılığın veya milliyetçiliğin bilinçaltına yerleştirdiği kutsal devlet kavramı, her zaman her yerde bir tutulabilir mi?
Sayfa 25
Biliyorum Sana Giden Yollar Kapalı
Biliyorum sana giden yollar kapalı Üstelik sen de hiçbir zaman sevmedin beni Ne kadar yakından ve arada uçurum; insanlar, evler, aramızda duvarlar gibi Uyandım uyandım, hep seni düşündüm Yalnız seni, yalnız senin gözlerini Sen Bayan Nihayet, sen ölümüm kalımım Ben artık adam olamam bu derde düşeli Şimdilerde bir köpek gibi koşuyorum ordan
Derdi bir olanın, dünya dertlerine Allah yeter. Dertlerini çoğaltanın ise Allah, hangi derdin içinde yuvarlandığına bakmaz ve helak olur, gider.
Reklam
158 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsan boş vaktini değerlendirmeli. Durmadan okumalı.
HANGİ PARTİ KAZANACAK 1957 AZİZ NESİN 19 Gülmece Hikaye Anlatımında halk edebiyatının ana öğelerinden yararlanır. Yer yer masal temasıyla ve mizah aracılığıyla günlük olayları, toplumsal aksaklıkları eleştirir. Türk edebiyatında çağdaş mizah yazarlığı tekniklerini geliştiren, genç mizah yazarlarının doğmasına yolaçan yazardır. * Demokrasi demek, halkın dediğini dinlemek demektir. * -Bre aman ben bu dansı bilmem. -Yahu bunu bir bilen mi var? Demokrasi gibi bir şeydir bu, bilmek gerekmez. Biri o yana zıplar biri bu yana. 1972de Çatalcada kimsesiz çocukların eğitimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Nesin Vakfını kurdu. Kitaplarının tüm gelirini bu vakfa bağışladı. 1976-1980 arasında her dalda edebiyat ödülleri veren Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığını çıkardı. 1979da seçildiği Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yıllarca sürdürdü.
Hangi Parti Kazanacak
Hangi Parti KazanacakAziz Nesin · Nesin Yayınları · 2013310 okunma
Kahrımız geceleri de sürüyor,üçümüzün önünde üç ecel taşı,sabahlara kadar gözyaşı döküyoruz.Hangi gün,hangi vakit ecel tasımız dolarsa,kefen gömleğimiz de o gün,o vakit bitecek;kime ne ettik Allah bilir artık,akmış karaymış,bizim alınyazımız buymuş..."
Sayfa 20
Hangi ülke hapı yuttuğunu, en son anlarsa savaşı o kazanacakmış.
Acaba daha olumsuz ne olacaktı da, onun yerine bu oldu, bu olumsuz görünen olay, daha olumsuz hangi olaylara engel oldu, diye tefekkür etmelidir insan.
Çiçek İsimleri ve Anlamları
Zambak: Temizlik ve saflığı simgeler. Gül: Aşk ve tutkuyu simgeler. Lale: Simgesi, zenginlik ve varlıklı olma isteğidir. Menekşe: İlkbaharın müjdecisi, sevgi ve sadakatin simgesidir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.