Aşk Üzerine

Alain de Botton

2025 16. kitabı
Merhaba, Kitap uçakta karşılaşan iki kişinin aşkını anlatıyor gibi gözükse de her bölümde yazar aşkın her aşamasını felsefi bir dille irdelemiş. İnsanın neden aşık olduğunu, sonrasında neden hayal kırıklığı yaşadığını, bu duygunun karşımızdaki kişiye hangi anlamları yüklediğimizi gibi gibi sorulara yanıt veriyor. Uzun süredir severek okumamıştım. Sevdim öneriyorum, ben beğendim. He bir de çok hoşuma giden daha bir sürü alıntı vardı da paylaşmadım.
·256 syf.·
2025 39. kitabı
Alain de Botton’un Aşk Üzerine kitabı beni hem aklımla hem kalbimle yakaladı. Aşkı yalnızca bir his olarak değil, bir düşünme biçimi gibi anlatıyor. Bu kadar mantıkla düşünen biri olarak, cümlelerinin neredeyse hepsine çizgi çekmem boşuna değil; çünkü her biri duyguyu akılla açıklamanın zarif bir yolunu bulmuş. Kitabın beni en çok etkileyen yanı, yalnızca aşkın felsefi analizini yapması değil, bunu yaşanmış bir hikâyenin içinden anlatmasıydı. Chloe’ya olan aşkını öyle sade, öyle insani bir dille aktarıyor ki, bir yandan kendi yaşadıklarını sorguluyorsun. O an fark ediyorsun: aşk, düşündüğün kadar büyülü ama aynı zamanda düşündüğün kadar kırılgan. De Botton’un “olgunlaşmamış aşk” ve “olgunlaşmış aşk” ayrımı içimi çok düşündürdü. Olgunlaşmamış aşk heyecanlı ama kör; olgunlaşmış aşk daha sakin ama eksik gibi. Yine de ben inanıyorum, aşk tamamen sönmüyor. Sadece biçim değiştiriyor. Heyecan yerini derin bir meraka, tutku yerini sessiz bir sevgiye bırakıyor. Eğer merak kalıyorsa, sevgi hâlâ oradadır. Aşk Üzerine, bana aşkı romantik bir masal gibi değil, insan olmanın kaçınılmaz bir hali gibi hissettirdi. Gerçek, acı, güzel ve yer yer komik. Belki de bu yüzden bu kadar etkilendim — çünkü aşka ilk kez biri bu kadar dürüst bakmıştı.
2024 113. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2024 15:02
Aşk, her yönüyle güzel bir şeydir. Okumak, izlemek, dinlemek, yaşamak, konuşmak... Her aşaması ayrı bir keyif verir. Bu yüzden Aşk Üzerine kitabı da gerçekten keyifliydi; adeta su gibi aktı gitti. Aşkı, aşık birinin kaleminden okumak bambaşka bir his veriyor. Alain de Botton’un Aşk Üzerine kitabı, aşkın baş döndürücü coşkularından ilişkilerin karmaşık dinamiklerine kadar olan yolculuğu gözler önüne seriyor. Aşkın her evresini; aşık olma anından ilişki içindeki iniş çıkışlara, hayal kırıklıklarına ve beklentilere kadar, derinlemesine felsefi bir gözle ele alıyor. De Botton, aşkı yalnızca romantik bir duygu olarak değil, aynı zamanda kişinin kendini keşfetme süreci ve ilişkilerdeki kırılganlıkları anlama fırsatı olarak da inceliyor. Aşkın mutluluk, kaygı, tutku ve hayal kırıklıkları arasındaki hassas dengeyi sorgularken, okuyucuyu insan ilişkilerinin derinliklerine çekiyor. De Botton’a göre aşk, sadece bir duygu değil; aynı zamanda karşılıklı öğrenme ve dönüşüm sürecidir. Gerçek aşk, birini olduğu gibi kabul edip onun iç dünyasındaki karmaşıklıkları keşfetmeyi ve bu keşifle daha derin bir bağ kurmayı içerir. Aşkın en güzel yanı, iki insanın birbirlerini tamamlamaya çalışmadan, sadece yan yana olabilmeyi öğrenmesidir. Hayatın sıradan anlarında bile anlam bulan bu duygu, yalnızca tutku dolu anlarla sınırlı kalmaz; aynı zamanda günlük hayatın sıradanlıklarını paylaşmayı da içerir. Aşk, iki insanın birlikte eksiksiz hale gelmeye çalışmadan, birbirlerinin varlıklarını kabullenip birlikte büyümeye cesaret ettikleri bir bağdır. En derin haliyle aşk, zorluklara rağmen her gün yeniden birbirine bakmayı seçmekten geçer. Aşkı seven, aşk üzerine okumayı, izlemeyi, konuşmayı seven herkes bu kitabı keyifle okuyabilir. Aşkın tüm halleriyle, derinlikleriyle işlendiği bu kitap, aşkı
Aşk
Puan vermedi·256 syf.·
2023 47. kitabı
Bir uçak yolculuğunda tanışan çift yine bir uçak yolculuğu sırasında ayrılırlar... İlişkileri başlatan şeylerle bitiren şeyler çoğunlukla aynıdır. Başta sevilen gerekçeler sonunda tahammül edilemeyen gerekçelere dönüşür. Bu başlangıç ve son arasındaki yaşantılar ise bazan tutku, bazan heyecan, oldukça gülme ve kızgınlıkla, telafi edici davranışlar ve tahammülsüzlüklerle doldurulur. Sonra taraflardan biri gider ve kalanı uzun bazan çok uzun bir yas süreci bekler. İnkar, öfke, depresyon derken kişi kabulleniş aşamasına varır. Bir müddet boşlukla, bir daha olmazlarla devam etse de günün birinde yeniden aynı yola koyulur. Bu da böyle bir hikaye, herkese tanıdık. Kişi partnerini nasıl, neye göre seçer? Bağlanma stilleri, kişinin ilişki içindeki tutumlarını belirlerken seçim daha derinlerde yatan gerekçelere dayanır. Aldığın yara yeni bir yara değil diyordu biri, kim hatırlamıyorum, belki ben demişimdir. Tam da o ilk anda, bir anda beliren tanıdıklık hissi ipuçlarını verir bize aslında. Tanıdık olduğun kim? Kişi çok önceden -elbette bebeklik/çocukluk dönemi- bildiği bir senaryonun telafisine gitmeye çalışır ve çaresiz aynı acıyı tekrar yaşantılar. Sistematik bir olumsuz yaşantı döngüsüne sıkışıp kalır. Seçim bir aşk mı bir yaranın beyhude telafi gayreti mi? Bilmek gerek. Böyle olmak zorunda değil ama bu döngüyü kırmak öyle düşünüldüğü kadar kolay da değil. Uzun ve acılı bir yolculuğu gerekli kılar çoğu zaman. Ancak yanmayı göze alanlar tekrar doğabilirler, Simurg misali..
2026 4. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 19:00
Aşk Üzerine, aşkı yüceltmekten çok onu insanlaştıran bir kitap. Alain de Botton, romantik anlatının pürüzsüz perdesini aralayıp bize şu soruyu sorar: “Biz aşka mı âşığız, yoksa onun hayaline mi?” Kitapta aşk; filmlerdeki gibi büyük jestlerin, kader anlarının değil, küçük kırılmaların, yanlış anlamaların ve suskunlukların toplamı olarak karşımıza çıkıyor. De Botton, iki insanın birbirine yaklaşmasını bir mucize gibi anlatmayıp; aksine bunun ne kadar kırılgan, tesadüfi ve psikolojik bagajlarla yüklü olduğunu gösteriyor. Okurken insan kendini sürekli şöyle yakalar: “Bunu ben de yaşadım.” Edebi dili abartıya kaçmadan zariftir; samimiyeti ise tam burada başlıyor. Çünkü yazar, aşkı anlatırken okurla arasına bilgelik duvarları örmüyor. Aşkın içindeki bencilliği, korkuyu, çocukluktan taşınan yaraları ve beklentilerin ilişkileri nasıl sabote ettiğini saklamıyor. Aşkın düşmanının çoğu zaman sevgisizlik değil, yanlış beklentiler olduğunu fısıldıyor. Aşk ÜzerineAşk Üzerine Alain de BottonAlain de Botton
Duygu ve Düşünce
Aşk ÜzerineAlain de Botton · Everest Yayınları · 20242,085 okunma
Sevgiliniz Sizi Eskisi Kadar Sevmiyor mu? Yapacak Bir Şey Yok!
2025 25. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 23:57
Spoiler (!) Alain de BottonAlain de Botton ’un kalemiyle ilk kez tanıştım ve anlatımını gerçekten çok beğendim. Aşk Üzerine, iki gencin birbirlerine aşık olmalarını, sonra ise bir aldatma ile yollarının ayrılmasını anlatıyor. Ancak kitap sadece bir aşk hikayesi değil; yazar, olaylardan bahsederken inanılmaz beyin fırtınaları yapıyor. Asıl vurucu nokta da burada bence: Her konu üzerine aşırı düşünülmüş, aşkın ve ilişkilerin her yönü detaylıca ele alınmış. Chloe ile anlatıcının tanışma anı ise tam bir romantik film sahnesi gibiydi. Uçakta tanışmaları kitaba sıcak bir başlangıç katmış ve bu kısmı okurken gerçekten keyif aldım. Kitabın ilerleyen bölümlerinde ise aşkın değişen doğası, aldatma, tutkuların sönmesi gibi konular üzerine derin sorgulamalar var. Bazı bölümlerde kendimi bulduğumu fark ettim; özellikle yazarın yaptığı analizler arasında “Evet ya, ben de böyle düşünüyorum” dediğim yerler çok oldu. Bence bu kitapta herkes kendinden bir şeyler bulabilir. En beğendiğim alıntı: “Aşk ilk görüşte doğabilir ama aynı hızla ölmez.” Bu cümleye kesinlikle katılıyorum. Aşk bazen hızlıca başlayabilir ama bitiş süreci genellikle yavaş ve sancılı oluyor. Kitap boyunca birçok yazardan alıntılarla desteklenen fikirler de anlatımı daha güçlü kılmış. Genel olarak çok başarılı buldum. Hem düşündürdü hem de duygu yoğunluğu yüksekti. Haydn iyi okumalar :)
2024 11. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2024 01:45
Eğer aşk üzerine düşünmek ve aşkı bizzat bu deneyimi yaşayan bir karakter üzerinden okumak istiyorsanız kitap iyi bir seçenek. Kitapta olay akışının yanı sıra sizi sevgi, bağlılık, aşk vb. konularda sorgulamaya yönlendiren kısımlar var. Yazar aşkı kurguladığı karakterle size analiz ettiriyor. Bunu yaparken sanattan, edebiyattan, tarihten, mitolojiden yaralanması aşk kavramını etraflıca düşünmenizi sağlıyor. Güzel bir kitaptı.
2026 13. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 09:23
Alain de Botton’un “Aşk Üzerine” kitabı, romantik bir ilişkinin anatomisini inceliyor. Bir uçak yolculuğunda, yanına oturan kıza aşık olan kahramanımız “Neden biz bu kadar saçmalıyoruz?” sorusunun peşine düşüyor. Yani bu aslında bir “aşk romanı” değil. Duyguları bir kenara bırakıp aşkın içindeki bencilliği, korkuyu ve arzuyu tek tek başlıklar halinde anlatır. Aşkın en yoğun olduğu anlarda karşımızdaki kişiyi değil, onun zihnimizde yarattığımız “ideal” versiyonunu sevdiğimizi söyler. Ya da küçük detayların nasil büyük hayal kırıklıkları yarattığını, meselenin “önemsenmeme” duygusu olduğunu inceler. Sonra ayrılık süreci; acı verir, evet; ama bu acı aynı zamanda insanın kendi sınırlarını öğrenmesi için de harika bir ders niteliğinde. Bazen düştüğümüz ama her seferinde bir şeyler öğrenerek kalktığımız engebeli bir yoldur diyor kısacası aşk. Okuması çok keyifli, çok güzeldi. Alain De Botton favori yazarlarımdan. Bir eserini mutlaka okuyun
2024 97. kitabı
Üzerine çok fazla tartışabileceğiniz uzun uzun kritiği yapılabilecek bir kitap. Ben sevdim okurken gayet keyif aldım çok da güzel alıntıları vardı. Kitapla ilgili farklı bulduğum birkaç bişey var: birincisi diyaloglar çok düzdü bence çeviriden kaynaklı olduğunu düşünüyorum kötü dublaj bir film izliyormuşum gibiydi bunu pek sevemedim ama yine kitabın akıcılığı ve olay örgüsünden ötürü arka planda kaldı. Bir diğeride kültürel olarak farklı görüşlerde olmamızdı. Yani kitaptaki karakterlerin bazı davranışlarına okurken yok artık böyle de olmaz diye okurken alt satırda karakter bunu gayet normal karşılıyordu??? Nasıl yani abi gavat mısın derler adama her neyse bunu da çok önemsemeyip okursanız severseniz bence, güzel bir okuma deneyimiydi okuyacak olanlara iyi okumalar :))
Aşk Üzerine
2023 14. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2023 15:17
alain de bottonun hem kendini sevdiren hem de yürekleri burkan muhteşem kitabı. eğer hayatınızda bir kez dahi aşk acısı yaşamışsanız, satırlarında kendinize dair bir çok şey bulacağınız bir kitap. "bir arap deyişine göre insan ruhu bir deveyle aynı hızda ilerler. şimdiki zamanın şiddetli dinamiğiyle geleceğe itilirken, insan yüreğini taşıyan ruh, anıların yüküyle, nostaljik bir halde arkadan yetişmeye çalışır. devenin yükü her aşk ilişkisiyle ağırlaştığı için, ruh bu aşklardan yavaşlar."
2023 Okuma Raporları

Alain de BottonYazar · 23 kitap
Yahudi asıllı  yazar ve televizyon programları yapımcısıdır. 1969 yılında İsviçre’de doğdu. Yahudi asıllı, Mısır doğumlu finans yatırımcısı Gilbert de Botton'un oğludur. Alain de Botton'un İsviçre doğumlu annesi de bir Aşkenaz Yahudisidir. Alain, hayatının ilk on iki yılını Fransızca ve Almanca konuşarak büyüdüğü İsviçre'de geçirdi. De Botton, İngilizcenin ana dil olduğu Oxford'da bulunan The Dragon School'a gitti. Daha sonra, İngiltere'de bir devlet okulu olan Londra'daki Harrow School'da yatılı olarak eğitim gördü. Çocukluğunu sık sık yatılı okullarda yaşayan utangaç bir çocuk olarak tanımladı. De Botton, Gonville ve Caius Koleji'nin bir üyesi olduğu Cambridge Üniversitesi'nde Tarih okudu ve çift yıldızlı birincilikle mezun oldu. Daha sonra Londra'daki King's College'da Felsefe alanında master yaptı. (1991–1992). Harvard Üniversitesi'nde Fransız felsefesi alanında doktora eğitimi almaya başladı, ancak yazarlığa ayırdığı zaman nedeniyle tamamlayamadı. De Botton, 1993'te yayınlanan ilk romanı Aşk Üzerine'de ( Essays in Love) aşka düşme ve aşktan çıkma sürecini ele alır. 2010 yılında, Essays in Love, yönetmen Julian Kemp tarafından romantik komedi My Last Five Girl Friends adıyla filme uyarlandı. Yapıtları on altı dile çevrildi. Kitapları, felsefenin günlük yaşamla olan ilişkisini vurgulayarak çeşitli çağdaş konuları ve temaları tartışır. 2003 yılında eşi Charlotte ile evlenen De Botton'un iki oğlu var ve ailesiyle birlikte Londra'da yaşıyor. Kitapları - Essays In Love (1993) (On Love: A Novel olarak da bilinir (2006), Aşk ÜzerineAşk Üzerine, Sel Yayıncılık - The Romantic Movement (1994), Romantik HareketRomantik Hareket, Sel Yayıncılık - Kiss and Tell (1995), Öp ve AnlatÖp ve Anlat, Sel Yayıncılık - How Proust Can Change Your Life (1997), Proust Yaşamınızı Nasıl DeğiştirebilirProust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir, Sel Yayıncılık - The Consolations of Philosophy (2000), Felsefenin TesellisiFelsefenin Tesellisi, Sel Yayıncılık - The Art of Travel (2002), Seyahat SanatıSeyahat Sanatı, Sel Yayıncılık - Status Anxiety (2004), Statü EndişesiStatü Endişesi, Sel Yayıncılık - The Architecture of Happiness (2006), Mutluluğun MimarisiMutluluğun Mimarisi, Sel Yayıncılık - The Pleasures and Sorrows of Work (2009), Çalışmanın Mutluluğu ve SıkıntısıÇalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı, Sel Yayıncılık - A Week at the Airport (2009), Havaalanında Bir HaftaHavaalanında Bir Hafta, Sel Yayıncılık - Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion (2012), Ateistler İçin DinAteistler İçin Din, Sel Yayıncılık - The Course of Love: A Novel (2016), Aşk DersleriAşk Dersleri, Sel Yayıncılık