Çevirmen:
Leyla Uslu

Mahkeme kim?
2022 32. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2022 04:31
''Bir miktar belirsizliğe tahammül etmeyi öğrenmeliyiz.''
Bertrand Russell
Bertrand Russell
Uykunuzdan tutuklandığınızı öğrenerek uyandığınızı hayal edin. Sanki
Dönüşüm
Dönüşüm
'deki gibi dev bir böceğe dönüşmüş halde uyanmayı çağrıştırıyor değil mi? Tutuklusunuz ama suçunuzun ne olduğunu asla öğrenemiyorsunuz. Joseph K.'nın başına gelen bu. Şimdi buradan yola çıkıp, hukuk sistemindeki çatlamalara ve tabii davaların işleyişindeki adaletsizliklere gönderme yapmak mümkün. Gel gelelim,
Franz Kafka
okumak; tüm bu anlatılanlara ilişkin olarak özgün metaforlar geliştirmeyi ve bu bağlamda da öznel bir algıya sahip olabilmeyi beraberinde getiriyor sanki. Düşünelim, suçluluk diyince benim zihnimde canlanan ile öteki-nde canlanan bir olabilir mi? Tıpkı yargılandığım mahkeme gibi. Aslında bir böceğe dönüşmek nasıl bir yere denk geliyorsa bende, yani hangi parçam ötekileşmişse diğerlerine; elbette suçum, beni yargılayanlar, avukatım ve tüm bu sürecin parçası olan herkes de belli bir yerde konumlanır zihnimde. Parçaları anlamlandırmak sizin elinizde. Sanki
Godot'yu Beklerken
Godot'yu Beklerken
'de olduğu gibi... En nihayetinde bu kitap hakkında az konuşup belki fazlaca düşünebilmeyi daha kıymetli buluyor ve incelememi burada sonlandırıyorum.
DavaFranz Kafka · Bilgi Yayınevi · 201663,8bin okunma
Beni tanıyan herkesin gözünde bağışlanmış biriyim.
2022 92. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2022 16:14
Hakkında ne için bile dava açıldığını bilmeyen Josef K.' nın kendini temize çıkarma hikayesi. Kitap imgeler üzerinden tasarlandığı ve Kafka dünyasında yazıldığı için yüzeysel okunduğunda ne anlatıyor bu eser hissine kapılmamak için derinlemesine düşünülmesi gereken bir eser. Dava sürecini hayatın kendisi ve verilen idam cezasını, ölüme benzeterek okuma yapmak sanki birçok kavramın daha iyi oturması sağlayacak ve eseri okurken sıkılmamanızı sağlayacaktır. Keyifli okumalar dilerim.
2019 1. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2019 03:51
Dava hakkında Bir sistemin insan hayatını nasıl mahvedebildiği ve böylesine büyük çarkların içinde insanın çaresizce ezilişini anlatan karamsarlıkla dolu bir kitap. Her zaman içimde büyük bir
DavaFranz Kafka · Bilgi Yayınevi · 201663,8bin okunma
Dava'nın peşindeki suçsuz K.
2024 5. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2024 15:33
"Hukur her zaman güçlüden yanadır" Dava. Franz Kafka'nın 20. yy. başlarında yazdığı hem gerçeğin ta kendisi hem de kurgunun içinden fırlamış gibi. Hukuk okumuştur Kafka. Hakim, savcı, avukat değildir ama hukukçudur. "Joseph K.'ya iftira edilmiş olmalıydı" diye başlar kitap. "K." Diyelim ki Kafka olsun. Ona davayı haber vermeye gelen birtakım adamlardan birinin adı ise "Franz". O da diyelim Kafka olsun. O halde tıpkı Dönüşüm'de olduğu gibi kendi iç dünyasının bir savaşı mıdır bu kitap? Uzun zaman önce yazılmış ama günümüz toplumunda insanların yaşam biçimlerini çok güzel bir şekilde tasvir eden, özgür olduğumuzu düşünürken aslında ne kadar çok bağımlı olduğumuzu gözler önüne seren bir çalışma. Zevkle okunacak bir kitap.
2020 23. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2020 12:42
Josef K. anlamsız bir suçlamayla söylenmeyen bir nedenden tutuklu sorgulanır. Yasalar var olsa da değişik bir şekilde yasalar işlemez. Masumun tutuklanmaması ceza almaması gerekirken -hatta idam edilmemesi..!- Josef K. sonuçta idam edilir. Yasalar vardır ancak hakimlerle işler yasalarla yürümez kişiseldir. Ne kadar da adil! Yasada suçsuzlar beraat edilir ancak diğer yandan yargıçlara etki edilebileceği yazmıyor. Gerçek beraat hiç duyulmamış hemen hemen hiç yapılmamış. Josef K. çabalamaları boşa gider.
Hatice Sevmez
Hatice Sevmez
Karmaşık duygular kitabı.
2020 23. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 20:02
Suçsuz olduğumuz bir dava içerisinde mi bulunmak? Enteresan... "Bir sürü boş şey arasında adalet kaybolup gidiyor, ortada hiçbir şey yokken, mahkeme bir suç yaratıyor." diyor Franz Kafka. Joseph K. nasıl bir hayat içerisinde öyle? Aniden gelen insanların onun sebepsiz suçlu olduğunu söylemeleri ve ardından başlayan yaşam mücadelesi, belki de kader... Yaşadığı yerin nasıl bir adalet sistemi var, nasıl bir adaletsizlik bu? Avukat var lakin hepsi boş insanlar, e tabii ortada suç olmayınca ne iş yapacaklar ise... Ailesinin en müthiş insanı olan K. işlemediği bir sebep karşısında yargılanıyor ve ardından uzun uzun dava peşinden koşturup duruyor. Uzun uğraşlar sonrasında ise öldürülüyor ve ailesinin en rezil insanı oluyor mantıksız bir olay yüzünden ki dava ile ilgili hiçkimse hiçbir şey bilmiyor. Kitap kapıların içerisinde kapılar bulunduran bir eser. Bir olaydan farklı bir olaya geçişleri bulunuyor lakin etkileyici ve bütüncüldür...
2020 30. kitabı
Kafka’nın DAVASI. Uzun zaman okuyanlardan ziyade 1 gün içerisinde elimde bitti. Sonlara doğru kafa karışıklığı ve boşluk içerisinde kaldım. En son sayfalarda alternatif gelecekler üretildiğini düşünmekteyim ve dava bir roman kurgusundan çok karakterler dolayısı ile bence K’nın kafasının içinde geçmekte.
2020 20. kitabı
Kafkaseverler alınmasın ama hiç beğenmedim, kitabın anafikri hukuk sistemi, mahkemeler, avukatları VS. işliyor, zaman ve mekandan bağımsız bir yerde yine bilinmeyen bir nedenden ve akıl almaz birşekilde tutuklanıp yargılanıp cezalandırılsın Bay K. nın başına gelenler okuru bezdiren cinsten. Bahsedilen hukuk sistemi yerden yere çarpılırken bana göre inandırıcı olması için daha somut olabilirdi olay örgüsü. Kahramanı, yeri, zamanı belli olmayan bir romanı okumak ne kadar zormuş..
·260 syf.·
2021 36. kitabı
Öncelikle kitaba başlamadan önce, kitabın arka kapağını okuyup pişman olduğumu dile getirmek isterim. Finali söyledikleri için yayınevine çok kırıldım. Finali öğrendikten sonra kitabı bırakamadım çünkü neden öldü, suçu neydi acaba diyerek okumaya merakla devam ettim. Bir sabah Joséf K. nedenini bilmediği bir suçtan tutuklanır. Yargıç, mahkeme ve yasa meçhüldür. Yaşadığı otel de sorguya çekilir ve karar verilir: Karar dava sonuçlanana kadar haftanın istediği günü zamanda mahkemeye gidip duruşmaya katılacaktır. bu sayede çalıştığı bankada işini de aksatmayacaktır . Joséf karara itiraz eder suçunun ne olduğunu bilmediği hâlde yargılanmasını anlamsız bulsa da merakla suçunun ne olduğunu öğrenmek üzere avukat tutar. Avukatın yardımcı olmayacağını anlayıp yargıçla arası iyi olan bir ressam ile karşılaştıktan sonra kendisinin suçsuz olduğunu anlatan bir resim çizmesini ister... Joséf K. suçsuz olduğu bir davada, toplumun her kesiminden Joséf'i suçlu bulup ve suçunu kabul etmesini istediği için kendisini ister istemez suçluluk psikolojisine sürükler. Ve suçu olmadığı bir olayda kendisini savunmaya kalkar. Dava aslında içimizdedir ve dava bitmez...
DavaFranz Kafka · Bilgi Yayınevi · 201663,8bin okunma
"Ah Franz kafka! Benim hüzünlü kekim.."
2021 30. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 01:17
1883 senesi yazında, sıcağın kasıp kavurduğu bir yaz gününde buz gibi biri olarak doğuyorsunuz. Prag'da Almanca konuşan bir Yahudi ailenin, 6 çocuğundan en büyüğüsünüz. İki küçük kardeşiniz bebeklik
DavaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202163,8bin okunma

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.