2023 20. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2023 12:29
Mustafa isimli bilge 12 yıl boyunca bir gemiyi beklemektedir. Geminin gelmesiyle yaşadığı Orfales şehrinden doğduğu yere gitmek için halkla son kez vedalaşır. Bu veda esnasında halk ErmişErmiş’e sorular sorar. Ermiş soruları şairane bir dille cevaplamaktadır. Mesajlarını kısa ve öz başarıyla yerine ulaştırmıştır. Yazar kitapta örneklendirme ve benzetmelere fazlasıyla yer vermiştir. Ben beğendim, herkese tavsiye ederim.
Puan vermedi·127 syf.·
2024 34. kitabı
Kaç yaşında olursanız olun, hayatınızın hangi noktasında olursanız olun feyz almak için okunması gereken bir kitap bence. Özellikle bu yayınevinin baskısını çok beğendim. Gayet açık ve güzel bir çeviri yapmışlar. İleride tekrar okumak istiyorum.
2019 59. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2019 11:47
El Mustafa' nın yolculuğa çıkmadan halkın sorduğu sorulara verdiği cevaplar şeklinde yazılmış felsefik bir kitap. Sayfa sayfa anlatılacak bir fikri bir cümle ile anlatabilmiş. Kimilerin söylediği gibi El Mustafa İsa mi yoksa bizim Peygamberimiz mi bilmem ama Hristiyan olarak İslam coğrafyasında yetişmiş bunu çok güzel harmanlayarak bize ustaca sunmuş. Kısa sürede okunabilecek bir kitap gibi dursa da her okuduğum cümleden sonra kendimi onu özümsemek için düşünürken buldum. Bir başucu kitabı diyebilirim. İyi okumalar.
2024 39. kitabı
Muhteşemdi. En kısa sürede tekrar okuyacağım, kesinlikle tekrar tekrar okunmalı. Mükemmel tespitleri olan, çok güzel, çok anlamlı, harika bir başucu kitabı. Üzüntü, sevinç, evlilik, dostluk, öğretim, din daha birçok konuda çok güzel yorumlamalarin yapıldığı felsefik bir kitap HERKES OKUMALI. Doğru zamanda elime geçtiği için mutluyum...
ErmişHalil Cibran · İnsan Kitap · 201785,2bin okunma
Zaten bizde olan, ama varlığından haberimizin olmadığı bilgiler..
2022 8. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2022 07:19
El Mustafa'nın şu sözü ve benzeri birkaç defa karşınıza çıkar. "Bildiğinizi bilmediğiniz konuları anlattım." Tam anlamı ile yol gösterici bir eser, akıcı bir uslüp.Daha önce 1-2 sefer okudum buraya kaydetmek için tekrar okudum. Defalarca okunabilecek ve dersler çıkarılabilek bir eser. Halil Cibran'ın emeğine sağlık.
Kişisel Gelişim
ErmişHalil Cibran · İnsan Kitap · 201785,2bin okunma
Bana Her Şey Nietzsche'yi Hatırlatıyor.
2024 3. kitabı
Nietzsche'nin üslubuna benzer biçimde yazılmış eser, tabi anlattıkları meseleler büyük zıtlıkları ihtiva ediyor, üslupları benzese de anlattıkları bambaşka şeyeler. Cibran tanrının lütfunu hatırlatıyor havarilerine ve döneceğini söylüyor oysa Nietzsche Tanrını ölümünü ilan etmişti panayırda eğlenen kimselere.
İnsana ve Hayata Dair
·64 syf.·
2024 12. kitabı
Yine sevgili ÖzgeÖzge'nin tavsiyesi üzerine Halil CibranHalil Cibran'dan okuduğum ilk eserdi. Okumaktan zevk aldığım felsefe'nin edebi dille yapılması ise bir okuma ile harcanamayacak kadar etkili... Eserin hacmi ile ağırlığı ters orantılı, hızlı bitiyor ancak üzerine yavaş yavaş düşünülmesi gerekli.. Bazı konularda uyuşmasak da özellikle, güzellik, zevk, zaman ve eğitime dair düşünceleri zihnimde yankılanıyor...
Hayat- felsefe- Însan
ErmişHalil Cibran · İndigo Kitap · 201985,2bin okunma
Ermiş : Hayatın Anlamına Dair..
2023 28. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2023 18:19
Ermiş, Halil Cibran'ın en ünlü ve en sevilen eserlerinden biridir. Kitap, felsefi, ruhani ve ilham verici denemelerden oluşuyor. Her bölümde, El Mustafa adlı bilge bir adam, Orphalese Adası'ndan ayrılmak üzereyken, ada sakinlerinin sorularını cevaplıyor. Sevgi, çalışma, neşe ve keder, suç ve ceza, eğitim, dostluk, ibadet ve ölüm gibi hayatın önemli konuları üzerine konuşuyor. Kitabı okurken, Cibran'ın şiirsel ve akıcı üslubuna hayran kalmamak mümkün değil. Yazar, insan ruhunun derinliklerine inerek, evrensel değerleri ve yaşamın anlamını ortaya koyuyor. Ermiş, sadece bir kitap değil, aynı zamanda bir rehber, bir öğretmen ve bir arkadaş. Okuyucuya hayatın güzelliklerini hatırlatıyor, zorluklarla başa çıkmanın yollarını gösteriyor ve ruhsal gelişim için ipuçları veriyor. Ermiş'i okumak, herkes için faydalı ve keyifli bir deneyim olacaktır. Kitap, hem düşündüren hem de duygulandıran bir eser. Cibran'ın sözleri, zamanın ötesinde bir bilgelik taşıyor ve her dönemde geçerli oluyor. Ermiş'i okuduktan sonra, hayata bakışınızın değişeceğine eminim.
ErmişHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201985,2bin okunma
·55 syf.·
2017 64. kitabı
Kişisel gelişim kitaplarını eleştirdiğimde beni çarmıha gerip domateslemek isteyenlere sesleniyorum, bırakın elinizdekini de Ermişin okyanusundan susuzluğunuzu gidermeye gelin, hem hepimize yetecek kadar var meraklanmayın. Bu kitap hakkında hali hazırda çok güzel incelemeler yazılmış, birçok farklı açıdan yaklaşılmış. Benim vurguladığım nokta ise bir dostunuza veda ederken ayak üstü yapılan sohbetin doyuruculuğu ve verdiği hazzın üstünlüğü olsun. Çünkü Ermiş tam da bu tarzda yazılmış. Tam da ihtiyacımız olan noktaları hep tam onikiden vurmuş. Kitaptaki didaktik aforizmalar mükemmel ama daha da mükemmel olan kitabın üslubu sanırım. Sabahattin Ali okumalarından sonra güzel üslup hastalığı bana da bulaştığından bu konudaki arayışımı şu kısacık kitapla doyurmak şaşırtıcıydı. Bazı cümleleri aynı hazzı alabilmek için tekrar tekrar okudum diyebilirim. Sohbet tarzında ve samimi üslupla yazıldığından kitabın içindeki dünyaya hemencecik adım atmış buldum kendimi. Bu yüzden Ermiş'e ; "Gel boşver gemiyi, bi' çay içelim dertleşelim seninle" diyesim geldi. Acının da hayatın bir parçası olduğunu bir türlü kabullenemiyoruz, Ermiş kabullen diyor, diğer türlü diyalektik anlayış gereği zevki de algılayamazsın diyor. Ama diyorum keşke hayatın kanunları böyle olmasaydı, ne olurdu ki kötülüğün olmadığı, insanların ve bilhassa hayvanların birbirini vahşice yemediği bir dünya olsa ? Diyorum da kalıyorum. İyisi mi bunları pek fazla düşünmemek. Ben sonunda erdim galiba, siz de ermek istiyorsanız, açık adres elinizde. Keyifli okumalar :)
ErmişHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202385,2bin okunma
2024 18. kitabı
Okunma: 21 Mart 2024 21:57
Ermiş kitabının yazarı Halil Cibran Lübnan asıllı ABD vatandaşıdır. Ermiş, yazarın İngilizce yazdığı eserlerinden biridir. 1923 yılında ilk basımı yapılmıştır. Ermiş, 100'den fazla dile çevrilerek Dünya edebiyatı tarihinde en fazla çevrilen kitaplardan biri olmuştur. Doğu’nun Nietzsche’si olarak adlandırılan Cibran’ın en ünlü eseri olan Ermiş, El Mustafa adındaki bir kâhinin on iki sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken, Orphalese halkı tarafından durdurulması üzerine halk ile arasında geçen aşka, evliliğe, çocuklara, yemeye ve içmeye, çalışmaya, sevinç ve kedere, suç ve cezaya, yasalara, özgürlüğe, acıya, dostluğa vs. dair yirmi altı adet konuşmadan oluşuyor. Kitapta Halil Cibran kendi sözlüğünü yaratmış diyebilirim. Hayata dair 26 kavrama kısa kısa ama iz bırakan bir anlatımla değinmiş. Her birini şiirsel bir dille yorumlamış olması kitaba ayrı bir tat katmış. Ermiş kimdir? Hz. Muhammed mi, İsa Mesih mi? Bu sorunun net bir cevabı yoktur aslında ve çok tartışılan bir noktadır bu. Ama yazarın “Göğsümün bir tarafında İsa, diğer tarafında Muhammed oturur.” sözü aslında bir nevi bu soruya cevaptır. Bunlardan ziyade kitabı dini yönden değil de kişisel gelişim kitabı veya hayatı anlama kılavuzu olarak da tanımlayabiliriz. Çünkü ben okurken herhangi bir dini baz aldığını hissetmedim. Hayata dair kısa notlar veren bu kitap beni oldukça etkiledi. Kitaplıkta bulunması gereken ve tekrar tekrar arada okunması gereken bir kitap olarak görüyorum. Öğüt niteliğinde ve her dönem okunacak ve öğüt alınacak bir kitap. Kitap az sayfalı olsa bile içerisinde sonsuz bir bilgi kaynağı var. Kitapta kullanılan dil akıcı ve şiirsel. Her bir cümlesi bir özlü söz tadındaydı. Mutluluğun sırlarını, yaradılışın muazzamlığını, insan olma erdemliliğini, hayata dair doğru
ErmişHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202385,2bin okunma

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.