Çevirmen:
Emrah Serdan

Sözün Özü
2025 48. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 13:13
Halil Cibran’ın okuduğum ilk kitabı Ermiş oldu. Kısa, -kısmen- bağımsız bölümlerden oluşmasına rağmen beni düşündürmeye iterek etkisi altına aldı. Kitaptaki metinler, görünüşte çok basit konulara değiniyor gibi dursa da aslında insanın en temel, en zor ve en karmaşık meselelerine dokunuyor. Bu da kitabı bitirdiğimde bende şu hissi uyandırdı: Herkesin bildiği, herkesin hissettiği ama çoğu zaman ifade etmekte zorlandığı duyguların ve düşüncelerin böylesine berrak, yalın ve güçlü bir dille yazıya dökülmesi büyük bir yazarlık ustalığı. (Çünkü benim için bu kadar karmaşık duygu, düşünce ve olayları fiziksel olarak 2 boyuta düşürmek gerçek yazar özelliklerinden biri. ) Bu kitabın en sevilen eserlerinden biri —hatta belki de en sevilen eseri— olduğunu okumuştum. İlk olarak bu kitapla başlamanın benim için iyi mi kötü mü olduğunu zaman gösterecek; çünkü beklentimi oldukça yükseltti. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Ermiş, elinize aldığınız anda akan, sizi durup düşündüren ve herkese farklı bir yerden dokunabilecek bir kitap. Bence sevilmeyecek bir yanı yok ve gerçekten herkesin okuması gereken bir eser.
Ermiş
2022 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2022 18:02
Kitap içerisindeki ermiş kişi El Mustafa'nın ağzından evlilik, aşk, özgürlük, din, adalet, suç ve ceza, zamana dair konular küçük metinler şeklinde anlatılmaktadır. Rahatça bir günde bitirebileceğiniz bir eser. Sayfa sayısı az olmakla birlikte cümlelerinde derin anlamlar vardır. Günlük koşuşturma ve telaşları bir kenara bırakarak herkesten uzaklaşarak boş bir gününüzde okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın :) "İnsan uzaklaşmadan yakın olabilir mi hiç?" Halil Cibran
2021 62. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2021 15:29
Sayın Halil Cibran'ın bu eseri vesilesiyle güzel bir gün geçti. Sade, hoş bir üslupla yazılmış keyifli bir eser. Görevini tamamlamış ulvi ve erdemli elçinin gitme vakti gelmiş ve irşad ettiği halkla vedalaşması konu edinilmiş. Ana başlıklarla ölüm, yaşam , özgürlük gibi konulara farklı bir pencere açmış, güzel de olmuş. Lübnan kozmopolit toplum yapısının yansıması olarak basmakalıp dilden uzak yazarlar doğurmuş. Amin Maalouf'un "Doğunun Limanları" eserini yeni bitirmişken yine aynı toprakların bir evladıyla buluşmak kıymetli... Bir alıntıyı buraya sakladım ve bunla da bitiriyorum. Kalbi merhametle aydınlanmış olanlara selam olsun... "Ey Orphalese halkı, yaşam kutsal yüzündeki örtüyü indirdiği zaman güzelliktir yaşam. Fakat yaşam da sizsiniz, örtü de. Güzellik kendini aynada seyre dalan ebediyettir. Fakat ebediyet de sizsiniz, ayna da." Syf.85
Ermiş
·104 syf.·
2022 10. kitabı
︎■ Ermiş'i pek çok kişi gibi ben de uzun zamandır okumak isteyenlerdendim ve iyi ki okumuşum, harikaydı! ︎■ Cibran'ın dostluktan sevgiye, neşeden kedere, evlerden emeğe dair pek çok konu başlığı hakkında adeta şiir gibi yazdığı düşüncelerden oluşan Ermiş; pek çok şeye olan bakış açınızı değiştirecek, belki de kafanızda daha önce hiç fark etmediğiniz ışıkları yakacak ve eminim bu çok hoşunuza gidecek, yüzünüzde tatlı bir tebessüm oluşturacak. ︎■ En sevdiğim alıntılardan birkaçını keyifle bırakıyorum: "Ölümün ruhunu karşınızda görmek istiyorsanız, kalbinizi yaşamın bedenine açın ardına kadar." ︎□◇○ "Tutku olmadığında yaşam gerçekten karanlıktır, Bilgi olmadığında tutku kördür, Emek olmadığında bilgi beyhudedir, Ve sevgi olmadığında emek nafiledir; İnsan aşkla emek verdiğinde kendini nefsine, diğerlerine ve Tanrı'ya bağlar." ︎□◇○ "Ey Orphalese halkı, yaşam kutsal yüzündeki örtüyü indirdiği zaman güzelliktir yaşam. Fakat yaşam da sizsiniz, örtü de. Güzellik kendini aynada seyre dalan ebediyettir. Fakat ebediyet de sizsiniz, ayna da." ErmişErmiş Halil CibranHalil Cibran
·104 syf.·
2021 17. kitabı
Ermiş kitabından, doğunun Nietzche'si olarak adlandırılan Halil Cibran'ın 16 eserinin özünü oluşturan kitap olarak bahsedilir. Kitapta, El Mustafa'nın on iki sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılırken, Orphalese halkı tarafından durdurulması üzerine halk ile arasında geçen; aşka, evliliğe, çocuklara, yemeye ve içmeye, çalışmaya, sevinç ve kedere, suç ve cezaya, yasalara, özgürlüğe, acıya ve daha birçok konuya yönelik 28 adet nasihatinden ve düşüncesinden oluşmaktadır. Kitap, oturup 2-3 saatte bitirilebilir fakat içeriğinde bahsedilen konuları sindirerek ve tekrar tekrar okuyarak akıl süzgecinden geçirmek daha faydalı olacaktır. Bu kitapta herkes kendisinden bir parça bulabilir ve gönlünün en derin noktalarının aydınlandığını hissedebilir. Ermiş kimdir? Hz. Muhammed mi, İsa Mesih mi? Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Ama yazarın “Göğsümün bir tarafında İsa, diğer tarafında Muhammed oturur.” sözü aslında bir nev’i bu soruya cevaptır. Defalarca okusam da yeni bir detay farkedeceğimi biliyorum ve yeni bir bakış açısı kazanacağıma eminim. Kendi özünü bulmak isteyen ve gönlünün derinliklerine dalmak isteyen herkese tavsiye ederim.
2023 32. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2023 00:27
Büyük bir merak ve iştahla okudum.Kitabın her bir cümlesinden etkilendiği için doymak bilmeyen o koca yüreğim, her çevirdiğim sayfada cümleler bitecek ve kitap sonlanacak diye ızdırap çekiyordu.Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
2026 9. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 13:00
Halil Cibran’ın bu eseri, bir kitaptan çok bir rehber gibi. Şehirden ayrılmak üzere olan El Mustafa’nın, halkın sorularına verdiği cevaplar aracılığıyla aslında hepimizin zihnini kurcalayan temel meselelere dokunuyor: Aşk, evlilik, suç, özgürlük ve ölüm... Kitabı okurken şunu fark ediyorsunuz; bizler sosyal varlıklarız, bir arada yaşıyoruz ama aslında en temel duygularımızı yaşarken hep tek başınayız. Cibran, insanın toplum içindeki o "maskelerini" değil, ruhunun en saf halini anlatıyor. Özellikle evlilik hakkındaki "Birlikte olun ama çok yakın olmayın; çünkü tapınağın sütunları da ayrı durur" benzetmesi, sağlıklı bir sosyal bağın nasıl olması gerektiğini muazzam özetliyor. "İnsan sosyal bir hayvandır" olgusunu Cibran, daha ruhani bir yerden ele alıyor. Ona göre birbirimize bağlıyız ama birbirimizin sahibi değiliz. Çalışmaktan bahsederken "İş, sevginin görünür kılınmış halidir" demesi, hayatın içindeki o her gün yaptığımız sıradan işlere bile ne kadar derin bir anlam katabileceğimizi gösteriyor. Kısacası; kelimelerin şiir gibi aktığı, her cümlesinde durup düşünmek istediğim bir eserdi. Hayatın karmaşasından ve insanların gürültüsünden yorulduğunuzda, kendinize dönebilmek için okuyabileceğiniz en huzurlu limanlardan biri. İnsanın hem kendisiyle hem de toplumla olan ilişkisini çok daha naif ve derin bir yerden sorgulatıyor.
ErmişHalil Cibran · Can (Modern) Yayınları · 202185,2bin okunma
El Mustafa, sen bensin aslında …
2024 143. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2024 23:56
Benim gibi meczuplar Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche , Emil Michel CioranEmil Michel Cioran ve Arthur SchopenhauerArthur Schopenhauer okumamalı diye düşünürken Halil CibranHalil Cibran ‘ı ve kitabı ErmişErmiş ‘i hesaba katmamışım… oluyor böyle arada… kafam karışıyor çoğu zaman… adını saydığım bu adamlardan korkuyorum ve alıntıları okurken bu kitaptan da korkmuştum zamanında.. bunların ağzından çıkan her cümle ruhumu titretiyor… zihnimin derinliklerinde uyuyan şeyleri gün yüzüne çıkarıyorlar … korkuyorum onları okumaktan ama merakta ediyorum tıpkı bu kitabı okumayı sürekli ertelediğim gibi en sonunda okudum bitti işte.. El Mustafa sen o gemi ile eceline gidiyordun kimseye çaktırmadan ama ben nereye ve kime gittiğini görüyordum .. orphalese halkına söylediğin şeyleri yüzüme söylesen keşke seni okumakta büyük bir keyifti lâkin dinlemenin hazzı bambaşka olurdu tahminimce… neyse sevgili okurlar, bir kitap ne kadar ince olabilirse o kadar ince ve zarif bir kitap olan Ermiş aslında durup kontrol ettiğinizde kendinizi, kendinizden ve o kutsal dünyanızdan arınmanıza hatta kendinize ayna olmanıza vesile olacaktır.. tabi buna muktedirseniz ne alâ … keyifli okumalar dileyemiyorum çünkü ben çoğu şeyin altını çizmekten ve her cümleyi kendime tekrar etmekten kendimi alıkoyamıyordum … herkesin içinde bir El Mustafa olduğuna inanıyorum…
2022 18. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2022 00:00
Uzun zamandır karşıma çıkan ve okumak istediğim bir kitaptı. Ben de alıp okumaya başladım. Doğruyu söylemek gerekirse okuduğum çoğu kişisel gelişim tarzı kitapları beğenmem. Çünkü hep aynı şeyleri tekrarlarlar. "Kendini sev, pozitif ol!" gibi. Ancak bu kitap öyle değildi. Gerçekten merak ettiğimiz şeylere cevap veriyor, kendinizi bulmanıza yarıyor. Kitap, El Mustafa'nın Orphalese halkından ayrılacak olmasıyla başlıyor. Orphalese halkıysa; Aşk, evlilik, neşe ve keder, özgürlük, bağışlanma, çalışma ve güzellik gibi birçok kavram hakkında soru soruyor. El Mustafa da bunların her birini ayrı ayrı açıklıyor. Kısa olmasına rağmen içeriği dolu dolu bir kitaptı.
2023 4. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2023 16:34
Uzun zamandır duygular denizinde bu kadar dolanmamıştım. Didaktik bir kitap olarak düşünmüştüm ama dili bir şey öğretmekten uzak, bir şeyler hissettirebilmek üzerine. Aşktan ölüme çeşitli konularda yazılmış bölümler, her bölümde bir konu ve böyle fikirleriniz olmasa bile ruhunuzdan bir parçayı bulup sımsıkı tutunabileceğiniz bir kitap. Şu an hissettiklerimi anlatacak kelimelerim yok, anlatılanları tam olarak anladığımı da iddia edemem ama ihtiyaç duyduğumda tekrar tekrar dönüp okuyabileceğim bir kitabım var artık. :)
Düşünce

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.