Honore de Balzac
Tasarımcı:
Utku Lomlu

2026 24. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 00:08
Bir pansiyon düşünün. Bir çok karakterin var olduğu, ekonomik anlamda orta hatta düşük gelirlilerin kaldığı. Burda kalan insanların birbirleriyle olan sohbetlerinde rastlıyoruz ilk defa Goriot Babaya. Pansiyonun iyi odalarından birinde yüksek fiyatla kalıyor. Neler oluyorsa arada giderleri artıyor ve daha ucuz bir odaya geçiyor. Zamanla durumu iyice kötüleşiyor. Neden mi ? Çünkü iki kızı var. Burjuva sınıfına dahil olmuş, değerlerini kaybetmeye yüz tutmuş, babalarını sadece borçlarını ödeyecek birisi gibi gören iki kız. Aristokrat olacağız burjuva sınıfına dahil olacağız derken nasıl harcanır insan onu görüyoruz kitabın sayfalarında. Yazık olan bir baba, fazla koruyan, kendini yok sayan va sonunda yok olan bir baba. Goriot Baba..
GORİOT BABA İNCELEMESİ-HONORE DE BALZAC
2020 25. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 18:44
“Hayır, hayır! Şunu bilin ki bu dram ne bir düş ürünü, ne de bir romandır. All is true, bu dram öylesine gerçek ki öğelerini herkes kendi evinde, belki de kendi yüreğinde bulabilir.” Demiş Balzac bu
2020 38. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2020 20:30
Goriot Baba'yı hâlâ okuyamayan varsa okumamaya devam etsin. İlk 70-80 sayfa betimlemelerden, karakterleri tanıtmaktan ibaret. Dili de ağır. Yalnızca son bölüm akıcı ve anlaşılabilir ilerledi. Kitabın tamamının o akıcılıkta olmasını dilerdim. Hayatımda okuduğum en sıkıcı kitaptı.
Ah benim meleklerim..
2022 9. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2022 03:28
Balzac ile tanıştığım ilk eseri oldu Goriot Baba. İlk sayfalar yavan ilerlese de Hikayenin hızlı netlik kazanması beni bir okur olarak keyiflendirdi diyebilirim. Kızlarına olan sonsuz aşkı, Onları evlendirip kendisinin açlık ve sefalette yaşamaya göz yumması, kızlarının yardımına ne pahasına olursa olsun koşması.. Balzac’ın ilk okuduğum eseri olmaktan son derece memnum olduğumu söylesem yeridir, sonu ile de beni derinden etiketleyen bir kitap oldu. Mutlaka Okumanızı öneririm
2022 13. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2022 19:16
Kitabı okumaya başlayacak olanlara ya da acaba okusam mı diye düşünenlere ilk söylemek istediğim şey: Kesinlikle kitabı sonuna kadar okuyun. İlk kez 9 yıl önce okumuştum. O zaman da çok sevmiştim. Şimdi kitabı tekrar bitirdiğimde yine aynı duygular oluştu. Kitap hakkında söyleyebileceklerim şunlar; 1) İlk 80 sayfa karakterleri anlamaya çalışmakla geçecek gibi oluyor. Ama kitaptaki ana karakterleri bilmek yeterli, ayrıntıda boğulmamak gerekiyor. 2) Öyle aman aman kitabı elimden bırakamayacak kadar akıcı diyemem. Çünkü olaydan ziyade Goriot Baba' nın kızları uğruna verdiği çabaya ve düşüncelere dikkat etmek gerekiyor. 3) Altını çizeceğiniz çok fazla alıntı olacak. Çünkü Balzac düşünceleri inanılmaz iyi bir dille aktarmış. 4) Kimi okuyucu çok sevecek kimi okuyucu neden bu kadar abartmış diyecek:) Okuyup kararı siz verin. Goriot baba karakterini anlamanız dileğiyle...
2025 6. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2025 01:34
Tesadüfi olarak Balzac'ın okuduğum ilk kitabı İnsanlık Komedyası'nın da ilk kitabı sayılan Goriot Baba oldu. Çok da beğendim. Balzac'ın dili biraz zor açıkçası, anlamını kavramak için birkaç kere okumak zorunda kaldığım uzun ve çok bağlaçlı cümleleri var :D ama bu cümlelerden okuyup gülümsediğim çok anlamlı ve zekice olanları da oldu. Gerçekçi bir roman okumamışım ben heralde dedirtti. Karakter tahlilleri, diyaloglar o kadar iyi ki, tüm karakterleri tanıdım resmen, nerde nasıl davranabilirler ne söylerler tahmin edebiliyordum sonlara doğru. Film izler gibi gözümün önünde canlandı bütün kitap. Kesinlikle daha çok Balzac okurum. Spoiler; Goriot babanın kızlarına olan aşkı bazı yerlerde beni rahatsız etti mi? Etti. Ama hayatta başka kimsesi kalmamış bir adam. Çocukları her şeyi olan, ilgili, iyi kalpli bir baba. Sondaki dramı çok üzdü. Anastasie çok sinir bozucuydu. Delphine de bi nebze öyle ama daha anlaşılır bi karakterdi. Eugene Victorine'le olsa mıydı dedim sonlarda. Pansiyondaki herkes çok ayrıydı, gerçekten keyif aldım. Madam Vaquer'in Goriot'tan ilgi görmediği için yaptığı kötülükler de adamı bitirdi. İnsanlık komedyası o kadar doğru bir başlık ki. İnsanlığın bencilliği ve kötülüğü hiç bitmeyecek gerçekten.
2022 13. kitabı
Okunma: 13 Mart 2022 16:25
İlk başlarda çok sıkıcı ve birçok yarıntılar ile anlamakta güçlük çektiren bir üslubu var. Ortalarına doğru akıcı hale gelmekte ve sonlarında ise adeta yeşilçam melodramı şeklinde komik bir duygusallığın yanısıra finalinde ise insanların korkunç bencilliklerini ve iyilikler cezasız kalmaz mesajını tokat gibi okuyucuya çarpan bir eser.
1000k
·320 syf.·
2020 163. kitabı
Goriot Baba beni çok etkileyen kitaplardan biri oldu. Koşulsuz evlat sevgisi, ama kızlarının bu fedakar babaya vefasızlıkları beni çok duygulandırdı. Insanların yüksek zengin çevreye girmek için nelerden vazgeçeceği, yükselirken ne kadar düşebileceklerini, ihanetleri, rekabetleri, ne kadar küçülebileceklerini çok güzel anlatmış. Bu kitabı okuyun çünkü çok güzel bir ders veriyor.
2021 7. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2021 12:36
İnsanlık Komedyası, Balzac’ın 95 roman ve öykülerden oluşan tüm eserlerine verdiği genel bir isimdir. Bu eserlerde taşra,ordu,özel hayat, politik yaşam gibi çeşitli başlıklarda toplanmıştır. Goriot baba ise bu eserin ilk kitabıdır ve yazar bu eserinden sonraki tüm kitaplarını birbiriyle bağdaştırmıştır. Konusuna gelecek olursam tüm hayatını kızlarına adayan ve tüm servetini de kızlarının iyi birer evlilik yapması yolunda harcayan Goriot Baba’nın zenginlikten sefalete düşüşünü ve nankör kızlarını anlatıyor. Kitabın başındaki detaylar sıksa da genel olarak güzel bir klasikti hele ki aile sevgisinin çokça işlenmediği klasiklerde ( şu ana dek okuduklarım için) bu bağı görmek hoşuma gitti. Goriot babaya kızıp üzülsem de anlayabildiğim yanları da yok değildi. Klasik sever iseniz şans verebilirsiniz Goriot BabaGoriot Baba Honore de BalzacHonore de Balzac
2024 18. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 11:44
İlk bölümlerde Goriot Babayı anlatiyor. Daha sonraki bölümlerde daha çok farklı bir karakter üzerinden yazılmış. İlerledikçe bunun Goriot babayla alakası ne dedirtiyor, en azından bana. Son 2 bölümü diğerlerine kıyasla daha iyiler. Ben özellikle son bölümünü çok beğendim
Alıntı

Honore de BalzacYazar · 132 kitap
Honoré de Balzac (asıl ismi Honore Balssa; 20 Mayıs 1799, Tours - 18 Ağustos 1850), Fransız yazar. Hayatı Asıl adı Honore Balssa'dır. Ancak ismini Balzac olarak değiştirmiş ve soyluluk ifade eden De’ öntakısını eklemiştir. Köy kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası tüccardır. 6 yıl Vendome'da College des Oratoriens'te öğrenim gördü. Napolyon'un devrilmesinden sonra ailesi Paris'e taşındı. Burada 2 yıl daha okula gitti. 3 yıl bir avukatın yanında çalıştı. Ama küçük yaşlardan beri edebiyata gösterdiği eğilim ağır bastı. Trajedi türünü denediği 1819'da yazılmış "Cromwell" başarı kazanamayınca romana yöneldi. Para kazanmak için tarihsel, mizahi ve gotik romanlar yazdı. Bunları değişik adlarla yazdı. Basımcılık, yayıncılık, hatta dökümcülük yaptı. Başarılı olamayınca tekrar edebiyata döndü. Edebiyat hayatında çok başarılı eserler sundu. Birçok ülkede sayılan romanları ve kitapları çok büyük ilgi gördü ve tepkileri üstüne topladı. Edebiyatta başarılı olan Balzac hayatının sonuna kadar edebiyatla uğraştı. Edebiyat kariyeri 1829'da yazdığı "Les Chouans" isimli tarihi roman tanınmasını sağladı. Bu eser Türkçeye (Köylü İsyanı 1974 ve Şuanlar 1977 olarak) çevrildi. 1824-1834 arasında yayıncılarından aldığı parayla bohem bir yaşam sürdü. 1829-1831 arasında yergici gazetelere yazılar yazdı. 1830’lardan sonra bir toplum tarihi yazmak amacıyla, eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplamaya karar verdi. Örf ve âdet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante'yi anımsatan bir başlık koydu: "İnsanlık Komedisi". 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştirdi. Bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834'te yayınlanan "Goriot Baba"da uyguladı. 1836 ve 1837'de İtalya gezisine çıktı. 1828'de Versailles yakınlarında pahalı bir ev yaptırdı. Borç sorunu nedeniyle Passy'de bir eve yerleşti (Bugün Balzac müzesi). Para kazanmak için tiyatroda başarısız denemeler yaptı. Edebiyatçılar Derneği başkanı olarak yazar haklarıyla ilgili girişimlerde bulundu. 1847'de Polonya'da sevgilisi Eveline Hanska'nın şatosunda kaldı. 1850'de Eveline ile evlendi Paris'e döndüler. Birkaç ay sonra yaşamını yitirdi. Geride 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde eser bıraktı. Romanda gerçekçilik ve doğalcılık akımlarının yaratıcısı olarak kabul edilir. Mantıksal bir sıra izleyen olayların her şeyi gören bir gözlemcinin ağzından anlatıldığı, kahramanların tutarlı bir biçimde sunulduğu, kuralları belli "klasik roman tekniğini" Balzac'ın kurduğu benimsenir. Olağanüstü bir gözlem yeteneği ve güçlü bir hafızası vardı. Kendisini başka insanların yerine koyup onların duygularını paylaşmayı biliyordu. Eserlerinde nedenselliği ve arka plan ile karakterler arasındaki ilişkiyi açıklamakta ustadır. Bütün bu özellikleriyle "romanın Shakespeare'i sayılır. 1789’la başlayan ve uzun bir süreç alan Fransız Devrimi sırasında gelişen toplumsal değişimi anlatan; çatışmaları, iyiyi kötüyü ortaya koyan, Cumhuriyetçiler ve Kraliyetçiler’in 1830’da ülkeyi bırakıp gitmek zorunda kalan X. Charles’e dek yaptıkları kanlı kansız tüm çekişmeyi özellikle göz önüne seren, bireylerin bu çatışmadaki ulu düşüncelerin altında aslında kendi çıkarlarını nice korumaya çalıştıklarını betimleyen; sevgi, güç gibi evrensel konuları tüm çıplaklığı ve eleştirel bir yaklaşımla inceleyen; günümüz okuruna sıkıcı gelebilecek ama öncelikle Fransa ve demokrasiyi algılayabilmekte yardımcı olması bakımından tüm dünya için önemli bir Roman yazardır. Fransız Devrimi’nin geçmişsel belgesidir kitapları. İnsalık Güldürüsü, yazarın 1830’da kendi yapıtlarını toplamaya başladığı bir üst yapıttır. Şu anda emin değiliz ama belkide 1830’da Kraliyetçiler’in yenilgisini perçimleyen sürgünden sonra devrimdeki ulu düşüncelerin bir yalan olduğunu düşünerek böyle bir yola gitti.