Vakıf Serisi 7. Kitap

Orijinal Adı:
Forward The Foundation

2018 33. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2018 13:18
Bu kitapla beraber Isaac Asimov'un 7 kitaplık Vakıf serisini bitirmiş bulunuyorum. Asimov'un 40 senelik bir süre içerisinde yazdığı bu eser olumlu ve olumsuz yönleriyle bir arada düşünüldüğünde okuması keyifli, ilgi çekici düşünceler ve öngörüler içeren iyi bir bilimkurgu serisi olarak kabul edilebilir, zaten bir bilimkurgu başyapıtı kabul ediliyor. Asimov insan türüne, insan bilimine ve robot teknolojisine inanıyor, yayılmacılığı insan kaderinin kaçınılmaz bir parçası olarak görüyor, savaş ve yıkıcılığın kaçınılmazlığına rağmen diyaloğu daha ön plâna çıkarıyor ve 80li yıllardan sonra yazdığı eserlerde daha ekolojik, daha holistik yaklaşımlar sergiliyor. Robotlarla ilgili yaklaşımında dahi insanı ve insani yönleri öne çıkaran yaklaşımıyla Asimov için iyiler ve kötülerin, siyahlar ve beyazların çok belirgin, çok net şeyler olduğunu anlıyoruz, iyiliğin ve ilerlemenin ne olduğunu çok net bilen ve bu konuda kararlı birisinden söz ediyoruz: Robotlar üç robot yasası gereğince ve sonradan dahil olan sıfırıncı yasa gereğince sadece insanın menfaatine çalışır ve amacı insan uygarlığını ötelere ve daha iyiye taşımaktır. Asimov'un insanlar arasına karışmış ve önceden ve sonradan yazdığı eserleriyle daha karmaşık evreninin karakterleri olan robotları hep iyiye, güzele, güzelliğe dönük duruyor ve kötülüğe bulaşmamış yapılarıyla insanı gülümsetiyorlar. Asimov'un Ben, Robot adlı kitabında hatalar yapan, üç robot yasasının birbirine çelişir durumlare geldiği noktalarda ne yapacağını şaşıran sempatik robotlarını da düşündüğümüzde Battlestar Galactica'da tek tanrı inancıyla insan türünü yok etmek için savaşan ve kimlik meseleleri sebebiyle insan kadar ilginç özellikler taşıyan Cylonları düşünmeden edemiyoruz. Asimov'un insanları da aslında robot gibi: yazarın kaleminin bir türlü
2020 130. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2020 15:23
Serinin yedinci ve son kitabına da böylece geldik. Kitap bitince eski dostlarıma veda ediyor gibi karakterlerle vedalaştım. Asimov' un kurguladığı evren o kadar büyük ve gerçek ki sanki galaksiden Dünya' ya geri düştüm. Yedi kitap boyunca bir çok bilgi, bilim ve teorilerle karşılaştık. Olabilirliğin sınırlarına kadar gelen tekniklerle karşılaştık. Bilim kurgu kitapları geleceği beklemeden, zamanda seyahat etmemizi sağlıyorlar. Kendi ömrümde bu kitaplarda okuduğum bir çok şeyi göremeyeceğim belki, ama bu yaşadığımın değerli bir deneyim olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Benim okuduğum yedi kitaptan anladığım temel konu şudur; Asimov değerlerini yitirmeye aldırmadan son sürat giden toplumlara, politik ayak oyunlarına, kişisel hırslarına yenik düşenlere, bilimin ve bilginin değerini yadsıyanlara, her tür adaletsizliği yaratanlara tüm ikaz ışıklarını açmış haykırıyor; Dünya medeniyeti çöküyor ey insanlık, artık bir şeyler yapın. Kendinizi ve Dünyayı kurtarın. Yazar seriye istemediği kadar kitap ve hikaye ekleyebilirmiş. Bence hiç bir sakıncası olmazdı. VAKIF SERİSİ 1- Vakıf (İthaki) / İmparatorluk (Altın) 2- Vakıf ve İmparatorluk (İthaki) / Altın Galaksi (Altın) 3- İkinci Vakıf (İthaki) / Gizli Tanrılar (Altın) 4- Vakıf’ın Sınırı (İthaki) / Galaksi Çöküyor (Altın) 5- Vakıf ve Dünya (İthaki & İnkılap) 6- Vakıf Kurulurken (İthaki) / İmparatorluk Kurulurken (Altın) 7- Vakıf İleri (İthaki) / Erişilmez İmparatorluk (Altın)
Hari Seldon'a Veda
2021 39. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2021 00:00
Vakıf Serisinin son kitabında imparatorluğun sonunun geldiğini adım adım hissediyor,yozlaşmadan, çürümeden, şiddetten nasibimizi alıyoruz,Trantor'un gökkubesi her an başımıza çökecekmiş gibi rahatsız bir hissiyatta ilerliyoruz.Önce Vakıf Kurulurken'de tanıdığımız,sevdiğimiz tüm karakterlere, yani Seldon ailesi ve psikotarih eşrafına sonra da elinde 1.radyantı ile ihtiyar Hari Seldon üstadımıza hüzünlü vedalar ediyoruz.Daha sonra umudun ve insanlığın yegâne geleceği Vakıfların kuruluş serüvenini sindirmiş oluyoruz.Kitap ne kadar Vakıfların nasıl başladığını anlatsa da seriye sonradan eklenerek yazıldığı hissiyatı veriyor(Vakıf Kurulurken'de daha az hissediyoruz) , bazı detaylar gereksiz, bazı bölümler çok uzun, bazı bölümler can sıkıcı kaçıyor.Asimov Reyiz bu sefer çarpıcı ve ters köşe yazmaktan ziyade kendisi de dünyaya ve okurlara veda eder gibi hüzünlü bir havayı tercih etmiş.Wanda ve Palver ile umut ışığını yakmış ve maceranın sonunu başına bağlayıp nice bilimkurgu serilerine ilham olmuş.
İnsan ve Duygular
2024 10. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 15:08
SPOİLER İÇERİR İnsan kitabın sonuna geldiğinde duygulanmadan edemiyor. Vakıf Kurulurken kitabıyla birlikte yaklaşık 1000 sayfadan fazla maceralarına eşlik ettiğimiz karakterlere veda ettiğimiz bir kitap. Ve bundan sonrası artık bu karakterlerin mirasını okumak gibi bir şey olacak. Kitap öncelikle aile ilişkilerine biraz daha tanık olduğumuz bir kitap. Burada Dors karakterinden söz etmemek mümkün değil. İlk kitapta da şüphelendiğimiz şeyin aslında doğru olduğunu görüyoruz ve bir insanla robotun zamanla bir aile kurabileceğine tanık oluyoruz. Dors bir robottu ama annelik yaptı, aşık oldu, sevdi, sevdiği insanları korudu ve bu uğurda kendini feda etti. Belki de kitabın en güzel karakter gelişimini gösteren kişilerinden biriydi. "Beni sevdin ve aşkın beni...insan...yaptı." bu sözü söylemesiyle de gerçekten gelişimini tamamlamış oldu :') Öte yandan özellikle de vakıf kitabında ne olduğunu anlamaya çalıştığımız pek çok olayın adım adım planlanma sürecini, Hari Seldon'un zihninde planların belirginleşmesine de tanık oluyoruz. Ve kimi zaman evet belki de amacı insanlık için iyi bir şey yapmaktı ama bir noktada güç zehirlenmesi yaşamış olabilir mi sorusunu aklımıza getiriyor. Karakterin kendisi de son konuşmasında bir nevi vicdan muhasebesi yaparak sizi bu konuda düşünmeye itiyor. Yine de serinin diğer kitapları Hari'nin yapmak istediği şeylerin sonuçlarını gösterecek gibi. Gezegenlerin günlük yaşamındaki kargaşa ve yozlaşma ise çok tanıdık. Çıkan çatışmaları okurken günlük haber bültenlerinde gördüğümüz şeylerden çok da farkı olmadığını görmek sizi bilim kurgu dünyasından birkaç dakika uzaklaştırıp gerçeğe döndürebilir. Ve gerçekten bizim de psikotarihçi bir hari seldon'ımız olsaydı ne olurdu dedirtebilir. Kitabın dili ve olayların anlatımı son derece akıcı sadece
2018 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2018 21:10
Vakif serisinin son kitabı. Hayatım boyunca unutamayacağım, muhteşem bir seriye nokta koyan kitap. Vakıf fikrinin ortaya koyulması ve hayata geçirilmesinin işlendiği kitapla seriyi sonlandırdığıma hala inanamıyorum. Ufkumu açan bu seri Isaac Asimov'a olan hayranlığımı artırdı. İşin tuhaf tarafı Carl Sagan'a da hayran olmam ve bu ikilinin gerçek hayatta yakın arkadaş olduklarını bilmeden ayrı zamanlarda kitaplarını okuyup sonradan arkadaşlıklarını öğrenmem oldu. Galaksinin derinliklerine fikir yolculuğu yapmamı sağladığınız için size minnettarım...
2020 8. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2020 22:32
Hari Seldon’u detaylıca ve psikotarih biliminin ortaya çıkışı, gelişimini anlatan Vakıf serisinin yapıtaşı ve başlangıcı. Vakıf serisini okuyanların es geçmemesi gereken bir kitap.
2014 343. kitabı
Dikkat spoiler içerir. Serinin mükemmel sonu. Hari Seldon'un bir önceki kitapta tanıştığı Yugo Amaryl, sonradan eşi olan Dors Venabili ve evlat edindiği Raych ile birlikte psiko-tarih üzerine çalışmaya başlaması ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Bu arada Hari Seldon imparatorluk aleyhinde bir kaç komployu engelliyor, bir ara Cleon zamanında 11 yıl birinci bakanlık yapıyor. Ve arada sevdiklerinin ölümünü de görüyor. Ancak tüm bu olanlara rağmen psiko-tarih gelişiyor ve Vakıfların ortaya çıkıyor. Soluksuz okunan bir roman.
Vakıf İleriIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2006971 okunma
Vakıf Serisi 7'li İnceleme (7/10)
2026 25. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2026 01:20
Birbirinin devamı niteliğindeki olaylardan oluşan Vakıf Serisi için, her kitaba ayrı inceleme yazmak yerine, genel bir seri incelemesi yazmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Seri için genel değerlendirme puanımın 10 üzerinden 7 olduğunu baştan belirtmeliyim. Ayrıca okuyacağınız bu inceleme, temel düzeyde tat kaçıran içerir. Değerlendirmem iki kısımdan oluşuyor: ilk kısımda okuma sırasına göre kitapların çok kısa bir özeti; ikinci kısımda ise kişisel değerlendirmelerim bulunuyor. Vakıf Serisi, bir matematikçi olan Hari Seldon tarafından geliştirilen psikotarih biliminin gelişimini ve çökmekte olan Galaktik İmparatorluk üzerine uygulanmasını konu alıyor. Neredeyse tüm galaksiye hâkim olan Galaktik İmparatorluğun çöküşünü çok önceden gören Seldon, bu çöktüşten sonra 30 bin yıl sürmesini beklediği kaos ve anarşi dönemini, psikotarih ile bin yıla indirmeyi amaçlıyor. Bu bin yıllık sürenin ardından ise kurmuş olduğu iki vakıf aracılığıyla yeni ve daha güçlü bir imparatorluğun temellerini atmayı hedefliyor. KISIM - 1 Vakıf: Vakıf üyelerinin, imparatorluğun başkenti olan Trantor'dan, birinci vakfın gelişeceği Terminus'a sürgün edilmelerini ve oradaki ilk 200 yılı konu alıyor. Belediye başkanı Salvor Hardin ve tüccar Hober Mallow, Hari Seldon'dan sonraki dönemin en etkili isimleri olarak öne çıkıyor. Vakıf ve İmparatorluk: Yıkılmakta olan Galaktik İmparatorluğun son generallerinden olan Bel Riose, Vakıf'ı yok etmek üzere Terminus'a saldırıyor. Ancak Seldon Planı'na uygun olarak yeniliyor. Sonrasında ise ilk zihin yönlendirici ve planı sekteye uğratan mutasyonuyla Katır sahneye çıkarak birinci Vakıf'ı işgal ediyor. Ve bir sonraki hedef olarak, ikinci Vakıf'ı aramaya koyuluyor. İkinci Vakıf: Katır ikinci Vakıf'ı ararken, ikinci Vakıf da ona karşı çeşitli savunma
Alıntı
Asimov'un "Vakıf İleri" Romanı ve Felsefî Meseleleri
2023 60. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2023 00:00
Isaac Asimov'un "Vakıf İleri" romanı, yazılma tatihi itibariyle Vakıf serisinin yedinci ve son kitabı olmakla birlikte, romanların kendi içindeki kronolojiye göre "Vakıf Kurulurken" ve "Vakıf" romanları arasınsa yer alan ikinci romandır. Roman, anlatı ustalığı, karakter gelişimin ve yazarın insanlık tarihine ve kaderine dair görüşlerini ustalıkla işlemesi yönüyle oldukça başarılıdır. "Vakıf İleri", psikotarih biliminin kurucusuHari Seldon'un gerileme sürecindeki Galaktik İmparatorluk ve ardından gelecek karanlık çağları hafifletmek için tefekkür ettiği psikotarihi denklemlerini geliştirdiği yıllarında geçmektedir. Romanın en çarpıcı yanlarından biri, karakterlerin yaratılmasındaki ustalıktır. Hari Seldon'ın belirleyici bir figür olmasına rağmen, olayların tarihsel gelişimine etki eden çeşitli temel karakterlerin yer aldığı olaylarö sentezleyerek çok boyutlu bir anlatı yaratır. Ddyim yerindeyse karakterler organik bir şekilde gelişir ve hikaye boyunca gerek insanlıklarını ve gerekse kusurlarını sergilerler. Romanda felsefi ve etik meseleler de ustalıkla ele alınmış olup, bilim insanları ve karakterlerin bilgi arayışı ve bilimsel ilerlemenin etik düşünceleriyle mücadele ettikleri durumlara yer verilmiştir. Bu durumlardan bir tanesi, psikotarih disiplininin ahlakî ikilemleridir. Zira psikotarihin geliştirilmesi önemli etik sorular ortaya çıkarır. Medeniyetin geleceğini tahmin etme ve tarihsel olayları manipüle etme yeteneği, milyarlarca insanın kaderiyle oynamak gibi algılanabilir. Bizzat Seldon, bu sorumluluktan derin endişe duymakta ve bilimsel keşiflerinin olası yanlış kullanımıyla mücadele etmektedir, bilhassa rakip siyasetçilerin bilimsel bilgiyi manipüle etmesine sürekli olarak karşı durmuştur. Bu bağlamda, tarihin kontrolünün ahlaki sonuçları da tartışılmıştır.
Bilim-Kurgu
Serinin Sonu :)
2021 104. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2021 00:53
Bitirdik! 7 kitaplık Vakıf serüvenini yaklaşık bir ayda okuduk ve bitti! Murat Ç ile başladığımız okumadan büyük keyif aldım ben. Muhteşem bir okuma arkadaşı ile okumanın da ayrı bir mutluluk olduğunu söylemek istiyorum. Asimov okumalarına devam edeceğimizi de belirterek girizgâhı bitiriyorum. :) Son kitapla ilgili kısa bir inceleme yazıp, tüm kitapların bana ne hissettirdiğini anlatarak bitireceğim. Kitabı iki kısımda değerlendirecek olursak ilk bölümde, aradan geçen 8 yıl sonra ile başlıyoruz okumaya. Hari Seldon, Streeling Üniversitesi'nin Matematik Bölüm Başkanı olmuştur. Aradan geçen yıllar Seldon'da yaşlılık takıntılarına neden olmuştur. Üniversitede geçirdiği süre içinde psikotarih çalışmalarına devam etmektedir Hari. Ve bu kez çalışmalarda tek başına da değildir. Dahl çukurunda karşısına çıkan Yugo Amaryl de onunla birliktedir. Bunlar olurken, Galaktik İmparatorluk'un Birinci Başkanı Eto Demerzel de tehdit altındadır. Laskin Joranum adlı politikacı, söylemleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. "Hükümet halka aittir" ve "iktidar tekten çoğunluğa" cümleleri ile hem halkın hem de İmparator'un sürekli önüne çıkmaktadır. Demerzel ile Seldon arasında geçen bir konuşma sonrası izlenecek yol belirlenir. Seldon'ın evlat edindiği Raych ve eşi Dors da bu plânda yer alacaktır. Peki bu plân, psikotarihin gelişimini etkileyecek midir? İmparator'un bu plânda Seldon'a biçtiği rol nedir? Aradan geçen yıllarda, psikotarihteki gelişme nelere neden olacaktır? İkinci kısımda ise, birçok kayıp yaşayan Seldon'ın torunu Wanda ile tanışıyoruz. Yugo ile Hari'nin Vakıf hakkındaki çalışmaları devam ederken, Yugo'nun verdiği bir fikir psikotarihi ve Vakıf'ı hiç beklemediği yerlere getirecektir. Her şeyin temelinin bu fikre ve torunu Wanda'nın da genlerinde olan yeteneklere bağlı

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold