2025
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:
Azerbaycan
Azerbaycanca

Yavaşla - K. SAYAR / Yavaşlayın! Bu hayattan sadece bir defa geçeceksiniz.
2023 172. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2023 12:30
Hızlı gidince her şeye yetişebileceğini sanıyor insan değil mi? Daha çok çalıştıkça daha çok kazanacağını, Daha çok kazandıkça daha mutlu olacağını, Koştukça daha erken varacağını... "Acele giden ecele gider," der bir atasözü. Hiç okumamışçasına ecele doğru ivmelenmiş gidiyoruz. "Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyor hiç yaşamamış gibi ölüyoruz." Hıza itiyor içinde yaşadığımız çağ, farkında olmadan kapılıp gidiyoruz. Momo kitabını okumuş muydunuz? İnsanlar mutlu mesut yaşayıp giderken birden duman adamlar ortaya çıkıyor ve zamanlarını onlara yatırıyorlar. Daha hızlı çalışmaya, daha çok koşturmaya başlıyorlar ancak onlar hızlandıkça zaman daha da çabuk geçiyor. Dönüp baktıklarında ne kendilerine ne de sevdiklerine ayıracak vakitleri kalmış. Ne kadar hızlanırsanız hızlanın zamandan önde gidemezsiniz. Üstat Necip Fazıl Kısakürek'in dediği gibi: "Zaman, korkunç daire; ilk ve son nokta nerde? Bazı geriden gelen, yüz bin devir ilerde!" Bazen geriden gelmek gerek, yavaş yavaş, tadını çıkara çıkara... Gülmenin aksine üzerine uzun uzun düşünerek izlediğim bir film vardı: Mandıra Filozofu. "Daha görecek kaç yazın kaldı Cavit Bey," diyordu Mustafa Ali. Hiç düşündünüz mü? Daha kaç yaz var önünüzde? "Ölecektim. Öyle yaşlanıp elden ayaktan kesilince değil üstelik, bu­gün yarın. Belki yeni bir mevsim göremeden, tek bir yeşil erik daha yiyemeden, kıymetli defterimin sonuna gelemeden..." diyor Nermin Yıldırım Dokunmadan isimli eserinde. Öyleyse bu koşuşturmaca niye? Hayatı kaçırıyoruz farkında değil misiniz? Geleceği yakalamak için an'ı kaçırıyoruz. Gelecek gelmiyor, kaçan an bir daha var olmuyor. Ne der Fyodor Dostoyevski "Aslında insanı en çok acıtan şey hayal kırıklıkları değil, yaşanması mümkünken yaşamadığı mutluluklardır." Yaşamadığımızla kalıyoruz. "Kaleden kaleye şahin uçurdum, ah ile vah ile günüm geçirdim," der
Kişisel Gelişim
YavaşlaM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 202013,2bin okunma
Yavaşlayınız: Bu dünyadan bir defa geçeceksiniz!
2021 12. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2021 13:28
Modernleşme ve teknolojinin gelişme süreçleriyle birlikte mesafeler kısaldı, mekânlar daraldı, iletişim baş döndürücü bir hale geldi. Bugün otomobiller, otobüsler, uçaklar, gemiler ve trenler hızda birbiriyle yarışıyor. Geçmişte günler, haftalar ve aylar süren yolculuklar saatler ve günlere inmiş durumda. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, televizyonlar dünyanın bir ucunu diğerine bağlayarak iletişimi “anlık” hale getirdi. İçinde yaşadığımız küresel köyün ulaşım ve iletişim hızına ulaşmamız artık mümkün görünmüyor. Bu yönüyle bir “hız çağı”nda yaşadığımızı söyleyebiliriz. • • • Doğrusu içinde yaşadığımız “hız çağı”nda artık bir yerlere doğru sürekli koşturuyoruz. İş yerimizde, aile ve sosyal hayatımızda sürekli koşturuyoruz. Trafikteki otomobiller gibi hepimiz bir yerlere doğru akıyoruz. Artık eşimizle, dostumuzla ve sosyal çevremizdeki insanlarla çok fazla konuşmuyor ve muhabbet etmiyoruz. Sadece koşuyor ve bakıyoruz; bazen elimizdeki akıllı telefona, bazen tablete, bazen televizyona, bazen bilgisayarlarımıza. Dijital dünyanın esaretinde “şimdi”yi yaşamaya fırsat bulamıyor ve her şeyi koşturduğumuz “gelecek” için yapıyoruz. Bir Afrika sözünde de söylendiği gibi, “O kadar hızlı gidiyoruz ki ruhlarımız arkada kalıyor.” Haliyle “her yerde ve hiçbir yerde” olduğumuz bu dünyada yalnızlaşarak kendimize, çevremize ve toplumumuza yabancılaşıyoruz. • • • İşte M. Kemal Sayar, “Yavaşla” kitabında bu “hız çağı”nda bir an koşmayı bırakıp, şöyle bir kendimize, geçmişe, bugüne ve geleceğe bakmaya çağırıyor bizleri. “Herkesin zamansızlıktan yakındığı bu çağda, hız yapmanın zaman kazandırmadığını, o hızla benliğimizden, sevdiklerimizden ve biricik hayatı duyumsayarak yaşamaktan uzaklaştığımızı anlatıyor.” O kadar ki yoksulluk, eşitsizlik, stres, düşmanlık, kıskançlık, çevrenin ve
Hayat
YAVAŞLA, BU DÜNYADAN BİR DEFA GEÇECEKSİN
2025 26. kitabı
Yavaşla, Türk psikiyatr ve yazar Kemal Sayar’ın kitabı. KİTAP YORUMUM Yavaşla kitabı, isminden de anlaşılacağı üzere hız konusunu ele alıyor. Modern yaşamın durmak bilmeyen temposuna karşı bizlere bir soluklanma, dinlenme imkanı sunuyor. Kitap sohbet havasında yazılmış ve keyifle okunuyor. Dili akıcı, anlatımı yalın. Kitap kısa bölümlere ayrılmış. Her bölümün başında konuyla ilgili çizimler var. Hız konusunun yanında; sevgi, saygı, aşk, dostluk, aile, şefkat, hoşgörü gibi günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, insanı insanı yapan temel değerlere de yer verilmiş. KÜÇÜK BİR ELEŞTİRİ Kitapta eleştirebileceğim tek bir nokta var; bazı konular çok yüzeysel işlenmiş, biraz daha detaylı anlatılabilirmiş. Bunun sebebini de kendimce şöyle düşündüm, yazar her konuya az da olsa değinmek istemiş. Uzun uzun anlatmak isteseydi kitap beş yüz sayfa falan olurdu. SON SÖZ Kitabı okurken adeta dinleniyorsunuz, nefes alıyorsunuz. Ben çok beğenerek, keyif alarak okudum. Bir başucu kitabı. Tekrar tekrar okuyabilir, her okuduğunuzda farklı şeyler öğrenebilirsiniz. Herkese tavsiye ederim. Yavaşla M. Kemal Sayar
YavaşlaM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 202013,2bin okunma
"Toplumca bir umut seferberliğine ihtiyacımız var."
2025 128. kitabı
Kemal Sayar'ı ilk defa bu kitapla tanıdım diyebilirim. Öncelikle kitap'ta, yazar şimdiki çağımızı çok net bir şekilde özetlemiştir. Bu eksik ve ya bu fazla diyemiyorum, çünkü kendimizin de gördüğü, duyduğu ve ya aksine bilerek görmezden geldiğimiz, duymak istemediğimiz çoğu gerçeği; ister yazarın kendi tecrübesinden çıkan yolların bütünlüyü, isterse de araba kullanımında hız faktörü, ebeveyn - çocuk ilişkileri, sosyal medyanın "insan zihninin çöküşü" gibi beyinlere kazınılması gibi gerçekleri çok iyi bir şekilde çarptırmıştır. Ve şunu belirtmeden edemeyeceğim, bu kitap sayesinde Türkiye'nin toplumsal, siyasi ve de aile içi psikolojik gibi durumları daha iyi anlamama neden olmuştur. Kitap'ta Milan Kundera'nın Yavaşlık romanından şöyle bir alıntı verilmişti; “Her şey çok hızlı gerçekleştiğinde, kimse hiçbir şeyden emin olamaz, kendisinden bile." Ve ya Hannah Arendt vb. bir çok alıntılar vererek, modern çağın "çöküşte" olduğunu ama çözümlerinin de insanoğlunun kendisinden, iradesinden kaynaklandığını açıkca belirtmiştir. Bu kitabı bitirdikten sonra anladım ki, günlük hayatımızda baş veren olayların başlangıç ve bitiş noktası bizlermişiz. Kitabın dilinden bahsetmeme gerek olmadığını düşünüyorum, çünkü her bir insanın hayatı bumerang gibi döngüde. Ya yeniden bize dönecektir, ya da hiç dönmeyip kayıplara karışacaktır. Son olarak, "Hayata maruz kalmak, hepimiz için bir tehdit ve bir fırsattır. Çok incinebilir olduğumuzu hissettiğimiz anlar, aynı zamanda hayatta yeni bir role geçebileceğimiz fırsat anlarıdır." Fırsatınız varken, iyi değerlendirin. (:
Düşünce
2023 4. kitabı
Okunma: 10 Mart 2023 20:17
"Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelen şeylerdir." İnsan zamanın sınırlarını aşabilen bir varlıktır. Yaşantısına, uzak geçmişin ve geleceğin ışığında bakabilir, geçmişin seslerini ve geleceğin imgelerini bugüne taşıyabilir.
Kitap Alıntısı
2025 41. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 02:08
Aslında elinize aldığınızda bir çırpıda bitecek bu şahane kitabı biraz parca parça, hemen bitirmeye kıyamadan okudum. Yazarın üslubu, ilmi, irfanı o kadar geniş ki gerçekten değerli birini yakinen dinlemiş gibi hissediyorsunuz. Mükemmel bir farkındalık kitabı.
2025 34. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2025 15:01
Dünyaya kalbiyle sokulanlar çabuk yaralanır; kalp hassastır, hile bilmez... Derdini sev, kaderini sev, sana kuyuların karanlığından sonra aydınlığı göstereni sev... Hayat” diyordu Kierkegaard, geriye doğru anlaşılır ama ileriye doğru yaşanır... Yavaşla Kalbini dinlendirmek isteyen, yavaşlamanın o tatlı huzurunu ruhunda hissetmek isteyen herkesin okuması gereken şahane bir eser. Keyifli okumalar, kitapla kalın..Yolların çatallandığı noktalarda ben diyememek ve sürüyle birlikte yol almak, kişinin iç boşluğunu büyütür ve daha büyük yalnızlıklar doğurur...
YavaşlaM. Kemal Sayar · Timaş Yayınları · 201513,2bin okunma
Hızlı yaşayan, erken ölür.
2021 53. kitabı
Bu kitabı okuyarak Kemal Sayar ile tanışmış oldum. Ne yalan söyleyeyim, normal şartlarda bu tür kitaplarla pek aram yoktur. Ancak yazarın üslubu, şu ana kadar okuduğum tüm kişisel gelişim kitaplarından daha çok sardı diyebilirim. Okurken hiç sıkmadı ve bahsettiği tüm konular gerçekten de ilgi çekiciydi. Ve yine bol bol ders çıkardığım bir eserdi. Herkese kesinlikle tavsiye ediyorum. *** Kitap toplamda; --Yavaş Güzeldir --Modern Mutsuzluk --Modern Zamanda Aile --Benliğin ve Toplumun Krizi olmak üzere 4 ana bölümden ve 49 alt başlıktan oluşuyor. Günümüzde yaptığımız birçok yanlış davranış ve algıya değiniyor, "Ne yapmalı?" sorusuna da kısaca cevaplar veriyor. Her konuya örnekler veya alıntılar ile başlayıp bitirmesi, konuları daha da severek okumaya yardımcı oluyor. *** Günümüz şartlarının verdiği bir hızla ilerliyor hayatımız. Kimi zaman nasıl yaşadığımızı bile anlayamıyoruz. Hep bir şeyler için çabalıyor, kendimize neredeyse hiç vakit ayırmıyoruz. Üstüne üstlük, zaten günlerimiz hareketli geçiyorken, kendimize ayırdığımız o kısacık vakitlerde de teknolojinin dünyasına kapılıp gidiyoruz. Hal böyle olunca, hayatın tadını alamadan yaşlanıyoruz. Hayat işten, güçten, teknolojiden ibaret değil. Sadece iş ve teknoloji ile uğraşanlar, zamanın nasıl geçtiğini fark edemezler. Çok sıradan bir hayatları olur ve mutlu olamazlar. Bizler ise onlardan olmamak için çabalamalıyız. Çünkü emin olun, herkes mutlu yaşamak ister. Yazar tam da buraya vurgu yapıyor; hayatın tadı hızlı iken çıkarılamaz, yavaşlayın. Yaptıklarınızdan, yaşadıklarınızdan tat almak istiyorsanız, teknolojinin hızına kapılmadan yaşayın. Sizleri nelerin mutlu ettiğini, ilgi alanlarınızı keşfedin ve hayatınıza renk katın. ​Hayatı yavaş ve sıradanlıktan farklı olarak yaşamak, teknolojiyi olumlu şekilde kullanıp
YavaşlaM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 202013,2bin okunma
Siz yavaşlayın hayat çok hızlı zaten...
2023 6. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2023 01:04
Psikiyatrist Prof.Dr Kemal Sayar kendisini merak edip biyografisini arastırdığımda psikiyatri dalında uzmanlık yapmış kendini cok iyi geliştirmiş çok donanımlı çok bilgili hala üniversitede hocalık yapıp hasta kabul edip diyaloglarıda çok iyi bir doktor ve bunun yanında harika bir yazar neden daha önce kitaplarıyla tanışmadım diye çok üzüldüm Yavaşla kitabınıda tesadüfen tasavvuf kitaplarını araştırırken fark ettim. Kitabi alıp okuduğunuz sizde bana hak verecek neden daha önce okumadım diyeceksiniz. Yavaşla kitabı ana ve ara başlıklarla birlikte 49 bölümden oluşuyor.Şu anda içinde bulunduğumuz dijital ve teknoloji çağ eleştirisi yaptığı eserinde ülkeyi yönetenlerden medya dünyasına, cemiyet hayatından (yüksek sosyete) moda dünyasına, popüler kültürden ahlaksız tv programları ve sosyal medyaya kadar her kesim nasibini almış.Hirant Dink cinayetinden tutunda Siyasi ahlak, bürokratik ahlak, etik ve şiddet, aile hayatı, kadın erkek ilişkileri, çocuk yetiştirme, ergenlerin dünyası, modern hayatın getirdiği psikolojik bunalımlar, toplumsal yozlaşma, kadın hakları, ötekileştirme tespit ettiğim konuların başlıcaları. Baş döndürücü hızla her şeyin tüketildiği, hayatın ve meşgalelerin hızla aktığı, değerlerin yozlaştığı günümüz insanına yazar "yavaşlayın, kendinizi bilin, kendinizi ve toplumunuzu tanıyın” mesajı vermektedir. Özellikle "Zehir Dil" ve "Ben Tarikatı" bölümlerini çok begendim. Çok akıcı çok kaliteli ve bilgi hazinenize katacağı o kadar çok şey var ki , kesinlikle tavsiyemdir...
2026 5. kitabı
Okunma: 18 Mart 2026 01:09
Yavaşla, Kemal Sayar’ın modern dünyanın hızına karşı yazdığı bir tür içsel itiraz gibi duruyor. Kitap, sadece “yavaşla” demekle kalmıyor; neden bu kadar hızlı yaşadığımızı ve bu hızın bizden neler götürdüğünü de sorgulatıyor. Okurken en çok dikkat çeken şey, günümüz insanının sürekli bir yetişme hâli içinde olması. Sayar, bu telaşın insanı nasıl yorduğunu ve zamanla kendine yabancılaştırdığını sade ama etkili bir dille anlatıyor. Özellikle yalnızlık ve tükenmişlik üzerine yaptığı tespitler oldukça gerçekçi ve yer yer rahatsız edici. Ancak kitabın zayıf tarafları daha belirgin hissediliyor. Öncelikle, bazı fikirler neredeyse aynı cümle yapılarıyla veya benzer örneklerle tekrar ediliyor. Bu tekrarlar bir süre sonra okuyucuda “aynı noktaya geri dönüyorum” hissi oluşturuyor. Bu durum kitabın akıcılığını düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda anlatının etkisini de biraz zayıflatıyor. Bunun yanında kitap, eleştirdiği modern hayatın yerine neyin konulabileceği konusunda zaman zaman yüzeyde kalıyor. “Yavaşlamak” fikri güçlü bir öneri olsa da, bunun pratikte nasıl uygulanabileceği her zaman netleşmiyor. Okuyucu bazı bölümlerde daha somut öneriler ya da daha derinlemesine çözümler bekleyebiliyor. Ayrıca yer yer didaktik bir tona kaydığı da söylenebilir. Yani kitap, okuyucuyla sohbet eden bir metinden çok, zaman zaman öğüt veren bir yapıya bürünüyor. Bu da bazı okuyucular için mesafe yaratabilir. Genel olarak Yavaşla, düşündüren ve farkındalık yaratan bir kitap olsa da, tekrarlar ve yer yer yüzeysel kalan çözüm önerileri nedeniyle etkisini tam anlamıyla sürdüremiyor. Yine de okurda şu soruyu bırakmayı başarıyor: “Gerçekten bu hızın içinde yaşamak zorunda mıyım?”
Alıntı

M. Kemal SayarYazar · 50 kitap
M. Kemal Sayar, Türk psikiyatri hekimi (psikiyatr), yazardır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Kemal Sayar, uzmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ana bilim dalında tamamlamıştır. Daha sonra sıra ile Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi'nde ve Çorlu Asker Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak çalışmıştır. 28 Kasım 2000'de psikiyatri doçenti unvanı almıştır. 2000-2004 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri AD Öğretim Üyesi olmuştur. 2002 yılında McGill Üniversitesi'nde Tübitak araştırmacısı olarak ziyaretçi profesör unvanıyla bulunmuş ve transkültürel psikiyatri ve psikosomatik tıp alanında araştırmalar yapmıştır. Daha sonra Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde dört yıla yakın bir süre başhekim yardımcısı ve 13. Psikiyatri Kliniği Şefi , dört aylık bir süre de (vekil) başhekim olarak çalışmıştır. 2008 yılında profesör olarak Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamış ve üç yıl sonra Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri anabilim dalına geçmiştir. Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı başkanıdır. Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış, Açık Radyo'da ve daha sonra Star televizyonunda "Ruhun Labirentleri" isimli bir programı hazırlamış ve sunmuştur.TRT'de İnsanlık Hali adlı programı bir yıl yapmıştır. Yirminin üzerinde kitabı olan Sayar, edebiyatla da yakından ilgilenmektedir.