Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsan, insandır; hayvan değildir.
Peki, insan nedir? İnsan düşünebilen bir hayvandır diyebilir miyiz? Kesinlikle, hayır! Çünkü böyle tanımlarsak akabinde hayvanın ve düşünmenin ne olduğunu araştırmak gerekecek.
Tolstoy'a göre Sanatın amacı sorunsalı
Tıpkı bunun gibi, gıda almaktan amacın haz almak olduğunu savunan insanlar, nasıl gıdanın anlam ve önemini kavrayamazlarsa, sanatın amacını haz olarak gören insanlar da sanatın anlam ve önemini kavrayamazlar, çünkü onlar yaşamın başka olgularını anlamlı bulurlar : -Sahte ve son derece özel ,ayrıksı bir olgu olan -hazdır onların hedefleri. İnsanalar yiyip içmenin anlamının beslenme olduğunu ancak bu etkinliğin ereğinin haz olmadığını gördükleri zaman anlayabilmişlerdir. Bu sanata ilişkin olarak da böyledir. İnsanlar sanatın anlamını ancak bu etkinliğin ereğinin güzellik yani haz olmadığını gördüklerinde anlayacaklardır. Sanatın ereğini güzellik ya da sanattan duyulan belli bir tür haz olarak görmek , sanatın ne olduğunun anlaşılmasına ,sanatın tanımlanmasına bir katkı sağlamayacak , tersine ,falanca yapıt neden kimilerinin hoşuna gidiyor da , kimilerinin gitmiyor gibi sanatın tanımlanmasını büsbütün olanaksızlaştıran ,sanata tümüyle yabancı , metafizik ,psikolojik , fizyolojik ,hatta tarihsel bir alana taşıyacaktır sorunu.
Reklam
Var olmak, hiçliğe mâruz kalmak anlamına gelir.
Hiçbir bilim estetik kadar metafizik düşlemler alanına bırakılmamıştır. Platon'dan nerdeyse günümüz resmi öğretilerine dek sanattan sürekli olarak, nihai ifadesini mutlak güzel anlayışında -gerçek nesnelerin değişmez, ilahi, ideal prototipinde- bulan incelmiş fantezilerle aşkın gizemlerin karışımı olarak söz edilmiştir.
Bütün şeylerin bir mantıksal kategoriye ve her hareketin her üretim eyleminin yönteme indirgenmesinden doğal olarak çıkacak sonuç, her ürün ve üretim yığınının her şeyler ve hareketler toplamının bir uygulamalı metafizik biçimine indirgenebileceğidir. Hegel’in din, yasa vb. için yaptıklarını Proudhon ekonomi politik için yapmaya çalışıyor. Öyleyse nedir bu mutlak yöntem? Hareketin soyutlanması. Hareketin soyutlanması nedir? Soyut durumda hareket. Soyut durumda hareket nedir? Hareketin saf mantıksal formülu ya da saf aklın hareketi. Saf aklın hareketi nelerden ibarettir? Kendisine durum almaktan, kendisine karşıt olmaktan, kendisini oluşturmaktan: kendisini tez, antitez, sentez olarak formüle etmekten: ya da, gene, kendisini olumlamaktan, kendisini yadsımaktan, kendi yansımasını yadsımaktan.
Sayfa 107 - Sol Yayınları, 2011, 7.Baskı.Kitabı okudu
|| •Metafizik Nedir?, Martin Heidegger
Yanlış diye bir şey olmasaydı doğru da olmazdı. Zira doğru, yanlışa karşı bir mücadeledir. Kötü olmasaydı iyi, talep edilen bir şey olmazdı. Çünkü iyi olanı istemek, kötü olandan uzaklaşma çabasından kaynaklanır.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Şimdi, daha önce ve daha sonra zatını neyle algılıyorsun? Ve zatını idrak eden şey nedir? Sana göre müdrik/algılayan, müşahedeyle seni bilinçlendiren (beş duyundan) biri midir yoksa aklın ve beş duyundan başka onunla nispeti olan bir kuvve midir?
Brahmana gelince; o,,sistemin temellerini atmış olmakla birlikte, binayı inşa edememiştir.spekulativolmayan metafizik sistemin gerektirdiği tarzda son merhale spekülativ metafizik inşâlar olup ortadan felsefeye geçmemiştir .
"Bizim okullarımızda gençliğe öğretilen kavram daraltma, kavram genişletme, yoku var sayma gibi ince kuralları henüz bulmuş değillerdir. Bağlı düşünce nedir bilmezler, hele o metafizik diliyle genel ya da evrensel anlam dediğimiz şeyi o devler devi yaratığı Ütopya’da kimse hiçbir yerde görmüş değildir. Buna karşılık gökteki gezegenlerin dolaşımını kesinlikle bilirler.”
Sayfa 61 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yanlış diye bir şey olmasaydı doğru da olmazdı. Zira doğru, yanlışa karşı bir mücadeledir. Kötü olmasaydı iyi, talep edilen bir şey olmazdı. Çünkü iyi olanı istemek, kötü olandan uzaklaşma çabasından kaynaklanır. Metafizik Nedir?, Martin Heidegger
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Homojen zaman nedir? Zaman, ardışık hallerimizin sıralanarak yan yana koyulabileceği bir çizgi gibi nasıl zuhur edebilir? Zamanı bir büyüklük gibi ölçmemiz nereden gelir? Bu problemin çözümü, az önce yaptığımız uyarıda bulunur, yani sadece bir tek süre vardır, fakat ne kadar evrimleşen bilinç varsa o kadar da süre vardır. Bununla birlikte paralel olarak gelişen bu süreler müşterek bir noktaya sahiptir, zira eğer çeşitli cevherler birbirleri üzerinde tesirde bulunuyorsa bunun nedeni bağımsız sürelerde müşterek anların, müşterek eş zamanlılıkların bulun masıdır. Öyleyse bu eş zamanlılıkları, her bilincin sırasıyla kendi evriminde eş zamanlı olarak katettiği bir çizgi boyunca sıralanmış olarak tasavvur etmek zordur. Homojen zaman olarak adlandırdığımız şey ideal bir ortam, tüm ardışıklıkların sahnesi, tüm kişisel sürelerde müşterek olanı açıklayan gayri şahsi bir süredir. Başkasına ait olmadığı kadar bize de ait olmayan, aynı zamanda kendisinde bu hallerin olmadığı kadar şu hallerin de art arda gelmediği bir bilinci tasavvur ediyoruz. Bu bilinç gayri şahsi olmalıdır zira böylece tüm bilinçler onda kendilerini geliştirmiş olurlar ve bu bilinci dolduran olguların, diğer tüm bilinçleri dolduran olgulara yerlerini bırakabilmeleri için niteliksiz olmaları gerekir. Bu gayri şahsi bilinç, homojen zamandır, yani sürenin ifadesi olarak seçilen uzay, yani gitgide uzaklaşarak sıralanan noktaların sembolik olarak sürenin parçalarını temsil ettiği uzay. Öyleyse homojen zaman sadece bir çizgidir ya da daha ziyade gerçek süreye sembol işlevi gören uzaydır.
Sayfa 52 - Uzay/Zaman/KindleKitabı okudu
Hiçliğin aslî görünüşü olmaksızın, ne 'kendi olmaklık' vardır, ne de özgürlük vardır.
Eğer insan varlığı, özünün derinliğinde aşkınlığa var- masaydı, yani hiçlik içinde kendisini muhafaza etmeseydi asla var olanla, netice itibari ile kendi kendisiyle münasebette bulunamazdı.
1.398 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.