Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
_Derin acılar, insanı seçkinleştirip diğer insanlardan farklı kılar. _Wagner, çok derin acılar çeken biri – diğer müzisyenlerden üstün yanı da bu. Her alanda Wagner'e ve bestelediği müziğe hayranım. _Derin acılar çekmiş her insanın ruhsal iğrençliği ve gururu, bir kişinin ne kadar acı çektiği, neredeyse onun değer dizgesi içerisindeki yerini
Adını 'sel' koyduğumuz, zararlarına bakıp faydalarını hiç dü­ şünmediğimiz ve bu yüzden felaket olarak nitelendirdiğimiz bu doğa olayına birçok şey borçluyuz. Cebimizdeki telefonları ona borçluyuz, teknolojik ev aletlerimizi ona borçluyuz, uçakların ve arabaların varlığını ona borçluyuz, internetin ve televizyo­ nun varlığını ona borçluyuz, tıpta kullanılan bütün teknolo­jinin varlığını ona borçluyuz. Çünkü Eski Mısır'da Nil nehri taşkınlarının ne zaman olacağını bilmek çok önemliydi. Taş­kından sonra kaybolan toprak sınırlarını yeniden hesaplamak gerekiyordu. Böylece sınır hesaplamaları için geometri ve taş­ kınların zamanının tespiti için astronomi ortaya çıktı. Su taş­ kınları sonucunda belirsizleşen toprak sınırları devletin belir­ lediği geometriciler tarafından tespit ediliyordu. Mısırlılar, sel felaketleri vesilesiyle dairenin alanının çapına orantılı olduğunu saptamışlar ve pi sayısını bulmuşlardır. Yunan matematiğinin önemli isimlerinden olan Tales geometriyi, Mısır'da kaldığı süre içerisinde öğrenmiştir. Sayıların babası olarak anılan Pisagor'un ünlü teoremi varlığını bu ortama borçludur. Dolayısıyla mo­ dern bilimin kaynağı Nil nehrindeki su taşkınlarıdır, diyebiliriz.
Reklam
Sel felaket midir nimet mi?
Mısırlılar sel felaketleri vesilesiyle dairenin alanının çapına orantılı olduğunu saptamışlar ve pi sayısını bulmuşlardır Yunan matematiğinin önemli isimlerinden olan talihsiz geometriyi Mısır’da kaldığı süre içerisinde öğrenmiştir sayıların babası olarak anılan Pisagorun teoremi varlığını ortama borçludur dolayısıyla modern bilimin kaynağı nil nehrindeki su taşkınlarıdır diyebiliriz
Sayfa 162
Sayıların babası Pisagor'a göre sayıların özel anlamları vardı. Sözgelimi 1= bütün varlıkların sonsuz kaynağı ve sarsılmaz ilkesiydi. 2= dişiliği temsil ediyordu. 3= uyum ve düzenle, maddenin kapsadığı üçlü öğeleri; ateşi, suyu, havayı sembolize ediyordu. 4= tanrısal güce karşılık gelirken, 5= evlenmeyi, 6= nesillerin devam etmesini, 7 ise akıl, ışık ve kuvveti simgeliyordu. 8= ahlak ve erdemi, 9= adaleti temsil ederken, 10 ise kutsal kareye denk geliyordu. Diğer bir deyişle; ilk yetkin tek ve çift sayıların toplamı (1+2+3+4=10) arasındaki kutsal dostluğa..
Yağmurdan zarar gören biri, yağmurun bir olumsuzluk olduğunu iddia edemez. Yağmuru hakkında kötülük haline getiren kendisidir çünkü yağmur onun keyfini kaçırmak için değil milyonlarca hayırlı gerekçeyle yağmaktadır. Bu gerekçeleri görmezlikten gelip, konuyu yalnızca kendisine dönük taraflarıyla yorumlayarak yağmuru kötülüğe çeviren insanın
hayykitapKitabı okudu
Vay bee
Adını 'sel' koyduğumuz, zararlarına bakıp faydalarını hiç dü­şünmediğimiz ve bu yüzden felaket olarak nitelendirdiğimiz bu doğa olayına birçok şey borçluyuz. Cebimizdeki telefonları ona borçluyuz, teknolojik ev aletlerimizi ona borçluyuz, uçakların ve arabaların varlığını ona borçluyuz, internetin ve televizyo­nun varlığını ona borçluyuz, tıpta kullanılan bütün teknolo­jinin varlığını ona borçluyuz. Çünkü Eski Mısır'da Nil nehri taşkınlarının ne zaman olacağını bilmek çok önemliydi. Taş­kından sonra kaybolan toprak sınırlarını yeniden hesaplamak gerekiyordu. Böylece sınır hesaplamaları için geometri ve taş­kınların zamanının tespiti için astronomi ortaya çıktı. Su taş­kınları sonucunda belirsizleşen toprak sınırları devletin belir­lediği geometriciler tarafından tespit ediliyordu. Mısırlılar, sel felaketleri vesilesiyle dairenin alanının çapına orantılı olduğunu saptamışlar ve pi sayısını bulmuşlardır. Yunan matematiğinin önemli isimlerinden olan Tales geometriyi, Mısır'da kaldığı süre içerisinde öğrenmiştir. Sayıların babası olarak anılan Pisagor'un ünlü teoremi varlığını bu ortama borçludur. Dolayısıyla mo­dern bilimin kaynağı Nil nehrindeki su taşkınlarıdır, diyebiliriz.
Sayfa 162 - HayykitapKitabı okudu
Reklam
Sayıların babası olarak bilinen Pisagor "filozof" tanımlanmasını kullanan ilk kişidir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Ben ne zaman ‘’konuşmanın faydası yok’’ duygusuna kapılsam şiire sığınır şiirle paylaşırım. Tutunmak için. Sessizce paylaşmadan paylaşmak için. Güç almak için. " Ahh... Montaigne'nin bu içsel konuşmaları yok mu ? Nasıl da yankı yapıyor duyuluyor. Yalnız söz üzerine bu kadar çok söz !.. Ah Pythagoras, bu gürültüyü sen susturabilirsin !.. Pythagoras : Milattan önceki dönemlerde yaşayan matematiği felsefe ile ilişkilendiren ilk filozoftur. Matematik ve sayıların babası olarak biliniyor.
Sayıların babası Pisagor’a göre sayıların özel anlamları vardı. Sözgelimi 1, bütün varlıkların sonsuz kaynağı ve sarsılmaz ilkesiydi. 2, dişiliği temsil ediyordu. 3, uyum ve düzenle, maddenin kapsadığı üçlü öğeleri; ateşi, suyu, havayı sembolize ediyordu. 4, tanrısal güce karşılık gelirken, 5, evlenmeyi, 6, nesillerin devam etmesini, 7 ise akıl, ışık ve kuvveti simgeliyordu. 8, ahlak ve erdemi, 9, adaleti temsil ederken, 10 ise kutsal kareye denk geliyordu. Diğer bir deyişle; ilk yetkin tek ve çift sayıların toplamı (1+2+3+4=10) arasındaki kutsal dostluğa.
İnsan bir bilinmezlik denizinde yüzmektedir. Değil çevresindeki ve tüm evrenin yapısında olup bitenleri bilmek, çevresindeki evrende, her atomda, atomdaki her elektronda, her hücrede ve hücrenin her dokusunda olacakları bilmek, bizzat içinde bulunduğu durumu ve kendi içinde olup bitenleri bile bilemez. Büsbütün gayb! Her taraf bilinmezlikle dolu!
Reklam
Sayıların babası
Pisagor M.Ö 580 yılında Ege de Samos adasında doğdu... onun öğretisine göre 1 tanrısaldır ve tektir. 5 rengin, 6 soğuğun, 7 sağlığın, 8 aşkın karşılığıdır.
Pisagor
İyonyalı filozof, her şeyin matematikle ilgili olduğuna sayıların nihai gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmıştır. “Sayıların babası” olarak bilinir. Birtakım siyaset ve din yobazları halkı Pisagor’a karşı ayaklandırarak okulunu ateşe vermişler, Pisagor ve öğrencileri bu okulun içinde alevler arasında M.Ö 500. Yıllarda ölmüşlerdir.
Sayfa 79
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.