Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İnsan için hareket kaçınılmaz olarak geçmişten geleceğe doğrudur. İçimizdeki geçmiş sürekli olarak dışımızdaki gelecek olacaktır. Buna mukabil gelecek bizim bünyemizde geçmişimiz tarafından biçimlendirilmiş bir taslak olarak yaşadığı için her geleceğe doğru yöneliş hep içimizde tasarım olarak biçim kazanmış geçmişe bağlanma çabasını temayüz ettirecektir. Geçmişin baskısıyla öne doğru atılırken, bu atılım içinde geleceğin kuvveti altında geçmişe bağlanırız.
Bediüzzaman en önemli bir ders olarak demişti.
" Vicdanın ziyası fen ilimleridir.Aklın nuru medeniyet fenleridir.İkisinin birleşmesiyle hakikat ortaya çıkar. O iki kanat ile talebenin gayreti artar. Ayrıldıkları vakit birincisinden taassup(körü körüne bağlanma), İkincisinden hile ve şüphe doğar.
Bediüzzaman Said Nursî
Bediüzzaman Said Nursî
"
Reklam
Eğer bağlanma sorununuz varsa, o zaman yalnızlık sizin için bir sorundur. Kimsenin sizi derinden bilmediğini ve sizinle derinden ilgilenmediğini hissedersiniz (Duygusal Yoksunluk Şeması). Veya dünyadan izole olduğunuzu veya hiçbir yere uyum sağlayamadığınızı hissedersiniz (Sosyal İzolasyon Şeması). Yaşadığınız boşluk duygusudur; bağ kurmak için açlıktır.
Sayfa 49
Ona rastladığımda hayatı yakaladığımı, ısırabileceğim bir şeyi elimde tuttuğumu sandım. Oysa hayatı bütünüyle elimden kaçırdım. Bağlanabileceğim bir şeye uzandım ve hiçbir şey bulamadım. Yakalama çabasıyla, bağlanma çabasıyla ona uzandığım ve sap gibi ortada kaldığım sırada aramadığım bir şeyi buldum ama – kendimi.
Çevresel kimyasallar, hücre-reseptör ilişkisini bozmakta etkili bir başka faktördür ve vücuda giren bazı kimyasallar vücuttaki doğal hormonlarla benzer yapıya sahip olabilir. Bu durumda dış kaynaklı maddeler, vücuttaki hormonların normal bağlanma bölgelerine bağlanarak taklit etme "mimikleme" olayına neden olur. Örneğin östrojen hormonumuzun iyi çalışmasını isteriz ama özellikle plastik ürünlerde bulunan östrojen benzeri yapılar (ksenobiyotikler) vücuttaki östrojen reseptörlerine bağlanabilir. Bu moleküler taklit, yani molekül yapısı olarak birbirine benzeme hâli, yabancı bir kimyasalın rahatlıkla östrojenin etki göstereceği hücre reseptörünü etkilemesine yol açabilir. Bu durum, neredeyse tüm hormonlar ve reseptörleri için olabilecek istenmeyen bir biyokimyasal reaksiyondur ancak henüz literatürde yeterince yaygın olarak yer almaz.
"İnsan belli değerleri ve gelenekleri içeren bir kültür içinde yaşar, hem de bu kültürü kendi içinde haya yaşatır. Bu belli bir yere bağlanma, belli bir yere ait olma duygusudur. Açıklamaya çalıştığımız bu bütünlükten ve süreklilikten yoksun bir insanın benliği gene vardır ama kimlik duygusu yoktur. Kimlik duygusu açık denizde giden bir gemiye yol gösteren pusula gibidir. Kimlik duygusu iyice oluştuğu zaman kişi kendisini hem özerk bir kişi olarak görür hem de değer verdiği çevresinde benimsendiğini ve onaylandığını duyar. Özerk bir kişi olmakla toplumun uyumlu bir üyesi olmayı bağdaştırmıştır.
Sayfa 105 - İnkılâp YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Bebeğinize gerçek anlamda kulak verirseniz şunu farkedersiniz ki, en mutlu ve memnun olduğu zamanlar size yakın olduğu zamanlardır. Çünkü yaşamı ayrı bir varlık olarak değil, sizin bir parçanız olarak deneyimlemektedir.
Karma ve Meditasyon
Kişi Biliş-İçeren Meditasyon aşamasına erdiğinde geçmiş Karma'larına ne olur? Eğer ki nihai Kurtuluş”ta ise o zaman bir seferde tüm eski Karma'ları silmiş mi demektir? Eğer silmediyse o zaman mükemmel Kurtuluş'a nasıl erer? Buna cevap Karma'nın türlerini bilmekte yatar ki Karma 3 çeşittir: 1) Prarabdha Karma, yani hâlihazırda
E ama Hendrich de haksız sayılmaz.
".... Yemek yemeyi, müziği, şampanyayı, ekimde nadir görülen güneşli öğleden sonralarını sevmene izin var elbette. Şelale manzaralarını, eski kitapların kokusunu da sevebilirsin ama insanları sevmeyi aklına bile getirme. Duydun mu beni? Sakın insanlara bağlanma ve tanıştıklarına karşı olabildiğince az şey hissetmeye çalış. Yoksa yavaş yavaş aklını yitirirsin..."
Domingo Yayıncılık
"Nereliyim acaba? Coğrafyaya, mekana dair bir bağlanma, bir aidiyet duygusu yok bende."
Sayfa 18 - Dergâh YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Bağlanma oyunları, çocuğun zor zamanlarla baş etmesinde iyileştirici unsur olabilir.
…Coğrafyaya,mekana dair bir bağlanma,duygusu yok bende…
Sayfa 18 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Doğa, bağlanma sistemini çocukların hayatta kalmasının bir yolu olarak sunarken bu sistem içinde geliştirilen bağlar hem çocukluk hem yetişkinlik döneminde sevgi olarak hissedilir. Dolayısıyla, çocukların hayatta kalmaları buna bağlıymışçasına (ki bağlıdır da) ebeveynlerinin sevgisini elde etmeye çalışmaları o kadar da şaşılacak bir durum değildir. Yetişkinler de yakın ilişkilerinde (ve bu ilişkilerde sunulan sevgide) herhangi bir tehdit hissederse, benzer yoğunlukta bir kaygı ve acı verici bir üzüntü yaşarlar. Aynı zamanda kolayca üzülen ve ebeveynleri tarafından rahatlatılamayan çocukların yetişkinliklerinde de kolayca üzülme eğilimi göstermeleri ve romantik ilişkilerinde tutarlı, güvenilir bir rahatlama duygusu ve güven hissedememeleri de şaşırtıcı değildir.
Bir doğumu izlemek, bir mucizenin yaşanmasına şahitlik etmektir. Yeni doğum yapmış bir anne, bebeğine sarılmak ve onu koklamak için karşı konulmaz bir arzu duyar. İşte her insanın ilişki ve aşk hayatının hikayesi o andan itibaren yazılmaya başlar.
Mevcut şartlarda şunun farkında olmamız gerekir: İnsan gerçekten de kendi oluşturduğu dünyada yaşar. İnsanın kendi oluşturduğu, zaman içerisinde, hayatının merkezine geçerek, ona hükmetmeye başlayabilir. Bu, insanın kendi eserine mahkum olması demektir ki, putperestlik bunun asli adıdır. Özün gürleşmesi, Allah'ın insana verdiklerini, O'nun gönderdiği Peygamber'e ittiba ederek dünya inşası ile tahakkuk eder. Ama inşa edilen dünya, insana tahakküm etmeye başladığı zaman, insanın özgürleşmesi, çığırından çıkarak, belirli bir aşamadan sonra tersine döner. Ubudiyet, Allah'a olması gerekirken, insanların oluşturduğu mekanizmalara ve söylemlere bağlanma şekline dönüşür; insanın bağımlılığı, asliyetini kaybederek yabancılaşmasının sebebi haline gelir.
Sayfa 62 - Tahsin GörgünKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.