Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ruhunu altüst eden şey değersizlik duygusuydu, kendini bir hiç gibi hissetmesiydi.
Onayını göstermemek, karşı tarafı bir şekilde varetmemekle eşdeğerdir. Varolmadığını hisseden insan, kendini varetmek, kanıtlamak, önem verdiği kişi tarafından fark edilebilmek için, yaptıklarını daha iyi ve daha iyi yapmaya çabalar. Özen ve çaba, temelde otoritenin zaten amaçladığı sonuçtur. Ancak çabalayan taraf için, fark edilmeyen, onay almayan çabalar boşluğa atılmış gibidir. "Ne yapsam boşuna" yılgınlığı belirir. Depresif, derinden değersizlik, hiçlik yaşatan bir duygudur bu. Onaysız bir sistemde yaşayanlar kaçınılmaz olarak değersizlik, işe yaramazlık, hiçlik, boşluk duygularıyla karşılaşır, kendilerini depresif hissederler.
Sayfa 130 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
282 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Çok sık gördüğüm ve sonunda okumaya karar verdiğim bir kitap daha... Bu sefer de hayal kırıklığına uğramadım. Kitabımızda zamanında önüne çıkan “fırsatları” kullanmayıp spontane bir şekilde -adeta rüzgarda savrulan bir yaprakmışcasına- yaşamını sürdürmüş olan karakterimiz, 30’lu yaşların ortasına gelip de sahip olduğunu sandığı tek şeyin pişmanlık olduğunu düşünmesi ile birlikte artık hayatının yaşanmaya değer bulmamaya başlıyor. Bu değersizlik hissiyle birlikte bir gece yaşamına son verme teşebbüsünde bulunuyor ve kendini
Gece Yarısı Kütüphanesi
Gece Yarısı Kütüphanesi
denilen mistik bir yer bulup bu gizemli kütüphane sayesinde kendine yaşanabilir yani bir hayat aramaya başlıyor. Kendi de bir noktaya kadar aynı yollardan geçmiş ve belki de hala geçmekte olan bir insan olarak karakterimiz Nora’yı çok iyi anladığımı söylemeliyim.
Matt Haig
Matt Haig
’in depresyon durumunu tasvir etme biçimi gerçekten çok doğru. Bir zamanlar ben de bu şekilde ele almıştım konuyu. Kitaptan da kendime göre dersler çıkardığımı düşünüyorum. Gününüzde insanın hayatında memnun olmadığı ve büyük çoğunluğunun da çeşitli psikolojik sorunlarla mücadele ettiği göz önüne alındığında bu kitabın okunması kesinlikle tavsiye ediyorum. Pişman olmazsınız...
Gece Yarısı Kütüphanesi
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202154,6bin okunma
Negatif Çekirdek İnanç
Değersizlik, değer görmek için başkalarına hizmet etmeliyim.
Bireysel psikolojinin yöntemi değersizlik sorunuyla başlar ve biter.
Sayfa 199Kitabı okudu
'Öyleyse özgüven duygusunu nasıl geliştirebilirim diye sorabilirsiniz. Yanıt şu; bunu yapmak zorunda değilsiniz! Özgüven yaratmak ya da hak etmek için özellikle değerli bir şey yapmak durumunda değilsiniz; tüm yapmanız gereken şey o eleştirel, nutuk çeken iç sesi kapatmanızdır. Niye? Çünkü o eleştirel iç ses yanlış! İçsel olarak kendinizi istismar edişiniz mantıksız, çarpıtılmış düşünceleriniz sonucunda olur. Değersizlik algınız gerçeğe dayanmaz, sadece depresif hastalığın merkezinde yer alan bir çıban.'
Sayfa 97
Reklam
İlgi açlığı-İlgi bağımlılığı
Değersizlik hissi kaynaklı olan ilgi açlığında kişi kendi değerini, diğer insanların kendisine gösterdiği değerle ölçer. Diğer insanların kendisine göstereceği ilgi onun için hayati önem taşır çünkú diğerlerinin ilgisi olmadan kendini değersiz, mutsuz hisseder. Geçmişte ailesi tarafindan ihtiyacı olandan çok Idaha fazla ilgi gören çocuk için ilgi, hak ettiği bir konfor gibidir. Bu ilgiyi alamadığı ortamlarda çok çabuk sıkılabilir, her sosyal ortamda merkezin kendisi olmasını isteyebilir, beklediği ilgiyi göremediği zaman öfkelenebilir. İlgi açlığı çeken kişiler için hayatın anlamı diğer insanların kendilerine gösterdiği ilgidir. Bu sebeple tek başına yapılan etkinlikler, yalnız kalmak bu problemi yaşayan kişiler için cazip olmayabilir. Oysa bir insanın ilk başta kendi kendine yetebilmesi bu problemi aşmak için en önemli şartlardan birisidir. Özellikle diğer insanlara yoğun ihtiyaç hissedildiği zamanlarda, bu arzuya karşı koyup tek başına bir şeyler yapmak ilk başta hiç keyif vermese de evde tek başına kalıp neden ilgi görmüyorum diye üzülmekten daha iyidir. "Hayat yolunda sen çabalarsın, bir şeyler değişir ya da değişmez. Sonucun ne olduğu, ne yapman gerektiği gerçeğini değiştirmez, her halükârda mücadele etmek zorundasındır. Hayat mücadele üzerine kurgulanmıştır."
Sayfa 175 - Sahı KitapKitabı okudu
Değersizlik ve yetersizlik duygusu
aşağılık kompleksi yaşayan bazı insanlar aşırı özgüvenli halleriy le dikkat çekebilirler; en iyisini, en doğrusunu bilmek, her, ortamda kendini göstermeye çalışmak, hata kabul etmemek gibi özellikler kişinin kendi içinde hissettiği rahatsızlık duygusunu telafi etme amaçlı olabilir. Değersizlik duygusu bazı insanlarda da sosyal geri çekilmeye neden olabilir. Kimsenin dikkatini çekmeyeceğini, insanların kendisinden sıkılacağını, hiçbir çekici özelliği olmadığını düşünen kişi, sadece yapması gerekenleri yaptığı bir hayatla sınırlar kendini. Çok uzun süre sosyal hayattan çekilen insanlar için dışarıdaki dünya vahşi bir orman gibi hissettirebilir; içine girmeyi arzuladığı ama kendisini korkutan bir orman. Bu insanlar kendilerini çoğunlukla hüzünlü ve karamsar hissedebilirler. Kendi değersizliğini onarmak isteyen birisinin yolunu dışarıdan içeri doğru çevirmesi gerekir. Bu öyle bir problemdir ki başka insanlar ya da eşyalar üzerinden bu eksikliğini onaramazsın.
Sayfa 134 - Sahı KitapKitabı okudu
Yalnız insan kendisini toplumdan kopmuş hisseder. Başka insanlarla anlamlı bir iletişime girmekte zorluk çeker.. Yalnızlık duyan insan ☆ terkedilme, ☆ dışlanma, ☆ terkedilme ☆ güvensizlik, ☆ umutsuzluk, ☆ anlamsızlık, ☆ değersizlik ve ☆ kızgınlık duygularıyla doludur..  
Değersizlik duygusunun tohumları çocukluk yıllarında atılır, çocuğun, kendi dünyası olan ayrı bir varlık olarak algılanamamasından kaynaklanır.
Sayfa 151Kitabı okudu
Reklam
Kanser
Dr. Hamer'e göre tüm hastalıklar ve kanserin nedeni beklenmedik duygusal şoklardır; şokun şiddeti hastalığın şiddetini belirleyecektir. Bir kaç örnek verecek olursak: Kemik-Değersizlik hissi Gırtlak-Yutulamayan,yutmak zorunda kalınan şeyler Kolon-Sindirelemeyen şeyler Sağ Meme(Baskın eli sağ olanlar için)-Eşle ilgili çatışma Sol Meme(Baskın eli sağ olanlar için)-Çocuk veya anne ilgili çatışma Karaciğer- Açlık korkusu Akciğer- Ölüm korkusu,nefes alamama,boğulma korkusu
Yok canım sen değerlisin diye yaşam koçu modu açılsın
Değersizlik duygusu, bir insanın kendisini diğer insanlardan daha değersiz bir varlık olarak algılamasını tanımlar ve kökenini çocukluk yaşantılarından alır.
Sosyal medyanın icadı ile tarihte bir ilk yaşandı, aptallık aktive oldu
Günümüze dek cahil, budala ve nobron kimseler " Büyüklerimiz bilir , kitapta yazıyormuş, haberlerde izledim ..." filan derlerdi. Simdi dijital cağda sosyal medya marifetiyle aptallar yayın yapmaktalar. Hayatlarını mesuliyet bilinciyle yaşamadıkları ve değersizlik duygularını pratik bir biçimde bastırmaya eğilimli oldukları için de parlak (!) fikirlerini uluorta söylüyor ve yayıyorlar. Birbirlerini bulup gruplaşıyor, çoğalıyorlar... Bir zırva milyonlarca insan tarafından benimsenip tekrarlanınca onun iyi,doğru ve güzel olduğu kesinlik(!) kazanıyor.
Sayfa 167 - ALFAKitabı okudu
Depresyonun bir çaresi de diğer insanlara yardım etmek iyilik yapmaktır. Böylece suçluluk anlamsızlık ve değersizlik duyguları imha edilebilir
Değersizlik hissimizin bir diğer nedeni, başarı oranım benlik değerimi belirler algımızdır. Özellikle modern yaşam sürecinde sanayi devrimini takiben yükselen başarı=bireysel değer bakış açısı son derece zararlı sonuçlar doğurmakta ve duygu durumumuzu sıklıkla bozmaktadır.
Sayfa 145Kitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.