2024'te Okuduğum En Güzel 10 Kitap
Merhabalar. Her yıl sonu yaptığım gibi bu sene için de okuduğum kitaplardan bazılarını değerlendirip, bu sene okuduğum en güzel 10 kitabı belirledim. Başlıyorum.. 1) Savaş ve Açlar - Hasan İzzettin Dinamo Savaş, ne kötü şey. 1. Dünya Savaşı'nda kocasını, oğlunu kaybeden bir anne ve geride kalan çocuklarının, hayatta kalmak için verdikleri mücadele. Bu kitap gerçekten kalbinizi zorlayabilir. Özellikle sonuyla beni yıkmıştı. 2) Kılıçların Fırtınası - Kısım 2 - George R. R. Martin Taht Oyunları serisinin 5.kitabında bir saniye bile heyecan zirveden inmedi, okuduğum her sayfada yazarın yarattığı o evrende ben de onlarla birlikte yaşıyorum. Tek kelimeyle muazzam bir eser. 3) Gece - Elie Wiesel 2.Dünya Savaşı belgeselleri ve kitaplarını yalamış yutmuş birisi olarak, bu konuda beni en çok etkileyen kitabı bu sene okudum. Her satırı tamamen gerçek yaşanmışlıklarla harmanlanan bu eserde, Nazilerin zulmünden kaçmak için çabalayan bir baba ve oğlunun dram yüklü hikayesi beni çok etkiledi. Okumayan kalmasın. 4) Büyük Defter - Kanıt - Üçüncü Yalan - Agota Kristof Hangi kafayla böyle bir eser yazdığını anlamadığım yazarın, mükemmel eseri. Kitaptaki iki (belki de bir) karakterin de şizofreni olduğuna emin olduğum, beynimi yakan şahane bir kitaptır kendisi. 5) Bozkır Çiçekleri - Selçuk Baran Bu sene okuduğum iki Selçuk Baran eseri de harikaydı. Önce Bir Solgun Adam'ı okumuştum ancak yakın zamanda okuduğum Bozkır Çiçekleri, barındırdığı müthiş akıcı anlatımı ve oldukça şahane konusuyla beni çok etkiledi. Mutlaka okuyunuz. 6) Lady Chatterley'in Aşığı - D. H. Lawrence Hastası olduğum İngiliz Edebiyatı'nın bir eserini bu listeye almadan duramazdım tabi ki. Barındırdığı başarılı karakter tahlilleriyle yasak aşk kavramının en iyi anlatıldığı eserlerin başında gelir kendisi. 7) Bahara Kadar Bekle, Bandini - John Fante Dört eserden oluşan Arturo Bandini serisinin ilk kitabı. Karakter üzerine yazılan ve öyle ilerleyen seri kitapları sevenler için mükemmel bir tercih olacaktır. Zeze gibi, Bandini'ye de bir şans verip onun gelişimini ve macerasını okumalısınız. 8) Algernon'a Çiçekler - Daniel Keyes Birçok okurun üzümlü keki olan Charlie'nin, düşük zeka seviyeliğinden yükselişe çıktığı ve yükseldiği yerden bodoslama inişe geçip çukura çakıldığı harika bir kitap. 9) Suni Tebessüm - Fatih Gezer Bu sene okurlarca fazla bilinmeyen eserlere çok öncelik verdim. Bu kitap da onlardan birisiydi ve daha ilk sayfada kazandı beni. Tek nefeste okunan, içindeki dramla okuru kendine bağlayan oldukça güzel bir kitap daha. 10) Mutfak - Murathan Mungan Listeye bir de tiyatro metni eklemek istedim. Yakın zamanda okuduğum bu eserdeki bütün karakterler kadın ve aslında hepsi aramızda. Yoldan geçerken yanından geçmiş olabiliriz, metroda denk gelmiş olabiliriz. Bu kadın karakterlerin aralarında geçen diyaloglar o kadar gerçek ki, hem güldüren hem duygulandıran hem de düşündüren harika bir tiyatro metni var karşınızda. --Her sene olduğu gibi bu sene de birbirinden güzel kitaplar okudum, ancak yine de çok açım. Okuduğum her kitapta bir karakterle ahbaplık kurmak, ya da kavga etmek hoşuma gidiyor. Umarım 2025 de bu şekilde devam eder. Herkesin kitap okumanın eşsiz ışığı altında birbirinden şahane kitaplara denk gelmesini dilerim.--

Kaan

@siyahyazar_
2023
2023'te okuduğum en iyi 10 kitap 1) Karamazov Kardeşler - Fyodor Dostoyevski Tıpkı 2022 yılının zirvesi gibi 2023'ün zirvesi de Dostoyevski'ye ait. Kendisine torpil yaptığım sanılmasın sakın, zira Karamazov Kardeşler bana göre bu dünyada yazılmış en iyi eserlerin başında geliyor. Birbirinden güzel işlenmiş karakter tahlilleri ve okuyucuyu düşünmenin zirvesine iten muhakeme sahneleriyle zirve Dostoyevski'nin. 2) Martin Eden - Jack London 10 sene sonra tekrar buluştuğum Martin Eden. İçindeki yazma aşkını umutlarıyla besleyen, hayalleriyle sulayan bir adamın; bir kadına duyduğu aşktan sonra yaşadığı tarifsiz hayal kırıklığı. Ah Martin... 3) Taht Oyunları - George R. R. Martin Uzun zamandır beni deliler gibi sürüklemesini istediğim kitaba sonunda bu sene başlayabildim. İnanılmaz bir evrende geçen, olağanüstü bir anlatımla harmanlanan bu serinin devamını da merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum. 4) Büyük Umutlar - Charles Dickens Dickens'sız bu liste olmazdı tabi. İngiliz Edebiyatı'nın zirve yazarı olarak gördüğüm Dickens'tan yine şahane bir eser. Buram buram dostluk kokan, hayal kırıklığı kokan bu kitabı mutlaka okumalısınız. 5) Kurtlar İmparatorluğu - Jean-Christophe Grangé Öyle bir polisiye kitabı ki, içinde Türkiye siyasi ve askeri tarihinden şahane örnekler ve yaşanmışlıklar var. Bunu bir Fransız yazarın aktarması da oldukça ilgi çekici. Son sayfaya kadar bir saniye bile soluklatmadan kendini okutan bu kitaba gerçekten hayran kaldım. 6) Pal Sokağı Çocukları - Ferenc Molnar Ah çocukluğum. Toz toprak içinde yaptığımız mahalle maçları, çocuk ruhumuzla yarattığımız şahane arkadaşlıklarımız. Bana çocukluğumu anımsatan Molnar'a sonsuz teşekkürler. 7) Teke Şenliği - Mario Vargas Llosa Dominik Cumhuriyeti'nin diktatörlük dönemini anlatan, Latin Amerika Edebiyatı'nın güçlü kalemi Vargas'tan müthiş bir eser.
2023 Okuma Raporları
·1 alıntı·
1 +1'leme
2.866 Gösterim
Mutfak kitabını aldım listeye, teşekkürler:)