Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Nitekim cesur insan büyük bir kahramanlık gösteren değil, yaşamın gerektirdiği tüm fiilleri cesaretle icra edendir. Hiç hoşlanmamasına rağmen yerinden kalkıp bir sözcük için sözlük karıştıran, tembellik yapma arzusuna rağmen ödevini tamamlayan, can sıkıcı bir sayfayı sonuna kadar okuyan öğrencidir.
Sayfa 114 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - CDXKitabı okuyor
"Milliyetçi, muhafazakar kesimlerin bilime aldırdığı yok. Tozlu kitaplar, ata yadigarı menkıbeler, yüzlerce yıldır temcit pilavı gibi tekrarlanan kahramanlık destanları bu kesimlere yetiyor da artıyor bile. Bir tür alametifarikaları haline gelmiş. Peki, sırtına devrimci, ilerici kisvesini geçirenler neden üç aşağı beş yukarı onlar gibi davranıyor? Neden üstelik kitaplıkları kitaptan geçilmezken, tıpkı ötekiler gibi lider kuyrukçuluğu, şakşakçılığı yapıyor?"
Sayfa 100 - Destek YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Kahramanlık
... kahramanlığın daha çağdaş bir biçimini, içinde kılı şakırtıları olmayan, alcakgonullu, silik, çoğu zaman tamamen suskun bir kahramanlığı, sivil kahramanlığı, uygar kahramanlığı kast ediyorum.
Sayfa 7 - Dilini ihya eden sayısız ozan ve kelam erbabının hakkını tevdi makamında bir kahramanlık tarifi . ( Jaroslav Seifert, cek şair. )
"Beyler! Bir yetişkinin kahramanlığı ne güzel, ne saygıdeğer bir şeydir. Ama çocukta, henüz ne çıkar ne de hırs bilen çocukta, ne kadar az gücü varsa o kadar cesur olması gereken çocukta, bİzlerin hiçbir talepte bulunmadığı, hiçbir zorunluluğu olmayan çocukta, özgeci bir feragati yerine getirmek bir yana dursun, feragati anlayıp tanımasını dahi asil ve sevimli bulduğumuz çocukta böylesi bir kahramanlık, ilahi bir şeydir."
Kral Anitta, kılıcına kan bulaşmadan hayallerini süsleyen görkemli Hattuşa'yı fethetti. Ancak şaşkınlığı, mutluluğunu gölgeliyordu. Yoksa korkup kaçmışlar mıydı? Bu kadar kolay olamazdı. Yıllarca kahramanlık hikayelerini dinlediği, karşılaşmaktan hep çekindiği güçlü Hatti ordusu, neredeyse hiç direnmemişti.
Eğer bir millet büyüklük ve kahra­manlık özelliklerini taşıyorsa ondan yıldırımlar doğar, kahra­manlar çıkar. Eğer halk kitlesi nemli bir buhar yığınından ibaretse, hiçbir güç ondan yıldırım çıkartamaz.”
Reklam
Kadınları bırakıp gitmek bir türlü kahramanlık, onlara kendimizi sapasağlam geri götürmek de bir başka türlü kahramanlık: ..
Sayfa 537Kitabı okudu
Sumer yazar ve ilahiyatçıları, tanrı düzenini sağlayan tanrısal bir gücün varlığına inanmışlar ve o güce me adını vererek, Tanrıça İnanna'nın bu öyküsü* içinde onları bir liste halinde yazmışlardır. Tanrılar, "kültür nitelikleri ve türleri" olarak adlandırılan bu me'lerin iyi olanlarını meydana getirdikleri gibi kötü olanlarını
Ortak şuurumuz, tüm dünyanın desteğiyle en küçük bir gücü bile yenmiş olsa büyük bir gücü yenmiş gibi kahramanlık hikayeleri yazıp anlatmayı sever. Yenildiğinde ise hele de sıradan ve kendisinden zayıf bir rakibe yenilmeyi asla kabullenemez, bahaneler arar. Bu anlayışı Kıbrıs Çıkartması‘nda da görürüz. Orada basit isyancılara karşı savaşılmasına, kendi gemimizin yanlışlıkla batırılmasına rağmen sanki büyük bir devlete karşı büyük bir zafer kazanılmış, kahramanlıklara imza atılmış gibi bir anlatım hakimdir. Yakın tarihte meydana gelen pek çok olayda da aynı anlayış geçerlidir; tarih de bu mantık ve anlayışla yazılmıştır.
M. Kemal'in, mandacıların durumunu anlatıyor.
Mustafa Kemal Paşa milletin başsız ve avare kaldığı o feci günleri hikâye ederken diyor ki: "En aydın sayılan insanların manda tutkunluğuyla adeta milletin bağımsızlık ruhunu yıkmak için gafilce bir çalışma ve devamlı bir çaba içinde çırpındıklarını hayretle görüyordum. Ben artık şu noktaları gayet açık değerlendirebiliyordum: Düşmanlar bağımsızlığımızı imhaya karar vermişlerdir; bu hakikati millet henüz [tamamıyla] keşfetmemiştir…" O, hakikati keşfetmişti; kararını aldı ve komutunu verdi: "Kahramanlık gösteriniz!"
Reklam
Biz ferdi kahramanlık sahneleriyle meşgul olmuyoruz. Yalnız size Bombasırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafeniz sekiz metre, yani ölüm muhakkak, muhakkak… Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulmamacasına hepsi düşüyor, ikincidekiler onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz! Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor; sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kur'an'ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler şehadet çekerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, hayret ve tebrik edilecek bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebesini kazandıran, bu yüksek ruhtur.
Sayfa 152 - Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal İle Mülâkat (24-28 Mart 1918) - Birinci SafhaKitabı okuyor
Erzurum Kongresi
Vatan ve milletin kutsal varlıklarını kurtarmak ve korumak hususunda son sözü söyleyecek ve bunun gereğini yerine getirecek gücün, bütün vatanda bir elektrik ağı haline gelmiş olan millî akımın kahramanlık ruhu olduğunu ifade ettim.
Sayfa 45 - Atatürk Araştırma MerkeziKitabı okuyor
"Bütün kötülükleri kahramanlık gibi anlatırlar," dedi Prenses A; "O kötülükleri devam ettirebilmenin tek yolu bu çünkü."
Debreli Hasan
"Köpekler, önemsizdir. Hiçbir köpek, şah olamaz. Onun içindir ki öykü kahramanı köpeğe rastlayamazsınız. Onların kaderi, şahların uşaklığı ve kahramanlık hikâyelerinin figüranlığından ibarettir."
Sayfa 287 - Yakın Plan YayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.