65 Yılda Tamamlanan Eser
2021 14. kitabı
Okunma: 26 Mart 2021 17:39
Arkadaşlar incelemeye başlamadan önce kitapla ilgili şunları belirtmek istiyorum : Kitap 1808 senesinde 1.kısmı, 1832 senesinde de 2.kısmı yazılmış olan bir kitap.Bu nedenle de günümüz kafası ile kitabı anlamaya çalışmak bizi çok yoruyor.İkincisi kitap, şiirsel bir dille yazılmış, malumunuz çeviri kitaplarda şiirsel kitaplar pek tat vermez.Orjinal dili olan Almanca dan okusak belki bu kitabı 1 2 tık daha çok sevebiliriz.Üçüncüsü, kitapta çok fazla mitolojik kahraman var.Cennet Cehennem, melekler, şeytan, duygu ve düşünceler, koro,hayvanlar aklınıza ne geliyorsa yazar onları konuşturmuş bir tiyatro eseri olarak dile getirmiş.Mitolojik kısımlar için sürekli Google veya Vikipedi ye girmeniz gerekiyor. Azra ErhatAzra Erhat ın Mitoloji SözlüğüMitoloji Sözlüğü kitabı kitabı okurken kullanılabilir.İlerleyen zamanlarda da mitolojik kitaplar okurken örneğin HomerosHomeros un kitaplarını okurken işe yarayabilir.Dördüncü diyeceğim kitabın zor anlaşılabilir olması.Kitap, 20 şey anlatıyor içinde alabileceğiniz kısım halbuki 1 şey.Uzun uzun zor bir dille anlatıyor.Kitabı kesinlikle çok kitap okuma alışkanlığı olmayan kişilere önermiyorum.Bunun altını kalın puntolarda çizmek isterim.ÖNERMIYORUM.Neden derseniz.Çünkü bu kitap yeni bir okura çok net bir biçimde kitap okuma alışkanlığı kaybettirir.Zor bir dil,çeviri şiire gitmiyor,dönemsel farklılıklar,konunun çok uç nokta oluşu,mitolojik kavramların fazlalığı,dinimize uygun olmayan kavramlar,toplumumuza uzak bir bakış açısı bunun başlıca nedenleri. Kitaba gelecek olursak önce Goethe bu kitabı 24 sene boşluk bırakarak yazmış ve bastırmış.Araya büyük bir boşluk bırakmış.Bu da 1.kitabi yazan adamla 2.kitabı yazan adam aynı kişi değil mi acaba kafasını bizde oluşturuyor.Almanya nın yetiştirdiği bu en büyük kalem, Faust ile ilgili olarak eleştirmenlerde dahil olmak üzere en büyük
Puan vermedi·584 syf.·
2024 11. kitabı
“Karanlık arzuların içinde bunalan iyi bir insan Asla ayrılmaz doğru yoldan.” Faust, dünya edebiyatının en meşhur karakterlerinden biridir. Tarihte gerçekten var olduğu düşünülen Johann Faustus’un hayatından esinlenerek kurgulanmıştır. Rivayetlere göre Doktor Johann Faustus, 1480’li yıllarda Almanya’da doğmuş ve 1540 yılına doğru ölmüştür. Doktor Faustus’un şeytanla arasında bir anlaşma imzaladığına ve sürekli yanında gezdirdiği köpeğinin de şeytan olduğuna inanılmaktadır. Faustus, bir gece bir handa ölü bulunmuştur. Yüzündeki izler dehşet verici bir biçimde öldüğünü gösterdiği için halk arasında onun ruhunu şeytana satan gerçek bir büyücü olduğu ve onu şeytanın öldürdüğü söylentileri yayılmış ve bunun üzerine hayatı, Goethe’den önce de sonra da birçok yazar tarafından defalarca kaleme alınmıştır. Ne var ki bunların hepsi de Goethe’nin “Faust”unun gölgesinde kalmıştır. İlk Faust anlatısının tarihi 1587’dir. Goethe’den önce yazılan eserlerin en meşhuru ise İngiliz yazar Christopher Marlowe (1564-1593) tarafından yazılmış olan ‘Doktor Faustus’ isimli eserdir. Goethe ve Marlowe’a ait bu iki eserde de temelde insanoğlunun şeytanla anlaşma teması işlenmekle birlikte, olay örgüsü ve sonuç tamamen birbirinden farklı gelişmiştir. Marlowe’un eserinde Faust, girdiği anlaşmayı ve dolayısıyla ruhunu kaybetmiştir. Fakat Goethe’nin Faust’u, Mephistopheles karşısında yenilgiye uğrasa da Tanrı tarafından kurtarılmıştır. “Faust”, Goethe’nin 60 yılda tamamladığı ve hayatının eseri sayılan manzum bir trajedidir. İki bölümlük eserin ilk bölümü 1808’de yazılmış, 25 yıl kadar sonra da ikinci bölümü yayınlanmıştır. Her iki bölüm de hem yazıldığı dönemin hem de Goethe’nin zaman içerisindeki değişiminin izlerini taşımaktadır. İlk bölümde aklıyla hareket
FaustJohann Wolfgang Von Goethe · İthaki Yayınları · 202216,8bin okunma
Dünyayı anlamaya çalıştıkça ona yabancılaşmak
Puan vermedi·584 syf.·
2026 23. kitabı
Goethe’nin Faust’u, çoğu zaman “şeytanla anlaşma yapan adam” anlatısı üzerinden okunur; fakat metnin merkezindeki asıl mesele kötülük değil bilinç. Goethe burada ahlaki bir hikâye kurmaktan çok, insan zihninin kendi sınırlarını aşma saplantısını inceliyor. Aslında Faust karakteri Goethe’yle başlamıyor. Kökeni 16. yüzyılda yaşamış olduğu söylenen simyacı Johann Georg Faust’a dayanıyor. Yıllar boyunca onun hakkında anlatılan hikâyeler büyüyor ve sonunda “ruhunu şeytana satan adam” fikrine dönüşüyor. Ama Goethe bu eski efsaneyi olduğu gibi kullanmıyor. Doctor Faustus gibi önceki yorumlarda mesele daha çok günah ve ceza etrafında dönerken, Goethe’de olay insanın kendi bilinciyle kurduğu sorunlu ilişkiye dönüşüyor. Faust, asla klasik bir trajedi kahramanı gibi davranmıyor. Onu harekete geçiren şey yoksunluk değil, doyumsuzluk. Bilgiye ulaşmış fakat bilgi artık dünyayı açıklamaya yetmiyor. Sorun artık “ne biliyorum?” değil “bilmek neden hiçbir şeyi değiştirmiyor?” sorusu. Mephistopheles metafizik bir şeytandan çok, radikal bir bilinç biçimi gibi duruyor. Sürekli küçümseyen, anlamı aşındıran, insanın kurduğu her ideali çözmeye çalışan bir akıl. Onun işlevi Faust’u kötülüğe sürüklemekten çok, bütün yanılsamaları görünür kılmak. Metindeki en güçlü gerilim iyi ve kötü arasında değil; anlam arayışı ile anlamsızlık bilgisi arasında. Goethe’nin dili de bu yapıya uygun biçimde ilerliyor. Metinde ton sürekli değişiyor. Bir anda felsefi bir tartışmadan grotesk bir sahneye, oradan lirik bir parçaya geçiliyor. Bu da esere parçalı ve zaman zaman kaotik bir ritim kazandırıyor. Ancak bu düzensizlik oldukça bilinçli; çünkü Faust zaten bütünlüklü bir hakikat fikrine kuşkuyla yaklaşan bir metin. Gretchen bölümü kitabın en önemli kırılma noktalarından biri, çünkü burada soyut düşünce
ÇEVİRİ…OLMAMIŞ…
Puan vermedi
Kitap, açılış tiradında, -yani daha en başında- bir çeviri sorunu ile başladığından…kesinlikle tavsiye etmiyorum. Açık ve net…orjinal metin böyle değil! Metinin geri kalanını karşılaştırmalı kontrol etmek için elimde tutacağım. Ama FaustFaust İthaki baskısı ile…vakit kaybetmeye değmez diye düşünüyorum. Faust (Özel Baskı)Faust (Özel Baskı) Bunu da okuduktan sonra güncelleme yazacağım. İnsanlar çeviriye ne çok takılıyorlar diye şikayet ederken…demek ki büyük konuşmamak lazım.
FaustJohann Wolfgang Von Goethe · İthaki Yayınları · 202216,8bin okunma
Merhaba sevgili 1k ailesi. Yarım bıraktığım bu kitap hakkındaki yorumlarımı belirteceğim. Kitabı 100 ya da 115. sayfada bıraktım, kitap ise yaklaşık 500-520 sayfa aralığında. Bugüne kadar sadece 2 tiyatro kitabı okumuş olmamın da ( Vişne BahçesiVişne Bahçesi ve Reis BeyReis Bey) etkisiyle fazlasıyla övülen FaustFaust ' a başlamaya karar verdim. Kitabın bir kısmını geçen seneki Edebiyat dersi kitabından okuma fırsatı bulmuştum dolayısıyla bu kitaba dair bir fikrim vardı. Kitap şeytanın, insanı kendi tarafına çekip çekemeyeceğini, insan ve şeytan arasındaki etkileşimi anlatıyor. Aslında bıraktığım sayfaya kadar kitap çok sürükleyiciydi, kendisini okutuyordu yalnız kitabı okurken alışılagelmiş okuma biçiminden ziyade bir tiyatro kitabı okuduğumuzun bilincinde olmak önemli. Kitabı bırakmamın asıl nedeni de buydu zaten. Ayrıca 520 sayfalık bir tiyatro kitabını kaldırabilecek düzeyde olmadığımın da farkına vardım, kitabı bırakmama neden olan diğer büyük etken de bu durumdu. Yine de tiyatro kitabı okumaya alışmış ve tiyatro okumayı seviyorsanız tavsiye ederim.
Goethe'nin Faust'u
2020 48. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2020 13:13
Mitolojilerle dolu #k:117953. Bu ay Oğuz AktürkOğuz Aktürk’ün okuma grubundaki son kitabı. Hiç böyle bir kitap beklemiyordum açıkçası. Hele ki Dr. FaustusDr. Faustus’u okuduktan sonra aynı o tarzda hikâye anlatır gibi anlatacağını düşünmüştüm. Ancak konusu benzer olsa da içerik çok farklı. Johann Wolfgang Von GoetheJohann Wolfgang Von Goethe kendi Faust’unu yaratmış diyebiliriz. Zaten Almanya’da da Goethe’nin Faust’u diye bir kavram oluşmuş. Alman geleneklerinde ilginç bir Faust karakteri mevcut. Faust üzerine yapılacak herhangi bir incelemenin, bu eserin hangi materyalden nasıl ortaya çıktığını daima göz önünde tutması gerekir. On altıncı yüzyılın başlarında, ölülerle konuşma, fal bakma ve mucizevi tedaviler yoluyla saf insanları kandırarak Almanya’yı gezen, Faust adlı bir şarlatan varmış. Faust, halkını gerçekten öyle derinden etkilemiş ki, 1540 yılındaki korkunç ölümünün ardından, neredeyse bir anda, Alman Protestanlığı’nın bu ilk yüzyılının karanlık dünyasından doğal şekilde fışkırmış gibi görünen, şeytanla ilgili çok sayıda hikâyenin etrafında toplandığı bir çekirdek haline gelmiş. Ve 1587’de bu efsaneler, ismi bilinmeyen ancak ateşli ve son derece ciddi bir Lutherci tarafından yazılan Historia von D. Johann Faustus adlı eserde toplanmıştır. Bu kitabın ardından da 1589’da Christoper Marlowe tarafından Faust kavramı olay örgüsü ya da teoloji bakımından temel bir değişiklik olmaksızın Dr. Faustus ismi ile tiyatro eserine dönüştürülmüştür. Alman efsanesine göre Faust, şeytana ruhunu satan ve yaşamı boyunca her istediği şeytan tarafından yerine getirilen ancak ölümü ardından şeytan tarafından cehenneme götürülen bir karakter. Şimdi gelelim Goethe’nin Faust’una. Faust bilimsel çalışmalarına ve iyi eğitimlerine rağmen, bilgi için susuzluğunu ve tatmin edemeyen, saygın bir bilim adamı ve akademisyendir. Bir gece çalışma odasında
2022 34. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2022 00:00
Uzun zamandır okumak istediğim bir eserdi Faust. Goethe’nin bütün bir ömrünü ayırdığı bu eseri çok merak ediyordum. Yaşlı bir adam olan ve istekleri bitmek tükenmek bilmeyen Faust, şeytanla kendi kanıyla yazılmış bir anlaşma imzalıyor ve olaylar gelişiyor. Acaba ruhunu şeytana satan bu kulunu Tanrı affedecek midir? Başlangıçta çok akıcı giden kitap, ortalara doğru mitolojik ögelerle akışı kesiyor sanki. Kitabı iyi algılayabilmek için Yunan mitolojisine hakim olmak gerekiyor. Kitabın şiir şeklinde yazılmış olması ise çeviriyi zorlaştırmış. Şiir çevirmek her zaman zordur, çevirmeni eleştirmiyorum ama bu durum okurken anlam bütünlüğü sağlamayı zorlaştırıyor. Bir süre sonra yazılanları anlamakta ve olaylar arasında bağlantı kurmada problem yaşıyorsunuz. İlk defa bende Almanca bilme isteği uyandıran bir kitaptı Faust. Bu başyapıtı orijinalinden okumayı çok isterdim. Mitolojiye hakim okurlara orijinalinden okuması tavsiye olunur :)
Faust
2020 1. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2020 00:00
Faust bana iz bırakan en iyi kitap oldu. okumaktan çok zevk aldım. kitabın içinde işaretlediğim onlarca yer var. Radyo Tiyatrosu okumayı seviyorsanız bu başyapıt tam size göre. Okurken sıkılacağınızı düşünmüyorum. İyi okumalar... (yayınevi olarak İTHAKİ YAYINEVİ'ni öneririm. çevirisi çok güzel.)
Adanmışlığın Yapıtı
2021 22. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2021 20:35
Goethe'nin altmış küsur yıl süren bu eseri tam olarak adanmışlığın yapıtı. Aslında hayatının gençlikten yaşlılığa kadar olan dönemini kapsayan bir serüvendir. Faust, evreni ve kendini anlamlandırma çabası güder bunun nedeni "bilmeye duyduğu açlıktan" ileri gelmektedir. Hayatı boyunca tüm bilimleri incelemiş ama doyum noktasına ulaşamamıştır bununla yetinme isteği yoktur. Karamsarlık, umutsuzluk duyguları kabarmış ve şeytanla anlaşma yapmıştır. Eğer onu yeniden hayata bağlayabilirse ruhunu satacaktır. (İki bölümden oluşan eserde olay örgüsü bana göre birinci bölümde daha ilham kaynağıydı.) Faust'un kişisel amaçları zamanla insanların yararına olacak düşüncelere bürünür çünkü pişman olmuş, dersler çıkarmıştır ve edindiği tecrübeler aslında ona şunu öğretir: keder ve hazlarla anlamlıdır yaşam. Bir bakıma iyi ve kötü ikileminde olan tüm insanlığa evrensel boyut kazandırmıştır. Faust'un bölüm sonunda göğe yükseltilmesi Hz. İsa ile ilişkilendirilmiş ve Tanrı katında affedildiği etkisini bizlere bırakmıştır. Manzum şiir olan bu eserde yer alan diyaloglar, genelde karşı tarafı ikna etme çabasıyla sunulur. Mitoloji severler için bol araştırmalı, tarihsel, okunmaya değer bir yapıt.
FaustJohann Wolfgang Von Goethe · İthaki Yayınları · 202216,8bin okunma
"Herkes kendi Faust'unu yazmak isterdi..."
2025 14. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2025 01:05
Bir şekilde köle oluyoruz sonunda Kendi yaptığımız yaratıklara. (s.296) Uzun zaman önce bu eserin farklı bir çevirisini okumuştum. Çok eski bir baskı olduğu için anlaşılması güç çevirisi kötüydü. Buna rağmen kitabı sonuna kadar okumuştum, çünkü kitabın sizi içine çeken bir büyüsü vardı okudukça merak ediyordunuz ve çekiliyordunuz. Bitirdiğimde başka bir yayınevinden tekrar okuyacağımı biliyordum. Ta ki bu yayın karşıma çıkana kadar, bu da fena değildi en azından anlaşılırdı hatta daha iyi bile söyleyebilirim ama bazı yerlerde yine eksikmiş gibi bir his aldım. Öyle bir eser ki belki de tam olarak anlaşılması mümkün değil. Çünkü Goethe hayatının tamamını bu esere adamış hatta söylenene göre bu eser bittikten birkaç yıl sonra vefat etmiş. Faust'a gelirsek hakkında iki rivayet var birincisi mitolojik bir karakter olduğunu dair ikincisi ise Almanya'da gerçekten böyle bir adamın yaşadığını ve büyü ve simya ile uğraştığı için insanların ona ruhunu şeytana sattığını söyledikleri hakkında bir söylenti var. Goethe'nin Faust'u ise bu iki rivayetin harmanlaşması ile yeni bir faust ortaya çıkar... Kitabın başlangıcında 'gökte prolog' denilen bir ön giriş bulunmakta. Tanrı, Tanrı'nın yardımcıları, sonra mefistofeles yani iblisin konuşması ile başlıyor. Yeryüzündeki insanlar hakkında konuşurlarken konu fausta gelir, bu aralar kafasının karıştığını karanlığa doğru ilerlediği hakkında konuşurken Tanrı onun muhakkak aydınlığı bulacağını söyler. İşte bu kısımda mefistofeles Tanrı ile iddialaşır. Faust'un ruhunu satın alacağını ve onu karanlıkta bırakacağına dair. Sonraki bölümlerde faust karşımıza çıkar. Odasına sıkışmış bir bilim adamı, bilinmezliğe merak salan, öğrendiği her şeyin daha doğrusu yeni öğrendiği her şey daha önce öğrendiklerinin aynısı olmasından dolayı muzdarip

Johann Wolfgang Von GoetheYazar · 51 kitap
Johann Wolfgang von Goethe (28 Ağustos 1749, Frankfurt - 22 Mart 1832, Weimar), Alman edebiyatçı. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur. Goethe, şiir, drama, hikâye (düzyazı ve dörtlük şeklinde), otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. Fırtına ve Coşku (Sturm und Drang) döneminin en önemli öncüsü ve temsilcisi olmuştur. 1774 yılında Genç Werther'in Acıları adlı eseri ile bütün Avrupa'da ün yapmıştır. Daha sonra, 1790 yılından itibaren, Friedrich Schiller ile birlikte ortak ve dönüşümlü bir şekilde, içeriksel ve biçimsel olarak, Antik kültür anlayışı üzerinde yoğunlaşarak, Weimar Klasik'in en önemli temsilcisi olmuştur. Goethe, aynı zamanda, yurtdışında da Alman Edebiyatı'nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir. Değeri, ölümünden sonra azalmaya başladığı sıralarda, Goethe, 1871 yılından itibaren, Alman ulusal kimliğiyle, Alman Kraliyet'inde taçlandırılmıştır. Sadece eserlerine yönelik değil, aynı zamanda örnek alınacak yaşantısına yönelik de bir hayranlık oluşmuştur. Goethe, bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Johann_Wol...