Editör:
こころ [Kokoro]

Çılgın Kalabalıklar İçinde Birey Olma Çabası: Gönül
2023 21. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2023 21:50
"Özgürlük, bağımsızlık ve bencillikle dolu bu devirde doğmanın bedelini yalnızlıkla ödüyoruz." Gönül -Japonca adıyla Kokoro-, Modern Japonya edebiyatının önemli temsilcilerinden Natsume Sōseki'nin kült eserlerinden biri olarak görülür. Ülkesinde Dazai’nin İnsanlığımı Yititirken’iyle birlikte en çok okunan iki romanı ünvanını paylaşmaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri; Japonya’da modernleşmenin en yoğun yaşandığı döneme yani Meiji Dönemi’ne ışık tutmasıdır. Öyle ki kitabın olay örgüsü, ilerleyişi ve karakterlerin gelişimi bile İmparator Meiji’nin ölümü gibi tarihsel bir olaya bağlıdır. "Kokoro", kalp, ruh, zihin ve duygu gibi anlamlar içeren bir kelime olarak bilinir. Çoğu dilde bu anlamı karşılayacak bir kelime bulunamadığı için ‘’Kokoro’’ olarak basılmıştır. Neyse ki Türkçemizde ‘’Gönül’’ olarak karşılık bulabilmiştir. Sōseki, bu başyapıtında karakterler ve onların düşünceleri aracılığıyla Japonya’nın modernleşme sürecindeki atmosferini bir ‘’Gönül’’ süzgecinden geçirerek ayrıntılı bir biçimde tasvir eder. Kültür çatışmaları, karmaşık insan ilişkileri, kuşaktan kuşağa değişen toplumsal değerleri, aşkı, yalnızlığı ve bir çağın dönüşümünü ele alır. Bir yandan geleneksel ve modern Japonya arasındaki kuşaksal uçuruma odaklanırken, bir yandan da atmosfere melankolinin hakim olduğu bir hikâye anlatır. Ve bunu yaparken de okuyucuyu asla sıkmaz, kitabı üç bölüme ayırmıştır ve bu üç bölümü de kendi içerisinde genellikle üç-beş sayfadan oluşan kısa bölümlere bölmüştür. Kitabın üslubu genel anlamda duru, kullanılan dil ise gösterişsiz, aşırılıktan sakınan, itidalden yana bir biçime sahiptir. Kısaca bölümlerden bahsedecek olursam: 1. Hocam ve Ben Bu bölümde varlığının anlamını arayan genç bir üniversite öğrencisi olan isimsiz anlatıcımız bir yaz tatilinde ‘’Hocam’’
GönülNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20222,342 okunma
Japon Edebiyatı Lezzeti …
2024 8. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2024 00:18
“Sen cidden dünyada ‘kötü insan’ diye bir tip olduğunu mu sanıyorsun? Dünyada böyle kalıba sokabileceğin ‘kötü insan’ diye bir şeyin olması mümkün değil. Normal zamanlarda herkes ‘iyi insan’dır. En azından hepsi ‘normal insan’dır. Gelgelelim bıçak kemiğe dayandığında bir anda ‘kötü insan’a dönüşmeleri işin korkunç tarafı. Bu yüzden temkini elden bırakmamalıyız.” İnsanlığın temel sorunu bence herkesten nefret edip zamanla nefret ettiği şeye dönüşme. Hikaye bize bunu çok güzel anlatmış. En yakınları tarafından ihanete uğramış birinin yine en yakınına yaptığı ihanet ve sonra ki süreçte bütün hayatının o ihanet gölgesinde geçmesi. Genç bir üniversite öğrencisinin bir plajda tanıştığı ve etkilendiği “hocam” diyerek hitap ettiği karakterin yaşadığı çelişki ve bana göre korkakça olan hayatını konu alıyor. İnsanın çıkarları için zamanla nasıl da kötü biri olacağını anlatırken bi taraftan da aslında hiç kimsenin göründüğü kişi olmadığını, herkesin bir karanlık yönü olduğu dersini veriyor bize. Severek okuduğum ve çok sürükleyici bir kitaptı. Sayfalar ilerledikçe heyecan içinde o gizemi çözmeyi bekliyorsunuz.
Hayata Dair
Japon Klasikleri - 20
2022 152. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 13:57
Yaklaşık bir hafta öncesine kadar Soseki’nin kalemi yüzünden yorgun ve tükenmiş bir okur gibi hissetmişken yine aynı yazar sayesinde bugün yüzüm güldü. Aynı zamanda hüzünlendiren bir okuma yolculuğunun da sonuna gelmiş bulundum. Bu kadar basit görünen ve akıcı bir okuma sunan böyle bir kitabın olağanüstü derecede bir haz vermesi nasıl mümkün olabilir inanın bilmiyorum. Tahmin edilmesi imkânsız bir tonda ilerleyen olayların, sürekli yanıtı bulunmayan sorularla da sona getirmesi işin en garip tarafıydı bence. Daha önce de belirttiğim gibi Ardından ile yazarla tanıştım ve bayılmasam da hoşuma gitti. Üç Köşeli Dünya ise hayal kırıklığıydı, ama Gönül, adı gibi gönlümde taht kurdu. Gönül’e başlamadan önce tutkulu bir aşk romanı okuyacağımı sanıyordum fakat beklediğimden fazlasını buldum bu eserde. Başından sonuna kadar insanların ‘’iyi’’ ve ‘’kötü’’ birey oluş süreçlerini ve ruh halinin etkilerinin derin sorgulamalarını işleyen bir Soseki eseri diyebiliriz. Tabii ki bu durumu incik cıncık bir şekilde irdelemiyor yazar, bir Japon klasiğinin belirgin bir anlamda bunu yansıtması da olmazdı zaten. Hep bir belirsizlik ve sadelik sizinle olacaktır. Muğlaklık eşittir Japon klasikleri… Kitabımıza dönelim biz… Gönül üç bölümden oluşuyor; Birinci bölümde genç bir üniversite öğrencisi tatile gider ve orada tuhaf bir yabancıyla tanışır. Bu yabancı adam, genç öğrencinin ona ‘’Hocam’’ demesiyle birlikte artık yabancı biri değildir. Bana göre ise hâlâ bir yabancı, okuma yolculuğumun sonuna kadar beni merak içinde bırakmaktan geri durmaz kendileri. Tatil bittikten sonra şehirde de görüşmeye başlarlar… ‘’Hocam’’ diye bahsedilen yaşça büyük bu adam, eşinden başka kimseyle yakınlık kurmayan, toplumla tüm ilişkilerini kesmiş biri. Genç arkadaşımız işte bu nedenle olsa gerek, kendisine ilginç
Gönülden Gönüle Bir Bağ Vardır
2023 16. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2023 00:00
Gönül, Sōseki'nin hayatının son demlerinde kaleme aldığı kurgularından biri. Adından olsa gerek bir aşk romanı okuyacağım diye düşünseniz de sizi bu konuda ters köşe yapıyor. Gönül -Japonca adıyla Kokoro-, Modern Japonya edebiyatının önemli temsilcilerinden Natsume Sōseki'nin kült eserlerinden biri olarak görülüyor. Ülkesinde Dazai’nin İnsanlığımı Yititirken’iyle birlikte en çok okunan iki romanı ünvanını paylaşıyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri; Japonya’da modernleşmenin en yoğun yaşandığı döneme, Meiji Dönemi’ne ışık tutmasıdır. Öyle ki kitabın olay örgüsü, ilerleyişi ve karakterlerin gelişimi bile İmparator Meiji’nin ölümü gibi tarihsel bir olaya bağlıdır. "Kokoro", kalp, ruh, zihin ve duygu gibi anlamlar içeren bir kelime olarak bilinir. Çoğu dilde bu anlamı karşılayacak bir kelime bulunamadığı için ‘’Kokoro’’ olarak basılmıştır. Neyse ki Türkçemizde ‘’Gönül’’ olarak karşılık bulabilmiş. Kitaptan da anladığımız kadarıyla gönül ile kastedilen, "bağ". Kitaptaki gencin "hocam" diye bahsettiği kişiye hali, tavrı ve yaşı sebebiyle saygı duyduğu bu adamla kurduğu bağdan bahsediyoruz. Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde hocam diye bahsettiği kişi ve onun eşi ve anlatıcı rolündeki genci görüyoruz. Bu kısımda daha çok anlatıcı gencin kurduğu bağın yönlerini, sebeplerini, genç için önemini görüyoruz. İkinci kısımda ise gencin hayatına biraz daha dahil oluyor ve ailesinin evine konuk alınıyoruz. Bu bölümde aile ilişkilerinin yanı sıra tarihsel süreçten haberler alıyoruz. Üçüncü ve son kısımda ise hocam diye bahsettiği kişinin itiraf mektubunu okuyor ve onun hayat hikayesini dinliyoruz. Benim için kitabın en can alıcı noktası burasıydı ki birçok okur için de öyle olduğunu tahmin ediyorum. İtirafına başlarken ettiği ağır söz de aslında bunu destekler nitelikte:
Bu Gönül Kimin Gönlü?
2023 25. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2023 22:20
Soseki’den okuduğum ilk kitap Gönül oldu. Akıcı, özellikle ikinci yarısından sonra merak uyandıran bir roman olduğunu söyleyebilirim. Roman, İsimsiz başkahramanımızın kendinden yaşça büyük, ‘’hocam’’ diye hitap ettiği bir kişiyle tanışması ve sonrasında gelişen olaylar üzerine bir kurguya sahip. Genç kahramanımız bir üniversite öğrencisi. Hocam diye hitap ettiği kişiyle yaz tatilinde gittiği bir yazlık beldede karşılaşır. Kendisinden çok etkilenir, onun fikirlerine oldukça önem verir. Aralarındaki ilişki zaman geçtikçe ilerler fakat bu samimiyetin belirli sınırları vardır. Hocanın geçmişinde bazı sırlar, genç ile paylaşmadığı önemli olaylar vardır. Hocanın sırları ve sınırları, onu insanlardan koparmıştır. Kimseyi sevmez ve kimseye güvenmez. Dar bir çevre içerisinde hayattan çok da keyif almadan yaşar. İşte tüm bunların altında yatan sebepler, genç tarafından merak edilir. Roman toplamda üç ana bölümden oluşuyor. Her bölüm kendi içinde birçok alt bölüme ayrılmış. Genç kahramanın hocasıyla ilişkisi ile başlayan hikâye, sonrasında gencin annesi ve babasıyla olan ilişkisi üzerine devam eder. Özellikle romanın yarısından sonra konu tamamen hocasının geçmişine döner. Hocadan gelen çok uzun bir mektubu, genç ile biz de okuruz. Hocanın geçmişi, gençliği, yaşadığı her şey o mektuptadır. Hoca âdeta içini açmış, her şeyi anlatmıştır. Hocanın mektubuyla birlikte romanın akışı tamamen hocanın geçmişine gider ve bir daha genci ya da gencin ailesini görmeyiz. Kitabın ismi çok hoşuma gitti. Gönül kelimesinin Türkçede birçok anlamı var; sevgi, istek, düşünüş, anma, hatır vb. duyguların kaynağı; içeri, yürek, dil, kalp... Peki romandaki gönül kimin gönlüydü? Hocanın mı, gencin mi yoksa hikâyeye dâhil olan diğer karakterlerin mi? Romanda bahsi geçen gönül, hepsinin gönlü olabilir.
GönülNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20222,342 okunma
İnsanoğlu Denilen Varlıktan Nefret Etmeyi Öğrendim.
2025 4. kitabı
"Hangimiz önce ölürüz acaba?" Natsume Soseki'nin okuduğum ilk kitabı. Ülkesinde İnsanlığımı Yitirirken ile birlikte en sevilen kitapmış. Bir adam var, günün birinde yaşlı bir adamla karşılaşıp o adamla arkadaş olmak istiyor, bu gizemli adama "Hocam" diyor ve onu tanımaya çalışıyor. Hoca'nın insanlara güvenmediğini fark ediyor, bunun nedenini merak ediyor ve olaylar geliştikçe Hoca'nın gençken böyle bir insan olmadığına, yaşadığı olaylar sebebiyle böyle bir değişim yaşadığına, bir insanın yavaş yavaş ölüme gidişine bir mektup aracıyla tanık oluyor. Dedik ya Hoca insanlara güvenmiyor diye, bunun nedenini okudukça anlıyoruz ama ben son anlara kadar "Bu yüzden mi insanlara güvenini kaybettin? O kadar da ağır şeyler yaşamadın? Dünyada amcası tarafından dolandırılmış bir sürü insan var, bu bütün insanlığa küsmeyi gerektirmez" diyerek sitemde bulunmuştum. Yaşadıklarını küçümsemistim ama son 100 sayfada Hoca'nın insanlara olan bu güvensizliğinin nedeninin 'kendi'si olduğunu anlıyoruz. Hoca aslında kendi yaptıklarını, bir insanın kazanmak için yapabileceklerini tecrübe ettiği için insanlara güvenemiyor. Hani diyor ya: "Özellikle kötüdür diyebileceğim biri yok gibi dedin, değil mi? Sen cidden dünyada 'kötü insan' diye bir tip olduğunu mu sanıyorsun? Dünyada böyle kalıba sokabileceğin 'kötü insan' diye bir şeyin olması mümkün değil. Normal zamanlarda herkes 'iyi insan'dır. En azından hepsi 'normal insan'dır. Gel gelelim bıçak kemiğe dayandığında bir anda 'kötü insan'a dönüşmeleri işin korkunç tarafı. Bu yüzden temkini elden bırakamayız. (syf:89)" İnsan sınanmadığı günahın masumu değildir. Hepimiz erdemli, saygılı insanlarız ama bu iyiliğimiz sınandı mı kendimizi bu kadar lekesiz görüyoruz. İnsanoğlu hata yapmaya meyilli bir canlıdır, gün gelir yapmam dediğimiz ne varsa yapma
Sevmenin Bedeli, Susmanın Yükü
2025 25. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 17:01
Gönül, insana acıyan bir aynaydı. Okurken hissettim: en derin yalnızlık başkalarının arasında değil, insanın kendi kalbinin içinde saklı. Soseki, sevdanın da dostluğun da aslında ne kadar kırılgan olduğunu yüzüme vurdu. Bu kitapta en ağır şey kelimeler değil, söylenmeyenlerdi. Sessizlik, bir karakter kadar güçlüydü. Gönül, bende bitmeyen bir soru bıraktı: İnsan kalbini saklayarak mı yaşar, yoksa açarak mı ölür? Bir çırpıda bitirdiğim nadir kitaplardan biri. Etkisi sürecek…
2024 31. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 02:23
Baştan söylemek istiyorum. İnceleme •spoi içerir.• Kalabalıklar arasında yalnız da ayağa kalkabilirim deyip ama ayağa bir türlü kalkamayan Sevgili Hoca.. Evet Hoca diyorum, çünkü karakterimizin bir ismi yok. Hocam diye hitap ediliyor, ve K. adında bir arkadaşı ve tüm bunlara şahit olan, Hoca ile yolları kesişen bir evlat.. Öncelikle Gönül -Japonca adıyla Kokoro , Modern Japonya edebiyatının önemli yazarlarından Natsume Sōseki'nin okuduğum ilk romanı. Akıcı bir dil ile yazılan bu roman, beni biraz sıksa da, olayları gereksiz uzatsa da konuyu en sonda güzel bağladı. Kitabı genel anlamda beğendim ve kitabın isminden yola çıkarak okumaya başlamıştım Gönül- derken ya aşk romanıdır ya da Gönül de kopan fırtınaları ele almıştır yazar diye düşünmüştüm. Çünkü öyle bir izlenim vermişti. Kitabın ismine aldırış etmeyin içerik çok farklı :') Kitap üç bölümden oluşuyor. 1-Hocam ve Ben 2-Anne-Babam ve Ben 3-Hocam ve Vasiyeti Kitabın içeriğinde aile/dolandırıcılık/aşk/ihanet/toplum kaosu... Biraz konuyu ele alacak olursam; Hocanın akrabası yüzünden insanlara olan güvencini yitiriyor ve bu durum kendisinde bir yalnızlığa mahkum edildiği ortaya çıkıyor. Aslında içinde bastırdığı, çevresinden uzak kalmasının pasifleştirme duygusunun nedeni K. diye düşünüyorum. // (K.) karakteri Hocanın arkadaşı oluyor.\\ Hoca ihaneti görürken, başka birisine de bu duyguyu tattırmış ve hocanın sonu da bilinmez bir karanlığa gömülüyor. Karısına ilgisi olmayan, kendisini herkesten çeken, toplumdan, insanlardan kaçan birine dönüşüyor. "İnsanlardan kaçtı ama en çokta o karanlıkta boğuldu." İnsanlardan kaçmak, insanlara güvenmemek sadece bir bahane, sadece kendisini tatmin etme hissi... Kendisini herkesten soyutlaştırmak çözüm değildi çünkü o içten içe büyük pişmanlık yaşıyordu. Dolandırıldı, kimseye
Gönül İncelemesi
2024 9. kitabı
Okunma: 27 Mart 2024 23:05
GönülGönül , Natsume SosekiNatsume Soseki ’nin ikinci kitabı. Daha önce Üç Köşeli DünyaÜç Köşeli Dünya ’yı kumuş ancak beğenmemiştim. Gönül ise kendini okura sevdiren bir kitap. Japon edebiyatının en çok okunan iki kitabından biri olmasına şaşırmamak lazım. Bu denli okunmayı hak ediyor kanımca. Natsume SosekiNatsume Soseki bir Meiji Restorayonu dönemi yazarı. Bu önemli bir detay. Zira en önemli yazarlar ve en bilinen eserler hep bir değişim sırasında ya da değişimin hemen sonrasında ortaya çıkar. Kendimize bakacak olursak, Türk edebiyatının en önemli kalemleri Osmanlı’dan Cumhuriyete geçiş döneminde ortaya çıkmıştır. Doğu medeniyetinden Batı medeniyetine geçiş kuşkusuz toplumsal düzlemde birçok arızaya sebep olmuştur ve bu tür arızalar ya da geçiş sıkıntıları yazarlar için bir membadır. Sabahattin AliSabahattin Ali , Ahmet Hamdi TanpınarAhmet Hamdi Tanpınar , Yakup Kadri KaraosmanoğluYakup Kadri Karaosmanoğlu , Peyami SafaPeyami Safa , Mithat Cemal KuntayMithat Cemal Kuntay bu geçişin etkilerini, toplumun bunu nasıl yorumladığını bize anlatmaya çalışmışlardır. Hatta değişimin henüz gerçekleşmediği ancak ayak seslerinin duyulmaya başlandığı zaman bile eserler üretilmiştir bizim topraklarımızda. Mesela, Mehmet RaufMehmet Rauf , Halid Ziya UşaklıgilHalid Ziya Uşaklıgil eserlerinde bu değişimin gelmekte olduğunu görebilirsiniz. Japonlar bizim gibi Cumhuriyete geçmemiş, imparatorluk makamlarını korumuşlardır. Ancak 1867 yılında tahta çıkan İmparator Meiji, Batı ile aralarındaki farkın çok açıldığını fark edip birtakım yeniliklere girmeye karar vermiş ve bunları uygulamıştır. Önünde büyük engeller vardır. En büyük engel bir tür derebeyi olan samuraylardır. Modernleşme için bir toprak reformu yapılmalıdır ancak bu reform toprakların büyük kısmını ellerinde tutan samurayların işine hiç gelememektedir. Bu yüzden birçok isyan çıkarmışlardır. Sadece toprak reformu değil ordunun da modernleşmesi gerekmektedir. Bununla da kalmayıp devlet yönetimine tüm sınıfları dahil ederek daha demokratik bir sistem kurmaya çalıştı. Batılı tipte
2025 17. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2025 01:03
Natsume Soseki Japonya için önemli bir isim. Gönül kitabı başyapıtı olarak kabul ediliyor. Kitabın ismi “Kokoro” kalp, ruh, en derin duygular anlamına gelen bir terim. İnsanı insan yapan birçok şey bu terimin içinde gizleniyor aslında. Soseki’nin ne kadar melanlolik bir mizacı ve kalemi olduğunu okuyanlar bilir. Yalnızlık, intihar temalarıyla süsler eserlerini… Gönül kitabında da şaşırtmıyor ama bu sefer epey derinlere dalmış. Boşuna başyapıtı olarak kabul edilmemiş bu kitap. Üniversite öğrencisi olan kitabın anlatıcısı bir gün kendinden yaşça büyük bir adamla karşılaşır ve dikkatini çeken bu yabancıyla tanışmak ister. Sonrasında ise aile dostluğuna varacak bir dostluk başlar aralarında. Bu dostluğun başlamasıyla beraber Soseki bencilleşen insanı, derin yalnızlık duygusunu, modernleşen toplumun yüzeyselliğini ve yanlış iletişim modellerini, güveni, aşkı, aile ve evlilik ilişkilerini mercek altına alır. Toplumdan uzaklaşmak isteyen güvenini her şeye karşı kaybetmiş bir adamın profili üzerinden insana dair her türlü duygu iredeleniyor kitapta. Acılarla dolu yaşamın getirdiği “yalnızlık” insanın seçimi haline gelirse kişinin korkacağı bir şey kalmıyor geriye. Çünkü bu sefer sınırlar buna göre çiziliyor. Tam olarak bir öğrenme, öğrendikçe dönüşme, dönüştükçe yalnızlaşma ve anlamı kaybetme süreçlerinin takibi yapılıyor kurguda… İyi insan - kötü insan... Natsume Soseki’ye göre ikisi de eşit, ne zaman ki insan gerçekten elinde imkan varken kötü olmayı tercih etmeyip iyi kalmayı başarırsa o zaman gerçekten kendini iyi sayabilir. ( Doğru) İnsan önce ağır durumlarla sınanmalı ve iradesi ile kötülüğü tercih etmemeli, diğer türlü herkes hem iyi hem kötü aslında… Kitap üç bölümden oluşuyor. İkinci bölümde ise üniversite öğrencisi olan genç, mezun olup iş arama sürecine

Natsume SosekiYazar · 11 kitap
Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırlı çevirileri dışında tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Çağdaş Romanına damgasını vurmuş en önemli yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup kurmayı başardı. Kendisinden sonra gelen Akutagawa Ryunosuke gibi önemli yazarları büyük ölçüde etkiledi. II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe gibi uluslararası çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir. Türkçeye Küçük Bey adıyla çevrilmiş olan, önemli eserlerinden Bocchan'da çocukluğunda, yaramaz ve başına buyruk olan bir matematik hocasının taşra kasabasına matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya'nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.