Hatıralar I

Ekim 2022
Diriliş Yayınları

2022 167. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2022 18:31
Merhum Üstadımız Sezai Karakoç'un hâtıralarının yayımlanması bende müthiş bir heyecan oluşturdu. Aslında daha evvel okuduğum muhtelif dergi ve kitaplardan bazı hatıraları okumuş ve bu insanlar bunlara nereden ulaşıyor, diye de meraklanmıştım. Bu neşriyat sayesinde hepsini toplu bir hâlde kütüphaneme kazandırmış oldum. Hâtıralar'ın 1. cildi Üstad'ın üniversiteden mezun olduğu zamana kadarki anılarını ihtiva ediyor. Kitabın başlangıcında memleketi Ergani, eteklerine kurulu olduğu Zülküfül Dağı, tarihi ve ailesinin soykütüğü ve çocukluğuna dair dağınık hâlde birçok olay ve bilgi aktarıyor. Ben ki müelliflerin anılarında çocukluk hatıralarından sıkılırım, lâkin Üstad'ın anılarını keyifle okudum. Bu ona duyduğum hususî münasebet sebebiyle de olabilir elbette. Hatıralarda dönemin durumuna dair birtakım ayrıntılar bilhassa dikkatimi celbetti. Meselâ köylerinde dinî hayatın oldukça zayıf olduğunu belirten Üstad, bunun devrimlerin bir neticesi olduğunu söylüyor. Zira Kur'an öğrenimi yasak olduğu için tek tük insan dışında bilen ya da öğreten mevcut değil. Öte taraftan rejimin henüz okul duvarlarına mâziyi telin eden görseller yapıştırıp yetişen nesle nasıl bir dünya dikte etmeye çalıştığını görüyoruz. Hatta din aleyhtarı bir hocanın bir talebeye Süleyman Çelebi'nin Mevlüt'ünün Behçet Kemal Çağlar tarafından Mustafa Kemal'e uyarlanmış hâlini okutmak istemesi dönemin nasıl bir zihin tecessüm ettirmek istediğinin açık bir ifadesi. Ayrıca merhum Üstadımız Necip Fazıl Kısakürek'e de farklı bir veçheden yaklaşmamı sağladığını söyleyebilirim. Üstad'ın mâlum zaafları sebebiyle gerek gayri müslim gerek Müslüman kişiler tarafından uğradığı hakaretler ve tahkirler Karakoç'u epey üzmüş. Zira o ömrünün büyük bir bölümünü İslâm davası adına cefa çekerek harcamışken onu bu tür
Düşünce
2023 21. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2023 14:40
Rahmetli Üstadın doğumundan üniversiteyi bitirdiği zamana kadarki hâtıralarını anlatıyor eser. Bu eserde bir münevverin doğduğu toplumu, toplumun sosyolojisini, insanların psikolojilerini görüp incelemek adına ayrıntılı bir anlatım var. Kitapta beni en çok çeken o dönemdeki devletin millete ve milletin devlete karşı tutumları oldu. Osmanlı yıkıldıktan daha doğrusu bir sistem değiştirerek cumhuriyet ve demokrasi sistemine geçişinin insanlar üzerindeki psikolojilerini çok iyi yansıtmış Üstad. Ayrıca belirtmeden geçilmemesi gereken Sezai ağabeyin Üstad Necip Fazıl'la beraber hatıraları bile okunmaya değer. Çünkü bu konu bazı kendini bilmez insanlarca bolca manipüle edilmiş bir durum olmakla beraber gerçeğini Sezai ağabeyden dinlemek insanı meseleye muttali kılıyor. Eser çok şümullü olmasına gayet yalın bir dil içermesiyle bir çırpıda bitirilebiliyor. Mevlam başta Sezai ağabey olmak üzere anasına, babasına ve eserde ismi geçen müslüman zevata da Allah Teâlâ gani gani rahmet eylesin, âmin. Şimdi ikinci cilde geçelim inşaallah.
Anı-Mektup-Günlük
DİRİLİŞ MEFKÛRESİNİN BÂNÎSİ..
·510 syf.·
2024 33. kitabı
Sezai Karakoç, Hatıralarının 1. cildinde, meşhur şiiri Mona Rosa'nın hangi saikle yazıldığına dair bilgiler verirken, (Malûm kadınla alâkalı hiçbir malûmat vermiyor!) kitabın çeşitli sahifelerinde Mülkiye'den sınıf arkadaşı olan Şair Cemal Süreya ile alâkalı calib-i dikkat karakter tahlilleri de yapıyor... Tadımlık bir alıntıyla incelemeyi başlatmak istiyorum. - "(...) Çok zeki olan, fakat ne yazık ki samimiyet ve hüsn-i niyetten zaman zaman böylesine uzaklaşan Cemal'in oyununa gelmemek gerekir. Cemal, muhal ve akıl almaz fazilet ve saflıkları bana izafe ederek, benim bunları yalanlamamı sağlamak ve böylece bu kez de benim hiçbir fedakârlığımın bulunmadığı izlenimini verdirmek kurnazlığı peşindedir bu yazılarda..." (Ankara, SBF yılları, sh. 465) Bu tahlile benzer kitapta bir çok ünlü şair, yazar, siyasî şahsiyetlere dair karakter tahlilleri bulacaksınız... Kitabı beşte biri, Necip Fazıl Kısakürek ve Osman Yüksel Serdengeçti'ye âit hatıralarla dolu, Eser 16 başlıktan müteşekkil ve başlangıç kısmından sonra, doğduğu kasaba, Ergani'de ilkokul, sonrasız parasız yatılı olarak Kahramanmaraş'ta ortaokul, aynı şekilde Gaziantep'te Liseyi bitiriş ve Üniversite için Ankara'ya yol alış, ilk üniversite yıllarını içeren dolu dolu bir muhtevaya sahip. Eser 510 sayfa, fakat öylesine akıcı ki, elinizden bırakamayacaksınız, en fazla iki günde bitireceksiniz! Keyifli okumalar dileğiyle... @Tscheisayan
Otobiyografi
2023 71. kitabı
Okunma: 10 Mart 2023 23:12
Sezai karakoç hâtıraları, günlük veya benzeri bir kaynağa başvurmadan tamamen hafızasında kaldığı şekliyle, çok genel ve özel olarak yazmıştır. Hâtıralar bir bütün olarak, Sezai Karakoç’un kişisel hayatı yanında, milletimizin yakın dönem toplumsal, kültürel, siyasi tarihine de ışık tutmaktadır.
İnsan ve Hayat
Rahmet olsun.
2023 2. kitabı
Okunma: 06 Mart 2023 23:39
Diriliş Yayınları tarafından iki cilt olarak basılan Hâtıralar, Sezai Karakoç’un yaşadığı dönemin toplumsal, kültürel ve siyasi hayatına ışık tutuyor. Kitabın 1. cildinde ailesi, çocukluk yılları ve okul hayatı yer alırken 2. cildinde ise üniversiteden sonraki hayatı yer alıyor. Hâtıralar içeriği itibarıyla, üstadın hem edebi hem fikri hem de şahsi yönünü en doğru kaynaktan ve en objektif şekilde anlatması itibarıyla önemli bir başucu kaynağı niteliği taşıyor. Sezai Karakoç’un “Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız” mısrası onu en iyi anlatan mısralardan birisi olsa gerek, Sezai Karakoç maddi varlığı ile dünyadan ayrılsa bile fikirleri ve düşünceleri ile hâlâ dipdiri ve bu dirilik-diriliş görüşünün kalbinde güller açan bir gül ağacı olarak yaşamaya devam ediyor. Evet, büyük milletlerin yetiştirdiği büyük kalpler öldükten sonra dahi sözünü söylemeye devam eder, işte Mevlâna gibi Yunus Emre gibi Sezai Karakoç’da sözünü söylemeye devam eden ve milletin sinesinde unutulmaz izler bırakan bir mütefekkir olarak hâlâ dipdiri.
Hayat ve İnsan
2022 21. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2022 00:00
Önemli bir dönem kitabı olması açısından önemli bir eser,1933den 1955 e kadar olan kısım bu ilk ciltte anlatılıyor,özellikle de yazanın hayatını bu kadar temiz yaşamış ,hayal ettiği ideal uğruna çabalamış biri olduğu düşünülürse yazdıkları daha da değerli.Üzücü olan ülkenin dönüp dönüp aynı yerlere gelmesi.
·510 syf.·
2025 8. kitabı
Sezai Karakoç'un kendi hayatını anlattığı 2 ciltlik serinin ilk kitabıdır. Yazar, bu ciltte doğumundan başlayıp üniversiteden mezun olmasına kadar geçen zamanı anlatmaktadır. Ailesinden ve Diyarbakır'ın kültürel özelliklerinden söz etmekle birlikte bilhassa Büyük Doğu ve Necip Fazıl'la olan anılarına ayrıntılarıyla yer vermiştir. Öyle ki bir yönüyle Necip Fazıl'ın da biyografisini kalem almıştır denebilir. Sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya'dan sıkça bahsederek aralarındaki hukuku anlatmış, Osman Yüksel Serdengeçti'nin de adını ziyadesiyle zikretmiştir. Karakoç'un dönemin sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik zeminlerini de ele almış olması geçmişe ışık tutar niteliktedir. Bununla beraber çağın edebiyat sahnesini aktarmış ve kendi sanat anlayışının ne yönde, hangi şartlar altında geliştiğine açıklık getirmiştir. Kitap bu yönleriyle okunmaya değer, kıymetli bir eserdir.
Hatıralar ISezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 2022149 okunma
Kış günü, bahar esintisi ile gelen fesleğen kokusu gibi.
2022 11. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2022 14:46
Kitap tek kelimeyle muazzam. Üstad Sezai Karakoç' un hatıralar toplamda 1000 sayfaya yakın olması ilk başta korkutuyor fakat dili o kadar akıcı ve bilgilendirici. Yaşanan dönemin siyasi iklimi, edebi sahsiyetleri ile yaşadıkları ve sade kalemiyle nasıl bitti anlayamadım. Uzun süre etkisinden çıkamadım.
Hatıralar ISezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 2022149 okunma
"Bir ekmek kadar aziz fikirler böyle pişti"
2023 20. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2023 11:47
Sezai Karakoç'un çeşitli dergilerde yayımlanan hatıralarından derlenerek vefatından sonra 2 cilt halinde çıkan kitabın ilk cildinde Üstad'ın doğumu, çocukluğu , öğrencilik yılları ve üniversite hayatı konu edilmiş. "Diriliş Nesli'nin" mimarının ortaya koyduğu fikirlerin hangi aşamalardan geçtiğini görmek adına güzel bir eser olmuş. Ayrıca benim gibi Üstad'ın şiirlerini çok sevenler için satır aralarında önemli ipuçları mevcut. ( Yağmur Duası şiirinin tahlilini bulabilirsiniz. Yıllardan beri okurum hiç aklıma gelmeyen ayrıntıları Üstad kendisi açıklamış.) Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek'le sürekli temas halinde olduğu için O'na dair de birçok bilgiyi bulabilirsiniz. Kitap içinde, bugün önemli yer edinmiş sayısız edebiyatçıyla karşılaşan Üstad'ın o kişilere dair gözlemleri ve yorumlarını açık yürekle ortaya koyması en çok ilgimi çeken noktalardan biri oldu. 1933-1953 yılları arasındaki Türkiye'nin siyasi, sosyolojik, ekonomik durumunu şuurlu bir Müslüman gencin gözünden görebilmek mümkün. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.
2023 Okuma Raporları
SEZAİ KARAKOÇ VE HATIRALAR
2024 3. kitabı
Bazı listeler yapılır. Mesela Necip Fazıl okumaya hangi kitaptan başlanmalı? Yada kitaplar kronolojik sıraya göre mi okunmalı gibi bazı sorular vardır. Benim düşüncem yazarın varsa önce otobiyografisi/hatıratı okunmalı. Yazar nasıl bir toplumda, çevrede büyüdü? Hangi döneme tanıklık etti? Bunu yazarın kendi dilinden okumak yazarın iç dünyasına fikir ve hayal dünyasına girebilmeyi kolaylaştırıyor. Büyük şair, mütefekkir ve yazar Sezai Karakoç'un gerek fikir dünyasına gerek şiir dünyasına girebilmenin ilk adımı bu kitap olabilir. Sezai Karakoç okumaya nereden başlamalıyız sorusuna naçizane benim tavsiyem işte bu kitap. Hatıralar I kitabı Yazar'ın çocukluğundan üniversite mezuniyetine kadar olan hatıralarını anlatır. Nasıl bir çevrede çocukluğunu yaşadı? Dönemin Ergani'sinde nasıl bir sosyal yaşantı vardı? Eğitim için hangi şehirlere gitti ve öğrencilik hayatı nasıl geçti? İlk şiirini ne zaman ve nasıl yazdı? Fikir dünyası nasıl şekillendi? Necip Fazıl ile nasıl tanıştı? Sınıf arkadaşı Cemal Süreya ile nasıl bir ilişkisi vardı? Bu kitapta dönemin siyasi ve sosyal hayatına dair izlere rastlayacaksınız. Okuması oldukça keyifli ve anlamlıydı benim için. Herkese tavsiye ediyorum. Bu arada kitabın ikinci cildi de mevcut. Üniversite mezuniyetinden sonrasını anlatıyor.

Sezai KarakoçYazar · 88 kitap
Babası Yasin Bey orta halli bir tüccar olup I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde çarpışırken Ruslara esir düşmüştür. Dedesi Hüseyin Bey de Plevne Savaşı'na katılmış, Gazi Osman Paşa'nın teşekkürünü kazanmıştır. Annesinin ismi ise Emine idi ve ev hanımıydı. Ahmet Sezai Karakoç İlkokul eğitimini 1938-1944 yılları arasında Ergani'de tamamladı. 1944 yılında sınavlara girip Maraş Ortaokulu'nda parasız yatılı olarak okumaya hak kazandı. 1947-1950 yılları arasında lise eğitimini yine parasız yatılı olarak Gaziantep Lisesi'nde tamamladı. Lise eğitimi boyunca Felsefe dersine ilgi duydu ve Felsefe okumaya karar verdi. Üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi. Babası onun ilahiyat fakültesinden mezun olmasını istiyordu. İmkanları dahilinde eğitimine devam edebileceği yatılı tek bölüm Siyasal Bilgiler Fakültesi idi. Üniversite sınavlarına hazırlanırken kazanamama ihtimalini de göz önüne alarak her ihtimale karşı Felsefe bölümüne kayıt yaptırdı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te fakültenin Maliye Bölümünden mezuniyetle tamamladı. Altan Öymen'le aynı dönemdendi. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümüne atandı. Daha sonra Maliye Müfettişliği sınavına girdi ve sınavı kazandı. 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcılığı görevine başladı. 1959 yılında İstanbul'da gelirler kontrolörü oldu. Bir ara Ankara'ya çağrılıp Yeğenbey Vergi Dairesi'nde görevlendirildiyse de kısa bir müddet sonra yine İstanbul'daki görevine döndü. Görevi icabı Anadolu'yu çok gezdi ve birçok il ve ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı buldu. 1960-1961 yıllarında yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra İstanbul'daki görevine kaldığı yerden devam etti. 1965'ten 1973'e kadar birçok kez istifa etti. 1973'ten sonra da hiçbir resmi görev almadı. İstanbul'da Diriliş Yayınları ve "Diriliş" dergisini kurdu. 1990 yılında "güller açan gül ağacı" amblemiyle Diriliş Partisini kurdu. Yedi yıl partinin genel başkanlığını yürüttü. Ancak bu parti 19 Mart 1997'de üst üste iki genel seçime girmediği için kapatıldı. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirildi. Bakanlığa, ödülün para kısmının kültür sanat işlerine harcanmasını, diğer kısmınınsa posta ile bildirdiği adrese yollanmasını rica ettiği bir mektup yolladı. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisini kurdu ve partinin genel başkanlık görevini yürütmüştür. 2007 yılının Nisan ayından ölümüne kadar her cumartesi akşamları, Yüce Diriliş Partisi İstanbul İl Başkanlığında değerlendirme konuşmaları yapmıştır. Bu konuşmalar partinin internet sitesinden canlı olarak yayınlanmıştır. Karakoç, 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü fakat kendisine verilen plaket ve para ödülünü reddederek bu ödülü almaya gitmedi. 16 Kasım 2021'de yaşlılığa bağlı geçirdiği kalp krizi sebebiyle İstanbul'daki evinde öldü. 17 Kasım günü Şehzadebaşı Camisi'nde kılınan ikindi namazına müteakip aynı caminin haziresine defnedildi. Eserleri Şiir - Şiirler I (Monna Rosa) - Şiirler II (Şahdamar-Körfez-Sesler) - Şiirler III (Hızırla Kırk Saat) - Şiirler IV (Taha'nın Kitabı, Gül Muştusu) - Şiirler V (Zamana Adanmış Sözler) - Şiirler VI (Ayinler/Çeşmeler) - Şiirler VII (Leylâ ile Mecnun) - Şiirler VIII (Ateş Dansı) - Şiirler IX (Alınyazısı Saati) Gün Doğmadan (Toplu Şiirler) Çeviri Şiir - Batı Şiirlerinden - İslâmın Şiir Anıtlarından Deneme - Edebiyat Yazıları I Medeniyetin Rüyası Rüyanın Medeniyeti Şiir - Edebiyat Yazıları II Dişimizin Zarı... - Edebiyat Yazıları III Eğik Ehramlar Düşünce - Ruhun Dirilişi - Kıyamet Aşısı - Çağ ve İlham I-II-III-IV - İnsanlığın Dirilişi - Diriliş Neslinin Âmentüsü - Yitik Cennet - Makamda - İslâmın Dirilişi - Gündönümü - Diriliş Muştusu - İslâm - İslâm Toplumunun Ekonomik Strüktürü - Düşünceler I-II - Dirilişin Çevresinde - Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I-II-III - Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I-II - Samanyolunda Ziyafet - Unutuş ve Hatırlayış - Varolma Savaşı - Çağdaş Batı Düşüncesinden - Çıkış Yolu I-II-III İnceleme - Yunus Emre - Mehmet Âkif - Mevlânâ Tiyatro - Piyesler I - Armağan Hikâye - Hikâyeler-I Meydan Ortaya Çıktığında - Hikâyeler-II Portreler Günlük yazılar - Farklar - Sütun - Sûr - Gün Saati - Gür Röportaj - Tarihin Yol Ağzında - Unutuş ve Hatırlayış - Çıkış Yolu I - Çıkış Yolu II - Çıkış Yolu III Belgesel - Gün Doğmadan