Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kızın Hikâyesi

Annie Ernaux

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
·
Puan vermedi
58 deki kızın hikayesi : Yaşadıklarını o kızın değil dönüştüğü kişinin ağzından duymak hikayeyi daha bi ilgiyle okumamı sağladı . Kısacık bir kitap Yazarın gözlemleri benimde bakış açımı değiştirdi bence , Güzeldi beğendim..
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Annie Ernaux’nun her halini bildiğimi düşünüyordum. Güçsüz, tutkulu, çaresiz, mücadeleci Annie. Ancak bu Annie bambaşka. Yetişkinlerin hayatında tecrübesiz, farkındalık kazanmamış bir Annie. İlk defa annesinin gözlerinden uzakta yaşanacak tecrübeleri coşkuyla tüketmek isteyen bir Annie. 2014’deki Annie 1958’deki Annie’yi anlatıyor. Bir kamptaki ilk cinsel deneyimini, kendisini se* objesi konumana getirmesini, kamptakiler tarafından alay konusu olmasını ve tüm bunları umursamadan arzusunun peşinden koşmasını. Bildiğimiz Annie’den çok farklı bir kız. Yeme problemleri var, eğitimi için kararsız, Londra’ya gidiyor anne yardımcısı programıyla. Tükürükle masa siliyor, mağazalardan hırsızlık yapıyor, bir taraftan Beauvoir, Camus okuyor. Hatalar yapıyor, bocalıyor, umursamıyor, farkında bile değil. Şimdiki Annie ise farkında. Hem kızın hikayesini anlatıyor hem kendisi için bu karşılaşmanın ne kadar zor olduğunu, neler hissettiğini ve dönemle birlikte veriyor tabii. Ve şefkatli bir Annie, bir zamanlar olduğu kızı söküp parçalara ayırırken şefkat birleştiriyor onları. En sevdiğim Ernaux kitaplarından biri oldu. Seneler ve Kızın Hikayesi zirvede Kızın Hikayesi https://1000kitap.com/siren.idemen çevirisi, @sirinetik editiyle #cançağdaş dizisinden yeni yayımlandı. *bazı kelimeleri kısıtlamalar nedeniyle yanlış yazıyorum.
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
9/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Yarası kapanmayan bir anı daha...
~~~o kızın hayaletiyim ben, onun yok olmuş varlığının içinde yaşıyorum~~~
Annie Ernaux
Annie Ernaux
, 1940'ta, Lillebonne'da, işçi sınıfına mensup bir ailede doğmuş olup; çocukluğunu Yvetot, Normandiya'da geçirdi. Mazbut bir sosyal çevrede büyüdü, edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı. Kişisel deneyimle
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
‘Yaşadıklarımızın yaşadığımız anda anlamdan yoksun oluşudur yazma olasıklarını artıran.’ . On sene öncesine baktığımda bambaşka bir ben hatırlıyorum. Tanımıyorum ya da hayal meyal hatırlıyorum olduğum o kişiyi. Seçimlerim, vazgeçişlerim, yol ayrımlarım çok uzak bir geçmişin silüetleri gibi geliyor. Kızmıyorum o Hülya’ya ya da pişmanlıkla anmıyorum onu. Sadece insanın bugününü belirleyen dününe olan mesafesi şaşırtıyor beni. İşte Annie Ernaux’nun ‘Kızın Hikayesi’ndeki cümlelerini bu yüzden içselleştirebiliyorum. 1958 yazında ailesinden ilk kez uzaklaşıyor Annie Duchesne. 18 yaşında, bedenindeki her ufak değişim, ruhunda büyük dalgalanmalara sebep. Eğitmen olarak gittiği kampta bu dalgalanmalar tsunamiye dönüşüyor. Öyle etkili ki kampta yaşadıkları, tüm hayatı boyunca yazmayı düşündükçe büyüyor kelimeleri. Çünkü söz konusu kendine karşı kendisi. 1958 yılındaki Annie’ye karşı şimdiki Annie. Artık özgür, bedeni gelişmiş, ruhu genişlemiş. Kızın Hikayesi sert kabuklu bir metin. Ama sertliği içindeki yumuşak karnı korumak için sanki. Yazarın diğer kitaplarındaki şeffaflık bu eserinde de mevcut. Yine bir oturuşta, boğazda bir yumruyla okunuyor. Ancak bu kitapta başka bir şey daha var: kendi kendine kalmış bir Ernaux. Kimi zaman ‘o kız’ oluyor, kimi zaman ‘ben’. O yüzden daha bir çıplak bu eseri. Beni savunmasız yakaladı Kızın Hikayesi, oldukça duygulanarak çevirdim sayfaları. Ve 18 yaşındaki Annie’ye de sarıldım.. . Siren İdemen çevirisiyle ~
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Kendini azat etmek..
“Yaşadıklarımızın yaşadığımız anda anlamdan yoksun oluşudur yazma olasılıklarını artıran.” Ernaux ‘un bir yaz kampında eğitmenlik yaptığı 58 yazının hikayesi bu. Yıllarca kaçtığı, hafızasının derinlerine itip üstünü örttüğü, defalarca hakkında yazmayı deneyip başaramadığı 58 yazındaki Annie’nin hikayesi. Hafıza, üstünde kalın tüvit kumaştan kalem etek, lacivert truvakar bir ceket, annenin kuşkulu bakışlarından kurtulmanın hafifliğiyle ve ilk kez yalnız ve özgür kalmanın heyecanıyla trenden inen kızın peşine takılıyor. O’nun mutluluklarına, ıstırabına, utançlarına, ulaşana kadar; onu çırılçıplak soyup ışığa tutana kadar; ondan içinde kapladığı ağırlıkla birlikte kurtulana kadar..Şu cümleyi kurana kadar: “58'deki kızı nihayet azat ettim.” Kendini azat etmek ne zor, ne müthiş şey. Ne müthiş şey, bir insanın kendi yaşamı üzerinde kurduğu kuşatmayı yarması, hakimiyeti yeniden ele geçirmesi, tırtıksız, derin bir nefes alabilmesi. Ve bunu başkalarına da anlatabilmesi. Bir kez daha hayran oldum Ernaux’a. ‘Ben yapmadım o yaptı’ der gibi, üçüncü tekil şahıstan bahseder gibi yazıyor yaşadıklarını Ernaux. Aile yapısının, toplumun bireyin üzerinde kurduğu o korkunç baskıyı, kişiliklerimizde yarattığı tahribatı öyle iyi veriyor ki bu. Ve acı olan, 1958’deki o kızın düştüğü çukurların hala baki olması. Özellikle genç kadınların kişisel gelişim kitabı gibi okuması gereken bir kitap bence bu.
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Yaşanmışlıklar, travmalar ve bunlardan ders çıkarmalarla dolu çok çarpıcı yeni bir Ernaux kitabı. 1958 yılında eğitmen olarak gittiği kampta Ernaux, ilklerini yaşar. Ailesinden ilk defa ayrı kalacak olup kendisinden yaşça büyük S. ile ilk defa cinselliği tadacaktır. Bütün bu yaşananlar kampta alay konusu olmasına neden olur ve bütün bu olanlar bir travma olarak kalır ki Ernaux bunu bildiği tek yol ile çözmeye karar verir: Yazmak. Hatta 58de kızın hikayesi hakkında bir şey yazamadan ölebilme ihtimalinin Ernauxun zihnini kemirdiğini bile dile getirir. Kitapta 58deki kızın hikayesini 2014 yılındaki olgunlaşmış ve özgürleşmiş bir Ernaux gözüyle yine oldukça şeffaf bir dille anlatır. Şeffaf diyorum çünkü Ernaux dilinin zaten kalıbıdır: Süsten uzak, ama bütün gerçekleriyle çıplak ve çarpıcı… Kitapta iki farklı insanı okuyormuşuz gibi hissederiz. Çünkü bir paragrafta ‘ben’ diliyle bir anlatım sürerken bir sonraki paragrafta 2014 yılındaki Ernauxun gözünden 58deki kızı tanrısal bakış açısıyla okuruz. Geçmişine dair kendisini ne kadar yabancı hissetmiş olmalı ki ‘ben’ diliyle olanları bize sunmak istememiş. Ernaux geçmişiyle yüzleşmesini bilen bir kadın. Kendisine kötü anılar çağrıştıran her yere korkusuzca gidip anılarının tekrar canlanmasından korkmuyor, gidiyor ve yüzleşiyor. ‘Olay’ da Kürtaj olduğu yere gitmesi , bu kitapta ev işlerine yardımcı olarak çalıştığı ve kötü anıları çağrıştıran evin sokağına uğramadan geçmemesi … Bu kitabı okumadan Ernauxu tanıyorum demek olmaz.
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
“O Kızlar”
Hayatımın ilk 27 yılını kaleme alırken küçük kız çocuğu ile konuştum, sonra ergen kızla, genç kızla ve genç kadınla. Geçmişe dönüp “o kızlar” ile yüzleşmek çok zor oldu. Sonrasında yazmaya devam edemedim. Çünkü 27’den sonraki kadınlar kozasından çıkmaya henüz hazır olmayan kelebekler gibilerdi, kabuklarını kırıp onları çekip dışarı çıkarsam, daha
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bunaldım. Annie Ernaux, her okuyuşumda beni farklı duygularla saran bir yazar. Kızın Hikayesi’nde de insanı yerden yere vuruyor, bunaltıyor. Kendisi nasıl bu kitabı yazarken zorlandıysa okuması bir o kadar yavaş ve zordu. 1958 yazından kendini koparmak, o tarih ile yüzleşmek üzerine anılarını önüne koyup oluşturduğu bir roman. Geri planda Cezayir Bağımsızlığı, dönemin yozlaşmış toplumu da anlatılıyor. Yazardan okuduklarım arasında beni bunaltan tek romanı Kızın Hikayesi. Pek sevemedim. Gereksiz uzadığını düşünüyorum. Dönüp dolaşıp kendisini kıyıcı şekilde eleştirdiği kısımlar oldukça bol. Yeter. Hafıza, anılar üzerine yazdıkları ise harika. Çok farklı bir vuruculuğu var yazarın. Ben böyle bir Ernaux istemiyorum sanırım. Okunur ama ilk tercih olmamalı. Yazmak ve hatırlamak üzerine çok güzel bir paragraf var, son paragraf. “Yaşanan şeylerin, yaşandıkları andaki sersemletici gerçekliği ile yaşanmış olanın yıllar sonra büründüğü tuhaf gerçekdışılık arasındaki uçurumu keşfetmek”
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kızın Hikayesi / Kızın Hikayesi 2022 Nobel Edebiyat Ödülü Yine otobiyografik öğelerle örülü bir hikayeydi. Eserlerinde kadına dair konuları ele alırken; fonda daima toplumu etkileyen siyasi, tarihi ve kültürel olaylar olur yazarın kitaplarında. Kızın Hikayesi’nde de elli küsür yıldan sonra geçmişe döner yazar. Gençlik yıllarında yaptıkları
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
bir günde okunabilen kitaplara bayılmakla birlikte annie gibi çok sevdiğim bir yazarın nerdeyse bütün kitapları bir solukta okunmalık olmasına ayyrıca bayılıyorum. kitaplarının hepsinde kendini anlattığı için okudukça bütün hayatına hakim oluyormuşsunuz gibi geliyor. her biri hayatının belli dönemlerini veya çevresinde dönen kişiler ve olaylarını ele alıyor. bu kitabında da 58 yılındaki daha çok toy ve hayatı öğrenemeye çalıştığı dönemi anlatmış. keyifle okumama rağmen çok dağınık ve kopuk bulduğum için bu zamana kadar okuduğum en az beğendiğim ernaux kitabı oldu. bakın beğenmediğim demiyorum, en az beğendiğim diyorum.
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Annie'ye olan sevdam sorgulanamaz, bir kitabını bıraktım,yedek, özlersem okurum diye, kuşkusuz içlerinde en çarpıcılarından biri bu oldu. "Vauv!"dedim gömülürken satırlara, her kitabı gibi bu da oldukça cesurca kaleme alınmış. Yıllar sonra Annie ,18 yaşı ile yüzleşiyor, o yaşını ameliyat masasına yatırıp irdeliyor.18 yaşındaki Annie'nin hatalar yapa yapa, bata çıka olgunlaşmasını, büyümesini, duygusal anlamda içine düştüğü boşluğu, cinsel olarak yaptığı hataları, düştüğü zor durumları, uğradığı zorbalıkları okuyoruz. Annie bunu oldukça soğukkanlı ve ilginç bir üslupla yapıyor. Çok çok beğendim.
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Annie Ernaux'nun hayatı boyunca yazmayı düşündüğü kitap olarak tanımladığı Kızın Hikayesi bugünün Ernaux'suyla 58'deki genç kızı buluşturan son derece cesur ve açıksözlü yazılmış bir eser. Zaman zaman aynı konunun etrafında dönmüş hissiyatı vermis olmasına rağmen kalp kırıklıklarını bu kadar canlı anlatan bir kitap yoktur.
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
5/10 puan verdi
Annie Ernaux kitapları içinde okuması en yorucu ve okuma keyfi en az olan metin bana kalırsa. Yazarın buradaki yazım tekniğine diğer kitaplarda rastlamamış olmak, tüm kitaplarını zevkle okumuş olmamı sağladı. Bu metindeki paragraf uzunluğunda, neyi anlatma derdinde olduğunu unuttuğumuz cümleler, parantez içi açıklamalarla daha da kaotik bir örgü yaratmış. Sevemedim. "Seneler" gibi bir kitabı yazan kadınla bu kadın aynı kişi olamaz :)
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Annie Ernoux notları arasında bulduğu, bu anlatıyı yazma motivasyonunu yazdığı bir tür niyet mektubundan bahsediyor. Notta yazılanlarla anlatıyı bitiriyor: " Yaşanan şeylerin yaşandıkları andaki sersemletici gerçekliği ile yaşanmış olanın yıllar sonra büründüğü tuhaf gerçekdışılık arasındaki uçurumu keşfetmek" Diğer kitaplarından
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yaşanan şeylerin, yaşandıkları andaki sersemletici gerçekçiliği ile yaşanmış olanın yıllar sonra büründüğü tuhaf gerçekdışılık arasındaki uçurumu keşfetmek… tek bir cümle ile bu kitabın özeti. Selamlar, Annie Ernaux’nun Türkçe’ye çevrilmiş son kitabı #kızınhikayesi Tüm kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da konular çok cesurca kaleme alınmış. Herkesin kendisine bile itiraf ederken zorlanabileceği en özel ve mahremiyetle ilgili konuları tüm açıklığı ile anlatması okurken bende şok etkisi yarattı Bu bir otobiyografik roman. Kendisi için uzun bir yaz dönemine gidiyoruz, 1958 yazına. Okul hayatı, aşkları(yaşadığı cinsel deneyimleri) evliliği gibi konulara değinmiş yazar. Tabii ki bu kadar yüzeysel değil derininde toplumsal değişimler, yaşanan savaş, kadın olma deneyimi, aile temaları da çok başarılı bir şekilde anlatılmış. Kendi hafızasını öyle bir yoklamış ki Ernaux kendi içinde okuyucuyu bir hafıza yolculuğuna çıkartıp tüm geçmişini ve sosyal cehaletin listesini anlatmış aynı zamanda. Dokunaklı, acı ve fazlasıyla gerçekçi. Bu roman benim için unutulmazlar arasındaki yerini aldı. Kendisi iyi ki Nobel Edebiyat ödülüne layık görülmüş bende bu sayede ailesini, kendisini ve deneyimlerini tanıdım. Son bir söz söylemek istiyorum; Ernaux’u bende okutturan en önemli şeylerin başında samimiyetini ve sıcaklığını tüm kitaplarına yansıtmış olmasıydı. Dilerim daha yazacağı çok kitaplar, anlatmak istediği çokça şey vardır. Ben okumak için şimdiden hazırım Herkese keyifli okumalar dilerim
Kızın Hikâyesi
Kızın HikâyesiAnnie Ernaux · Can Yayınları · 2023323 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.