Roman Sanatı

Milan Kundera

Her roman, okuyucusuna şöyle der: Durumlar senin düşündüğünden karışık.
2023 37. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 19:43
“Romanın ruhu karmaşıklıkların ruhudur. Her roman, okuyucusuna şöyle der: “Durumlar senin düşündüğünden karışık.” Bazı kitapları anlatmaya çalışırken bütün sayfaları kopyalayıp şuraya yapıştırasım geliyor. Altını çizmediğim cümle, kenarına not düşmediğim sayfa kalmadı. Bu kitabı neden çok sevdiğime bakıyorum. Edebiyatla ilgili kurgu dışı bir şey okurken bana yeni bir sayfa açsın, başka türlü ve daha geniş düşünmemi sağlasın, yani evet, bir şeyler öğretsin istiyorum. Ama bu öğretme kısmını da biraz sıkıntılı buluyorum. Çünkü kitapların, kurgu dışı bile olsa, ‘otur da edebiyat neymiş öğren, seni cahil’ diye tepeden tepeden konuşması beni deli ediyor. Bir yazarın bana, kapısına kişisel gelişmeye gitmişim gibi poz kesmesinden hazzetmiyorum. Öte yandan, edebiyatı bilmemkaçıncıyüzyılda ortaya çıkan kuramlar yığını haline getiren, bölen, sınıflandıran yaklaşımlardan da hiç hoşlanmıyorum. Biri bana çamaşır makinesinin tamirini anlatıyormuş gibi okuyorum bunları. Ve edebiyatta sığındığımız o büyü uçup gidiyor. Edebiyat makinede birkaç tur dönüp deterjanlı ve ıslak kalmış bir çamaşır gibi elimizde kalıyor sanki. İşte bu kitap onlardan biri değil. Hiç okumadığım yazarlar ve kitaplardan detaylıca bahsettiği yerlerde (e heralde) sıkılmış olmakla birlikte, okuyup okuyup “de miiii” diye Kundera’ya hadsizce hak verdiğim; roman sanatını şiirle, müzikle, tarih ve ideolojilerle, Avrupalılık ve modernizmle ilişkilendirip anlattıklarına, “hiç böyle düşünmemiştim” diye cümleler kondurup, zihnimde yeni kapılar açtığım bir kitap oldu. Kundera’nın kitaplarını yazarken, karakterlerini yaratırken sırtını yasladığı duvarla tanışmak, dünyayı ve insanı yorumlama biçimine aracısız bakmak harika bir şey. Bir de.. “Ondokuzuncu yüzyılın pinekleyen hayal gücü Franz Kafka tarafından ansızın
Roman Sanatı - Milan KUNDERA
2021 5. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 22:41
Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Kitabın bu kadar uzun sürmesinin nedeni kitabın olumsuz bir yönü olmasından değil kitabı yüksek lisans çalışmamda kullanacak olmamdan dolayı didik didik etmemden kaynaklanıyor. Roman Sanatı bu alanda yazılmış diğer eserlere oranla daha keyifli deneme niteliğinde bir kitap diyebilirim. Yedi bölümden oluşuyor. (Okurken neden yedi bölüm olduğunu anlayacaksınız. Yazarın birçok eseri yedi bölümden meydana gelmekte.) Can Yayınları da başarılı bir çalışma gerçekleştirmiş ve kapağından son sayfaya kadar üstün bir eser ortaya çıkmış. Cervantes'ten Kafka'ya -ki eserde en çok ismi geçen yazarların kendileri olduğunu söyleyebilirim- ve hatta eserin kaleme alındığı döneme kadar romanın serüveni akıcı bir anlatımla okurun gözleri önüne seriliyor. Bu anlatımda soru cevaplar büyük yer tutuyor. İçinde geçen birçok cümle altı bastıra bastıra çizilecek nitelikte. Beni takip edenler bu kitaptan ne kadar çok alıntı yaptığımın farkındadırlar. Romana karşı bakış açınızı genişletecek, okurken sizi sıkmayacak, edebiyatla biraz ilgiliyseniz keyif alarak okuyacağınız ve hatta ilgili değilseniz dahi okumak isteyeceğiniz bir eser Roman Sanatı. İncelememe birkaç alıntı da eklemek isterdim ama o kadar çok paylaştım ki yeterli diye düşünüyorum. İlgiyle okunacak, size çok şey katacak eserlerden...
2020 21. kitabı
Okunma: 20 Mart 2020 21:59
Yazma isteği olan herkesin okuması gereken bir kitap. Romanı ele alış biçimi ile okuduğumuz kitaplara daha farklı bir şekilde bakmamızı sağlayacak bilgiler sunmaktadır. Ayrıca Kafka'dan bol bol bahsettiği için ayrı bir tadı da var bu kitabı okumanın.
2021 13. kitabı
Okunma: 31 Mart 2021 23:54
Edebiyat severlere, özellikle deneme türü okumayı sevenlere tavsiyemdir. Bu kitabı okumadan önce en azından yazarın 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' kitabını ve Kafka'dan 'Şato' ve 'Dava' kitaplarını okursanız daha verimli olacaktır. Benim için özellikle Kundera'nın Franz Kafka romanları üzerine yazdıkları verimli oldu. Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği üzerine kendi yazdıklarını değerlendirmesi de çok verimliydi. Tüm okuduklarım üzerine yakın bir zamanda Kundera'nın Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği kitabını tekrar okuyacağım. Sonsuz sevgiler.
Roman SanatıMilan Kundera · Can Yayınları · 2014348 okunma
2019 215. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2019 23:55
Kitap Milan Kundera’nın roman üzerine düşüncelerini ve yazarlar ve romanları üzerine incelemelerini içeriyor. Belki böyle yazınca çok sıkıcı görünmüş olabilir ama aksine çok akıcı ve keyifli bir metin olarak okudum ben. Beni en çok etkileyen cümleleri zaten burada paylaştım ama altını çizdiğim çok fazla tespit oldu. Hele de Kafka ve romanları üzerine yazdığı inceleme bence tek kelime ile harikaydı.
Roman SanatıMilan Kundera · Can Yayınları · 2017348 okunma
Hermenotik sanatın son ustaları...
2025 10. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2025 20:29
Trt arşivin yayınladığı 1970-80'li yıllarda yine trt kanalında yayınlanan şair ve yazarların söyleşi ve röportajlarını izlediğim zaman biz nasıl o günlerden bu günlere geldik diye üzülüyorum. Her programda değinilen edebi, felsefi konular, toplum kargaşasından sıyrılmış o sahici benliklerin dışavurumlarını o kadar iyi yansıtıyorlardı ki konuklar, özellikle Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat gibi ustaların röportajlarını hala gıptayla izlerim. Neden incelemeye bu konuyla başladım ona da açıklık getireyim. Kitabın ilk yarısı Milan Kundera'nın roman türünün derinliklerine inen, onu felsefi, tarihi ve poetik açılardan ele alan kapsamlı ve düşündürücü denemelerinden oluşsa da ikinci bölüm röportaj şeklinde ilerliyor. İşte, ikinci bölümde sunucu ya da gazetecinin sorduğu harika tespitlere dayanan sorular ve Kunderanın her soruya felsefi ve düşündürücü yanıtlar vermesi, kendini çok iyi ifade eden terimlerle, dilini zengin kelimelerle desteklemesiyle nedense aklıma yukarıda bahsetmiş olduğum röportajların kalitesi geldi. Günümüzde kaç tane yazar ya da şair böyle başarılı kendini zengin Türkçe ile ifade edebiliyor sorarım size? Ayrıca bu kitap sayesinde Milan Kunderanın ne kadar entelektüel ve zengin bir genel kültüre sahip bir insan olduğunu da anlamış oldum. Daha önce yazarın Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği eserini okumuş #163613416 lakin pek beğenmemiştim. Bu eserini okuduktan sonra sanırım Milan Kundera'nın diğer eserlerini de okumaya devam edeceğim.
Roman SanatıMilan Kundera · Can Yayınları · 2017348 okunma
Roman bireylerin düşsel cennetidir...
·160 syf.·
2024 2. kitabı
Bir edebi ziyafet, okuma yol haritası niteliğinde olan "Roman Sanatı" Rabelais, Miguel de Cervantes , Sterne, Denis Diderot , Gustave Flaubert , Lev Tolstoy , Marcel Proust , James Joyce ve Robert Musil gibi önemli ve farklı isimlerin çalışmalarını Milan Kundera nın zekice incelediği ve okuduğum kitaplara farklı bir bakış açısı getiren, okuyacaklarıma da yol haritası olmuştur, kurduğu güzel bağlantılarla, Samuel Richardson ( Clarissa: Or the History of a Young Lady çevrilecek umut ediyorum) ve Carlos Fuentes bağlantısı efsanemdi özellikle :))) ~~~Fuentes yönteminin anahtarını bize verir: "Tek bir kişiyi yaratmak için birçok hayat gerekir"~~~ Fuentes karakterlerinin zihnimden geçmesi*** ~~~Bütün zamanların bütün romanları, "ben"in bilmecesi üzerine eğilmişlerdir~~~ Sık sık Hermann Broch a vurgular yapan Kundera ve Franz Kafka nın romanlarının dünyasını incelemesi, Kafka'nın bürokratikleşmiş evreninin komik dehşetini canlı bir şekilde ortaya koyar. Kundera'nın kendi çalışmasına ilişkin tartışması, kurguda tarihsel olayların rolü, eylemin anlamı ve post-psikolojik romanda karakterin yaratılışı hakkındaki görüşlerini içeren Roman Sanatı, romancılığı daha iyi anlama ve değerlendirme adına vazgeçilmez bir başucu kitabı olmaktadır, en azından benim için öyle oldu. Çok severek okudum, Kafka'dan bekleyen kitabımı da okumak için sabırsızlanmama neden oldu ki okuyunca tekrardan bakacağım o kısımlara... ~~~Roman gerçekliği değil varoluşu inceler. Varoluş ise olmuş bitmiş bir şey değildir; varoluş, insani olabilirliklerin alanıdır, insanın olabileceği her şey, yapabileceği her şeydir. Romancılar varoluş haritası'nı, şu ya da bu insani olabilirliği keşfederek çizerler~~~ Tam zamanında okuduğumu düşünüyorum zira bahsettiği çoğu kitabı okudum, listemdeki okumadıklarımı da öne almama neden oldu... ~~~Roman ruhu sürekliliğin ruhudur: Her eser kendinden önceki eserlere bir cevaptır, her eser
Külliyat Okumalarım
2021 218. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2021 00:01
Kitapla birlikte roman nedir ve roman sanatında bulunan özelliklerden bahsedilmektedir. Milan Kundera;Avrupa edebiyatı yazarları ,Rus edebiyatı yazarları nın romanlarında bulunan özelliklerden ve nelere dikkat ettiklerini anlatmaktadır. Roman sanatının bütün incelikleri ayrıntılı şekilde vurgulanmaktadır.Roman sanatını;seyahat edilen bir trene benzetiyor.Romandaki kurgunun bağımsız olup,okuyucunun onu kendi düşüne göre şekillendirmede bulunacağından bahsetmektedir.Franz Kafka’dan bol miktarda bahsedilmektedir.Kafka’nın Şato’su ve Tereza, romanlarındaki karekterlerden bahsedilmektedir.Roman sanatının bir tarihsel süreci olacağı ve bu sürecin yaşandığı dönemden On beş yıl sonrasınında izlerini taşıyacağı ve süreklilik arz edeceği vurgulanmıştır. Roman sanatının ;içinde bulunduğu dünyada sürekli var olacaktır, ancak roman haketmediği dünyada varolmuşsa yok olacaktır.Beni en çok etkileyen paragraflardan birisi.
2020 92. kitabı
Gençlik yıllarında en çok Musil ve Broch'tan etkilendiğini söyleyen Kundera bu iki yazar ile birlikte Cervantes ve Kafka gibi beğendiği yazarların eserlerini derinlemesine inceliyor Roman Sanatı ile.Bu büyük yazarları bilmenin modern romanı anlamak açısından çok önemli olduğu mesajını da vermiş oluyor. Özellikle Kafka seven biri olarak Kafka üzerine yaptığı incelemelerde her cümlesine imzamı atarak okudum. Kitapta bahsedilen çoğu yazarın bana tanıdık olması okumamı kolaylaştırdı. Tabi içinden üslubunu hiç bilmediğim yazarlar da vardı. Onları da listeledim hepsi okunmayı bekliyor. Yazar listesi ile birlikte Prag merakı uyandırdı bu kitap bende. Yazarın diğer kitaplarını okumadan önce kesinlikle araştıracaklarım arasında. Pek çok eseri 7 bölümden oluşan yazarımızın bu kitabı da 7 bölümlük. Deneme tarzı kitapları okumayı ben çok sevdiğim için sıkılmadan okudum herkesin okuyabileceği bir tarz olduğunu düşünmüyorum. Yer yer anlamadığım yerler olmakla birlikte ağır sayılabilecek yazarlar listemde. Kundera, diğer eserlerinden verdiği örneklerle kendini neredeyse Tanrılaştıran bir üsluba sahip olduğunu da gösteriyor. Kitabın çeşitli yerlerinde bizzat araya giriyor, karakterlere neden bu davranış biçimlerini seçtiğini, olayları neden bu şekilde yönlendirdiğinin açıklamalarını yapıyor. Bir yandan diğer eserlerini okumayıp bu eserle başlayanlar için Kundera'nın roman sanatını öğrenmek açısından müthiş bir başlama kitabı olduğunu düşünüyorum diğer yandan eserlerinden sıkça örnek verdiğinden onları okumamış olmak eseri anlamada eksiklikler bıraktı mı diye de soruyorum. Ama kesinlikle okunmalı. Romanı, romanın sanatını, ritmini, modern roman anlayışını anlamak için okunmalı.
2020 19. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 06:33
Bu adamın 2 kitabını okumuştum(Kayıtsızlık şenliği + Varolmanın dayanılmaz hafifliği) ve o 'hafiflik' duygusunu tatmıştım. Bu deneme+röportaj içerikli kitabında beni doyuran bir akıcılık hissettim. En kısa zamanda sık atıfta bulunduğu kitaplarını Yaşam başka yerde, Gülünesi aşklar ve Ayrılık Valsi nı okumayı düşünüyorum. Ayrıca bu kitap sayesinde Herman Broch ve Witold Gombrowicz ı tanımak beni çok mutlu etti ki hemen okuma listeme ekledim. Bir kaç günlük sohbete bedel bu kitabı deneme sevenlere tavsiye ederim.
Roman SanatıMilan Kundera · Can Yayınları · 2014348 okunma

Milan KunderaYazar · 18 kitap
Milan Kundera, Çek-Fransız asıllı yazar. Kundera, 1 Nisan 1929'da Çekoslovakya'nın Brno şehrinde doğmuştur. 15 kitap yazmış, sayısız ödül almış, yazarlık mesleği yanında uzun yıllar müzik ve sinemayla profesyonel olarak uğraşmıştır. Yaşamı; 1929 yılında, orta halli Kundera ailesinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Ludvik Kundera (1891-1971), 1948-1961 yılları arasında Brno Müzik Akademisi müdürlüğü yapmış olan, ünlü müzikolojist ve piyanist Leoš Janaček'in öğrencisiydi. İlk piyano derslerini babasından aldı ve ilerleyen yıllarda kendisi de müzikoloji üzerine çalışmalar yaptı. Lise eğitimini 1948 yılında Brünn'de bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, edebiyat ve estetik üzerine eğitim gördü. İki dönem sonra Film Akademisi'ne geçti ve yönetmenlik konusunda ilk makalelerini yazdı fakat daha sonra çalışmalarını politik baskı yüzünden durdurmak zorunda kaldı. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Komünist Parti'ye üye oldu. Ancak 1948'in şubat ayında partiden çıkarıldı. 1950 yılında da bir diğer Çek yazar Jan Trefulka Komünist Parti'ye karşı faaliyetlerde bulunmaktan, partiden uzaklaştırıldı. Trefulka o günlerde gerçekleşen olayları 1962 yılında yazdığı Pršelo jim štěstí (Onlardan Yükselen Mutluluk) romanında anlattı. Kundera'ysa o günlerde başına gelenleri bir şaka olarak görmüş olacak ki, partiden çıkarılma sürecinde başına gelenleri anlattığı kitabının ismini Žert (Şaka) koydu. 1956 yılında Komünist Parti'ye tekrar giren Milan Kundera, 1976 yılında ikinci kez, Vaclav Havel gibi ünlü yazarlar ve sanatçılarla birlikte partiden ihraç edildi. 1968'deki Rus istilasından sonra, Prag Müzik ve Sanatlar Akademisindeki görevinden uzaklaştırılan Kundera, politik baskılara dayanamayarak Fransa'ya göç etti ve 1981 yılında Fransa vatandaşı oldu. 1979 yılında yazdığı "Gülüşün ve Unutuşun" kitabının yayınlanmasının ardından Çekoslovak hükümeti Kundera'yı vatandaşlıktan çıkardı. 1980 yılında Gabriel Garcia Marquez'in aldığı Commonwealth Ödülü'nü, 1981 yılında Tennessee Williams'la paylaştı. En bilinen romanı Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. 1983 yılında Michigan Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Kundera 1985 yılında da Kudüs Ödülü'ne layık görüldü. Çağımızın en başarılı düşünsel roman yazarı ve varoluşçuların sonuncusu olarak nitelendirilen Kundera'nın son kitabı Bir Buluşma, 2009 yılında yayınlandı ve 2010 yılında Türkçeye tercüme edildi. Uzun süren rahatsızlığının ardından Paris'teki evinde 11 Temmuz 2023'te vefat etti. Ödülleri Medicis Ödülü (Yaşam Başka Yerde) Mondello Ödülü (Jacques İle Efendisi) Commonwealth Ödülü Europa Literatura Ödülü Kudüs Ödülü