Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hangi kudretten aldın bu yaman gücü, söyle, Gönlümü nasıl köle ettin bunca kusura? Ne yaptın ki yadsırım neyi görsem gözümle, "Ant olsun," derim "güneş bürümez günü nura." Ne hünerdir kötüyü iyiye çevirmeyi Başarmak. Yaptığından artakalan süprüntün Bile kanıtlıyor bu ustaca yeteneği: En kötü işin, nice iyi işlerden üstün. Sana sevgime sevgi katmayı öğreten kim Görüp işittiklerim nefret gerektirirken? Başka herkes tiksindi ama ben seni sevdim; Sen onlar gibi olma, sakın iğrenme benden. Bende aşk yarattıysa senin değersizliğin, Benim daha çok hakkım olmuş demektir sevgin.
Sayfa 150Kitabı okudu
- Kendine hâkim olma tuhaf bir deyim değil mi? Kendine hâkim olan, kendinin kölesi olmuş olmuyor mu? Kendinin kölesi olan, kendinin efendisi de demektir. Aynı adam hem köle oluyor, hem efendi.
Reklam
Gentle-men,
Atina'nın demokrasi diye cesaretle övündüğü şey, yalnızca ayrıcalıklı bir azınlık için söz konusuydu. Kölelerin yaptıkları işin özelliği kol işçiliğidir. Bilimsel deney de kol işçiliğine girer. Köle sahipleri böyle bir çabadan kendilerini uzak tutmaktaydılar. İşin garibi, bilim yapmak için zaman ayırabilenler de kölelerin efendileriydi. Bazı toplumlarda kibar anlamındaki "gentle", "men" (insan) denilen centilmenlerdi köle sahipleri. Bilime vakit ayırabilen yalnızca köle sahipleri olduğundan ve onlar da kol işçiliği yapmadığından, hemen hiç kimse bilim yapma olanağı bulamadı. İyonyalılar güzel araç gereçler üretebilecek yetenekteydiler. Fakat köle sahibi olma olanağı teknolojinin gelişmesini sağlayacak dürtüyü ortadan kaldırıyordu. Bu nedenle İyonya'daki büyük uyanışa (MÖ 600) yardımcı olan ticaret, kölelik kurumu yüzünden, iki yüzyıl sonra gerileyişin nedeni olmuştur denebilir. Tarihin büyük cilvelerinden biri söz konusudur bu olguda.
Sayfa 212 - Yedinci Bölüm - Gecenin BelkemiğiKitabı okuyor
İnsanda kul olma özelliği vardır. İnsan, ya eşya ve menfaatlerine, ya da Rabbine kul olur. Rabbine kul olma, insanı nefsin menfaatlerine ve eşyaya köle olmaktan korur.
Hilafette Kureyşlik Şart Mı?
Kaynaklarda halîfenin Kureyş kabîlesinden olma şartı da zikredilir. Bu, Hazret-i Peygamber' in "İmamlar Kureyştendir" hadîsiyle sabittir. Ancak meselâ Hanefilerden Sadru'ş-Şeri'a es-Sânî (747/1346), Şâfi'îlerden Ebû Bekr el- Bakıllānî (403/1012), Malikîlerden İbn Haldun (808/1405) gibi İslâm hukukçuları bunun şart olmadığı görüşündedirler. Nitekim Hazret-i Peygamber "Başınızda Habeşli bir köle bile olsa onu dinleyiniz ve itaat ediniz" buyurmuştur. Halifenin Kureyşiliğini şart görmeyenler, bu hadîsi Kureyş'in asabiyyetiyle izah eder ve o zaman için Araplar arasında en şerefli kabîlenin Kureyş olduğunu, halkın bunlardan başkasına itaat etmeyeceğini, halka söz geçirmeye de ancak Kureyş'in muktedir olduğunu söyler. Bazıları bu şartı, halîfeliğe lâyık kimseler arasında Kureyşli de varsa onun öne alınması şeklinde anlar. Bazıları ise sadece Hulefă-i Râşidîn için bahis mevzuu olduğunu söyler. Bu prensip, XX. asır başlarında, Osmanlı hanedanının halîfeliğinin gayrı meşruluğunu ileri sürerek, halîfenin dünya Müslümanları üzerindeki nüfuzunu yok etmek isteyen emperyalistler tarafından propaganda maksadıyla sıkça gündeme getirilmiştir. Ancak Osmanlı hükümeti bunu fazla ciddiye almamıştır. Öte yandan bilhassa Arap asıllı ulema, halifelik için Kureyşiliğin şart olmadığını, hatta bazıları Osmanlı hanedanının anne yoluyla Kureyş'e mensubiyetini müdafaa etmiştir.
Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki; “Bilal habeşlilerin öncüsüdür.” Bilal b. Rebâh el-Habeşi zenci bir köleydi. İman etti, Hz. Peygamber’in ahlakı ile ahlaklandı. İslamın ilk müezzini oldu, işkencelere maruz kaldı. Samimiyeti ve sebatıyla Hz. Peygamberin’in en yakınında yer aldı. Müezzinlerin efendisi olma şerefini kazandı. Zenci bir köle iken İslam ile birlikte yüksek bir mertebeye ulaştı. Nerede bir ezan sesi duyulsa onun adı anıldı. Peygamber müezzini büyük sahabi Hz. Ömer döneminde hicri 20 miladı 641 yılında Şam’da vefat etti. Bilâl-i Habeşî tarihte iz bırakan kahramanlardandı.
Reklam
Ben sadece bedenim değilim diyebiliyor muyum?
Bedenine köle olan, onun üstüne titreyen, her şeyi ona indirgeyen insan; birçok şeyin kölesi olur.
İnsanda kul olma özelliği vardır. İnsan ya eşyâ ve menfaatlerine, ya da Rabbine kul olur. Rabbine kul olma, insanı, nefsin menfaatlerine ve eşyâya köle olmaktan korur.
Sayfa 93 - Erkam YayınlarıKitabı okudu
Birinci Misal: İnsan bedeninde bulunan bahsetmiş olduğumuz nefs-i latife, şehrinde veya ülkesindeki hükümdar gibidir. Beden; nefsin memleketi, âlemi ve karargâhıdır. Bedenin organları ve kuvvetleri ise işçileri ve zanaatkârları gibidir. Tefekkür eden akıl kuvveti kişi için nasihat eden bir yol gösterici ve zeki bir vezir gibidir. Şehvet ise kişi
“İnsanlar kendilerine ya çok pahalı ya da çok ucuz değerler biçerler. Herkes kendine ne değer biçerse pahası odur. Bunun için istersen kendine özgür, istersen köle olarak değer biç. Bu senin elindedir”
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
“Özgür olmak isteyen bir kişi, hiçbir şey istememelidir, başkalarına bağlı olan hiçbir şeyi arzu etmemelidir, yoksa kesinlikle bir köle olacaktır.”
İnsanın prangasız bile olsa köle olabileceği gerçeği günümüz dünyasında hayati önem taşıyor. Harici prangalar düpedüz insanın ruhunu tutsak etmiştir. Toplumun telkin dispositifinin insanın içine işlediği arzular ve düşünceler kişiyi harici zincirlerden daha derinlemesine bir boyunduruk altına alır. Böyle olmasının nedeni , kişinin harici zincirlerin farkına varmasına rağmen içindeki zincirlerin farkına varamaması , özgür olduğu yanılsamasıyla onları taşımaya devam etmesidir.
Sayfa 22 - 2.BaskıKitabı okudu
Eski Şeriatler
Üçüncü bir kavle göre, eski şeriatlerin hükümlerinden, Kur'an ve sünnette haber verilip neshi sâbit bulunmayanlar, Hazret-i Muhammed'in şeriati hâline gelir. Hanefilerden Ebû Mensur, Kâdi Ebû Zeyd, Serahsî ve Pezdevî ile müteahhirîn ulemâsının tamamı böyle düşünmektedir. Hanefî mezhebindeki muhtar kavil de budur. Hazret-i
+ Ne şanslı bir zorbasın. Kralseçeni yakalayan adam. Kölen olma konusunda fazla neşeli olmadığım için beni bağışla. - Köle değil. Bizden biri.
Sayfa 100Kitabı okudu
Şehvet, tahrik olma, tensel zevkler; bunların hepsi köle edicidir! Yığınlar, şehvet yalağından beslenen domuzlar gibi bir yaşam sürerler.
Sayfa 251Kitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.